RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 7 Population

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

RBSE Class 8 Social Science Population InText Questions and Answers

(Let’s Do It )
(Page No. 55-1)

With the help of Table Number 01 given at Page No. 54 and answer the following questions :

Question 1.
In which two districts of Rajasthan population density is highest?
Answer:

  • Jaipur (595 persons per sq km.).
  • Bharatpur (503 persons per sq km.).

Question 2.
In which portion of Rajasthan population density is less and why?
Answer:
Low density of population is found in western part of Rajasthan because it is a desert region. Its physical conditions are rigid and there is lack of basic infrastructural facilities.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

(Page No. 55-II)

From table no. 1 make a list of districts having more than 30% growth and districts having growth of less than 15%.
Answer:
Districts with more than 30 per cent population growth rate –

  • Barmer (32.5%),
  • Jaisalmer (31.8%)

Districts with less than 15 percent population growth rate –

  • pali (11.9%),
  • Jhunjhunu (11.7%),
  • Sri Ganganagar (10.0%).

(Page No. 59-I)

Answer the following questions- from Table No. 1 :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 1.
Write the names of two districts of Rajasthan each of highest and lowest sex ratio.
Answer:
Districts with the highest sex ratio are –

  • Dungarpur (994),
  • Rajsamand (990)

Districts with lowest sex ratio –

  • Dholpur (846),
  • Jaisalmer (852).

(Page No. 59-II)

Fill in the blanks from Table No. 1

Question 1.
In Rajasthan total population is ………….. 1 ………….. density is ………….. 2 ………….. growth rate is ………….. 3 ………….. sex ratio is ………….. 4 ………….. literacy
is ………….. 5 ………….. Male literacy is ………….. 6 ………….. and female literacy is ………….. 7 …………. .
Answer:
1. 6,85,48,437
2. 200
3. 21.3%
4. 928
5. 66.1%
6. 79.2%
7. 52.1%.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 2.
Know your district ( ………….. ) and fill the following blanks
Total population ………….., population density ………….., growth rate ………….., sex ratio ………….., literacy ………….., male literacy ………….. and female literacy …………. .
Answer:
Jaipur 66.78 lakhs,
595,
26.2%,
910,
75.5%,
86.1,
64%.

(Page No. 61)

Question 1.
List the main religions and local languages of Rajasthan.
Answer:
The major languages of Rajasthan are Marwari, Vagadi, Shekhawati, Dhundhadi, Mewadi.

Major religions of Rajasthan are Hindu, Muslim, Sikh, Christianity, Jainism and Buddhism.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 2.
Look at the map of Rajasthan showing the distribution of major Tribes and recognize the major tribes and their districts and fill in the blanks given below :
Answer:

Tribes Their main districts
Nayak Bikaner
Garasiya Sirohi
Bheel Banswara, Dungarpur, Udaipur, Rajsamand, Bhil- wara, Ajmer, Jhalawar, Jalore, Barmer, Jodhpur, Jaisalmer.
Meena Jaipur, Dausa, Tonk, Sawai Madhopur, Karauli, Dholpur, Bharatpur, Alwar, Jhunjhunu, Sikar, Churn, Hanumangarh, Sri Ganganagar, Nagaur, Pah, Kota, Bundi, Chittorgarh, Pratapgarh etc.

RBSE Class 8 Social Science Population Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct options :

1. The most ancient tribe of Rajasthan is :
(a) Bheel
(b) Meena
(c) Garasiya
(d) Saharia
Answer:
(a)

2. Which physical region of Rajasthan is most scarcely populated?
(a) Eastern plain
(b) Desert
(c) Plateau of Hadauti
(d) Aravali hills
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 2.
Fill in the blanks :
1. …………… Tribe has highest population in Rajasthan.
2. The total literacy rate of Rajasthan according to census of 2011 is …………… %.
3. The sex ratio of children below 6 years of age is …………… in Rajasthan.
4. Our state is also a …………… state, (religiously)
Answer:
1. Meena
2. 66%
3. 888
4. secular

Question 3.
Which are the three factors of population growth?
Answer:
Birth rate, death rate and population migration are the three factors of population growth.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 4.
Why was the project “Beti Padhoa, Beti BaChoa” started?
Or
Explain why ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ Programme has been launched by the Govt, of India’?
Answer:
‘Beti Bachao, Beti Padhao’ Programme:
For the empowerment of women and ensuring the rights of girl-child – ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ Programme has been launched in the nation by the Govt, of India in Jan. 2015. The main objective of this programme is to make the girls independent on the socio-economic basis through education.

