RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Determiners Textbook Exercise Questions and Answers.

The questions presented in the RBSE Solutions Class 8 English are solved in a detailed manner. Get the accurate RBSE Solutions for Class 8 all subjects will help students to have a deeper understanding of the concepts. Our team has come up with Notice Writing for Class 8 to ensure that students have basic grammatical knowledge.

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

(i) Articles

Determiners वे शब्द हैं जो यह संकेत देते हैं कि किसी Noun का प्रयोग होने वाला है। ये किसी रूप में अपने आगे प्रयुक्त Noun को संशोधित (modify) करते हैं। Modern English Grammar में Articles को Determiners के अन्तर्गत शामिल किया जाता है।

प्रकार - Articles केवल तीन होते हैं-a, an, the । इनके प्रयोग के नियम निम्न प्रकार हैं

'A' Article का प्रयोग 
1. Noun--singular et 
2. Noun-countable हो। 
3. उस जाति के समस्त प्राणियों अथवा वस्तुओं का बोध. कराये। 
4. ध्वनि हिन्दी के व्यंजन से निकलती हो।

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Example:
RBSE Class 8 English Grammar Determiners 1

('A' Article का प्रयोग) 

1 Noun-Singular हो। 
2. Noun Countable हो। 
3. Vowels (a,e,i, o तथा u) से शुरू होने वाले शब्दों के पहले an का प्रयोग किया जाता है। इन शब्दों की ध्वनि प्रायः हिन्दी के स्वर से निकलती है। अतः दूसरे शब्दों में, अंग्रेजी के शब्द की ध्वनि, यदि हिन्दी के स्वर (अ, आ, इ, ई, उ, ऊ, ए, ऐ, ओ, औ .........) से निकले तो an article आयेगा। दूसरे शब्दों में, an article स्वर की ध्वनि पर लगता है।

Example:

RBSE Class 8 English Grammar Determiners 2

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

'The Article का प्रयोग 

'The' Article का प्रयोग निम्न दशाओं में होता है
1. मन्दिरों के नाम के पहले
The Vaishno Devi Temple
The Birla Mandir 

2. ऐसी चीजें जो अपने ढंग की एक ही हैं किन्तु Proper 
noun नहीं हैं
the sky, the earth, the moon 
the sun, the world 

3. दिशाओं के नाम के पहले
the east the north 
the west - the south 

4. नदियों के नाम के पहले
the Ganga - the Jamuna 

5. धार्मिक पुस्तकों के नाम के पहले
the Ramayana - the Quran 
the Geeta
the Bible 

6. ऐतिहासिक भवनों के नाम के पहले 
the Taj Mahal - the Red Fort

7. प्रपातों, नहरों, द्वीपों, सागरों, महासागरों, खाड़ी केनाम से पहले 
the Chulia falls, the Indira Gandhi Canal, the Andaman and Nicobar islands, the Arabean Sea, the Indian Ocean, the Bay of Bengal,
the Gulf of Cambay. 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

8. मरुस्थल के नाम से पहले
the Thar desert 

9. संगीत यन्त्रों या वाद्ययन्त्रों के नाम से पूर्व
the flute, the guitar 

10. पर्वत-श्रेणियों के नाम के पहले the लगाओ, लेकिन
एकल पर्वत व पर्वत चोटी के नाम के पहले कोई article नहीं लगेगा
the Himalayas, x Everest, x Vindhyachal 

11. Superlative Degree के पहले 'The' आयेगा।
(पहचान-शब्द के पहले most होता है, अथवा शब्द के अन्त में :-est होता है।)  
the most beautiful - the best boy
the wisest man the - biggest city 

12. 'Both' के तुरन्त बाद 'the' article आयेगा।
Both the pairs are white 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

