Rajasthan Board RBSE Class 11 Maths Important Questions Chapter 12 Introduction to three Dimensional Geometry Questions and Answers.
Question 1.
Show that point (- 2, - 1, 6), (4, 0, 6),(3, 3,6) and (- 3, 2, 6) are vertices of a parallelogram but it is not a rectangle.
Answer:
Let
A(x1, y1, z1) = A(- 2, - 1, 6)
B(x2, y2, z2) = B(4, 0, 6)
C(x3, y3, z3) = C(3, 3, 6)
D(x4, y4, z4) = D(4, 0, 6)
Opposite sides
AB = CD = √37
BC = DA = √10
Thus, given points are vertices of a parallelogram
We see that diagonal AC ≠ diagonal BD
√41 ≠ √53
Thus, quadrilateral is a parallelogram but not a rectangle.
Hence proved.
Question 2.
Find the equation of the set of those points which are equidistant from the point 4(4, 5, - 6) and B(-4, 2, 7).
Answer:
Let point P(x, y, z) is such that
PA = PB
Then PA = \(\sqrt{(x-4)^2+(y-5)^2+(z+6)^2}\)
and PB = \(\sqrt{(x+4)^2(y-2)^2+(z-7)^2}\)
Given, PA = PB
Then \(\sqrt{(x-4)^2+(y-5)^2+(z+6)^2}\)
= \(\sqrt{(x+4)^2+(y-2)^2+(z-7)^2}\)
Squaring both sides, we have
(x - 4)2 + (y - 5)2 + (z + 6)2 = (x + 4)2 + (y - 2)2 + (z - 7)2
⇒ x2 - 8x + 16 + y2 - 10y + 25 + z2 + 12z + 36 = x2 + 8x + 16 + y2 - 4y + 4 + z2 - 14z + 49
⇒ - 8x - 8x - 10y + 4y + 12z + 14z = 49 - 36 - 25 + 4
⇒ - 16x - 6y + 26z = - 8
⇒ 8x + 3y - 13z = 4
Thus, the required equation is
8x + 3y - 13z = 4
Question 3.
The centroid of a triangle PQR is (2, 3, 4). If coordinates of P and Q are respectively (7, - 4, 0) and (5, 2, 8), then find the coordinates of vertex R.
Answer:
Let coordinates of point R be (x, y, z),
Coordinates of centroid G = (2,3, 4)
Then coordinates of centroid
⇒ 2 × 3 = 12 + x, 3 × 3 = - 2 + y, 3 × 4 = 8 + z
⇒ 6 - 12 = x, 9 + 2 = y, 12 - 8 = z
x = - 6, y = 11, z = 4
Thus, coordinates of vertex R (x1, y1, z1) = (- 6, 11, 4)
Question 4.
Show that point(4, 7, 8), (2, 3, 4), (- 1, - 2, 1) and (1, 2, 5) are vertices of a parallelogram.
Answer:
Let A(4, 7, 8), B(2, 3, 4), C(- 1, - 2, 1) and D(1, 2, 5) given point.
If A, B, C and D are vertices of a parallelogram, then AB = CD and BC = DA
i.e. opposite sides of a quadrilateral will be equal and AC ≠ BD diagonals will not be equal.
So, AB = CD, BC = DA
But diagonal AC ≠ diagonal BD
Thus, given points are vertices of a parallelogram.
Question 5.
Show that points (5, - 1, 1), (7, - 4, 7), (1, - 6, 10) and (- 1, - 3, 4) are vertices of a rhombus.
Answer:
Let A(5, - 1, 1), B(7, - 4, 7), C(1, - 6, 10) and D(- 1, - 3, 4) are given points.
∴ AB = BC = CD = DA
But diagonal AC ≠ diagonal BD
Thus, given points are vertices of a rhombus.
Question 6.
Coordinates of mid-points of sides of a triangle are(1, 5, - 1), (0, 4, - 2) and (2, 3, 4), then find the coordinates of its vertices.
