Rajasthan Board RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 16 Probability Questions and Answers.
Question 1.
From a well shuffled pack of 52 cards, 2 cards are drawn. Find the probability that out of the selected cards 1 is king and 1 is queen.
Answer:
Total no. of ways to draw 2 cards out of 52 cards of a pack = 52C2
No. of ways to select 1 king out of 4 = 4C2
No. of ways to select 1 queen out of 4 = 4C2
Thus, probability to get 1 king and 1 queen
Question 2.
In a game, probability of winning of four teams are \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{8}\), \(\frac{1}{9}\) and \(\frac{1}{10}\) respectively. Find the probability of not winning by any one out of these four teams.
Answer:
Probability of winning the first team = \(\frac{1}{7}\)
Probability of winning the second team = \(\frac{1}{8}\)
Probability of winning the third team = \(\frac{1}{9}\)
Probability of winning the fourth team = \(\frac{1}{10}\)
All above events are mutually exclusive (only 1 event occur at a time).
Probability of winning any team
P = \(\frac{1}{7}+\frac{1}{8}+\frac{1}{9}+\frac{1}{10}=\frac{1207}{2520}\)
Thus, probability of not winning any team
= 1 - p = 1 - \(\frac{1207}{2520}\) = \(\frac{1313}{2520}\)
Question 3.
In a competition of hit the target, probability of hitting the target by A and B are \(\frac{2}{5}\) and \(\frac{1}{5}\) respectively, then find the probability:
(i) both hit the target
(ii) target be hit
(iii) target cannot be hit
Answer:
We have
Probability that A hits the target = P(A) = \(\frac{2}{5}\)
Probability that B hits the target = P(B) = \(\frac{1}{5}\)
Two events are independent.
Thus, probability that both hit the target
= P(A ∩ B)
∴ P(A ∩ B) = P(A).P(B) = \(\frac{2}{5} \times \frac{1}{5}\) = \(\frac{2}{25}\)
(ii) Target. be hit means target be hit by anyone or both.
Probability of hit the target by both = \(\frac{2}{25}\) ......................... (i)
(iii) Not hit the target L e., neither A nor B hit the target Probability that A, not hit the target = 1 - P(A)
= 1 - \(\frac{2}{5}\) = \(\frac{3}{5}\) ............... (i)
Probability that B, not hit the target = 1 - \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{4}{5}\) ......... (ii)
Thus, probability that, not hit the target = \(\frac{3}{5} \times \frac{4}{5}\)
= \(\frac{12}{25}\)
Question 4.
The probabilities of two events A and B are 0.25 and 0.50 respectively. Probability that two events A and B occur together is 0.14. Find the probability that neither event A occur nor event B.
Answer:
We have, P(A) = 0.25
P(B) = 0.50
and P(A ∩ B) = 0.14
Thus, probability that both the events occur
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) - P(A ∩ B)
= 0.25 + 0.50 - 0.14 = 0.61
Probability that ‘both the events not occur’.
P(A’ ∩ B’) = P(A ∪ B)’ = 1 - P(A ∪ B)
= 1 - 0.61 = 0.39
Question 5.
Three dice are thrown altogether. Find the probability to get sum at least 6.
Answer:
In throwing three dice altogether, all possible results are = 6 × 6 × 6 = 216
IfS be sample space, then
n(S) = 216
Let A = Event ‘at least sum 6 appear’
then A’ = Event ‘appear sum less than 6’
= Event to appear 3 or 4 or 5
= {(1, 1, 1); (1, 1, 2), (1, 2, 1), (2, 1, 1), (1, 1, 3) (1, 3, 1), (3, 1, 1), (1, 2, 2), (2, 1, 2), (2, 2, 1)}
∴ n(A') = 10
Question 6.
Two dice are thrown together. Find the
probability to get odd digit on first dice or sum 8.
Answer:
In throwing two dice, number of elements in
sample space S will be 36.
i.e., n(S) = 36
Let E1 = Event to get odd digit on first dice
E2 = Event to get sum 8 on two dice
then E1 = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)}
and E2 = {(2, 6), (3, 5), (4, 4), (5, 3), (6, 2)}
∴ n(E1) = 18 and n(E2) = 5
E1 ∩ E2 = {(3, 6), (5, 3)}
∴ n(E1 ∩ E2) = 2
Question 7.