13. यदि एक ही शब्द, उसी अवतरण में, उसी व्यक्ति
अथवा वस्तु के लिए दुबारा प्रयोग में आये तो पहली बार आवश्यकतानुसार a अथवा an का प्रयोग होगा, लेकिन दूसरी बार the का प्रयोग होगा। जैसे
1. I saw a man. The man was old.
2. boy was weeping. The boy was hungry 

14. किसी शब्द समूह (Phrase) या उपवाक्य (clause)
द्वारा सुनिश्चित होने वाले Noun के पहले भी the का प्रयोग होगा। जैसे
1. The table which I bought, is very cheap. 
2. The house where I live in, is very big, 

Article का निषेध 
(अर्थात् कोई Article नहीं लगेगा)

1. व्यक्ति, शहर व देश के नाम के पहले कोई 
Article नहीं लगेगा--
x Ram x Jaipur x India
x Sita x Bikaner x England 

Note : कुछ देशों के नाम के पहले the लगाते हैं
The U.S.S.R., The U.S.A., The U.K.

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

2. सप्ताह के दिनों व महीनों के नाम के पहले कोई Article नहीं लगेगा
x Monday x June 
x Sunday  x March 

3. खेलों के नाम के पहले कोई Article नहीं लगेगा
x Volley-ball  x  Cricket 
x Football  x  Badminton 
लेकिन a volley-ball match (यहाँ 'a' match के लिए है) 

4. भाषाओं व पढ़ाई के विषयों के पहले कोई Article नहीं लगेगा
x English   x Mathematics 
x Hindi  x Science 

5. पर्वत शिखरों के नाम के पहले कोई Article नहीं लगेगा
x Everest x Mount Abu

6. कृषि पदार्थ, खनिज पदार्थ व तरल पदार्थ के पहले कोई Article नहीं आयेगा
RBSE Class 8 English Grammar Determiners 3

विशेष नोट : यदि उपर्युक्त का प्रयोग 'विशेष' के भाव में किया गया है तो इनके पहले the आयेगा।

Practice Exercise 1.

Select the appropriate determiner for the blank space. 


रिक्त स्थान के लिए उचित determiner का चयन कीजिए। 

Question 1. 
I paid the man and brought it back to my workroom at................back of.........garage.
(a) a, a 
(b) an, the
(c) a, an 
(d) the, the 
Answer:
(d) the, the 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Question 2. 
In................middle of the war we were making peace..
(a) a 
(b) an 
(c) the 
(d) x 
Answer:
(c) the 

Question 3.
For...............while she said nothing.
(a) a 
(b) the 
(c) an 
(d) and 
Answer:
(a) a 

Question 4. 
Then the family rushed out of...............house.
(a) an 
(b) a 
(c) the 
(d) x 
Answer:
(c) the 

Question 5. 
She was brought to..............shore by.........wave. 
(a) the, a 
(b) a, an 
(c) an, the 
(d) the, the
Answer:
(a) the, a 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Question 6. 
................family had gone there to celebrate Christmas. 
(a) a 
(b) the 
(c) an 
(d) x
Answer:
(b) the 

Question 7.
................ Yala National Park in Sri Lanka is home to..........variety of animals.
(a) a, the 
(b) The, a 
(c) the, an 
(d) the, the 
Answer:
(b) The, a 

Question 8. 
................historian feels that using comics in schools is..........great idea.
(a) a, an 
(b) an, an 
(c) A, a 
(d) an, a 
Answer:
(c) A, a 

Question 9. 
We met everyday for................ whole week.
(a) a 
(b) the
(c) an 
(d) x
Answer:
(a) a 

Question 10. 
You had................big argument about.............moon landing. 
(a) a, the 
(b) a, a 
(c) the, the 
(d) the an
Answer:
(a) a, the 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Practice Exercise 2.

