RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Rajasthan Board RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series Questions and Answers.

RBSE Class 11 Maths Chapter 9 Important Questions Sequences and Series

Question 1.
If a, b, c are in Arithmetic Progression and x, y, z are in geometric progression, then prove that
(i) xb - c. yc - a . za - b = 1
(ii) xb yc za = xc ya zb
Answer:
(i) We have, a, b, care in AP.
Then 2b = a + c .................... (1)
and x, y, z are in G.P.
RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series 1
[Putting 2b = c + a from equation (1)]
= x0 × z0
= 1 × 1
= 1
= R.H.S.
Hence Proved.

(ii) ∵ xb - c yc - a za - b = 1 [From part(i)]
⇒ xb . x-c . yc . y-a za . z-b = 1
\(\frac{x^b}{x^c} \cdot \frac{y^c}{y^a} \cdot \frac{z^a}{z^b}\) = 1
∴ xb yc za = xc ya zb

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 2.
If a, b, c are in G.P., then prove that log an, log bn, log cn will be in A.P. .
Answer:
Let log an, log bn, log cn are in A.P.
[∵ If x, y, z are in A.P. then 2y = x + z]
Then 2 × log bn = log an + log cn
= n log a + n log c [∵ log am = m log a]
= n[log a + log c]
= n log (ac) [∵ log m + log n = log m × n]
or log (bn)2 = log (ac)n
Comparing on both sides
(bn)2 = (ac)n
⇒ (b2)n = (ac)n
⇒ b2 = ac
Thus, a, b, care in GP. which is given.
Hence proved.

Question 3.
If a, b, c, d are in GP. then prove that (a + b) (b + c) (c + d) will be in GP.
Answer:
We have a, b, c, d are in GP.
Then common ratio = \(\frac{b}{a}\) = \(\frac{c}{b}\) = \(\frac{d}{c}\) = r (say)
Thus \(\frac{b+c}{a+b}\) = \(\frac{c+d}{b+c}\) (By proportionality law)
or (b + c)2 = (a + b) (c + d)
Thus (a + b), (b + c), (c + d) are in GP.
Hence proved.

Alternative Method
Given a, b, c, d are in GP.
Thus, common ratio = \(\frac{b}{a}=\frac{c}{b}=\frac{d}{c}\) = r (say)
⇒ b = ar,
c = br = ar. r = ar2,
d = cr = ar2 . r = ar3
∴ a + b = a + ar = a (1 + r)
b + c = ar + ar2 = ar(1 + r)
and c + d = ar2 + ar3 = ar2(1 + r)
Thus \(\frac{b+c}{a+b}=\frac{a r(1+r)}{a(1+r)}\) = r
and \(\frac{c+d}{b+c}=\frac{a r^2(1+r)}{a r(1+r)}\) = r
Since, there common ratio is same therefore, (a + b, (b + c), (c + d)are in GP.
Hence proved.

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 4.
If a, b, c are in A.P. (where a, b, c are positive numbers), then prove that
\(\frac{1}{\sqrt{b}+\sqrt{c}}, \frac{1}{\sqrt{c}+\sqrt{a}}, \frac{1}{\sqrt{a}+\sqrt{b}}\)
will also in A.P.
Answer:
RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series 2

Question 5.
If between two numbers a and b, we placed a G.M. G and two A.M. p and q then prove that
G2 = (2p - q) (2q - p)
Answer:
We have,
G is GM. of a and b
then G2 = ab ......................... (1)
Again, p and q are two arithmetic mean between a and b, then a, p, q, b will be in A.P.
Their common difference ⇒ p - a = q - p = b - q
Now, taking p - a = q - p
2p - q = a .................... (2)
Again, taking q - b = p - q
q + q = b + p
or 2q - p = b ..................... (3)
Multiplying equations (2) and (3)
(2p - q) (2q - p) = ab = G2 [From equation (1)]
⇒ G2 = (2p - q) (2q - p)
Hence proved.