It is possible that a student got A, B, C or D grade. Find the probability that he could got at least B grade whereas probability to get A grade is 0.20, probability to got B grade is 0.40 and of C grade is 0.30, and of D grade is 0.10.
Answer:
Probability to get at least B grade = Probability to get A grade + Probability to get B grade
= 0.20 + 0.40 = 0.60
Question 8.
If four coins are tossed altogether, then find the probability to get at least 1 tail.
Answer:
In tossing 4 coins altogether, number of elements
in sample space = 42 = 16
∴ P(at least 1 tail) = (1 Tail or 2 Tails or 3 Tails)
= 1 - P (0 Tail)
= 1 - P {HHHH}
= 1 - \(\frac{1}{16}\) = \(\frac{15}{16}\)
Question 9.
From a well shuffled pack of cards one card is drawn. Find the probability that selected card be king or heart card.
Answer:
Number of cards in a pack of cards = 52
∴ n(S) = 52
Let A = Event to appear king card, n(A) = 4
B = Event to apear heart card, n(B) = 13
Question 10.
From a well shuffled pack of 52 cards, 5 cards are drawn. Find the probability that in drawn cards, 3 of heart and 2 of flower.
Answer:
Total no. of ways to draw 5 cards out of a pack of card = 52C5
∴ No. of elements in sample space S = 52C5
i.e.. n(S) = 52C5
Since, there are 13 heart cards and 13 flower cards in a pack of cards.
∴ Total no. of ways to draw 3 heart cards out of a pack of cards = 13C3
Total no. of ways to draw 2 flower cards out of a pack of cards = 43C2.
∴ Total no. of ways to draw 3 heart and 2 flower cards
out of a pack of cards = 13C3 × 13C2
Let E = Event to draw 3 heart and 2 flower cards out of a pack of cards
Then, n(E) = 13C3 × 13C2
∵ Probability of event E
Question 11.
From a group of 7 males and 3 females a committee of 6 persons has to be formed. Find the probability that committee contain exactly two females.
Answer:
Total number of persons = 7 + 4 = 11
∴ No. of elements in sample sapce S
= No. of ways to select 6 persons out of a group of 11 persons = 11C6
∴ n(S) = 11C6
Total no. of ways to select 4 males out of 7 males = 7C4
Total no. of ways to select 2 females out of 4 females = 4C2
Let E = Event to select 2 females and 4 males out of 7
∴ n(E) = 7C4 × 4C2
∴ Required probability
Question 12.
From 400 natural numbers, I natural number is selected. Find the probability that selected number is divisible by 2 or 5.
Answer:
Let S be sample space, then n(S) = 400
Again, let E1 = Event ‘number divisible by 2’
E2 = Event ‘number divisible by 5’
∴ E1 ∩ E2 = Event ‘number divisible by 2 or 5’
= Event ‘number divisible by 10’
E1 = {2, 4, 8, 10, 12, 14, .............. 398, 400)
E2 = {10, 20, 30, ... 390, 400)
∴ E1 ∩ E2 = {10, 20, 30, ..., 390, 400)
Then, P (selected number is divisible by 2 or 5)
= P(E1 or E2) - P(E1 ∪ E2)
⇒ P(E1 ∪ E2) = P(E1) + P(E2) - P(E1 ∩ E2)
⇒ P(E1 ∪ E2) = \(\frac{1}{2}+\frac{1}{5}-\frac{1}{10}=\frac{5+2-1}{10}=\frac{6}{10}=\frac{3}{5}\)
Required probability = \(\frac{3}{5}\)
Question 13.
25 Tickets are numbered from 1 to 25. One ticket is randomly chosen. Find the probability that number marked on ticket be multiple of 2 or 5.
Answer:
Let sample space be S.
