Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections Ex 11.2 Textbook Exercise Questions and Answers.
In each of the following exercise 1 to 6, find the coordinates of the focus, axis of the prabola, the equation of the directrix and the length of the latus rectum.
Question 1.
y2 = 12x
Answer:
Equation of the given parabola = y2 = 12x
Comparing it with y2 = 4ax
Latus rectum 4a = 12
Here, a = 3
Thus, coordinates of the focus of the parabola (a, 0) = (3, 0)
Since, in the equation of the parabola, one term is y2, so, parabola will be symmetric about x-axis.
Thus, axis of parabola will be x-axis.
Equation of directrix x = - 3 (by x = - a)
Length of latus rectum = 4a = 4 × 3 = 12
Question 2.
x2 = 6y
Answer:
Equation of the given parabola
x2 = 6y
Comparing given equation of parabola x2 = 6y by x2 = 4ay
4a = 6
⇒ a = \(\frac{6}{4}\)
⇒ a = \(\frac{3}{2}\)
Thus, focus of parabola (0, a) = (0, \(\frac{3}{2}\))
Again, axis of parabola is y-axis.
Thus, equation of directrix y = - a
y = \(\frac{-3}{2}\)
⇒ 2y + 3 = 0
Length of latus rectum = 4a
= 4 × \(\frac{3}{2}\) = 6
Question 3.
y2 = -8x
Answer:
Equation of given parabola
y2 = - 8x
The given equation involves y2,
So Axis of parabola = X-axis
Comparing given equation of parabola by y2 = 4ax
4a = -8
⇒ a = -2
Focus of parabola (a, 0) = (-2,0)
Equation of directrix x = - a
⇒ x = -(-2)
⇒ x - 2 = 0
Length of latus rectum = 4a
= 4 × (-2)
= -8 =8 units
[Length is never negative]
Question 4.
x2= - 16y
Answer:
Equation of given parabola
x2 = -16 y
The given equation involves x2,
So Axis of parabola = Y-axis
Comparing, x2 = -16y by x2 = 4ay
4a = -16
⇒ a = -4
Focus of parabola = (0, 0) = (0, -4)
Equation of directrix = y + a = 0
⇒ y + (-4) = 0
⇒ y = 4
Length of latus rectum = 4a = 4 × 4 = 16units
Question 5.
y2 = 10x
Answer:
Equation of given parabola y2 = 10x
The equation involves y2
Axis of parabola = X-axis
Again, comparing y2 = 10x by y2 = 4 ax
4a = 10
⇒ a = \(\frac{10}{4}=\frac{5}{2}\)
Focus of parabola (a, 0) = (\(\frac{5}{2}\), 0)
Equation of directrix x + a = 0
⇒ x + \(\frac{5}{2}\) = 0
⇒ 2x + 5 = 0
Length of latus rectum = 4a = 4 × \(\frac{5}{2}\) = 10 units
Question 6.
x2 = -9y
Answer:
Equation of given parabola x2 = -9 y
The equation involves x2,
so Axis of parabola is y-axis (x = 0)
Again, comparing x2 = -9y with x2 = 4ay
4a = -9
a = \(\frac{-9}{4}\)
Focus of parabola = (0, a) = (0, \(\frac{-9}{4}\))
Equation of directrix y + a = 0
⇒ y - \(\frac{9}{4}\) = 0
⇒ 4y - 9 = 0
Length of latus rectum = 4a = 4 × \(\frac{9}{4}\) = 9 units
In each of the exercises 7 to 12, find the equation of the parabola that satisfies the given conditions.
Question 7.
Focus (6,0), directrix x = - 6.
Answer:
Let any point on parabola be p(x, y) then distance of focus (6, 0) from point (x, y).