At present due to various reasons such as girl infanticide, dowry system, domestic violence, child marriage, male dominated society, discrimination against women in education and employment, women consider themselves insecure. Hence security’ is provided to women through this programme.

Question 5.
What is population change?
Answer:
The change in population which takes place in a fixed time period is called population change. Increase of population and its decrease, both of them are changes. The measure which is used to determine the change in population is known as population growth.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 6.
Explain with example the formula of calculating population growth rate.
Or
What is population growth? Explain with example the formula of calculating population rate.
Answer:
Formula :
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population 1

Example :

  • Population of Rajasthan in 2011 is 6,85,48,437
  • Population of Rajasthan in 2001 is 5,65,07,188

Rate of population growth =
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population 2

Therefore, the rate of population growth in Rajasthan remained at 21.31 percent per decade (in 10 years)

Question 7.
Explain the regional distribution of population in Rajasthan.
Answer:
Regional Distribution of Population in Rajasthan – There is unequal distribution of population in Rajasthan. 10% part of the total population of the entire state resides in the capital district of Jaipur, whereas in Jaisalmer, it is even less than 1 percent. 61 percent of the surface area of Rajasthan is the western deserted region, where only 40 percent of the population lives. In this region, the density of population is 130 persons per square km.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Only 20 percent of the surface area of Rajasthan is the eastern flat plains region, where 33 percent of the population lives there, the density of population is 332 persons per square kilometer, which is the highest in the state. The districts of Alwar, Bharatpur, Dausa, Dholpur, Jaipur, Tonk, Sawai Madhopur, Karauli and Bikaner came under the eastern flat plains. Medium density’ of population is found in the Aravalli mountainous part and the south eastern plateau region.

Less population is found in the north-western deserted regions, due to rigid physical conditions and lack of basic infrastructure facilities over there.

Question 8.
What is sex ratio? Explain with reference to Rajasthan.
Or
What is sex-ratio? According to the census 2011 what is the sex ratio in Rajasthan?
Answer:
Meaning of Sex Ratio –
The number of women over the population of one thousand of men is known as the sex ratio.

In the year 2011, in Rajasthan, the child sex ratio, i. e., the sex ratio of children below 6 years of age, was 888 girls in comparison to every 1000 boys. This is very low in comparison to the general sex ratio of Rajasthan or in comparison to the number of women, which was 928 per 1000 males.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 9.
Write a note on tribes of Rajasthan.
Answer:
Presence of scheduled tribes have made Rajasthan a colourful cultural state. The main tribes of the state are Bheel, Garasiya, Meena and Saharia. Saharia is the only tribe which is scheduled in primitive tribal group by Indian government. These tribes live mainly in villages, mountains, plateaus and forests. They spend their life in agriculture, labour, collection of forest product etc. These tribes that reside in Rajasthan spread from Sirohi though Udaipur, Dungarpur, Chittorgarh, Banswara and in between Bundi, Kota, Sawai Madhopur, Tonk and Jaipur district.

RBSE Class 8 Social Science Population Important Questions and Answers

Objective Questions

Question 1.
Which one of the following languages does not belong to Rajasthan?
(a) Bagari
(b) Shekhawati
(c) Mewari
(d) Bhojpuri
Answer:
(d)

Question 2.
The only tribe which is included in the primitive tribal list of central government;
(a) Sahariya
(b) Bhil
(c) Meena
(d) Garasiya
Answer:
(a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 3.
According to the census conducted in the year 2011, the district of Rajasthan with maximum and minimum literacy rate is –
(a) Jaipur and Alwar
(b) Kota and Jalore
(c) Sikar and Nagaur
(d) Alwar and Jodhpur
Answer:
(b)

Question 4.
According to the census of 2011, sex ratio in Rajasthan is –
(a) 840
(b) 911
(c) 928
(d) 940
Answer:
(c)

Question 5.
Between the year 2001-2011, growth rate of population in Rajasthan was –
(a) 17.5%
(b) 21.3%
(c) 26.4%
(d) 28.4%
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Fill in the blanks :

1. Urban population of the state is ………………… that resides in small and big cities. (25%/75%)
2. The transfer of residence which taken place within the border of a country is known as ………………… (migration/ immigration/ intemal migration)
3. According to the census of 2011, the population of followers of Hindu religion ………………… was percent. (78.5/88.5)
4. The district of the state having highest literacy is ……………….. . (Jaipur/Kota)
5. Highest population of Sahariya resides in the tehsils ………………… and ………………… of Baran district of Rajasthan. (Shahbad, Shahpura/Kishanganj,
Kishangarh)
Answer:
1. 25%
2. internal migration
3. 88.5
4. Kota
5. Shahbad, Kishanganj.

