RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

Rajasthan Board RBSE Solutions for Class 4 English Let's Learn English Chapter 14 Nimboo-Paani Textbook Exercise Questions and Answers.

The questions presented in the RBSE Solutions for Class 4 English are solved in a detailed manner. Get the accurate RBSE Solutions for Class 4 all subjects will help students to have a deeper understanding of the concepts.

RBSE Class 4 English Solutions Chapter 14 Nimboo-Paani 

Discuss (चर्चा करें)

Question 1. 
What do you drink in the morning?
आप सुबह के समय क्या पीते हैं? 
Answer:
I drink milk in the morning.
मैं सुबह के समय दूध पीता हूँ। 

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani 1

Question 2. 
What do you take when you are thirsty?
जब आप प्यासे होते हैं, तब आप क्या लेते हैं? 
Answer:
I drink water when I am thirsty.
जब मैं प्यासा होता हूँ, तब मैं पानी पीता हैं।

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

Question 3. 
What do you drink in the winter?
आप सदी के मौसम में क्या पीते हैं? 
Answer:
I drink hot lapsi in the winter.
मैं सर्दी के मौसम में गर्म लापसी पीता हूँ। 

Question 4. 
What do you drink in the summer?
आप गमी के मौसम में क्या पीते हैं? 
Answer:
I drink shikanji in the summer.
मैं गर्मी के मौसम में शिकंजी पीता हूँ। 

Question 5. 
What drink do you often serve to your guests?
आप अपने अतिथियों को प्राय: कौन-सा पेय परोसते हैं? 
Answer:
We often serve tea to our guests.
हम अपने अतिथियों को अक्सर चाय परोसते हैं। 

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

Question 6.
Do you know how to make Nimboo Paant (Shikanji)?
क्या आप जानते हैं कि नींबू-पानी (शिकजी) कैसे बनाते हैं? 
Answer:
Yes, I know.
हाँ, मैं जानता हूँ।

Activity-1 

A. Answer the following questions

निम्न प्रश्नों के उत्तर देवें

Question 1. 
What are the main things required for preparing Nimboo-Paani?
नींबू-पानी बनाने के लिए कौन-कौनसी मुख्य चीजें आवश्यक होती हैं? 
Answer:
A vessel, salt, sugar, lemon, a sieve etc. are the main things required for preparing Nimboo-Paani.
नींबू-पानी बनाने के लिए मुख्यतः एक बर्तन, नमक, चीनी, नींबू, एक छलनी आदि की आवश्यकता होती है। 

Question 2. 
How will you serve it to the guests?
आप इसे मेहमानों को कैसे परोसोगे? 
Answer:
I shall serve it to the guests in the glasses in a tray. 
मैं इसे मेहमानों को गिलासों में एक ट्रे में परोसँगा। 

Question 3. 
Do you like to drink Nimboo-Paani?
क्या आप नींबू-पानी पीना पसन्द करते हो?
Answer:
Yes, I like to drink Nimboo-Paani.
हाँ, मैं नींबू-पानी पीना पसन्द करता हूँ। 

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

Question 4. 
Why do you like to drink Nimboo Paani?
आप नींबू-पानी पीना क्यों पसन्द करते हो? 
Answer:
I like to drink Nimboo-Paani because it refreshes me and provides me energy. 
मैं नींबू-पानी पीना पसन्द करता हूँ क्योंकि यह मुझे ताजा करता है तथा मुझे ऊर्जा प्रदान करता है। 

Activity-II.

A. Ask the students to speak one by one about the things required for making Nimboo-Paani.

विद्यार्थियों को कहें कि वे एक-एक करके उन चीजों के बारे में बोलें जिनकी नींबू-पानी बनाने में आवश्यकता होती है।
1. ..................
2. ..................
3. ..................
4. ............... 
5. ..................
6. ............... 
Answer:
1. salt
2. sugar
3. lemons 
4. a vessel 
5. a knife 
6. a sieve

Activity-III.

A. The teacher will read out the following paragraph to the students. They will listen carefully. After that they will discuss the process of making Nimboo-Paani in groups.

अध्यापक निम्न अनुच्छेद को पढ़कर विद्यार्थियों को सुनायेंगे। वे सावधानीपूर्वक सुनेंगे। इसके बाद वे समूहों में नींबू-पानी बनाने की प्रक्रिया पर विचार-विमर्श करेंगे। 

We take a vessel. Then we pour two glasses of drinking water into it. After that we add three teaspoons of sugar and a pinch of salt to it. Then, we take a ripe lemon and cut it into two pieces with a knife. After that, the juice of the squeezed lemon pieces is poured into water in the vessel. Then the mixture is stirred with a teaspoon until the sugar and salt have dissolved completely. After that the liquid is strained through a sieve. We serve the Nimboo-Paani (Shikanji / lemon juice) in a tray. 

हम एक द्रव पात्र लेते हैं। फिर हम इसमें पीने के पानी के दो गिलास डाल देते हैं। इसके बाद हम चीनी की तीन छोटी चम्मच तथा एक चुटकी नमक इसमें मिलाते हैं। तब हम एक पका हुआ नींबू लेते हैं तथा एक चाकू से इसके दो भाग करते हैं। इसके बाद, दोनों टुकड़ों को निचोड़कर इनके रस को पानी वाले पात्र में डालते हैं। फिर एक छोटी चम्मच से इसको उस समय तक मिलाते हैं जब तक कि चीनी तथा नमक पूरी तरह से नहीं घुल जायें। हम नींबूपानी को एक ट्रे में परोसते हैं।

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

Activity-IV.

