RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

आपकी परीक्षा में एक प्रश्न One Word for Group of Words से संबंधित पूछा जाता है। शब्द समूह के लिए एक शब्द को at One Word Substitution 2 One Word for Group of Words कहते हैं। प्रत्येक भाषा में ऐसे अनेक शब्द होते हैं जिन्हें हम लम्बे वाक्य, उपवाक्य या वाक्यांश के स्थान पर प्रयोग कर सकते हैं। यहाँ पर आपकी पाठ्यपुस्तक English Reader में आये हुए कुछ महत्वपूर्ण शब्दों के समूह के लिए एक शब्द दिया जा रहा है।

Lesson 2.
1. gather at one place
एक जगह एकत्रित होना।
Answer:
assemble

2. answer to a problem or difficulty
किसी समस्या या परेशानी का उत्तर।
Answer:
solution

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

3. pair of long pointed teeth of an elephant
हाथी के लम्बे नुकीले दाँतों का जोड़ा।
Answer:
tusks

Lesson 3.
4. to work hard for a long time.
लम्बे समय तक कठोर परिश्रम करना।
Answer:
toil

5. very unhappy बहुत दुःखी
Answer:
solution

6. a disease that causes pain and swelling in the joints of the body.
वह रोग जिससे शरीर के जोड़ों में दर्द होता है और सूजन आती है।
Answer:
arthritis

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

7. a strong desire to achieve or do something
किसी चीज को पाने या उसे करने की प्रबल इच्छा (अभिलाषा)
Answer:
ambition

Lesson 4
8. a person who pays rent for the use of room, building, land etc. to the person who owns it
किसी कमरा, भवन, भूमि आदि का उसके मालिक को किराया देने वाला (किराएदार)
Answer:
solution

9. to destroy something totally demolish
किसी चीज को पूर्णतः नष्ट भ्रष्ट करना
Answer:
tenant

10. destroying in a cruel way
निर्ममता पूर्वक हत्या करना या उसे नष्ट करना
Answer:
massacre

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

11. ancient myths, ideas that may or not be true
प्राचीन पौराणिक कथाएँ जो सही भी हो सकती हैं और नहीं भी।
Answer:
mythology

12. to be extremely angree about something
किसी चीज पर अत्यधिक क्रोध करना या क्रोध से उबलना।
Answer:
seethe(सीद्)

Lesson 5
13. material used for reading, writing and other table work
पढ़ने लिखने तथा टेबिल कार्य में काम आने वाली सामग्री (लेखन सामग्री)
Answer:
stationery

14. to make people unimportant and powerless in an unfair means
लोगों को गलत तरीके से महत्वहीन व कमजोर बनाना
Answer:
marginalized

15. to make famous
प्रसिद्ध बनाना
Answer:
popularize.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Lesson 6

16. a large group of soldiers
सैनिकों का एक बड़ा समूह
Answer:
battalion

17. to rule for a period of time
कुछ समय तक शासन करना।
Answer:
reign

18. supplies of food and drink
खाने पीने की सामग्री
Answer:
provisions

19. go away in different direction
विभिन्न दिशाओं में तितर बितर होना
Answer:
disperse

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

20. to raise and lower your shoulders to show rejection
अस्वीकृति दर्शाते हुए कंधों को ऊपर उठाना और नीचे गिराना
Answer:
shrug

21. an act or the process of finding something or somebody.learning about something that was not known before
किसी को पाने की क्रिया या किसी व्यक्ति द्वारा किसी अज्ञात बात को खोज निकालने की क्रिया।
Answer:
discovery

22. a very young child
एक छोटा सा बच्चा (शिशु)
Answer:
infant

23. very weak, not showing energy
बहुत ही कमजोर जिसमें कोई ऊर्जा ही न हो
Answer:
feeble

24. giving something very important or valuable
कोई बहुत महत्वपूर्ण या मूल्यवान वस्तुको बलिदान करना
Answer:
sacrifice

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Lesson 7
25. a sudden heavy fall of rain
अचानक मूसलाधार वर्षा का होना
Answer:
deluge