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 6.
If a, b, c are in G.P., then prove that
a2 b2 c2 \(\left(\frac{1}{a^3}+\frac{1}{b^3}+\frac{1}{c^3}\right)\) = a3 + b3 + c3
Answer:
We have a, b, care in G.P.
then b2 = ac
And common ratio r = \(\frac{b}{a}=\frac{c}{b}\)
then b = ar, c = br = ar. r = ar2
RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series 3
= a3r6 + a3r3 + a3
= a3 + a3r3 + a3r6
= a3 + (ar)3 + (ar2)3
= a3 + b3 + c3 (∵ b = ar, c = ar2)
= R.H.S.

Multiple Choice Type Questions

Question 1.
If (a - b)2, (b - c)2, (c - a)2 are in A.P then \(\frac{1}{a-b}, \frac{1}{b-c}, \frac{1}{c-a}\) will be in:
(a) A.P.
(b) G.P.
(c) H.P.
(d) None of these
Answer:
(a) A.P.

Question 2.
If (m + n)th term and (m - n)th term of any G.P. are 9 and 4 respectively, then mth term will be:
(a) 6
(b) \(\frac{1}{6}\)
(c) - 6
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Question 3.
Sum of numbers divisible by 7 from 100 to 300 will be
(a) 5586
(5) 5086
(c) 8588
(d) 5486
Answer:
(a) 5586

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 4.
The sum of n terms of \(\frac{1}{2}+\frac{3}{4}+\frac{7}{8}+\frac{15}{16}+\ldots\) is:
(a) n - 1 + 2-n
(b) n2-n
(c) 1 - n + 2-n
(d) 2n - 2 + 2-n
Answer:
(a) n - 1 + 2-n

Question 5.
The sum of an infinite G.P. is 23 and sum of square of infinite terms is 69. Then its first term will be:
(a) \(\frac{69}{13}\)
(b) \(\frac{10}{3}\)
(c) \(\frac{9}{10}\)
(d) \(\frac{13}{69}\)
Answer:
(a) \(\frac{69}{13}\)

Question 6.
The sum of 1.2.3 + 2.3.4 + ......... n terms will be:
(a) \(\frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{4}\)
(b) \(\frac{2 n(n+1)(n+2)(n+3)}{3}\)
(c) \(\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{4}\)
(d) \(\frac{n(n+1)(n+2)(n+3)}{4}\)
Answer:
(d) \(\frac{n(n+1)(n+2)(n+3)}{4}\)

Question 7.
The sum of terms of an infinite GP. is 3 and sum of squares of its terms is also 3 then first term and common ratio of series are:
(a) \(\frac{3}{2}\), 2
(b) 1, \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{3}{2}\), \(\frac{1}{2}\)
(d) None of these
Answer:
(c) \(\frac{3}{2}\), \(\frac{1}{2}\)

Question 8.
mth term of A.P. be n and nth term of AP. be m
then pth term will be:
(a) m + n
(b) m + n - p
(c) m2 + n2 - p
(d) m - n + p
Answer:
(b) m + n - p

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 9.
In a G.P., the 3rd term is 24 and the 6th term is 192.
Its 10th term will be:
(a) 7132
(b) 2371
(c) 3072
(d) 1732
Answer:
(c) 3072

Question 10.
If there are five G.M. between 486 and \(\frac{2}{3}\), then fourth GM will be:
(a) - 6
(b) 6
(c) - 12
(d) 12
Answer:
(b) 6

Question 11.
Sum of terms of sequence:
1 + (1 + 3) + (1 + 3 + 5) + ....... + (n - 1)
(a) \(\frac{n^2(n+1)^2}{4}\)
(b) n2
(c) \(\frac{n(n-1)(2 n-1)}{6}\)
(d) None of these
Answer:
(c) \(\frac{n(n-1)(2 n-1)}{6}\)

Question 12.
Sum of \(\frac{1}{1}+\frac{1}{1+2}+\frac{1}{1+2+3}\)+ ........ (n + 1)tennis:
(a) \(\frac{2 n}{n+1}\)
(b) \(\frac{n}{n+1}\)
(c) \(\frac{2(n+1)}{n+2}\)
(d) \(\frac{2}{n(n+1)}\)
Answer:
(c) \(\frac{2(n+1)}{n+2}\)