Answer:
Let A(x1, y1, z1), B(x2, y2, z2) and C(x3, y3, z3) are vertices of triangle and D(1, 5, - 1), E (0, 4, - 2) and F(2, 3, 4) are mid-points of sides BC, CA and AB respectively, then
x1 + x2 = 4 on adding
2(x1 + x2 + x3) = 6
⇒ x1 + x2 + x3 = 3
Similarly by y2 + y3 = 10, y3 + y1 = 8, y1 + y2 = 6
2(y1 + y2 + y3) = 24
⇒ y1 + y2 + y3 = 12
and z2 + z3 = - 2, z3 + z1 = - 4, z1 + z2 = 8
2(z1 + z2 + z3) = 2
z1 + z2 + z3 = 1
Solving the equation
x2 + x3 = 2, x3 + x1 = 0, x1 + x2 =4
and x1 + x2 + x3 = 3
x1 = 1, x2 = 3, x3 = - 1
Again solving the equations
y2 + y3 = 10, y3 + y1 = 8, y1 + y2 = 6
and y2 + y2 + y3 = 12
y1 = 2, y2 = 4, y3 = 6
and solving the equations z2 + z3 = - 2, z3 + z1 = - 4 and z1 + z2 = 8 and z1 + z2 + z3 = 1
z1 = 3, z2 = 5, z3 = - 7
∴ Vertices of ABC are A(1, 2, 3), B(3, 4, 5) and C(- 1, 6, - 7)
Question 7.
If points A(3, 2, 0), B(5, 3, 2), C(- 9, 6, - 3) formed a triangle ABC and bisector of angle ∠ABC i.e., AD meet side BC at point D, then find coordinates of point D.
Answer:
AD is bisector of ∠BAC.
Question 8.
Find the ratio in which (3, - 1, 2) and (9, - 3, 6) lines joining the points is divided by curve x2 + y2 + z2 = 350.
Answer:
Let line joining the points (3, - 1, 2) and (9, - 3, 6) meet the curve x2 + y2 + z2 = 350 at point (x1, y1, z1) and divides in the ratio.
λ : 1
∴ x12 + y12 + z12 = 350 ..................... (i)
⇒ 14(3λ + 1)2 = 350(λ + 1)2
⇒ (3λ + 1)2 = 25(λ + 1)2
⇒ 3λ + 1 = ±5(λ + 1)
⇒ 3λ + 1 = 5λ + 5
and 3λ + 1 = - 5λ - 5
⇒ 2λ = - 4
and 8λ = - 6
⇒ λ = - \(\frac{3}{4}\)
Thus, the required ratio is - 3 : 4.
Question 9.
Point P lies on the line joining the points A(7, 2, 1) and B(10, 5, 7). If y-coordinate of P is 4, then find its other coordinates.
Answer:
Let point P(x, y, z). here y = 4 divide the AB in the ratio λ : 1
Thus, coordinates of point p are (9, 4, 5)
Question 10.
Find the locus of the points which are equidistant from points A(- 1, 2, 3) and B(3, 2, 1).
Answer:
Let point P(x, y, z) is equidistant from the points A(- 1, 2, 3) and B(3, 2, 1) i.e.
PA = PB
Then PA = distance between the points P(x, y, z) and A(- 1, 2, 3)
and PB distance between the points P(x, y, z) and B(3, 2, 1)
∵ PA = PB (given)
⇒ PA2 = PB2
⇒ x2 + y2 + z2 + 2x - 4y - 6z + 14 = x2 + y2 + z2 - 6x - 4y - 2z + 14
⇒ 8x - 4z = 0
⇒ 2x - z = 0,
which is required locus.
Question 11.
FInd the ratio in which line segment joining the point (2, 1, 5) and (3, 4 3) is divided by plane x + y - z = \(\frac{1}{2}\).
Answer:
Let line segment joining the points P(2, 1, 5) and Q(3, 4,3) is divided by point R on plane x + y - z = \(\frac{1}{2}\) in the ratio k : 1.
Then coordinates of points R = \(\left(\frac{3 k+2}{k+1}, \frac{4 k+1}{k+1}, \frac{3 k+5}{k+1}\right)\)
Since, point R lie on plane x + y - z = \(\frac{1}{2}\).
∴ \(\frac{3 k+2}{k+1}+\frac{4 k+1}{k+1}-\frac{3 k+5}{k+1}=\frac{1}{2}\)
⇒ \(\frac{4 k-2}{k+1}=\frac{1}{2}\)
⇒ 8k - 4 = k + 1
⇒ 8k - k = 4 + 1
⇒ 7k = 5
⇒ k = \(\frac{5}{7}\)
Thus, the required ratio = \(\frac{5}{7}\) : 1 = 5 : 7
Question 12.
Using section formula, show that the points A(- 2, 3, 5), B(1, 2, 3) and C(7, 0, - 1) are collinear.
Answer:
Let points C(7, 0, - 1), divides AB in the ratio k : 1.
