RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

RBSE Class 8 Social Science Contemporary Indian Society InText Questions and Answers

(Activity (Page 74))

Question 1.
Make a list of all social evils prevailing in your village or city.
Answer:
Some of the evil customs prevailing in our villages or cities we see are as follows :

  • Death feast,
  • Cutting of hair of the widows,
  • Girls are treated inferior to boys,
  • People do not support widow marriage,
  • People do not support girl education,
  • Girl infanticide and ban on their going out of the house,
  • Casteism,
  • People believes in black magic,
  • Child labour.

Question 2.
Talk to the elders of your family or neighbourhood make a chart of changes which have taken place since their childhood.
Answer:
(Note—Students must do this work themselves)

  • Changes in marriage tradition like—earlier marriages took many days now they are done in single day.
  • Indifference to casteism.
  • Prepare a chart for marriage traditions.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

(Activity (Page 76))

Question 3.
Talk to older members of the family and discuss on the changes in marriage ceremonies since last 30 years. Make a list of all these changes.
Answer:

  • In the present time, marriage ceremonies have become very expensive.
  • A lot of sound is vibrantly produced in the marriage ceremonies.
  • Earlier the arrangements were done by relatives and family members. Now they are done by professionals.
  • Earlier ceremonies were held in homes, inn. Now they are held in hotels, palaces.

RBSE Class 8 Social Science Contemporary Indian Society Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :
(i) Working population of India is—
Or
The working part of total population of India is—
(a) 60.29%
(b) 50.21%
(c) 45.01%
(d) 30%
Answer:
(a) 60.29%

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

(ii) Literacy rate of male in Rajasthan is—
(a) 79.02%
(b) 62.15%
(c) 40.12%
(d) 34.12%
Answer:
(a)

Question 2.
Match the Column ‘A’ with Column ‘B’ :
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Alienation from ancestral work – Educated Class
(ii) Transformation in Social values – Pressure of Commer cialization
(iii) Reason of increasing Consumerism – Distance from traditional business
(iv) Separation from extreme caste – Effect of education and behaviour indus trialisation
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Alienation from ancestral work – Distance from traditional business
(ii) Transformation in Social values – Effect of education and behaviour industrialisation
(iii) Reason of increasing Consumerism – Pressure of Commer cialization
(iv) Separation from extreme caste – Educated Class

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 3.
Throw light up reasons of the changes taking place in the family and relationship system.
Answer:

  • Increasing effect of western culture,
  • Isolating families,
  • urbanisation,
  • Indus-trialisation.

Question 4.
“The way of living and life-style of Indian people is witnessing changes due to the effect of commercialisation.” Clarify.
Answer:
Consumerism is increasing in the society due to the pressure of commercialisation. In consumerism life-style, all such things such as how do you decorate your home, what type of clothes are worn, which mode of entertainment is preferred, how are marriages and other ceremonies organised.

Question 5.
The form of Indian society is changing into urban in place of rural. Discuss with example.
Or
How is Indian society transforming from rural to urban? Explain through examples.
Answer:

  • Increasing urbanisation at the starting of 20th century only 11 % of Indian politician lived in city. Now it is changed to the 21st century.
  • The falling importance of agriculture based rural life-style.
  • Attraction for urban life-style.
  • The depleting gap between urban and rural lives.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

RBSE Class 8 Social Science Contemporary Indian Society Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
According to 2011 census the urban population of India is :
(a) 11
(b) 31.16
(c) 68.84
(d) 89
Answer:
(b) 31.16

Question 2.
Which of the basis of castes existing?
(a) religious
(b) social
(c) political
(d) organisational
Answer:
(a) religious

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 3.
The reason of traditional caste system weakening is :
(a) urbanisation
(b) industrialisation
(c) expenses of education
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 4.
Male literacy in India is :
(a) 82.14%
(b) 65.46%
(c) 79.02%
(d) 52.01%
Answer:
(a) 82.14%

Question 5.
In 2011 census the sex ratio is :
(a) 1000 : 943
(b) 1000 : 953
(c) 1000 : 923
(d) 1000 : 963
Answer:
(a) 1000 : 943

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Fill in the blanks :

1. At present ……………….. dowriness is increasing. (urban/rural)
2. In society under the effect of ……………….. consumerism is increasing. (marketing/modemisation)
3. The economic and social importance of agricultural based rural life-style is ……………….. (increasing/decreasing)
4. The impact of industry based urban life-style society is ……………….. (increasing/decreasing)
5. The ratio of female literacy in Rajasthan is ……………….. (65.46/52.10)
Answer:
1. urban
2. marketing
3. decreasing
4. increasing
5. 52.10

