RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise Textbook Exercise Questions and Answers.

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 1.
Find a, b and n in the expansion of (a + b)n first three terms of the expansion are 729, 7290, and 30375 respectively.
Answer:
In the expansion of (a + b)n
1st term T1 = an = 729 .......... (1)
2nd term = T2 = nC1 an - 1. b = 7290 ................ (2)
3rd term = T3 = nC2 an - 2. b2 = 30375 ......... (3)
Dividing equation (i) by (ii)
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 1
⇒ 12n - 12 = 10n
⇒ 2n = 12 ⇒ n = 6
Putting value of n in equation (1)
a6 = 729
⇒ a6 = 36
On comparing
a = 3
Putting values of n and a in equation (4)
\(\frac{3}{6 \times b}=\frac{1}{10}\)
⇒ b = 5
Thus, a = 3, b = 5, n = 6

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 2.
Find a if the coefficients of x2 and x3 in the expansion of (3 + ax)9 are equal.
Answer:
Tr + 1 = 9Cr 39 - r . ar xr
Putting r = 2
Coefficient of x2 = 9C2 37 . a2 = 36.37 a2
Putting r = 3
Coefficient of x3 = 9C3 36 a3 = 84.36.a3
∵ Coefficient of x2 = Coefficient of x3 (given)
Thus, 36.37 . a2 = 84(3)6 a3
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 2

Question 3.
Find the coefficient of x5 in product (1 + 2x)6 (1 - x)7 using binomial theorem.
Answer:
Given expansion = (1 + 2x)6 (1 - x)7
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 3
Now, (1 + 2x)6 (1 - x)7
= (1 + 12x + 60x2 + 160x3 + 240x4 + 192x5 + ...... ]
[1 - 7x + 21x2 - 35x3 + 35x4 - 21x5 + ........]
Coefficient of x5 in above expansion
= [- 21 + 12 × 35 - 60 × 35 + 160 × 21 + 240(- 7) + 192 × 1]
= [- 21 + 420 - 2100 + 3360 - 1680 + 192]
= [- 3801 + 3972] = 171

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 4.
If a and b are distinct integers prove that a - b is a factor of an - bn, whenever n is a positive integer. [Hint: Write an = (a - b + b)n and expand.]
Answer:
∵ an - bn = [(a - b) + b]n - bn
Expanding by binomial theorem,
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 4
We see that (a - b) is a factor in R.H.S.
So, we can say that
an - bn = (a - b)k
[Where k = nC0 (a - b)n - 1 + ....... nCn - 1bn - 2]
It is clear that (a - b) is a factor of a - bn
Hence proved

Question 5.
Evaluate (√3 + √2)6 - (√3 - √2)6
Answer:
By expansion of binomial theorem,
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 5

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 6.
Find the value of
(a2 + \(\sqrt{a^2-1}\))4 + (a2 - \(\sqrt{a^2-1}\))4.
Answer:
By Binomial theorem,
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 6
Adding (1) and (2).
(a2 + \(\sqrt{a^2-1}\))4 + (a2 - \(\sqrt{a^2-1}\))4.
= 2a8 + 12a4 (a2 - 1) + 2(a2 - 1)2
= 2a8 + 12a4 (a2 - 1) + 2(a4 - 2a2 + 1)
= 2a8 + 12a6 - 12a4 + 2a4 - 4a2 + 2
= 2a8 + 12a6 - 10a4 - 4a2 + 2
Thus, (a2 + \(\sqrt{a^2-1}\))4 + (a2 - \(\sqrt{a^2-1}\))4
= 2a8 + 12a6 - 10a4 - 4a2 + 2
= 2(a8 + 6a6 - 5a4 - 2a2 + 1)

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 7.
Find an approximation of (0.99)5 using the first three terms of its expansion.
Answer:
∵ (0.99)5 = (1 - 0.01)5
Thus, by Binomial theorem
(1 - 0.01)5 = 5C0 - 5C1 (0.01) + 5C2(0.01)2
(upto first 3 terms)
= 1 - 5(0.01) + 10(0.01)2
= 1 - 0.05 + 10 × 0.000 1
= 0.95 + 0.0010 = 0.9510
Thus, value of (0.99)5 = 0.9510

Question 8.
Find n if the ratio of the fifth term from the beginning to the fifth term from the end in the expansion of \(\left(\sqrt[4]{2}+\frac{1}{\sqrt[4]{3}}\right)^n\) is √6 : 1
Answer:
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 7

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 9.
Expand using binomial theorem
\(\left(1+\frac{x}{2}-\frac{2}{x}\right)^4\), x ≠ 0.
Answer:
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 8

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise

Question 10.
Find the expansion of (3x2 - 2ax + 3a2)3 using binomial theorem.
Answer:
Given expression = (3x2 - 2ax + 3a2)3
Let, y = 3x2 - 2ax
Then by binomial theorem
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Miscellaneous Exercise 9

Bhagya
Last Updated on Nov. 7, 2023, 9:48 a.m.
Published Nov. 6, 2023