Question. Which of the following sentences have True/False statement :

1. In 1872, work of census was started in India. (✓)
2. Population in western Rajasthan is found higher comparing to eastern Rajasthan. (✗)
3. The programme ‘Save the Girl Child, Educate the Girl Child’ was started. (✓)
4. Male and female literacy is the highest in Jhunjhunu and Kota respectively. (✓)
5. The most primitive tribe of Rajasthan is Meena. (✗)
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Match Column ‘A’ with Column ‘B’

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Lowest density of (a) Jalore population
2. Highest density of (b) Kota population
3. Highest sex ratio (c) Jaisalmer
4. Lowest literacy rate (d) Baran
5. Sahariya tribe (e) Dungarpur
Answer:
1. (c)
2. (b)
3. (e)
4. (a)
5. (d)

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is density of population?
Answer:
The unit to measure the density of population is persons per square km.

Question 2.
What is migration?
Answer:
Change of the place of living by a person is called migration.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 3.
What is internal migration?
Answer:
Transfer of residence inside the boundary of a country is called internal migration.

Question 4.
According to the census between 2001 to 2011, which are the districts in Rajasthan having highest and lowest growth rate of population?
Answer:
Barmer and Sri Ganganagar are the two districts having lowest and highest growth rate of population.

Question 5.
Name those districts of Rajasthan whose population growth between 2001-2011 had been less than the average number (17.6%).
Answer:
These districts are Sri Ganganagar, Jhunjhunu, Pali, Bundi, Chittorgarh, Sikar, Hanumangarh and Tonk.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 6.
What do you mean by population stability?
Answer:
With the passage of time, there is hardly any increase or decrease in population growth or little growth that is known as stability.

Question 7.
What is the unit to measure the density of population?
Answer:
The unit to measure the density of population is persons per square km.

Question 8.
According to the census in the year 2011, what was the child sex ratio of Rajasthan?
Answer:
According to the census of 2011, girl child sex ratio was 888 as per thousand boys.

Question 9.
Which district of Rajasthan has got the highest literacy rate of male and female in Rajasthan?
Answer:
Highest male literacy rate is in Jhunjhunu whereas highest female rate is in Kota.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 10.
Which tribe has its maximum population in Rajasthan?
Answer:
Meena tribe has its maximum population in Rajasthan.

Question 11.
Which tribe of Rajasthan is included in the list of primitive tribe groups of Govt, of India?
Answer:
‘Sahariya’ is only tribe which is included in the list of primitive tribe groups of Govt, of India.

Question 12.
Which is the most primitive tribe of Rajasthan?
Answer:
‘BhiT is the most primitive tribe of Rajasthan.

Question 13.
Identify the district of Rajasthan having lowest male and female literacy?
Answer:
Lowest male and female literacy is in Jalore district.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 14.
According to you, what are the two reasons of increase in population?
Answer:
In our view, there are two reasons of increase in population –

  • High birth rate and
  • Low mortality rate.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is sex ratio? Discuss the elements which affects the sex-ratio.
Answer:
Sex Ratio – The number of women per thousand of males is called the sex ratio. Elements affecting Sex Ratio – Many elements affect sex ratio :

  • Lack of education
  • Conservative views
  • Dominance of malehood
  • Child marriage
  • Dowry
  • Violence against women
  • Killing of foeticide
  • Inequality in sex ratio.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 2.
Do you understand sex ratio of children in Rajasthan of greater concern?
Answer:
According to the census of 2011, the sex ratio in Rajasthan is 928 while the sex ratio among children below 6 years of age is 888 only, which is very less. It is of great concern. It will have adverse effect in the society. Due to it population of girl child will be scarce and marriageable girl child population will be less. It will give rise violence against woman. Really, it will be a matter of greater concern.

Question 3.
More population is found in the plain regions of Rajasthan. Why?
Answer:
More population is found in the plain regions of Rajasthan because of increased development due to favourable physical conditions available for agriculture, even plains, ample availability of potable water, proximity to Delhi the capital of India, availability of basic infrastructure facilities such as commerce and transport.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 4.
What is the difference between population change and population decline?
Answer:
Fluctuation of population in a fixed period is called population change. Both increase or decrease in population is change. On the other hand, if the population of any region lessens during an year or decade, as compared to the previous year or decade, it is called population decline or negative growth.

