RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Gender Textbook Exercise Questions and Answers.

The questions presented in the RBSE Solutions Class 8 English are solved in a detailed manner. Get the accurate RBSE Solutions for Class 8 all subjects will help students to have a deeper understanding of the concepts. Our team has come up with Notice Writing for Class 8 to ensure that students have basic grammatical knowledge.

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

प्रकार - Gender निम्न चार प्रकार के होते हैंI. Masculine Gender (मैस्कुलिन जेन्डर = पुल्लिंग) - जिस Noun अथवा Pronoun (संज्ञा अथवा सर्वनाम) से पुरुष (नर) जाति का बोध होता है, वह Masculine Gender कहलाता है। जैसे 
Noun : boy, father, king, uncle, horse आदि। 
Pronoun : he, his, him, his father ........... आदि। 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

II. Feminine Gender (फैमिनिन जेन्डर = स्त्रीलिंग) - जिस Noun अथवा Pronoun से स्त्री (मादा) जाति का बोध हो, वह Feminine Gender कहलाता है। जैसे
Noun : girl, mother, queen, aunt, mare आदि। 
Pronoun : she, her, her mother............... आदि।

III. Common Gender (कॉमन जेन्डर = उभयलिंग)-जिस Noun अथवा Pronoun से पुरुष (नर) तथा स्त्री (मादा) दोनों का बोध हो, उसे Common Gender कहते हैं। जैसेStudent (विद्यार्थी), friend (मित्र), doctor (डॉक्टर), baby (बच्चा), child (बच्चा), teacher (अध्यापक), elephant (हाथी) आदि। 

IV. Neuter Gender (न्यूटर जेन्डर = नपुंसक लिंग)जो Noun किसी निर्जीव वस्तु अर्थात् निर्जीव पदार्थ का बोध कराते हैं, व Neuter Gender (नपुंसक लिंग) होते हैं क्योंकि वे न तो पुरुष (नर) का बोध कराते हैं और न ही स्त्री (मादा) का। जैसे house, chair, table, book, garden.................आदि।

Masculine Gender Feminine Gender बनाना - 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

1. अनियमित Masculine Genders जिनके Feminine बनाने के नियम नहीं हैं, वरन् शब्द-परिवर्तन करके Feminine Gender बनाए जाते हैं, जैसे 

Masculine Gender -- Feminine Gender 

brother -- sister 
father -- mother 
son -- daughter 
uncle -- aunt 
husband -- wife 
queen -- madam 
gentleman -- lady 
papa -- mumma 
daddy -- mummy 
man -- woman 
monk -- nun
nephew -- niece
wizard -- witch
hero -- heroine
horse -- mare
bull -- cow
dog -- bitch
fox -- vixen
cock -- hen
stag -- hind

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

2. अंतिम Vowel को हटाकर-ess लगाकर Feminine Gender बनाना -- 

Masculine Gender -- Feminine Gender actor

actor -- actress
ambassador -- ambassadress
conductor -- conductress 
director -- directress 
inspector -- inspectress 
tiger -- tigress 
hunter -- huntress 
traitor -- traitress 

3. मूल अर्थात् अपरिवर्तित Masculine Form - ess जोड़ देने से Feminine Gender बनाना 

Masculine Gender -- Feminine Gender 

lion -- lioness 
prince -- princess 
giant -- giantess 
heir -- heiress 
host -- hostess 
poet -- poetess 
priest -- priestess 
author -- authoress 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

4. मूल शब्द में अपरिवर्तित रूप से, -ess या -ss या -s लगाकर Feminine Gender बनाना --

emperor -- empress 
master -- mistress 
Mr. -- Mrs.
god -- goddess 

5. दो शब्दों के Compound-words के Feminine बनाने के लिए कुछ में प्रारम्भ का तथा कुछ में अन्तिम शब्द का Feminine बनाना हैं |

Masculine Gender -- Feminine Gender 

man -- servant
maid -- servant 
grandfather -- grandmother 
land-lord -- land-lady 
peacock -- peahen 

Practice Exercise 1.

Choose the correct gender for the underlined word: 

Question 1. 
I paid the man and brought it back.
(a) boy 
(b) girl 
(c) woman 
(d) wife 
Answer:
(c) woman 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

Question 2. 
No wives become widows.
(a) widowers 
(b) husbands
(c) woman 
(d) lady 
Answer:
(a) widowers 

Question 3. 
A lonely lady, he told me.
(a) ladies 
(b) gentleman 
(c) papa
(d) queen
Answer:
(b) gentleman 

Question 4.
His wife woke him up at 6 a.m.
(a) husband 
(b) man
(c) master
(d) uncle 
Answer:
(a) husband 

Question 5. 
Ignesious was the manager of a Cooperative Society. 
(a) lady
(b) manageress
(c) woman
(d) female 
Answer:
(b) manageress

Question 6. 
Dogs refused to go outdoors.
(a) witches 
(b) bitches 
(c) mare
(d) vixen 
Answer:
(b) bitches 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

Question 7. 
Your only brother died insane.
(a) sister 
(b) friend 
(c) son 
(d) mother 
Answer:
(a) sister 

Question 8. 
Chuni Babu, sir says its very important.
(a) king 
(b) son 
(c) madam 
(d) lady 
Answer:
(c) madam 

Question 9.
Sword in hand the king came in his chariot
(a) lady 
(b) public 
(c) queen 
(d) sir 
Answer:
(c) queen 

Question 10. 
Son, I can't say 'No' to you.
(a) brother 
(b) daughter 
(c) friend 
(d) boy
Answer:
(b) daughter 

RBSE Class 8 English Vocabulary Gender

Practice Exercise 2.

Write the opposite Gender of each of the words given in the brackets :

1. Piyush spent his time herding his..............goats. (mothers) 
2. The young...........got the basket and the letter. (gentleman) 
3. The servant took the basket to his master's (son)
4. Her...............came late. (wife) 
5. One night the............ dressed like an ordinary man. (queen) 
6. A.............who was in a hurry stumbled against it. (woman) 
7. He reported the matter to the..............of that village (head-woman)
8. I like you very much. (Uncle) 
9. Rashi will come here with her .... (brother) 
10. A................laid an egg everyday. (cock) 
11. To honour Dhyan Chand the Government issued a postage stamp in..........name. (her) 
12. There is a famous temple of........... Mata. (god)
13. Rana Kumbha would never go back on............ words.(her) 
14. Look, there comes the.............(headmaster) 
15. I saw................Gupta with her husband. (Mr) 
16. His. ................is a Headmaster. (mother) 
Answers:
1. father's 
2. lady 
3. daughter 
4. husband 
5. king 
6. man 
7. headman 
8. Aunt 
9. sister 
10. hen 
11. his 
12. goddess 
13. his 
14. headmistress 
15. Mrs. 
16. father.

Bhagya
Last Updated on Aug. 11, 2022, 3:25 p.m.
Published June 6, 2022