Rajasthan Board RBSE Class 12 Maths Important Questions Chapter 11 Three Dimensional Geometry Important Questions and Answers.
Question 1.
Find the direction cosines of line joining points (- 2, 4, - 5) and (1, 2, 3).
Answer:
Let P = (x1, y1, z1) = (- 2, 4, - 5)
and Q = (x2, y2, z2) = (1, 2, 3)
Formula for direction cosines of line joining point P and Q.
\(\frac{x_2-x_1}{P Q}, \frac{y_2-y_1}{P Q}, \frac{z_2-z_1}{P Q}\)Here x1 = - 2, y1 = 4, z1 = - 5 and x2 = 1, y2 = 2, z2 = 3, then
Question 2.
Find direction cosines of line
\(\frac{x-2}{2}=\frac{y+1}{-2}=\frac{z-1}{1}\)
Answer:
Given equation of line is
Question 3.
Write the distance of a point P(a, b, c) from X-axis.
Answer:
Given point is P(a, b, c).
Then, the coordinates of the point on X-axis be (a, 0, 0).
[∵ x-coordinate of both points will be same]
∴ Required distance
Question 4.
Write the cartesian form of line passing through point (1, 0, 2) and (4, 5, 6).
Answer:
Here, x1 = 1, y1 = 0, z1 = 2
and x2 = 4, y2 = 5, z2 = 6
Equation of line \(\frac{x-x_1}{x_2-x_1}=\frac{y-y_1}{y_2-y_1}=\frac{z-z_1}{z_2-z_1}\)
= \(\frac{x-1}{3}=\frac{y}{5}=\frac{z-2}{4}\)
Question 5.
Find the shortest distance between lines
\(\frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{-1}=\frac{z-1}{1}\)
and \(\frac{x-2}{2}=\frac{y+1}{1}=\frac{z+1}{2}.\)
Answer:
Equation of given lines are
we get (x1 = 1, y1 = 2, z1 = 1)
(x2 = 2, y2 = - 1, z2 = - 1)
(a1 = 1, b1 = - 1, c1 = 1)
(a2 = 2, b2 = 1, c2 = 2)
∴ Shortest distance
= \(\frac{\left|\begin{array}{ccc} x_2-x_1 & y_2-y_1 & z_2-z_1 \\ a_1 & b_1 & c_1 \\ a_2 & b_2 & c_2 \end{array}\right|}{\sqrt{D}}\)
D = [(a1b2 - b1a2)2 + (b1c2 - b2c1)2 + (c1a2 - c2a1)2
= [(1 × 1 - 2 × - 1)2 + (2 × - 1 - 1 × 1)2 + (1 × 2 - 2 × 1)2]
= [(1 + 2)2 + (- 2 - 1)2 + (2 - 2)2]
= [32 + (- 3)2 + 02]
= 9 + 9 = 18
Question 6.
Show that the lines \(\frac{5-x}{-4}=\frac{y-7}{4}=\frac{z+3}{-5}\) and \(\frac{x-8}{7}=\frac{2 y-8}{2}=\frac{z-5}{3}\) are coplanar.
Answer:
Given lines can be written as
\(\frac{x-5}{4}=\frac{y-7}{4}=\frac{z+3}{-5}\)
and \(\frac{x-8}{7}=\frac{y-4}{1}=\frac{z-5}{3}\)
On comparing both lines with,
\(\frac{x-x_1}{a}=\frac{y-y_1}{b}=\frac{z-z_1}{b}\)
respectively, we get
x1 = 5, y1 = 7, z1 = - 3, a1 = 4, b1 = 4, c1 = -5
and x2 = 8, y2 = 4, z2 = 5, a2 = 7, b2 = 1, c2 = 3
If given lines are coplanar, then
= 3(12 + 5) + 3(12 + 35) + 8(4 - 28)
= 3 × 17 + 3 × 47 + 8(- 24)
= 51 + 141 - 192
= 192 - 192 = 0 = RHS
Therefore, given lines are coplanar.
Hence proved.
Question 7.
Write the intercepts cut-off by plane 2x + y - z = 5 on x-axis.
Answer:
Given equation of plane is 2x + y - z = 5
On dividing both sides by 5, we get
\(\frac{2 x}{5}+\frac{y}{5}-\frac{z}{5}\) = 1 ⇒ \(\frac{x}{\left(\frac{5}{2}\right)}+\frac{y}{5}+\frac{z}{(-5)}\) = 1
On comparing above equation of plane with the intercept form of equation of plane
\(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}\) = 1
where a = x-intercept, b = y-intercept and c = z-intercept
we get, a = \(\frac{5}{2}\)
i.e. intercept cut-off on X-axis = \(\frac{5}{2}\) units
Question 8.
Find the vector equation of the plane through the points (2, 1, - 1) and (- 1, 3,4) and perpendicular to the plane x - 2y + 4z = 10.
Answer:
The required plane passes through two points P(2, 1, - 1) and Q(- 1, 3, 4).
Let \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) be the position vectors of points P and Q, respectively.