Question 1. 
There is ................... university in our town.
(a) a 
(b) an 
(c) the
(d) much
Answer:
(a) a 

Question 2. 
It was inconceivable that he should forget such..............incident which took place only six or seven years ago.
(a) an 
(b) a 
(c) x
(d) the 
Answer:
(a) an 

Question 3. 
If...............man knew so much about Bepin Babu, how could he make such......... mistake about the Ranchi trip? 
(a) an, the 
(b) the, a
(c) the, an 
(d) a 
Answer:
(b) the, a

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Question 4. 
I just wanted to find out if you recalled ..............incident which took place in '58.
(a) the 
(b) x
(c) a
(d) an 
Answer:
(d) an 

Question 5. 
Bepin Babu sent............... word that not only was it not possible for him to see Chuni now, but not in several weeks.
(a) a 
(b) x
(c) the 
(d) an 
Answer:
(b) x

Question 6. 
Sword in hand................ king came in his chariot.
(a) a 
(b) the 
(c) an 
(d) x
Answer:
(b) the 

Question 7. 
I wandered along.............crooked lane.
(a) the 
(b) x
(c) an 
(d) a 
Answer:
(a) the 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Question 8. 
As I look back at................life after climbing Everest I cannot help remembering about the other summit 
(a) an
(b) x 
(c) a 
(d) an
Answer:
(b) x 

Question 9. 
He cuts...............steps in ...........hard ice.
(a) the 
(b) an, the
(c) the, the 
(d) a, an 
Answer:
(c) the, the 

Question 10.
Each man carries within himself his own........... mountain peak. 
(a) an 
(b) the 
(c) x
(d) a
Answer:
(c) x

Practice Exercise 3.

Fill in the blanks using 'a', 'an' or 'the'. Put 'x' if none of them is needed : 

1. She has .............. uncle who lives in Jaipur,
2. My mother reads ............... Ramayan. 
3. I am .................. Indian 
4. My father saw ............... European in the market. 
5. .......... Pink City, Jaipur witnessed an event. 
6. Ballooning is indeed ................. fantastic sport. 
7. Dhyan Chand was ............. greatest player of hockey 
8. He started playing hockey since he was in primary school. 
9. Dhyan Chand followed ....... family tradition. 
10. Every child has ................. right to education 
11. Mr. Shriniwasan has given us .......... lot of information 
12. You can get help from .............. department of tourism 
13. Visiting the Chittorgarh fort is .... experience in history. 
14. They were like chariots floating in ....... sky. 
15. Then the headman asked merchant
Answer:
1. an 
2. the 
3. an 
4. a 
5. The 
6. a 
7. the 
8. x 
9. the 
10. a
11. a 
12. the 
13. an 
14. the 
15. the 

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

Practice Exercise 4 :

1. They were busy in planning ............. attack on Dungargarh. 
2. We will capture ................. city easily. 
3. They ran upto the edge of ............... wall and looked down. 
4. They pushed ................ boxes of the beehives down the wall. 
5. They saw ............ enemy soldiers running away. 
6. Nearby, there was .............. old graveyard. 
7. ............... book he is reading is very costly.
8. This is ................... useful book. 
9. The life of.. ................ armyman is difficult.
10. Dhyan Chand got .................... award. 
11. It was ................. exciting story. 
12. Reshma continued to wear .............. same dirty dress. 
13. ................. uncontrollable speed may cause accidents. 
14. When you become ........... doctor, you can weigh me in gold. 
15. They could see ............. whole army of Raigarh.
Answer:
1. an
2. the 
3. the 
4. the 
5. the 
6. an 
7. The 
8. a 
9. an 
10. an 
11. an 
12. the 
13. An 
14. a 
15. the

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

(ii) Little, A little

Little का प्रयोग Little का अर्थ है - 'बहुत अधिक कम' या 'नहीं के बराबर'| Little का प्रयोग वाक्य को नकारात्मक अर्थ (Negative meaning) प्रदान करता है। जैसे I have little time to play. मेरे पास खेलने के लिए नहीं के बराबर समय है। A little का प्रयोग A little का अर्थ है - 'थोड़ी या अल्प मात्रा' किन्तु कुछ तो। इसका प्रयोग वाक्य को सकारात्मक (Positive) अर्थ प्रदान करता है। 

There is a little water in the pot.
बर्तन में थोड़ा पानी है।

Practice Exercise 1:

Fill in the blanks with little' or a little'. 