26. to hurt or cheat somebody who trusts you
जो आपका विश्वास करते हैं उसी को चोट पहुँचाना या उसके साथ धोकेबाजी करना (दगाबाजी करना)
Answer:
betray

Lesson 8

27. a group of countries that all are controlled by one government
कुछ देशों का समूह जो एक ही सरकार द्वारा पूरी तरह से नियंत्रित रहते हैं (साम्राज्य)
Answer:
empire

28. means of earning money in order to live
जीवित रहने के लिए धन कमाने का साधन (अजीविका)
Answer:
livelihood

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

29. feelings of pain or unhappiness
अप्रसन्नता या दुःख की भावनाएँ (यंत्रणाएँ)
Answer:
sufferings

30. the most important city from where a government operates
सबसे महत्वपूर्ण शहर जहाँ से एक सरकार अपना काम करती है। (राजधानी)
Answer:
capital

31. a large amount of money, property etc. that a person or country owns
किसी व्यक्ति या देश की बहुत बड़ी धन-सम्पत्ति या दौलत
Answer:
wealth

32. a state of being able to do what you want without anything stopping you
एक ऐसी स्थिति जिसमें बिना किसी के रोक टोक के आप जो कुछ करना चाहते हैं वह करने में समर्थ होते (स्वतंत्रता)
Answer:
solution

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

33. the crime of stealing money or goods from a bank, shop, store, person using violence or threats robbery
हिंसा या धमकी का प्रयोग करते हुए धन सम्पत्ति को बैंक, दुकान, स्टोर या किसी व्यक्ति से चुराने का अपराध (डकैती)
Answer:
freedom

Lesson 9

34. feeling sure about your own ability
अपनी स्वयं की योग्यता पर आत्मविश्वास
Answer:
confidently

35. looking at something for a long attention
देर तक किसी को ध्यानपूर्वक देखना (घूरना)
Answer:
staring

36. to stop feeling angry with somebody
किसी पर नाराज होने से रुकना या उसे क्षमा करना
Answer:
forgive

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Lesson 10
37. to make something known
किसी गुप्त अज्ञात वस्तु को प्रकट करना या रहस्य को प्रदर्शित करना
Answer:
reveal

Lesson 11

38. to officially open a new building or start an organization with a special ceremony
नए भवन का अधिकारिक रूप से उद्घाटन करना या किसी संस्थान का धूमधाम से उद्घाटन करना।
Answer:
inaugurate

39. take the place of something/somebody
किसी चीज का या किसी व्यक्ति का स्थान लेना
Answer:
replace

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Lesson 12
40. to try very hard to achieve something
किसी वस्तु को पाने के लिए कठोर परिश्रम करना
Answer:
striving

41. makes something longer or wider
किसी चीज को अधिक लम्बा या अधिक चौड़ा बनाना
Answer:
stretches

42. the goddess of music and knowledge
संगीत व ज्ञान की देवी
Answer:
muse

Lesson 13
43. a Bengali word used out of love and affection for a child
प्यार से बच्चे के लिए प्रयोग में आने वाला एक बंगाली भाषा का शब्द
Answer:
baba

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

44. a Bengali word for grandfather
दादाजी के लिए प्रयुक्त एक बंगाली शब्द
Answer:
Thakurda

45. to pay somebody for a particular job for a short time
कुछ समय के विशेष काम के लिए किसी को कुछ अदा करना या किसी वस्तु को थोड़े समय के लिए किराए पर लेना।
Answer:
hire

46. making water, air, soil etc. dangerously impure or unfit for use
पानी, हवा, मिट्टी आदि को खतरनाक रूप से प्रदूषित करना या फिर उसे प्रयोग में लाने के लिए अनुपयुक्त
Answer:
pollution

47. cutting down of forests
जंगलों का कटान
Answer:
deforestation

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

48. spoiling the beauty of something or somebody
किसी वस्तु या व्यक्ति की सुन्दरता नष्ट करना
Answer:
disfiguring