Then, \(\vec{a}\) = 2î + ĵ - k̂
and \(\vec{b}\) = - î + 3ĵ + 4k̂
Now, \(\overrightarrow{P Q}\) = \(\vec{b}-\vec{a}\) = (- î + 3ĵ + 4k̂) - (2î + ĵ - k̂)
= - 3î + 2ĵ + 5k̂
Let \(\vec{n}_1\) be the normal vector to the given plane,
x - 2y + 4z = 10, then \(\vec{n}_1\) = î - 2ĵ + 4k̂
Let \(\vec{n}\) be the normal vector to the required plane.
Then,
\(\vec{n}\) = \(\overrightarrow{n_1} \times \overrightarrow{P Q} = \left|\begin{array}{rrr} \hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\ 1 & -2 & 4 \\ -3 & 2 & 5 \end{array}\right|\)
= î(- 10 - 8) - ĵ(5 + 12) + k̂(2 - 6)
= - 18î - 17ĵ - 4k̂
The required plane passes through a point having position vector \(\vec{a}\) = 2î + ĵ - k̂ and normal vector \(\vec{n}\) = - 18î - 17ĵ - 4k̂ . So, its vector equation is
\((\vec{r}-\vec{a}) \cdot \vec{n} \Rightarrow \vec{r} \cdot \vec{n}=\vec{a} \cdot \vec{n}\)
⇒ \(\vec{r}\). (- 18î - 17ĵ - 4k̂) = (2î + ĵ - k̂) (- 18î - 17ĵ - 4k̂)
⇒ \(\vec{r}\).(- 18î - 17ĵ - 4k̂) = - 36 - 17 + 4
∴ \(\vec{r}\). (18î + 17ĵ + 4k̂) = 49
Question 9.
Find the vector and certesian forms of the equation of the plane passing through the point (1, 2, -4) and parallel to the lines
\(\vec{r}\) = î + 2ĵ - 4k̂ + λ(2î + 3ĵ + 6k̂) and \(\vec{r}\) = î - 3ĵ + 5k̂+ μ(î + ĵ - k̂). Also, find the distance of the point (9, - 8, - 10) from the plane thus obtained.
Answer:
Let equation of plane through (1, 2, -4) be
a(x - 1) + b(y - 2) + c(z + 4) = 0
Given lines are
\(\vec{r}\) = î + 2ĵ - 4k̂ + λ(2î + 3ĵ + 6k̂)
and \(\vec{r}\) = î - 3ĵ + 5k̂+ μ(î + ĵ - k̂)
The cartesian equations of given lines are
\(\frac{x-1}{2}=\frac{y-2}{3}=\frac{z+4}{6}\) and \(\frac{x-1}{1}=\frac{y+3}{1}=\frac{z-5}{1}\)
Since, the required plane (j) is parallel in the given lines,
so normal to the plane is perpendicular to the given lines.
∴ 2a + 3b + 6c = 0
and a + b + c = 0
For solving these two equations by cross-multiplication,
we get
\(\frac{a}{-3-6}=\frac{b}{6+2}=\frac{c}{2-3}\) ⇒ \(\frac{a}{-9}=\frac{b}{8}=\frac{c}{-1}\) = λ(say)
∴ a = - 9λ, b = 8λ, c = - λ
On putting values of a, b and c in Eq. (i), we get
- 9λ(x - 1) + 8λ(y - 2) - λ(z + 4) = 0
Equation of plane in cartesian form is
- 9λ (x - 1) + 8λ (y - 2) - λ(z + 4) = 0
⇒ - 9x + 9 + 8y - 16 - z - 4 = 0
⇒ 9x - 8y + z + 11 = 0
Now, vector from of plane is
\(\vec{r}\) . (9î - 8ĵ + k̂) = - 11
Also, distance of (9, - 8, - 10) from the above plane
Multiple Choice Questions
Question 1.
The lines \(\frac{x-2}{1}=\frac{y-3}{1}=\frac{4-z}{k}\) and \(\frac{x-1}{k}=\frac{y-4}{2}=\frac{z-5}{-2}\) are mutually perpendicular, if the value of k is:
(a) - \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{2}{3}\)
(c) - 2
(d) 2
Answer:
(a) - \(\frac{2}{3}\)
Question 2.
The two lines x = ay + b, z = cy + d; and x = a’y + b’,z = c’y + d' are perpendicular to each other, if:
(a) \(\frac{a}{a^{\prime}}+\frac{c}{c^{\prime}}\) = 1
(b) \(\frac{a}{a^{\prime}}+\frac{c}{c^{\prime}}\) = - 1
(c) aa’ + cc’ = 1
(d) aa’ + cc’ = - 1
Answer:
(d) aa’ + cc’ = - 1
Question 3.
The two planes x - 2y + 4z = 10 and 18x + 17y + kz = 50 are perpendicular, if k is equal to:
(a) - 4
(b) 4
(c) 2
(d) - 2
Answer:
(b) 4
Question 4.