= \(\sqrt{(x-6)^2+(y-0)^2}\)
and distance of directrix x = -6 from point (x, y)
= \(\frac{x+6}{\sqrt{1}}\) = x + 6
According to the definition of parabola,
Distance of focus (6,0) from point (x, y)
= Distance of directrix from point (x, y)
So, \(\sqrt{(x-6)^2+(y-0)^2}\) = x + 6
Squaring both sides, we have
(x - 6)2 + y2 = (x + 6)2
⇒ x2 - 12x + 36 + y2 = x2 + 12x + 36
⇒ y2 = x2 + 12x + 36 + 12x - 36 - x2
⇒ y2 = 24x
Thus, equation of parabola:
y2 = 24x
Question 8.
Focus (0, -3), directrix y = 3.
Answer:
Let (x, y) be any point on parabola
Then distance of focus (0, -3) from point (x, y)
= Distance of directrix y = 3 from point (x, y)
\(\sqrt{(x-0)^2+(y+3)^2}=\frac{y-3}{\sqrt{1}}\) = y - 3
Squaring of both sides, we get
(x - 0)2 + (y + 3)2 = (y - 3)2
⇒ x2 + y2 + 6y + 9 = y2 - 6y + 9
⇒ x2 = y2 - 6y + 9 - 6y - 9 - y2
⇒ x2 = -12y
Thus equation of parabola : x2 = -12y
Question 9.
Vertex, (0,0), focus = (3, 0)
Answer:
Distance between vertex (0, 0) and focus (3, 0)
= \(\sqrt{(3-0)^2+(0-0)^2}\) = 3
So, distance of directrix from vertex = 3 then equation of directrix x + 3 = 0
⇒ x = -3
Let (x, y) be any point on parabola.
By definition of parabola.
Distance of focus (3,0) from point (x, y)
= Distance of directrix x + 3 = 0 from point (x, y)
∴ \(\sqrt{(x-3)^2+(y+0)^2}=\frac{x+3}{\sqrt{1}}\) = x + 3
Squaring both sides, we get
(x - 3) + (y - 0)2 = (x + 3)2
⇒ x2 - 6x + 9 + y2 = x2 + 6x + 9
⇒ y2 = x2 + 6x + 9 - x2 + 6x - 9
⇒ y2 = 12x
Thus equation of parabola : y2 = 12x
Question 10.
Vertex.(0, 0) focus = (- 2, 0)
Answer:
Distance between vertex (0,0) and focus (-2,0)
= \(\sqrt{(-2-0)^2+(0-0)^2}\) = 2
Distance of directrix from vertex = 2
Equation of directrix = x + a = 0
⇒ x - 2 = 0
⇒ x = 2
Let point (x, y) be any point on parabola, then distance of focus (-2, 0) from point (x, y)
= Distance of directrix x - 2 = 0 from point (x, y)
\(\sqrt{(x+2)^2+(y-0)^2}=\frac{x-2}{\sqrt{1}}\) = (x - 2)
Squaring both sides, we have
(x + 2)2 + (y - 0)2 = (x - 2)2
x2 + 4x + 4 + y2 = x2 - 4x + 4
y2 = x2 - 4x + 4 - x2 - 4x - 4
⇒ y2 = -8x
Thus, equation of parabola is y2 = -8x
Question 11.
Vertex (0, 0) passing through (2, 3) and axis is along x-axis.
Answer:
We have,
Axis of parabola is along X-axis.
since, parabola y2 = 4ax passes through point (2, 3)
So, 32 = 4a(2)
⇒ 9 = 8a
⇒ a = \(\frac{9}{8}\)
⇒ y = 4.\(\frac{9}{8}\)x
⇒ 2y2 = 9x
Thus, equation of parabola is 2y2 = 9x
Question 12.
Vertex (0, 0), passing through (5, 2) and symmetric with respect toy-axis.
Answer:
We have,
Parabola is symmetric about Y-axis.
Let equation of parabola is x2 = 4ay
Parabola x2 = 4ay passes through point (5, 2)
So, 52 = 4a × 2
⇒ 25 = 8a
⇒ a = \(\frac{25}{8}\)
Equation of parabola, x2 = 4 × \(\frac{25}{8}\)y
⇒ x2 = \(\frac{25}{2}\)y
⇒ 2x2 = 25y
Thus, equation of parabola 2x2 = 25y