49. the use of means for protecting public health especially by treatment of water
जनता के स्वास्थ्य की रक्षा के लिए पानी को साफ करने की प्रक्रिया के लिए साधनों का उपयोग करना। अथवा सफाई के उपकरण (विशेषतः) मल साफ करने के लिए।
Answer:
sanitation

50. the moment of great danger or difficulty
बहुत बड़े खतरे या परेशानी का समय। घोर संकट या कठिनाई की घड़ी।
Answer:
crisis

Some Other Important One Word Substitution

1. A piece of land that is completely surrounded by water
(पूर्णतः जल से घिरा हुआ भूखण्ड)
answer:
island (द्वीप)

2. Father and mother …………
(पिता एवं माता)
Answer:
parents (माता-पिता)

3. A period of one hundred century ………….
(सौ वर्ष की अवधि)
Answer:
years (शतक/सदी)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

4. A place of worship for the Muslims …………
(मुसलमानों का उपासना स्थल)
Answer:
Mosque (मस्जिद)

5. A room in which meals are cooked and prepared ………….
(वह कमरा जिसमें भोजन पकाया एवं तैयार किया जाता है)
Answer:
kitchen (रसोईघर)

6. A place of worship for the Hindus ………….
(हिन्दु ओं काउपासना स्थल)
Answer:
temple (मन्दिर)

7. Very well known to many people …………
(अनेक लोग जिसके बारे में परिचित हों)
Answer:
famous(प्रसिद्ध)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

8. A person who teaches children ………..
(बच्चों को पढ़ाने वाला व्यक्ति)
Answer:
teacher (अध्यापक)

9. A person who performs religious ceremonies at church, temple, etc ………….
(चर्च, मन्दिर, इत्यादि में धार्मिक अनुष्ठान करने वाला व्यक्ति)
Answer:
priest (पादरी/पुजारी)

10. A large number of people grouped together …………
(एक साथ समूहबद्ध बहुसंख्य लोग)
Answer:
mass (जनसमूह/भीड़)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

11. The habits and customs of polite behaviour …………
(शालीन व्यवहार की आदतें एवं परम्पराएँ)
Answer:
manners (व्यावहारिक आचरण)

12. Common ………..
(साधारण लोग)
Answer:
people (जनता/लोक)

13. An act of travelling from one place to another ………..
(एक स्थान से दूसरे स्थान तक जाने का कार्य)
Answer:
journey (यात्रा)

14. Made by man, not real/natural …………
(मानव निर्मित/अप्राकृतिक वस्तुएँ)
Answer:
artificial (कृत्रिम)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

15. Children who study at school ………….
(विद्यालय में पढ़ने वाले बच्चे)
Answer:
student (छात्र)

16. A statement about what will happen in future ……….
(भाविष्य में होने वाली घटना के विषय में कथन)
Answer:
forecast(भविष्यवाणी)

17. Group of people united by religious beliefs ……….
(धार्मिक विश्वासों से एकीकृत लोगों का समूह)
Answer:
sect(सम्प्रदाय)

18. Large pile of wood for burning a dead body pyre ……………
(शव को जलाने के लिए लकड़ियों का बड़ा ढेर)
Answer:
folk(चिता)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

19. Loss of purity ………….
(शुद्धता का अभाव)
Answer:
pollution (प्रदूषण)

20. A spot or dirty mark on something ………..
(किसी चीज पर दाग या गन्दा निशान)
Answer:
blot (धब्बा/कलंक)

21. A job or profession ……………
(कोई कार्य या व्यवसाय)
Answer:
occupation (जीविका/पेशा)

22. Relating to a country that is not your own ………..
(उस देश से सम्बन्धित जो आपका अपना देश नहीं)
Answer:
foreign (विदेशी)

23. One who runs a shop ………….
(वह व्यक्ति जो दुकान करता हो)
Answer:
shopkeeper (दुकानदार)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

24. One who treats sick persons …………
(जो बीमार मनुष्यों का उपचार करता है)
Answer:
doctor (चिकित्सक)

25. The follower of the teachings of a religious or political leader …………
(धार्मिक या राजनीतिक नेता की शिक्षाओं का अनुयायी)
Answer:
disciple (शिष्य)