The line \(\frac{x-2}{3}=\frac{y-3}{4}=\frac{z-4}{5}\) is parallel to the plane
(a) 2x + 3y + 4z = 0
(b) 3x + 4y - 5z = 7
(c) 2x + y - 2z = 0
(d) x - y + z = 2
Answer:
(b) 3x + 4y - 5z = 7
Question 5.
The shortest distance of the point (a, b, c) from x-axis is:
(a) \(\sqrt{a^2+b^2}\)
(b) \(\sqrt{b^2+c^2}\)
(c) \(\sqrt{c^2+a^2}\)
(d) \(\sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
Answer:
(b) \(\sqrt{b^2+c^2}\)
Question 6.
The angle between the line \(\frac{x+1}{2}=\frac{y-1}{1}=\frac{z-3}{-2}\) and the plane x + y + 1 = 0 is:
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 120°
Answer:
(c) 45°
Question 7.
The angle between the straight line \(\frac{x-1}{2}=\frac{y+3}{-1}=\frac{z-5}{2}\) and the plane 4x - 2y + 4z = 9 IS:
(a) 60°
(b) 90°
(c) 45°
(d) 30°
Answer:
(b) 90°
Question 8.
The coordinates of the point of intersection of the line \(\frac{x-6}{-1}=\frac{y+1}{0}=\frac{z+3}{4}\) and the plane x + y - z = 3 are:
(a) (2, 1, 0)
(b) (7, - 1, - 7)
(c)(1, 2, - 6)
(d) (5, - 1, 1)
Answer:
(d) (5, - 1, 1)
Question 9.
The distance of the plane through (1, 1, 1) and perpendicular to the line \(\frac{x-1}{3}=\frac{y-1}{0}=\frac{z-1}{4}\) from the origin is:
(a) \(\frac{3}{4}\)
(b) \(\frac{4}{3}\)
(c) \(\frac{7}{5}\)
(d) 1
Answer:
(c) \(\frac{7}{5}\)
Question 10.
The direction ratios of the line which is perpendicular to the lines \(\frac{x-7}{2}=\frac{y+17}{-3}\) and x + 5 = \(\frac{y+3}{2} = \frac{z-4}{-2}\) are:
(a) (4, 5, 7)
(b) (4, -5, 7)
(c) (4, - 5, - 7)
(d) (- 4, 5, 7)
Answer:
(a) (4, 5, 7)
Question 11.
The angle between the plane 3x + 4y = 0 and the line x2 + y2 = 0is:
(a) 0°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 90°
Answer:
(a) 0°
Question 12.
If the points (0, - 1, 2), (- 3, - 4, - 5), (- 6, - 7, - 8) and (x, x, x) are non-coplanar then x is:
(a) - 2
(b) 0
(c) 3
(d) any real number
Answer:
(d) any real number
Question 13.
The equation of the plane through the point (1, 2, -3) which is parallel to the plane 3x - 5y + 2z = 11 is given by:
(a) 3x - 5y + 2z - 13 = 0
(b) 5x - 3y + 2z + 13 = 0
(c) 3x - 2y + 5z + 13 = 0
(d) 3x - 5y + 2z + 13 = 0.
Answer:
(d) 3x - 5y + 2z + 13 = 0.
Question 14.
The distance between the parallel planes:
x + 2y - 3z and 2x + 4y - 6z + 7 = 0 is:
(a) \(\frac{2}{\sqrt{14}}\)
(b) \(\frac{11}{\sqrt{56}}\)
(c) \(\frac{7}{\sqrt{56}}\)
(d) none of these
Answer:
(b) \(\frac{11}{\sqrt{56}}\)
Question 15.
The angle between the planes 2x - y + z = 6 and x + y + 2z = 7 is:
(a) \(\frac{\pi}{4}\)
(b) \(\frac{\pi}{6}\)
(c) \(\frac{\pi}{3}\)
(d) \(\frac{\pi}{2}\)
Answer:
(c) \(\frac{\pi}{3}\)
Fill in the Blanks
Question 1.
The vector equation of a line which passes through the points (3, 4, - 7) and (1, - 1, 6) is ......................
Answer:
\(\vec{r}\) = 3î + 4ĵ - 7k̂ + λ(- 2î - 5ĵ + 13k̂)
Question 2.
The line of shortest distance between two skew lines is ......................... to both the lines.
Answer:
perpendicular
Question 3.
If a line lies in a plane, then normal to the plane is ........................ to the line.
Answer:
perpendicular
Question 4.
If two lines are parallel, then direction ratios are ........................
Answer:
proportional
Question 5.
The distance of the plane 2x - y + 2z + 1 = 0 from the origin is ....................
Answer:
\(\frac{1}{3}\) unit
True/False
Question 1.
A given line in space can be extended in two opposite directions and so it has two sets of direction cosines.
Answer:
True
Question 2.
Any two sets of direction cosines of a line are also proportional.
Answer:
False
Question 3.
A line is uniquely determined if it passes through a given point and has given direction.
Answer:
True
Question 4.
For skew lines, the line of the shortest distance will be perpendicular to both the lines.
Answer:
True
Question 5.
ax + by + cz = d is the vector equation of the plane, where a, b and c are the direction cosines of the normal to the plane.
Answer:
False