∴ \(\frac{k-2}{k+1}\) = 7, \(\frac{2 k+3}{k+1}\) = 0 and \(\frac{3 k+5}{k+1}\) = - 1
⇒ k - 2 = 7k + 7, 2k + 3 = 0
and 3k + 5 = - k - 1
⇒ 6k = - 9, 2k = - 3 and 4k = 6
⇒ k = - \(\frac{9}{6}\) = - \(\frac{3}{2}\) and k = - \(\frac{6}{4}\) = - \(\frac{3}{2}\)
Thus, the point C(7, 0, - 1) divides AB in the ratio 3 : 2. i.e., C(7, 0, - 1) divides AB externally in the ratio 3 : 2.
Thus, points A(- 2, 3, 5), B(1, 2, 3) and C(7, 0, - 1) are collinear.
Question 13.
Find the coordinates of those points which trisect the line segment joining the points P(2, 1, - 3) and Q(5, -8, 3).
Answer:
Let M and N are two points which trisect the line segment i.e. in PM, MN and NQ.
So, point M will divide line segment PQ in the ratio 1: 2
and point N will divide line segment PQ in the ratio 2: 1.
Question 14.
Show that points (2, 9, 12), (1, 8, 8) and (- 2, 11, 8) are vertices of an isosceles right triangle and C(- 2, 11,8).
Answer:
∵ AB = BC = 3
and AB2 + BC2 = (3√2)2 + (3√2)2
= 18 + 18 = 36
and AC2 = 62 = 36
AC2 = AB2 + BC2 = 2AB2
= 2BC2 (∵ AB = BC)
Thus, given points are vertices of an isosceles right triangle.
Hence proved.
Question 15.
If points A(- 1, a, 3), B(3, 0, b) and P(- 3, 3, 0) are collinear.
(i) Find the ratio in which point P(- 3, 3, 0) divides AB
(ii) Find the value of a and b.
Answer:
Let point P(- 3, 3, 0), divides AB in the ratio λ : 1
∴ \(\frac{3 \lambda+1(-1)}{\lambda+1}\) = - 3, \(\frac{0 . \lambda+c}{\lambda+1}\) = 3, \(\frac{b \lambda+3}{\lambda+1}\) = 0
⇒ 3λ - 1 = - 3λ - 3, a = 3λ + 3, bλ + 3 = 0
⇒ 3λ - 1 = - 3λ - 3, a = 3λ + 3, bλ + 3 = 0
λ = -\(\frac{2}{6}=\frac{-1}{3}\), a = 3\(\left(-\frac{1}{3}\right)\) + 3 = - 1 + 3 = 2,
b\(\left(-\frac{1}{3}\right)\) + 3 = 0, b = 9
∴ λ = - \(\frac{1}{3}\), a = 2, b = 9
Thus (i) point P divides AB - 1 : 3 or 1 : 3 externally.
(ii) a = 2, b = 9
Multiple Choice Questions
Question 1.
Point A(5, - 1, 1), B(7, - 4, 7), C(1, - 6, 10) D(- 1, - 3, 4) will be the vertices of a:
(a) Square
(b) Rhombus
(e) Rectangle
(d) None of the above
Answer:
(b) Rhombus
Question 2.
The ratio in which, XY-plane divides the line segment joining the points(- 1, 3, 4) and(2, - 5, 6)
(a) 2 : 3 internally
(b) 2 : 3 Externally
(C) 3 : 2 internally
(d) 3 : 2 Externally
Answer:
(b) 2 : 3 Externally
Question 3.
The triangle formed by the points (0, 7, 10), (- 1, 6, 6) and (- 4, 9, 6) will be:
(a) right triangle
(b isosceles triangle
(c) equilateral triangle
(d) isosecles right triangle
Answer:
(d) isosecles right triangle
Question 4.
The ratio in which, YZ-plane divides the line segment joining the points (2, - 1 - 3) and (3, 2, - 1) is:
(a) - 2 : 3
(b) 3 : - 2
(c) 1 : 2
(d) 2 : 1
Answer:
(a) - 2 : 3
Question 5.
The vertices of a triangle ABC are A(x1, y1, z1) B(x2, y2, z2) and C(x3, y3, z3). Coordinates of its centroid:
(a) \(\left(\frac{x_1+x_2+x_3}{3}, \frac{y_1+y_2+y_3}{3}, \frac{z_1+z_2+z_3}{3}\right)\)
(b) \(\left(\frac{x_1+x_2+x_3}{2}, \frac{y_1+y_2+y_3}{2}, \frac{z_1+z_2+z_3}{2}\right)\)
(c) \(\left(\frac{x_1+x_2+x_3}{3}, \frac{y_1+y_2+y_3}{4}, \frac{z_1+z_2+z_3}{5}\right)\)
(d) None of the above
Answer:
(a) \(\left(\frac{x_1+x_2+x_3}{3}, \frac{y_1+y_2+y_3}{3}, \frac{z_1+z_2+z_3}{3}\right)\)
Question 6.