A. Fill in the blanks in the sentences given below by choosing the correct words from the box.
 
बॉक्स से सही शब्दों को चुनते हुए, नीचे दिए गए रिक्त स्थानों की पूर्ति करें

pour, add, take, cut, stir, serve, strain 

1. ..................a vessel.
2. ............. two glasses of drinking water into it. 
3. ...................three teaspoons of sugar and a pinch of salt to it. 
4. ...............the ripe lemon into two pieces. 
5. ............the liquid with a tablespoon until sugar and salt have mixed completely. 
6. .....the liquid through a sieve into glasses. 
7. .................the Nimboo-Paani in the glasses in a tray. 
Answer:
1. Take 
2. Pour 
3. Add 
4. Cut 
5. Mix
6. Strain 
7. Serve

Activity-V.

Work in pairs. You must have seen your mother making Kheer. Now tell your partner how to make Kheer. Discuss the ingredients to be used and their quantities. You may take help of the hints given in the box

जोड़ों में कार्य करें। आपने, अपनी माँ को खीर बनाते हुए अवश्य देखा होगा। अब अपने साथी को खीर बनाना बतायें। जो चीजें काम में आती हैं, उनके तथा उनकी मात्रा पर विचार-विमर्श करें। आप बॉक्स में दिए गए
संकेतों का प्रयोग कर सकते हैं। 

Ingredients 

  • 2 glasses of milk
  • 1 bowl of raw rice
  • 6 tablespoons of sugar 
  • 2 cardamoms (hari elaichi) 

Answer:
We take an utensil. We pour two glasses of milk into it. Then put the utensil on a stove-gas for boiling. After it add a bowl of raw rice. When it starts boiling, add six tablespoons of sugar in it. When the rice has cooked, add two cardamoms in it. Now Kheer is ready. 

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

हम एक बर्तन लेते हैं। हम उसमें दो गिलास दूध उँडेलते हैं। फिर उबालने के लिए बर्तन को एक गैस चूल्हे पर रख देते हैं। इसके बाद कच्चे चावल का एक प्याला मिलाते हैं। जब यह उबलने लगता है, चीनी के छ: बड़े चम्मच इसमें डालते हैं। जब चावल पक चुका होता है, दो इलायची इसमें डालते हैं। अब खीर तैयार है।

Nimboo-Paani Summary and Translation in Hindi

Today we shall learn......................... tasty also. (Pages 29-30) 

कठिन शब्दार्थ-vessel (वेसल) = पात्र Iglasses (ग्लासिज्) = गिलास । salt (सॉल्ट्) = नमक। sugar (शुग()) = चीनी। leman (लेमन्) = नींबू। knife (नाइफ्) = चाकू। sieve (सिव्) = | छलनी। tray (ट्रे) = ट्रे। teaspoon (टीस्पून) = छोटी चम्मच। pour (पॉ()) = उड़ेलना । add (ऐड्) = मिलाना । pinch (पिन्च्) = चुटकी भर मात्रा। ripe (राइप्) = पका हुआ। cut (कट्) = काटना। squeeze (स्क्वीज्) = निचोड़ना। juice (जूस) = रस । mix (मिक्स्) = मिलाना, मिश्रित करना। until (अन्टिल) = तक। dissolved (डिजॉल्व्ड्) = घोला। completely (कम्प्लीलि) = सम्पूर्ण रूप से | useful (यूसुफ़्ल) = उपयोगी, सहायक। refresh (रिफ्रेश) = ताजा करना । provides (प्रवाइड्) = प्रदान करना | energy (एनजि) = ऊर्जा । tasty (टेस्टि) = स्वादिष्ट, जायकेदार।

हिन्दी अनुवाद-आज हम नींबू-पानी बनाना सीखेंगे। आवश्यक चीजेंएक पात्र, गिलास, नमक, चीनी, नींबू, चाकू, छलनी, नींबू निचोड़नी, ट्रे, छोटा चम्मच। 

RBSE Solutions for Class 4 English Chapter 14 Nimboo-Paani

प्रक्रिया के चरण --
1. एक पात्र लो। 
2. इसमें दो गिलास पीने का पानी डालें। 
3. चीनी की तीन छोटी चम्मच मिलाओ। 
4. इसमें नमक की एक चुटकी भर मात्रा डालो। 
5. एक पका हुआ नींबू लो। 
6. इसको दो भागों में काटो तथा इसका रस पानी में निचोड़ो। 
7. बड़े चम्मच का प्रयोग करें तथा चीनी तथा नमक पूरी तरह से घुलने तक इसको मिलायें।

नींबू-पानी एक उपयोगी पेय पदार्थ है। यह हमें तरो-ताजा करता है तथा हमें ऊर्जा प्रदान करता है। यह | बहुत जायकेदार भी होता है।

Bhagya
Last Updated on Sept. 14, 2022, 12:18 p.m.
Published Sept. 14, 2022