RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

RBSE Class 8 Social Science Industrial Panorama Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct Option :

1. Which of the following industry is mineral based?
(a) cotton clothes industry’
(b) cement industry’ ’
(c) leather industry
(d) sugar industry
(b)

2. Which industry is known as seasonal industry?
(a) Granite industry
(b) Dairy industry’
(c) Jewellerv industry
(d) Sugar industry
Ans.
(d)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 2.
Match the foIIowng :
Raw Material – Industry
(i) Sugarcane Cotton- Cloth Industries
(ii) Limestone – Sugar Industry
(iii) Brass – Hindustan Copper Limited
(iv) Mustard – Cement Industry
(v) Cotton – Raw Oil extracting Industry
Answer:
(i) Sugarcane – Sugar lndustry
(ii) Limestone – Cernent Industry
(iii) Brass – Hindustan Copper Limited
(iv) Mustard – Raw Oil extracting Industry
(v) Cotton – Cotton Cloth Industries

Question 3.
Fill in the blanks :
1. ………………….. Corporation is making efforts for the development of small and cottage industries.
2. The first cement factory was started in ………………….. of ………………….. district.
3. ………………….. Khadi is famous of Jodhpur.
4. ………………….. Market in Jaipur is famous for jewellery and stone in the world.
Answer:
1. Rajasthan Small Scale Industry
2. Bundi, Lakheri
3. Merino
4. Johari Bazar.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 4.
Classify the industries on the basis of size.
Answer:
According to their size, industries can be classified into three parts :
(i) Cottage Industries – These are also called Domestic industries. Those are small sized industries, which are run at home with the help of family members.

Example ; Basket making, poultry farming, making envelopes and ropes, weaving sweater, etc. The labour or producer or manufacturer is himself or herself owner or proprietor.

(ii) Small Scale Industries – These are the industries in which 10 to 100 workers work to produce goods in a small factory’. In these, the machines are of small size, such as matchstick industry, dye-printing industry, bidi industry etc.

(iii) Large Scale Industries – These are the industries in which the number of workers and the investment of capital is large and production is done by implementing high class technology.

Example – Cotton textile, cement industry, iron and steel industry and automobiles industry, etc.

Question 5.
Which city is known as ‘Cloth City’ of Rajasthan and why?
Answer:
Bhilwara is called the Textile city of Rajasthan because the largest number of textile units of Rajasthan are operating over there and the largest amount of cloth is manufactured over here itself.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 6.
Why is “Make in India” programme launched?
Or
What is Make India Programme? Explain.
Or
By explaining the meaning of ‘Make in India’? Explain why government of India launched this programme?
Answer:
Literal meaning of Make India is to manufacture goods in India. ‘Make in India’ programme is being run because the government of India wishes that through this programme, all types of necessary goods should be manufactured in India. The benefits of this programme will be that the price of the commodity manufactured in the country will be less and the state’s income could be increased by exporting the goods.

Question 7.
In how many types industries are divided? List its examples.
Answer:
Categorization of Industries – Industries can be divided into following three types –
(i) On the basis of size – On this basis, industries can be divided into three categories :

(a) Cottage Industries – These are also called domestic industries, which are run at home with the help of family members. Example – Basket making, poultry farming, envelop making and rope, weaving, confectionary etc.

(b) Small Scale Industries – The industries, in which 10 to 100 workers work and produce in a small factory. Machines of small size are used. Examples of small scale industries include matchstick industry, dye printing industry, bidi industry etc.

(c) Large Scale Industries – The industries in which a large number of workers and huge investment of capital are required and production is done by implementing high class technology. Example – Cotton textile, cement industry, iron and steel industry and automobile industry, etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

(ii) On the Basis of Ownership – On this basis industries can be classified into following four parts –

(a) Private Sector Industries – The industries, which are owned and operated by one person or a group of persons. Example – JK Tyres Limited, Tata Motors etc.

(b) Public Sector Industries – The industries, which are owned and operated by the government. Example – Hindustan Aeronautics Limited, Hindustan Copper Limited.

(c) Joint Sector Industries – The industries, which are owned and operated by the states and groups of persons. Example – Maruti Udyog Limited.

(d) Cooperative Sector Industries – The industries, which are owned and controlled by the producers of raw materials, workers or both of them. Example – Saras Cooperative Diary Federation. Its objective is one of all and all for one.

(iii) On the basis of raw material – On this basis, industries can be classified into following four categories :
(a) Agriculture Based Industries – The industries which use flora or zoologically based products as the raw material. Example – Jute textile, vegetable oil, diary products and leather industries’.

