Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.1 Textbook Exercise Questions and Answers.
Find mean deviation about the mean for given data in Exercises 1 and 2.
Question 1.
4, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17
Answer:
Given terms are: 4, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17
Given terms xi |
Deviation from mean x̄, di = (xi - x̄) |
Absolute values of deviations |xi - x̄| |
(1) |
(2) |
(3) |
4 |
4 – 10 = - 6 |
|-6| = 6 |
7 |
7 – 10 = - 3 |
| - 3| = 3 |
8 |
8 – 10 = - 2 |
|- 2| = 2 |
9 |
9 – 10 = - 1 |
|- 1| = 1 |
10 |
10 – 10 = 0 |
|0| = 0 |
12 |
12 – 10 = + 2 |
|2| = 2 |
13 ' |
13 – 10 = + 3 |
|3| = 3 |
17 |
17 – 10 = + 7 |
|7| = 7 |
\(\sum_{i=1}^8\) xi = 80 |
|
\(\sum_{=1}^8\) |xi - x̄| = 24 |
Thus, mean deviation about mean of given data = 3
Question 2.
38, 70, 48, 40, 42, 55, 63, 46, 54, 44
Answer:
Mean x̄ = \(\frac{38+70+48+40+42+55+63+46+54+44}{10}\)
⇒ x̄ = \(\frac{500}{10}\) = 50
Table for computing mean deviation
Given terms xi |
Deviation from mean di = (xi - x̄); x̄ = 50 |
Absolute value of deviation |xi - x̄| |
(1) |
(2) |
(3) |
38 |
38 – 50 = - 12 |
|- 12 | = 12 |
70 |
70 – 50 = + 20 |
|20| = 20 |
48 |
48 – 50 = - 2 |
|- 2| = 2 |
40 |
42 – 50 = - 8 |
|- 10| = 10 |
42 |
55 – 50 = + 5 |
|- 8| = 8 |
55 |
63 – 50 = + 3 |
|5| = 5 |
63 |
46 – 50 = - 4 |
|13| = 13 |
46 |
54 – 50 = + 4 |
|- 4| = 4 |
54 |
44- 50 = - 6 |
|4| = 4 |
44 |
|
|- 6| = 6 |
\(\sum_{i=1}^{10}\) xi = 500 |
|
\(\sum_{i=1}^{10}\) |xi - x̄| = 84 |
Mean Deviation (M.D.) = \(\frac{\sum_{i=1}^{10}\left|\left(x_i-\bar{x}\right)\right|}{N}\) = \(\frac{84}{10}\) = 8.4
Thus, mean deviation about mean of given data = 8.4
Find mean deviation about median for the data in Exercises 3 and 4.
Question 3.
13, 17, 16, 14, 11, 13, 10, 16, 11, 18, 12, 17
Answer:
Writing the given data in ascending order:
10, 11, 11, 12, 13, 13, 14, 16, 16, 17, 17, 18
Median(M) = \(\frac{N+1}{2}\) th term = \(\frac{12+1}{2}\) th term = \(\frac{13}{2}\)th term = 6\(\frac{1}{2}\)th term
= Mean of 6th and 7th terms = \(\frac{13+14}{2}\) = \(\frac{27}{2}\) = 13.5
Mean Deviation (M.D.) = \(\frac{\sum_{i=1}^n\left|x_i-\mathrm{M}\right|}{N}=\frac{28}{12}\) = 2.33
Thus, mean deviation about median for given data = 2.33
Question 4.
36, 72, 46, 42, 60, 45, 53, 46, 51, 49
Answer:
Median (M) = Value of \(\frac{N+1}{2}\)th term.= Value of \(\frac{10+1}{2}\)th term
= Value of \(\frac{11}{2}\)th term = Value of 5 \(\frac{1}{2}\)th term
= Mean of 5th and 6th term = \(\frac{46+49}{2}\) = 47.5
Mean Deviation (M.D.) = \(\frac{\sum_{i=1}^{10}\left|x_i-\mathbf{M}\right|}{N}=\frac{70}{10}\) = 7
Thus, mean deviation about median for given data = 7
Find mean deviation about mean for the data in Exercises 5 and 6.
Question 5.
Answer:
Thus, mean deviation about mean for given data = 6.32
Question 6.
Answer:
Thus, mean deviation about mean for given data = 16
Find mean deviation about median for the data In ExercIses 7 and 8.
Question 7.
Answer:
Thus, mean deviation about median for given data = 3.23
Question 8.
Answer:
Median term = \(\left(\frac{N+1}{2}\right)\)th term = \(\frac{29+1}{2}\) th term = \(\frac{30}{2}\) th term = 15 th term
15th term is under of cumulative frequency 21.
Thus, for cumulative frequency 21, xi = 30
∴ Median = 30
Then, Mean Deviation (M.D.) = \(\frac{\sum_{i=1}^{29} f_i\left|x_i-\mathbf{M}\right|}{N}\) = \(\frac{148}{29}\) = 5.10
Thus, mean deviation about median of given data = 5.10
Find mean deviation about mean for the data in Exercises 9 and 10.
Question 9.
Answer:
Thus, mean deviation about median of given frequency distribution = 157.92
Question 10.
Answer:
Thus, mean deviation about mean of given frequency distribution = 11.288.
Question 11.
Find mean deviation about median for the following data:
Answer:
(1) Median term = \(\frac{N+1}{2}\)th term = \(\frac{50+1}{2}\)th term = 25\(\frac{1}{2}\)th term
(2) Median class = The class which includes median term (25\(\frac{1}{2}\)th term)
= 20 - 30 (from table)
Then, li = 20, li + 1 - li = 30 - 20 = 10
N = 50, ci - 1 = 14 (c.f. of class just before the median class)
f = 14 (frequency of median class)
Thus, mean deviation about median of given frequency distribution = 10.342
Question 12.
Find mean deviation about median age for the age distribution of 100 persons given below:
Answer:
Here given frequency distribution is discontinuous. To make it continuous frequency distribution, subtract 0.5 from lower limit of each class interval and add 0.5 in upper limit.
Discontinuous C.I. |
Continuous C.I. |
|
16-20 |
16 – 0.5 – 20 + 0.5 |
15.5 – 20.5 |
21-25 |
21 – 0.5 – 25 + 0.5 |
20.5 – 25.5 |
26-30 |
26 – 0.5 – 30 + 0.5 |
25.5 – 30.5 |
31-35 |
31 – 0.5 – 35 + 0.5 |
30.5 – 35.5 |
36-40 |
36 – 0.5 – 40 + 0.5 |
35.5 – 40.5 |
41-45 |
41 – 0.5 – 45 + 0.5 |
40.5 – 45.5 |
46-50 |
46 – 0.5 – 50 + 0.5 |
45.5 – 50.5 |
51-55 |
51 – 0.5 – 55 + 0.5 |
50.5 – 55.5 |
Middle terms for Median = \(\left(\frac{N+1}{2}\right)\)th term = \(\frac{100+1}{2}\) th term = \(\frac{101}{2}\)th term = 50\(\frac{1}{2}\)th term
Median Class = Class which includes 50\(\frac{1}{2}\)th term
= 35.5 - 40.5 (from table)
Then, li = 35.5, li + 1 = 40.5, li + 1 - li = 5, fi = 26 (frequency of median class) N = 100
ci - 1 = 37 (cumulative frequency of class just before the median class)
Thus, mean deviation about median for given frequency distribution = 7.35