1. There is ................ milk in the jug so prepare tea for me.
2. There is ............... sugar in the pot. You can make two cups of tea. 
3. There is .................. milk in the jug so she could not make tea. 
4. I cannot give you five hundred rupees as I have .............. money in the bank. 
5. She had ................. money so she purchased only one toy 
6. She had ............... money so she could not purchase any toy. 
7. The child is hungry, so give him ............. milk. 
8. Do not waste your time in playing Spare ............ time for your studies also. 
9. He knows ................. English. How can he become a tourist guide ? 
10. He is ........... interested in studies so he will fail.
Answer:
1. a little (थोड़ा दूध तो है जिससे चाय बन सके।) 
2. a little (इतनी चीनी तो है जिससे दो कप चाय बन सके।) 
3. little (बहुत ही कम दूध था, चाय नहीं बन सकती थी।) 
4. little (बहुत ही कम रुपया है, इसलिए 500 रुपये भी नहीं दे सकता।) 
5. a little (कुछ ही रुपये थे, इसलिए एक खिलौना खरीदा)। 
6. little (रुपये नहीं के बराबर थे, इसलिए खिलौने नहीं खरीद सकी।) 
7. a little (बच्चा भूखा है अत: कुछ तो दूध दो।) 
8. a little (अध्ययन के लिए कुछ समय तो निकालो।) 
9. little (नहीं के बराबर अंग्रेजी जानता है, इसलिए टूरिस्ट गाइड नहीं बन सकता है।) 
10. little (नहीं के बराबर रुचि है, इसलिए वह फेल होगा।) 

Practice Exercise 2.

1. She brought...............milk for her child. 
2. Vimla is not serious about her studies so we have ............. hope that she will pass. 
3. The rains failed this year so there is......... water in the stream. 
4. Please pay............ attention to what I say.
5. He is not kind and gave...........help. 
6. There is ............. petrol in his scooter, so we will go to office on foot. 
7. He requested me for ............... petrol, so that he may reach his house. 
8. ........ knowledge is a dangerous thing, 
9. Please give me ............ time. 
10. If you like give me.............money. 
Answers : 
1. a little 
2. little 
3. little 
4. a little 
5. little 
6. little 
7. a little 
8. A little 
9. a little 
10. a little.

RBSE Class 8 English Grammar Determiners

(iii) All, Both 

AIl - इसका अर्थ है 'सभी' (entirely)। इसका प्रयोग कर्ता (Subject) या क्रिया (Verb) या of से पूर्व किया जाता है। जैसे
(i) All the students (Subiect) are good. Both इसका अर्थ है, 'दोनों' (each of two)। इसका प्रयोग 'Both + Plural Noun' (बहुवचन संज्ञा) या 'both ...... and' या 'Both the' या Both of the आदि के रूप में होता है। जैसे -- 
(i) Both wheels were bad. 
(ii) Both the wheels were bad.

Practice Exercise 

Fill in the blanks with 'all' or 'both'. 

1. ..............the world is a stage. 
2. We were..............waiting
3. ............of them were tired. 
4. ..............that glitters is not gold. 
5. ..............of Ramesh's boys were sturdy.
6. We..............know it. 
7. ...............pens were useless, 
8. It is..............cold and wet.
9. ................of the students are intelligent. 
10. ...............the players are good. 
Answers : 
1. All 
2. all 
3. All 
4. All 
5. All 
6. all/both 
7. Both 
8. both 
9. Both 
10. All/Both.

Bhagya
Last Updated on June 4, 2022, 5:01 p.m.
Published June 4, 2022