Find out the true and false statements in the following questions :

1. Literacy brings awareness for health. (✓)
2. Indian society is now more of urban and rural. (✗)
3. The industry based urban life-style is increasing in Indian society. (✓)
4. Inter-caste food prohibition is decreasing. (✓)
5. Group system based conditions have strengthened the caste bonding in urban area. (✗)
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Matching the following :

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
(i) Agriculture based rural life-style – Increasing socio-economic importance
(ii) Industry based urban life-style – Depleting socio-economic importance
(iii) Progressive population – 928
(iv) Sex ratio in Rajasthan – 15 to 59 years
Answer:
Column ‘A’ Column ‘B’
(i) Agriculture based rural life-style – Depicting socio-economic importance
(ii) [ndustry based urban life-style – Increasing socio-economic importance
(iii) Progressive popu talion – 15 to 59 years
(iv) Sex ratio in Rajasthan – 928

Question 2.
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Agriculture – Urban area
(ii) Industry – Scared ritual
(iii) Marriage – Radio, TV.
(iv) Means of eommumcations – Rural area
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Agriculture – Rural area
(ii) Industry – Urban area
(iii) Marriage – Sacrcd ritual
(iv) Means of communications – Radio, TN.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 3.
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Marketism – 82.14%
(ii) Away from excessive Casteism – 79.02%
(iii) Male literacy in India – Consumerism
(iv) Male literacy in Raj – Educated group
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Marketism – Consumerism
(ii) Away from excessive – Educated group Casteism
(iii) Male literacy in India – 79.02%
(iv) Male literacy in Raj – 82.14%

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is marriage considered in Indian social system?
Answer:
A holy ritual.

Question 2.
Which life-style is dominating in Indian society?
Answer:
Urban life-style.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 3.
In what form do we still have the joint families in India?
Answer:
Working based.

Question 4.
Which evil tradition of Indian society has come to extinction?
Answer:
Sati tradition.

Question 5.
Which evil tradition is getting popular through marriage and other events?
Answer:
Increase in extravaganza and pompshow.

Question 6.
Which type of tendency has gained ground in India? ‘
Answer:
In present the tendency of individuality, equality and justice has become important.

Question 7.
What is sex ratio in Rajasthan?
Answer:
Sex ratio in Rajasthan is 828.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 8.
Write name of any campaign which has been launched in India to increase sex ratio in India.
Answer:
‘Beti Bachao, Beti Padhao Scheme’ is one of the campaigns.

Question 9.
By which modes rural people come to know about urban facilities and ostentation?
Answer:
Rural people come to know about urban facilities and ostentation by radio, T V., newspaper, mass communication and public contact.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Regularity and change in family.
Answer:
Nowadays, the predominance of urban life style is increasing. Urban living has weakened the structure of joint families. Emphasis on solo or small families is on an increase. Relationship contacts are confining, however in rural areas, these contacts still have a closer proximity as compared to urban areas.

Question 2.
Growing social practices and changes.
Answer:
Even after legal prohibition, dowry system and to some extent, the practice of child- marriage, exists in the society, even today. Under the influence of the market and modernization, the manner and patterns of social conventions, festivals and traditions are going on changing.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Question 3.
Education, Marketing and Consumerism.
Answer:
Education has broadened the outlook of people in the country. Observation towards one’s rights and personal independence has increased. Due to industrialization and rise of the middle class, changes have taken place in social values. The spirit of arguing logically has developed. The significance of the belief of subjectiveness, equality and justice has increased.

Question 4.
Change in the Caste System.
Answer:
The religious base of caste system are ending,, but the caste system is being strengthened in the forrn of social organisation. Casteism has increased in political form. Caste base organisation have strengthened. Caste has become a bases of electoral politics. The educated class has started neglecting extreme class based behaviour. Intercaste marriages are increasing. Caste with equal economy and social base have come closure to each other. Inter-caste prohibitions on food and drinks are weakening.

Question 5.
Increasing significance of urban lifestyle.
Answer:
At present, the social importance of urban life-style based on agriculture is decreasing. On the other hand, the effect of urban life-style based on industries is increasing. The above mentioned facts prove that Indian society is developing and accepting changes with time.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 9 Contemporary Indian Society

Leave a Comment