26. A vehicle that travels on water, moved by oars, sails or a motor …………
(चप्पू, पाल या मोटर से पानी पर चलने वाला वाहन)
Answer:
boat(नाव)

27. A member of an army ………..
(सेना का सदस्य)
Answer:
soldier(सैनिक)

28. A building where the sick go for treatment ……………
(एक भवन जहाँ बीमार उपचार के लिए जाते हैं)
Answer:
hospital (अस्पताल)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

29. A large organised group of soldiers who are trained to fight on land ……….
(सैनिकों का एक बड़ा संगठन जिसे जमीन पर लड़ने का प्रशिक्षण दिया जाता है)
Answer:
army(सेना)

30. The crime of stealing money or goods using violence or threats …………
(हिंसा या धमकी के द्वारा धन या वस्तुओं को चुराने का अपराध)
Answer:
robbery (लूटपाट/डकैती)

31. One who breaks into a house to steal ………….
(चोरी करने के लिए मकान में सेंध लगाने वाला)
Answer:
burglar(सेंधमार)

32. A person who studies one or more of the natural sicences …………
(वह व्यक्ति जो एक या अधिक प्राकृतिक विज्ञानों का अध्ययन करता है)
Answer:
scientist (वैज्ञानिक)

33. A person who creates works of art ………..
(वह व्यक्ति जो कलाकृतियाँ बनाता है)
Answer:
artist (कलाकार)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

34. That which cannot be read ………….
(जिसे पढ़ा नहीं जा सके)
Answer:
illegible (अपठनीय)

35. Not qualified to be selected ………….
(जो चयन के लिए योग्य नहीं हो)
Answer:
ineligible (अयोग्य)

36. That which cannot be conquered …………
(जिसे जीता नहीं जा सके)
Answer:
invincible (अजेय)

37. That which cannot be approached …………
(जहाँ तक पहुँचा नहीं जा सके)
Answer:
inaccessible (अगम्य)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

38. That which cannot be cured ……………
(जिसका उपचार नहीं किया जा सके)
Answer:
incurable (असाध्य)

39. Easily excited to anger ……………
(आसानी से क्रोध में उत्तेजित होने वाला)
Answer:
irritable (उत्तेजनशील)

40. One who makes an eloquent speech …………
(जो अच्छी वाणी में भाषण देता हो)
Answer:
orator (वक्ता )

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

41. A child whose parents are dead ………….
(वह बच्चा जिसके माता-पिता मर चुके हों)
Answer:
orphan (अनाथ)

42. One who has great love for his country …………
(वह जो अपने देश से अत्यधिक प्रेम रखता है)
Answer:
patriot (देशभक्त)

43. A woman whose husband is dead ………….
(वह महिला जिसका पति मर चुका हो)
Answer:
widow (विधवा)

44. A man whose wife is dead …………
(वह पुरुष जिसकी पत्नी मर चुकी हो)
Answer:
widower (विधुर)

45. The person who lives next door…………
(बगल के मकान में रहने वाला व्यक्ति)
Answer:
neighbour (पड़ोसी)

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Exercise 1.
(From the Text Book) Give one word for each group of words:
प्रत्येक शब्द-समूह के लिए एक शब्द दीजिए:

  1. To make somebody unable to think clearly or understand something c ………….
  2. Doorstep at the entrance t …………
  3. To do business with somebody to a………….
  4. The last effect on the mind or feelings i…………..
  5. A very rich person – m ………..
  6. A piece of furniture with doors, drawers and/ or shelves, that is used for storing or showing things c …………
  7. Small parts of something f ………….
  8. Layers of rock or soil that can absorb and store water a ………..
  9. Continuing to live especially after coming close to death s ………….
  10. The action of getting rid of d …………

Answer:

  1. confuse
  2. threshold
  3. transact
  4. impression
  5. millionare
  6. cabinet
  7. fragments
  8. aquifers
  9. survival
  10. disposal.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Exercise 2.
(From the Text Book)
Give one word for each group of words:
प्रत्येक शब्द-समूह के लिए एक शब्द दीजिए:

