RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 Textbook Exercise Questions and Answers.

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 1
x5 in (x + 3)8
Answer:
Let x5 occurs in (r + 1)th term in the expansion of (x + 3)8.
Then, (r + 1)th term in expansion of (x + 3)8
Tr + 1 = 8Crx8 - r (3)r.
∵ Here power of x is 5, so x8 - r = x5
Thus, x8 - x5 (given)
Comparing powers
8 - r = 5
∴ r = 8 - 5 = 3
Then, (r + 1)th term, Tr + 1 = 8C3 x5 33
Thus, coefficient of x5 = 8C3 33
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 1
Thus, coefficient of x5 in the expansion of
(x + 3)8 = 1512

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 2.
a5b7 in (a - 2b)12.
Answer:
Let in expansion of (a - 2b)12 coefficient of (r + 1)th term will be a5b7
Then in expansion of (a - 2b)12, (r + 1)th term.
Tr + 1 = 12Cr (a)12 - r (- 2b)r
We have, a12 - r (- 2b)r = a5b7
Comparing power of a on both sides
12 - r = 5
or r = 7
Then (r + 1)th term., Tr + 1 = 12C7 a12 - 7(- 2b)7
= \(\frac{12 !}{7 !(12-7) !}\) a5(- 2)7 b7
= \(\frac{12 \times 11 \times 10 \times 9 \times 8 \times 7 !}{7 ! \times 5 \times 4 \times 3 \times 2 \times 1}\) × a5 (- 2)7 b7
= 792 (- 128)a5 b7
= - 101376 a5 b7
Thus, coefficient of a5b7 in (a - 2b)12 = - 101376

Write the general term in the expansion of

Question 3.
(x2 - y)6
Answer:
General term in expansion of (x2 - y)6
Tr + 1 = 6Cr (x2)6 - r (- y)r [∵ Tr + 1 = nCr xn - r a4]
= 6Cr x12 - 2r (- 1)r yr
= 6Cr (- 1)r x12 - 2r yr
Thus, general term in expansion of (x2 - y)6
= 6Cr x12 - 2r yr

Question 4.
(x2 - yx)12, x ≠ 0
Answer:
General term in expansion of (x2 - yx)12
Tr + 1 = 12Cr (x2)12 - r (- yx)r [∵ Tr + 1 = nCr xn - r a4]
= 12Cr x24 - 2r (- 1)r yr xr
= 12Cr x24 - 2r + r (- 1)r yr
= 12Cr (- 1)r x24 - r yr
Thus, general term in expansion of (x2 - yx)12
= 12Cr (- 1)r x24 - r yr

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 5.
Find the fourth term ¡n the expansion of (x - 2y)12
Answer:
4th term in expansion of (x - 2y)12
T4 or T3 + 1 = 12C3 x12 - 3 (- 2y)3 [∵ Tr + 1 = nCr xn - r a4]
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 2
= 220 (- 8)x9 y3 = - 1760 x9 y3
Thus, 4th term in expansion (x - 2y)12
= - 1760 x9 y3

Question 6.
Find the 13th term in the expansion of
\(\left(9 x-\frac{1}{3 \sqrt{x}}\right)^{18}\), x ≠ 0.
Answer:
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 3

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Find the middle terms in the expansions of

Question 7.
\(\left(3-\frac{x^3}{6}\right)^7\).
Answer:
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 4

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 8.
\(\left(\frac{x}{3}+9 y\right)^{10}\)
Answer:
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 5

Question 9.
In the expansion of (1 + a)m + n, prove that coefficients of am and an are equal.
Answer:
By general term Tr + 1 = nCrxn - rar
(r +1) th term in the expansion of
(1 + a)m + n = m + nCrar
Putting r = m, coeff. of xm = m + nCm
Putting r = n, coeff. of xm = m + nCn
= m + nCm + n - n = m + nCm
Thus, coeff. of xm = coff. of xn
[nCr = nCn - r]
Hence Proved

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 10.
The coefficient of the (r - 1)th, rth and (r + 1)th terms in the expansion of (x + 1)n are in the ratio 1 : 3 : 5. Find n and r.
Answer:
(x + 1)n = nC0 + nC1xn - 1 + nC2xn - 2 + ..... + nCrxn - r + .......... nCn
(r - 1) th term = T(r - 2) + 1
= Tr - 1 = nCr - 2 xn - (r - 2)
= nCr - 2 xn - r + 2
r th term = T(r - 1) + 1
= nCr - 1 xn - 1(r - 1)
= nCr - 1 xn - r + 1
(r + 1) th term = nCr xn - r and coefficient of the rth, (r - 1)th and (r + 1)th terms respectively will be nCr - 2, nCr - 1 and nCr.
Thus, nCr - 2 : nCr - 1 : nCr = 1 : 3 : 5
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 6
or 3r - 3 = n - r + 2
or 3r + r = n + 2 + 3
or 4r = n + 5
or n = 4r - 5
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 7
or 5r = 3n - 3r + 3
or 3n = 5r + 3r - 3
3n = 8r - 3
From equation (1) and (2)
3 × (4r - 5) = 8r - 3
or 12r - 15 = 8r - 3
or 12r - 8r = 15 - 3
or. 4r = 12
∴ r = 3
Putting value of r in equation (1)
n = 4r - 5
or n = 4 × 3 - 5
or n = 12 - 5
∴ n = 7
Thus, n = 7, r = 3

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2

Question 11.
Prove that the coefficient of xn in the expansion of (1 + x)2n is twice the coefficient of xn in the expansion of (1 + x)2n - 1.
Answer:
(r + 1)th term in the expansion of (1 + x)2n
Putting r = n, coefficient of xn = 2nCn
Similarly, coefficient of xn in expansion of (1 - x)2n - 1
= 2n - 1Cn
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 8
Thus in expansion of (1 + x)2n coefficient of xn
= 2 × coeff. of xn in expansion of (1 + x)2n - 1
Hence Proved

Question 12.
Find a positive value of m for which the coefficient of x2 in the expansion (1 + x)m is 6.
Answer:
By Binomial theorem.
(1 + x)m = mC0 +mC1x + mC2x2 + .....
Then, coefficient of of x2 in expansion of (1 + x)n = mC2
But given that coeff. of x2 = 6
Thus, mc2 = 6
RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 Binomial Theorem Ex 8.2 9
or m(m - 1) = 2 × 6
or m2 - m - 12 = 0
or m2 - (4 - 3)m - 12 = 0
or m2 - 4m + 3m - 12 = 0
or m(m - 4) + 3(m - 4) = 0
or (m- 4) (m + 3) = 0
∴ m = 4
m = - 3
But value of m is not negative. Thus, m = 4

Bhagya
Last Updated on Nov. 7, 2023, 9:48 a.m.
Published Nov. 6, 2023