E1 = Event ‘number marked on selected ticket is multiple of 2 or 5’
E2 = Event ‘number marked on selected ticket in multiple of 5’
∴ E1 ∪ E2 = Event ‘number marked on selected ticket is divisible by 2 or 5’
and E1 ∩ E2 = Event ‘number marked on selected ticket is divisible by 2 and 5.
Now, S = {1, 2, 3, 4, ....... 25} .
E1 = {2, 4, 6, 8, ... 24}
E2 = {5, 10,15, 20, 25)
∴ n(S) = 25, n(E1) = 12, n(E2) = 5
E1 ∩ E2 = {10, 20), n(E1 ∩ E2) = 2
Multiple Choice Questions
Question 1.
Two dice are thrown together. What is the probability to get odd digit on first dice or sum 8 on two dice:
(a) \(\frac{7}{12}\)
(b) \(\frac{5}{12}\)
(c) \(\frac{5}{12}\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{7}{12}\)
Question 2.
In a random throw of a die, probability to get a specific number is:
(a) \(\frac{1}{6}\)
(b) \(\frac{5}{6}\)
(c) 1
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{1}{6}\)
Question 3.
In throwing a die, probability to get digit less than 4 is:
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{1}{2}\)
Question 4.
In throwing a die, probability to get odd digit is:
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{1}{2}\)
Question 5.
Four coins are tossed together. Probability to get at least one tail is:
(a) \(\frac{15}{16}\)
(b) \(\frac{13}{16}\)
(c) \(\frac{11}{16}\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{15}{16}\)
Question 6.
A coin is tossed 3 times, then probability to get head on all three coins is:
(a) \(\frac{1}{8}\)
(b) \(\frac{3}{8}\)
(c) \(\frac{5}{8}\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{1}{8}\)
Question 7.
A bag contains 5 red colour, 4 green colour and 6 black colour balls. One ball is randomly drawn from the bag. Probability that the drawn ball is of red colour is:
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{1}{3}\)
Question 8.
A bag contains 10 red, 20 blue and 30 green balls. 5 balls are drawn from the bag. Probability that all drawn balls are blue is:
(a) \(\frac{{ }^{60} C_5}{{ }^{20} C_5}\)
(b) \(\frac{{ }^{20} C_5}{{ }^{60} C_5}\)
(c) \(\frac{{ }^{20} C_5}{{ }^{60} C_{20}}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{{ }^{20} C_5}{{ }^{60} C_5}\)
Question 9.
A bag contains 8 white and 4 red balls 5 balls are drawn from the bag. Probability that 2 red and 3 white balls are drawn, is:
(a) \(\frac{15}{33}\)
(b) \(\frac{14}{33}\)
(c) \(\frac{15}{13}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{14}{33}\)
Question 10.
A bag contains 5 white and 7 black balls. 1 ball is randomly drawn. Probability that drawn ball is of red colour, is:
(a) \(\frac{5}{12}\)
(b) \(\frac{7}{12}\)
(c) \(\frac{3}{7}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{7}{12}\)
Question 11.
A bag contains 9 red,7 white and 4 black balls. 1 ball is randomly drawn. Probability that the drawn ball is of red or black colour is:
(a) \(\frac{11}{20}\)
(b) \(\frac{13}{20}\)
(c) \(\frac{9}{20}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{13}{20}\)
Question 12.
A bag contains 3 white, 7 red and 15 black balls and another bag contains 10 white, 6 red and 9 black balls. Probability to get red ball from I bag and white ball from II bag is:
(a) \(\frac{13}{125}\)
(b) \(\frac{14}{125}\)
(c) \(\frac{17}{125}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{14}{125}\)
Question 13.
From a well shuffled pack of 52 cards, one card is randomly chosen. Probability that chosen card is heart, is:
(a) \(\frac{4}{13}\)
(b) \(\frac{1}{4}\)
(c) \(\frac{5}{13}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{1}{4}\)
Question 14.
A card is randomly chosen from a well shuffled pack of cards. Probability that the drawn card is not ace is:
(a) \(\frac{1}{13}\)
(b) \(\frac{12}{13}\)
(c) \(\frac{5}{13}\)
(d) None of these
Answer:
(b) \(\frac{12}{13}\)