  1. Answer a problem s……….
  2. To work hard for a long time a……….
  3. A string desire to achieve something a………
  4. Destroying in a cruel way a ……….
  5. To make famous p ……….
  6. to make people unimportant and powerless in an unfair means m ……….
  7. To raise and lower your shoulders to show rejection S…….
  8. Feeling of pain or unhappiness. S…..
  9. Making water, air, soil, etc. dangerously impure p…….
  10. The use of means for protecting public health by treatment of water S ……….
  11. A person who teaches in the school t ………. (2017)
  12. A piece of land surrounded by water. i ……… (2017)

Answer:

  1. solution
  2. toil
  3. ambition
  4. massacre
  5. popularize
  6. marginalized
  7. shrug
  8. suffer
  9. pollution
  10. sanitation
  11. teacher
  12. island.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Exercise 3.
(From the Text Book)
Choose the correct answer:
(सही उत्तर चुनिए:)

Question 1.
The troops entered the lane and arrived at a small opening ……… The meaning of the word ‘troops’ is:
(a) a group of singers
(b) a group of dancers
(c) a group of soldiers
(d) a group of workers
Answer:
(a) a group of soldiers.

Question 2.
Deforestation has ruined land and changed climates ……….. The meaning of the word ‘deforestation’ is :
(a) planting of forests
(b) cutting down of forests
(c) playing in forests
(d) worshiping of forests
Answer:
(b) cutting down of forests.

Question 3.
They look at my tusks with greedy eyes and say………….. The meaning of the word “tusks’ is:
(a) pair of long pointed nails of an elephant
(b) pair of long ears of an elephant
(c) pair of long pointed teeth of an elephant
(d) pair of long feet of an elephant
Answer:
(c) pair of long pointed teeth of an elephant.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Question 4.
The father, blacksmith by profession had to toil from …………… The meaning of the word ‘blacksmith’ is:
(a) one who works and repairs the things made of iron
(b) one who works and repairs the things made of wood
(c) ‘one who works and repairs the things made of wool
(d) one who works and repairs the things made of leather.
Answer:
(a) One who works and repairs things made of iron.

Question 5.
The Emperor and Chanakya returned to Patliputra – the capital city. The meaning of the word ‘Emperor’ is:
(a) ruler of an empire
(b) ruler of a school
(c) ruler of a college
(d) ruler of a hospital
Answer:
(a)ruler of an empire.

Question 6.
The battalion marched towards a little village ……………. The meaning of the word ‘battalion’ is:
(a) a group of singers
(b) a group of students
(c) a group of soldiers
(d) a group of workers
Answer:
(a)a group of soldiers.

Question 7.
Facilities provided in K.GV.B. hostel are much satisfactory. The meaning of the word ‘hostel is:
(a) building where students study
(b) building where students play
(c) building where students are provided lodging and food
(d) building where students go for borrowing books and return Rising demand for water agriculture, domestic sector and …………
Answer:
(c)building where students are provided lodging and food.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Question 8.
The meaning of the word ‘agriculture’ is:
(a) the science or practice of cultivating the land
(b) the science or practice of making delicious food
(c) the science or practice of building houses
(d) the science or practice of storing water
Answer:
(a) the science or practice of cultivating the land.

Question 9.
Today increasing pollution has also added itself to the growing shortage of water. The meaning of the word ‘pollution’ is:
(a) making something pure
(b) making something dirty or impure
(c) making something fresh and new
(d) making something memorable
Answer:
(b) making something dirty and impure.

Question 10.
The moment I cross the threshold of a bank ……… The meaning of the word ‘threshold’ is:
(a) doorstep at the entrance
(b) window step at the entrance
(c) door at the entrance
(d) window at the entrance
Answer:
(a) doorstep at the entrance.

RBSE Class 8 English Vocabulary One Word Substitution

Question 11.
After the last visior had left, the animals of a zoo used to assemble everyday. The meaning of the word “zoo” is : (2017)
(a) a place where animals are sold
(b) a place where animals are cut
(c) a place where animals are kept and given artificial protection
(d) a place where animals are treated.
Answer:
(c) a place where animals are kept and given artificial protection

Leave a Comment