Question 13.
For all positive integers for n
3.1.2 + 3.2.3 + 3.3.4 + ....... 3[n(n + 1)] equals:
(a) n(n + 1) (2n + 1)
(b) n(n + 1) (n + 2)
(c) \(\frac{(n-1) n(n+1)}{2}\)
(d) n(n - 1) (n + 1)
Answer:
(b) n(n + 1) (n + 2)

Question 14.
The 20th term of the sequence defined by
an = (n - 1) (2 - n) (3 + n) is:
(a) - 7866
(b) - 6786
(c) 6678
(d) 8766
Answer:
(a) - 7866

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 15.
The 10th common term between the series 3 + 7 + 11 + ......... and 1 + 6 + 11 + ......... is:
(a) 193
(b) 211
(c) 191
(d) 190
Answer:
(c) 191

Fill in the Blanks

Question 1.
The 10th term of the series - 4 - 1 + 2 + 5 + is ........................ .
Answer:
23

Question 2.
If a, b, c are in GP., then the value of \(\frac{a-b}{b-c}\) is ................................. .
Answer:
\(\frac{1}{r}\)

Question 3.
If the third term of a G.P. is 4, then the product of first five term is .............................
Answer:
45

Question 4.
The value of \(4^{\frac{1}{3}} \cdot 4^{\frac{1}{9}} \cdot 4^{\frac{1}{27}}\) is ............................... ∞
Answer:
2

Question 5.
If the sum of an A.P. is n2 + n, then its nth term is ..............................
Answer:
2n

Question 6.
The value of 12 + 22 + 32 + 42 + ......... + n2 is ..........................
Answer:
\(\frac{n(n+1)(2 n+1)}{6}\)

Question 7.
The geometric mean of numbers 6 and 24 is ..........................................
Answer:
12

Question 8.
The value of 13 + 22 + 33 + ....................... + n3 is .......................................
Answer:
\(\left(\frac{n(n+1)}{2}\right)^2\)

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 9.
The sum of the series
52 + 62 + 72 + 82 + 92 + .................... + 152 is ....................................
Answer:
1310

Question 10.
The arithmetic mean of two numbers x2 and y2 is ...............................
Answer:
\(\left(\frac{n(n+1)}{2}\right)^2\)

True/False

Write (True) for correct statement and (False) for incorrect statement.

Question 1.
If the sum of n term of a sequence is a quadratic expression, then it is always an A.P.
Answer:
True

Question 2.
The sum of the series 1 + 2 + 3 + 4 + ......... + upto (n - 1) terms is \(\frac{n(n+1)}{2}\).
Answer:
False

Question 3.
The sum of the series 1 + 2 + 22 + 23 + 24 + .......................... ∞ is \(\frac{1}{2}\).
Answer:
False

Question 4.
The sum or difference of two G.P. ¡s again G.P.
Answer:
True

Question 5.
If a,b, care in A.P. then
\(\frac{1}{\sqrt{b}+\sqrt{c}}, \frac{1}{\sqrt{c}+\sqrt{a}}, \frac{1}{\sqrt{a}+\sqrt{b}}\) are also in AP.
Answer:
True

RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 9 Sequences and Series

Question 6.
The value of the sum of the series 2 + 4 + 8 + ...................... upto 10 terms is 2044.
Answer:
False

Question 7.
The common ratio of a, G.P. 2 + 0.2 + 0.02 + .................................... is 10.
Answer:
False

Question 8.
The geometric mean of the numbers (x - y)2 and (x + y)2 is (x2 - y2).
Answer:
True

Question 9.
The th term of the series 12 + (12 + 22) + (12 + 22 + 32) + ................... is \(\frac{1}{6}\)(2n3 + 3n2 + n).
Answer:
True

Question 10.
There are 20 terms in the series 3, 5, 9, ............................. 51.
Answer:
False

Bhagya
Last Updated on March 3, 2023, 10:45 a.m.
Published March 2, 2023