Question 5.
State literacy condition in Rajasthan.
Answer:
According to the census of the year 2011, the total literacy of Rajasthan is 66.10 percent. With 76.6 percent, Kota is the district with the highest literacy rate and the lowest literacy rate is 54.9 percent in Jalore. Rate of male and female is respectively the highest in Jhunjhunu and Kota whereas it is the lowest in Pratapgarh and Jalore respectively.

Question 6.
Describe religious structure of Rajasthan?
Answer:
Our state is a secular state, which means that people having different religion can live over here. Rajasthan is the birth and work place of major religions such as Hindu, Muslims, Sikhs, Christians, Jainism and Buddhism, and their various sects such as Shaiv, Vaishnav, Sia, Sunni, Mev and Pathan. According to the census 2011, the population of followers of Hindu religion is 88.5 percent. Muslims are 9.1 percent and the rest of the population is that of the followers of Sikh, Jain and other religions.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Essay Type Questions

Question 1.
What do you understand by Sex Ratio? As per census 2011 the Sex Ratio of Rajasthan is 928. Write any four efforts which should be done to increase the Sex Ratio in Rajasthan.
Answer:
In population, the number of females per thousand of males is called Sex Ratio. According to 2011 census, sex ratio is Rajasthan is 928, which is less.

Following efforts are being made to increase sex ratio :

  • Encouraging women education. It is the best method of increasing sex ratio. As the more number of women are educated, the more they will be aware by which sex ratio will increase.
  • pre-natal foeticide law should be enforced strictly.
  • Girl foeticide culprits must be given strict punishment.
  • Social awareness must be created so that gender discrimination is totally wiped out, and girls and boys be given equal status.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 2.
Which tribe of Rajasthan is the only most ancient scheduled tribe and included in the primitive tribe group of Govt of India which is included in the list of tribes? Describe population linguistic background of it in Rajasthan.
Answer:
Most ancient tribe of Rajasthan is Bhil. The only tribe of Rajasthan which is included in the list of the group of primitive tribes of the government of India is Shariya.

Population Linguistic Background in Rajasthan –
Inhabitants of Rajasthan speaking many languages and dialects. The official language of Rajasthan is Hindi. But the medium of conversation and in the folk literature, Rajasthani and its sister languages have made an important contribution. Rajasthan is a language group of the Aryan language family which includes several dialects like – Marwadi, Bagdi, Shekhawati, Ahsawati, Dhundhadi and Marwari.

Besides these, other dialects like Bhili, Mewati, Gujarati, Urdu and Brij are also spoken here. All these languages are spoken in different parts of Rajasthan. They have been in regular contact with one another for a long time through social and commercial activities. Through these activities and because of linguistic give and take, the lingual and cultural environment of Rajasthan has structured.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Question 3.
What is called population change? Population growth is very high in Rajasthan. Describe factors which affect population growth.
Answer:
Factors affecting the Growth of Population –
Population growth majorly depends upon three factors – birth, death and migration. The change in population is due to these three factors itself.

(i) Birth and Death – Birth and death are considered as biological events. When there is a difference in birth and death, then there is change in population. Either the population increases, or it decreases. This increase or decrease in population is known as natural increase or natural decrease. If the birth rate is higher than the death rate, then the population increases but, if birth rate is lower than the death rate, then there is a decrease in the population. But, if the birth rate and death rate are equal, then a balance is maintained in population.

(ii) Migration – The meaning of migration is leaving of one place by an individual and making is residence at another place. For example, when a person leaves his residence in the village and builds his residence in a city, then it is called migration. If a person goes away from a place, it is called emigration. If a person comes to a place, it is called immigration. If the residence is transferred within a country, the it is called internal migration, while the migration taking place between two countries is known as international migration.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Migration is due to social, economic and political reasons and natural calamities. Due to migration, change in the size of population takes place. Population at one place increases, while population at another place decreases.

Question 4.
What is population growth? Describe the major problems caused by rapid growth of population.
Answer:
Population Growth – The unit which is used to evaluate population changes is called population growth. When in a fixed duration change in population takes place, it is valuation of population.

Problems due to Rapid Population Growth. Following problems are caused due to rapid growth of population –

  1. Population depends on natural resources for fulfillment of its requirements. Natural resources do not increase but the former keep on decreasing due to gradual use of them by human beings.
  2. Comparing to increase in population, foodgrain production has not increased so much, though its production increased significantly in the last decade. Cultivable land area is shrinking due to urbanization.
  3. Due to rise in population, demand for houses and roads for transportation is growing day by day and demand of land is also increasing for creating employment.
  4. Due to rapid growth of populations, problem like poverty, unemployment, slums, crimes have been rising.

Thus, it can be stated that many problems arise due to sudden rise in population growth.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 7 Population

Leave a Comment