(b) Marine Based Industries – The industries, which use products obtained from seas and oceans in the form of raw material. Example_Marine food processing industry, fish oil manufacturing industry.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

(c) Mineral Based Industries – The industries, which use minerals are in the form of raw material. Example – Iron and steel industry, locomotive manufacturing industry, copper industry, marble industry and ornament industry.

(d) Forest Based Industries – The industries, which use products obtained from the forests in the form of raw materials. Example – Pulp and
paper industry, pharmaceutical industry, matchstick industry and furniture industry.

Question 8.
What is ‘Cottage Industry’? Give few examples.
Answer:
Cottage Industries – Such small sized industries, which are run at home with the help of family members and in which products are manufactured by the artificers, using their hands, are called cottage industries. These are also known by the name of Domestic industry. Examples – Handloom industry, khadi (hand- woven) cloth industry, manufacturing various types of clothes, carpets, blankets, sheets and wraps by threads of cotton, woollen, and silk, dyeing, printing, tie and dye, honeybee farming, incense sticks manufacturing, leather industry, oil extraction industry, oilcake industry, pulses industry, raw sugar industry, etc. are the major examples of cottage industries. The specific features of this industry is that the manufacturer is the owner. It means that the master is the worker and the worker is the owner.

Question 9.
Describe the large scale industries of Rajasthan.
Answer:
Large scale industries of Rajasthan –
Following are the major large scale industries of Rajasthan –

(i) Cotton Textile Industry – Cotton textile industry is the most ancient industry of Rajasthan. The first cotton textile mill was established in the year 1889 in Beawar in Rajasthan. Rajasthan has maintained a special recognition in tie and dye, colouring, printing and border and hem. Bhilwara is known by the name of ‘Textile City’ and ‘Manchester’ of Rajasthan. Jodhpur, Jaipur, Sanganer, Churn, Bikaner and Nagaur etc. are the major centres for the work of colouring, printing and tie and dye of clothes. Jaipur and Jodhpur are the major centers for production of readymade clothes.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

(ii) Cement Industry – In Rajasthan, there are ample opportunities for cement industry. Here, the required raw material for cement industry – limestone and gypsum is available in ample quantity. Only coal is brought from outside the state. The first cement factory was opened in the year 1915 in Lakheri (Bundi) in Rajasthan.

Due to ample availability of raw material, Chittorgarh district in Rajasthan is regarded as the ideal district for cement product. Apart from this, cement units are also working in Nagaur, Kota, Sawai Madhopur, Udaipur, Jaisalmer, Ajmer and Banswara districts. White cement factory is at Gotan (Nagaur).

(iii) Sugar Industry – Sugar industry is a seasonal industry. It mainly depends upon sugarcane. This industry is established mainly in the sugarcane producing region. The first sugar mill of Rajasthan was established in the private sector, in 1932, at Bhopalsagar in Chittorgarh districts. This mill is presently closed. One sugar mill is working in Sri Ganganagar.

RBSE Class 8 Social Science Industrial Panorama Important Questions and Answers

Objective Questions

Question 1.
Which of the following is agriculture based industry?
(a) Jewellery industry’
(b) Leather industry
(c) Sugar industry
(d) Cement industry
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 2.
Which one of these is secondary occupation –
(a) excavation
(b) industry
(c) transportation
(d) business
Answer:
(a)

Question 3.
The industries which are owned and run by the Govt, are called –
(a) private sector industry
(b) joint sector industry’
(c) public sector industry
(d) co-operative sector industry
Answer:
(c)

Question 4.
Which is the oldest industry of Rajasthan?
(a) cement industry
(b) cotton textile industry
(c) sugar industry
(d) marble industry
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 5.
Anand Milk Union Limited is an example –
(a) co-operative sector industry’
(b) private sector industry
(c) public sector industry
(d) joint sector industry
Answer:
(a)

Question 6.
The phrase ‘Make in India’ means –
(a) Manufacture in Nepal
(b) Manufacture in Burma
(c) Manufacture in America
(d) Manufacture in India
Answer:
(d)

Fill in the blanks :
1. Sugar industry is agriculture based …………………. industry, whose raw material is ………………… .(seasonal/permanent; Jawar/sugarcane)
2. Tourism, business and communication etc. is called …………………. occupation, (secondary/tertiary)
3. …………………. industries are owned and run by states and group of people. (Private sector/joint sector)
4. …………………. programme provides aid to power loomless weavers. (United rural development/MENREGA)
5. …………………. is known as ‘capital of cotton textile’. (Mumbai/Nagpur)
Answer:
1. seasonal; sugarcane
2. tertiary
3. Joint sector
4. United rural development
5. Mumbai