A(3, 2, 0), B(5, 3, 2), C(- 9, 6, - 3) are the vertices of a triangle ABC. If AD Is angle bisector of ∠BAC, which meets side be at point D, then coordinate of D are
(a) \(\left(\frac{19}{8}, \frac{57}{16}, \frac{17}{16}\right)\)
(b) \(\left(\frac{57}{16}, \frac{19}{8}, \frac{17}{16}\right)\)
(c) \(\left(\frac{17}{16}, \frac{19}{8}, \frac{57}{16}\right)\)
(d) None of the above
Answer:
(a) \(\left(\frac{19}{8}, \frac{57}{16}, \frac{17}{16}\right)\)
Question 7.
The coordinates of any point In YZ-plane are:
(a) (0, y, z)
(b) (0, 0, z)
(c) (0, y, 0)
(d) None of the above
Answer:
(a) (0, y, z)
Question 8.
If the mid-point of sides of a triangle are (1, 5, - 1), (0, 4, - 2) and (2, 3, 4), then vertices of triangle are:
(a) (1, 2, 3), (3, 4, 5), (- 1, 6, - 7)
(b) (2, 3, 1), (5, 3, 4), (- 7, - 1, 6)
(c) (3, 2, 1) (3, 5, 4), (6, - 7, - 1)
(d) None of the above
Answer:
(a) (1, 2, 3), (3, 4, 5), (- 1, 6, - 7)
Question 9.
If point P(3, 2, - 4), Q(5, 4, - 6) and R(9, 8, - 10) are collinear, then ratio in which point R, divides PR is.
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) - 1 : 3
(d) None. of these
Answer:
(a) 1 : 2
Question 10.
The ratio in which plane 2x - 3y + z + 6 = 0 divides the line segment joining the points (2, 4, 16) and (3, 5, - 4) is:
(a) 2 : 1
(b) 1 : 2
(c) 3 : 2
(d) none of the above
Answer:
(a) 2 : 1
Fill in the Blanks
Question 1.
The distances measured from XY-plane upwards in the direction of OZ are taken as .............................. .
Answer:
positive
Question 2.
The distances measured from XY-plane downwards in the direction of OZ’ are taken as ................................... .
Answer:
negative
Question 3.
The point point O is called the .................................... of the coordinate system.
Answer:
origin
Question 4.
The three coordinate planes divide the space Into eight parts known as ......................................
Answer:
octant
Question 5.
The sign of the coordinates of a point determine the octant in which the ...................................... lies.
Answer:
point
Question 6.
The coordinates of any point on the x-axis wilt be as ...................................... .
Answer:
(x, 0, 0)
Question 7.
Point (- 3, 1, 2) lies in ........................... octant.
Answer:
second
Question 8.
The distance between the points P( 1, - 3, 4) and Q(- 4, 1, 2 ) is .............................. .
Answer:
3√5
Question 9.
The YZ-plane divides the line segment formed by joining the points (4, 8, 10) and (6, 10, - 8) in the ratio ................................ .
Answer:
2 : 3
Question 10.
The coordinate of any point in the YZ-plane will be as ............................... .
Answer:
(0, y, z)
True/False
State whether the following statements are true or false:
Question 1.
In three dimensions, the coordinate axes of a rectangle cartesion coordinate system are three mutually perpendicular.
Answer:
True
Question 2.
The the planes determined by the pair of axes are the coordinate planes.
Answer:
True
Question 3.
The three coordinate plane divide the space into nine parts.
Answer:
False
Question 4.
The coordinates of a point P in three dimensional geometry is always written in the form of triplet like (x, y, z).
Answer:
True
Question 5.
The distances are measured to the right ZX-plane and along 0V are taken as negative.
Answer:
False
Question 6.
The distances are measured to the left of ZX-plane and along 'OY’ as positive.
Answer:
False
Question 7.
There is a one to one correspondence between the points in space and ordered triplet (x, y, z) of real numbers.
Answer:
True
Question 8.
Point (- 3, 1, - 2) lies in VI octant.
Answer:
True
Question 9.
Points P(- 2, 3, 5), Q( 1, 2, 3) and R(7, 0, - 1) are collinear.
Answer:
True
Question 10.
We can find the distance between the origin and any point P(x, y, z) by \(\sqrt{x^2+y^2+z^2}\).
Answer:
True