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Match the following :

Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Clay pot – Jaisalmer
(ii) Fisheries oil manu facturing – Cottage industry
(iii) Bardi Khadi – Sea based industry
(iv) Granite industry – Jalo re
(v) Bagru (Jaipur) – Dyeing and Printing of Clothes
Answer:
(i) Clay pot – Cottage industry,
(ii) Fisheries oil manufacturing- – Sea based industry,
(iii) Bardi Khadi – Jaisalmer,
(iv) Granite industry – Jalore,
(v) Bagru (Jaipur) – Dyeing and Printing of Clothes.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the names of two cottage industries being run in your surroundings. (Model Papers)
Answer:

  • Chicken coops/hen house
  • Rope making.

Question 2.
Write name of any two small scale industries which are run in your district.
Answer:

  • Brick industry
  • Colouring-dyeing

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 3.
Write name of two large scale industries in your state.
Answer:

  • Cotton industry
  • Cement industry.

Question 4.
What do you mean by industry?
Answer:
The units, which manufacture useful goods with the help of raw materials are called industries.

Question 5.
Which activities are included in primary occupation?
Answer:
Activities such as sports, farming, animal husbandry, mining and fish farming are included in primary occupation.

Question 6.
Give two examples of secondary occupation. .
Answer:

  • Manufacturing of clothes with cotton,
  • Manufacturing equipments with iron.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 7.
Give two examples of Public Sector industries.
Answer:

  • Hindustan Copper Limited,
  • Hindustan Aeronautics Limited.

Question 8.
Write the names of any two forest based industry.
Answer:

  • Pulp and paper industry,
  • Matchsticks industry.

Question 9.
What is meant by size of industries?
Answer:
The size of industries refers to the capital invested, number of people working and the quantity of production.

Question 10.
Mention two problems of each of cottage and small scale industry.
Answer:

  • Lack of financial resources,
  • Limited market.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 11.
When and where was the first mill of cotton textile industry’ established in Rajasthan?
Answer:
The first mill of cotton textile industry was established in the year 1889 in Beawar, Rajasthan.

Question 12.
In which districts of Rajasthan, maximum development of chemical industry took place?
Answer:
Major chemical industry of the state are set up in Didwana, Kota, Alwar, Udaipur and Chittorgarh.

Question 13.
When and where was the first sugar mill established in Rajasthan?
Answer:
In Rajasthan, the first sugar mill was set up in 1932 in Bhopalsagar (Chittorgarh).

Question 14.
What is bandh?
Answer:
It is kind of dying of clothes.

Question 15.
What is main objective of Skill Development Programme?
Answer:
It is a programme which has been formed by the government to make the section of educated youth skilled for employment at local level right after completing his education.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 16.
Mention names of any two projects which have been promoted for the development of handloom industry’.
Answer:

  • Integrated Rural Development Programme,
  • Triesam Project.

Question 17.
State the name of any industry which has maximum possibility of development in Rajasthan.
Answer:
There are strong possibilities of development of cement industry in Rajasthan.

Question 18.
Draw a chart of classification industries on the basis of size.
Answer:
Industries on the basis of size
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama 1

Short Answer Type Questions

Question 1.
Elaborate your views on much possibilities of development of small scale and cottage industries in Rajasthan.
Answer:
There are stronger possibilities of development of small scale and cottage industries in Rajasthan as many traditional industries are already running in the state. Many products of the state are world-fame, whose export possibilities are very strong. There is no lack of workers and raw material. Its handloom industry, jewellery industry, cotton textile industry, leather industry, stone industry, marble industry etc. are full of strong possibilities. Hindrances coming in the way of small scale and cottage industries can be overcome by the co-operation of the state government and these industries development and expansion can be easily made.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 2.
Do you understand? Skill Development Programme will have positive impact on creation of employment.
Answer:
The main objective of the Skill Development Programme is to provide such education, by which young men may be able to obtain opportunities of employment on the local level, just after completion of their education. In this, alongwith industrial skill development, more emphasis is laid upon the development of various specific skills related to trades such as electronic, electrical, food processing etc., which help the trainees to become capable of opening their own business or get employment.

Question 3.
What are Economic Activities? Describe in brief.
Answer:
All those activities by which a man gets money for sustenance and living of his own and his family are called ‘Economic Activities’. These are three types –

  • Primary activities or occupations such as farming, mining, fish farming, animal husbandry, sport and food collection,
  • Secondary activities or occupations such as manufacturing and
  • Tertiary activities or occupations such as tourism, trade, transport and communication etc.

Question 4.
State clearly about Secondary occupation.
Answer:
Secondary occupations are those activities, in which raw materials are processed to manufacture various goods. In this process, there is an increase in the price of raw materials. Making clothes from jute, making flour from wheat, making toys from wood, making equipments from iron, etc. are examples of secondary occupation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 5.
Mention the problems faced in the development of cottage and small scale industries in Rajasthan.
Answer:
Following are the problems faced in the development of cottage and small scale industries in Rajasthan –

  • Lack of financial resources
  • Lack of raw material
  • Limited market
  • Lack of power supply
  • Inferior quality of goods produced
  • Limited possibility of use of left-over materials
  • Lack of modem research
  • Lack of modem technical know-how
  • Lack of government assistance.

Question 6.
Which all schemes are being run by the government for the development of handloom industry in Rajasthan?
Answer:
The government has granted assistance to the weavers in the integrated rural development programme. Houses are being provided for houseless weavers under the housing scheme. Alongwith this, the state government is providing the following assistance to the weavers : industrial training for their efficiency, discount in sales tax, establishment of sales centers, interest subsidy on working capital and subsidy in transport, etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Essay Type Questions

Question 1.
Throw light on the cottage and small scale industries of Rajasthan in detail.
Answer:
Cottage and Small Scale Industries of Rajasthan – Following are the main cottage and small scale industries of Rajasthan –

(i) Handloom Industry –
This is a major cottage industry of Rajasthan, in which, woollen wraps, ‘Doria’ sari, carpets, rugs and ropes are made by handloom. Even after investment of very little capital, this industry provides employment. Nowadays, due to the continuously increasing usage of threads made of jute, wool and silk, this industry is lagging behind in competition.

(ii) Hand-woven Cloth (Kahdi) Industry –
This is also a major cottage industry of Rajasthan. Various types of clothes, carpets, blankets, sheets and wraps are made by using the thread of cotton, wool and silk. Bardi in Jaisalmer, blankets of Bikaner and Merino khadi of Jaisalmer and Jodhpur are particularly famous. The khadi and village industry corporations also do honey bee farming, incense sticks manufacturing and manufacturing of shoes, slippers, purses and bags under the leather industry.

(iii) Extraction of Oil Industry –
Small scale industries have s£Iso developed in Rajasthan. Oil extraction industry is more developed in Alwar, Bharatpur, Sawai Madhopur and Jaipur. In Ajmer, cottage industries related to the cake of groundnut oil is situated. Many cottage industries related to oilcake and oil are situated in Kota, Bundi, Baran and Pali districts.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

(iv) Jaggery and Raw Sugar Industry –
Jaggery and raw sugar is made from sugarcane juice in Kota, Bundi, Bhilwara, Udaipur and other districts of Rajasthan. This industry is more popular at rural level.

(v) Pulses Industry –
Industries related to pulses such as Bengal gram, green, gram, black gram and cowpea are working in various districts of Rajasthan.

(vi) Decorative Stone Industry –
There has been appreciable development of marble industry in Rajsamand, Nagaur, Udaipur, Ajmer and Banswara districts, red stone in Dholpur, yellow stone in Jaisalmer and granite industry in Jalore. Small industrial units related with cutting and polishing of stone are also established in the state. From these units, marble and granite stones are exported in the overseas.

(vii) Ornaments Industry –
Cutting, scouring and polishing of various types of gems has become a major cottage industry of Rajasthan. Jaipur is a famous centre of gold and silver ornaments. Various types of things made of silver such as chains, rings, toe rings, anklets etc. are manufactured in several towns and places of the state. In the tribal regions of the state, ornaments of ivory and brass are also made.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

(viii) Utensils Industry –
Brass and copper utensils are made in many cities and towns of Rajasthan. In present time, steel utensils have taken their place.

(ix) Other Small Scale and Cottage Industries –
In various places of Rajasthan, industries related to electrical and electronics, printing through computer, industries related with manufacturing of invitation letters and greeting cards, etc., small machines and equipments related to them, industries related to manufacturing of iron bolts, nails etc. are also working in the form of cottage and small scale units.

Leave a Comment