RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

RBSE Class 8 Social Science Minerals and Energy Resources InText Questions and Answers

(Let’s Do)
[Page No. 37]

Question 1.
Write five sentences on importance of minerals in our life.
Answer:

  • Minerals are an integral part of our life style.
  • Most of the vessels of daily use in our house are made of minerals.
  • Most of the tools which are used in agriculture are made of minerals.
  • Several minerals are used in the form of raw materials in many industries.
  • There is an important contribution of minerals in the sectors of building, transport and communication.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

(Page No. 38 )

Question 1.
Identify and make a list of such things around you which have been made of some minerals.
Answer:

Season Crop Main Crops
Rainy Season Kharif Millet, maize, jawar, ground­nut, rice
Winter Season Rabi Wheat, barley, gram, mustard
Summer Season Jawad Fruits, vegetables, rajma, berseem

Question 2.
From the following separate metallic and non-metallic metals and list them Iron, Mica, Copper, Lead, Gypsum, Marble, Limestone, Zinc, Gold, Soapstone, Silver, Granite, Sandstone.
Answer:
Metallic Minerals:

  • Iron
  • Copper
  • Lead
  • Zinc
  • Gold
  • Silver
  • Tungsten

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Non-metallic Minerals:

  • Mica
  • Gypsum
  • Marble
  • Limestone
  • Dolomite
  • Granite
  • Sandstone

Answer the following questions from the following table

Question 1.
Which minerals are mined only in Rajasthan?
Answer:

  • Wollastonite
  • Jasper

(Page No. 40)

Question 2.
Write the names of minerals which are mined above 80% of India, in Rajasthan. Collect samples of different minerals or their pictures and compare them.
Answer:
The minerals for which Rajasthan amounts to 80 percent or more of their total production in India are – soapstone (87 percent), asbestos (89 percent), marble (90 percent), gypsum (93 percent), fluorite (96 percent), zinc (99 percent), jasper (100 percent) and wollastonite (100 percent).

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

(Page No. 41 )

List the appliances operated with electricity at your home and their uses and think what problems we will have to face in their absence.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources 1

Due to the unavailability of electric appliances, we have to remain deprived from the various benefits which are obtained by their use.

Question 2.
Which fuel is used at your home to cook food? Discuss.
Answer:
We use LPG for cooking food at our home. In the rural areas, villagers use firewood and coal for cooking food. Some people use kerosene for cooking food.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources 2

RBSE Class 8 Social Science Minerals and Energy Resources Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the Correct Option :

1. Which of the following is non-metallic mineral?
(a) Marble
(b) Iron
(c) Gold
(d) Copper
Answer:
(a) Marble

2. Which state is known as ‘Museum of minerals’?
(a) Jharkhand
(b) Odisha
(c) Rajasthan
(d) Karnataka
Answer:
(c) Rajasthan

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 2.
Fill in the blanks :
1. The main hydroelectricity project in Rajasthan are …………………. and ………………… .
2. Name the four types of coal. (a) …………………. (b) …………………. (c) …………………. (d)
3. Every moving thing needs ………………… .
4. The process of extracting mineral is called ………………… .
Answer:
1. Chambal, Mahi Bajaj Sagar,
2. Anthra-cite. Bituminous, Lignite and Peat,
3. Energy,
4. Quarrying

Question 3.
What is mineral? Classify it with example.
Answer:
Mineral – A naturally obtained commodity having a fixed internal and chemical structure is called mineral.
Classification of Minerals – Generally, minerals can be divided into three parts –

  1. Metallic Minerals – The minerals, in which metal exists in its root form and which are hard are called Metallic Minerals such as iron-ore, lead, gold, silver, zinc, copper etc. It is further divided into ore and iron-ore minerals.
  2. Non-metallic Minerals – Non-metallic minerals are those, which do not contain even a sign of any metal such as marble, sandstone, mica, limestone, dolomite, gypsum etc.
  3. Energy Minerals – Those minerals from which we obtain energy are called Energy minerals such as coal, petroleum, natural gas and sources of nuclear energy such as uranium, thorium etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 4.
Compare between traditional and non- traditional energy sources.
Or
Explain the difference between traditional and non-traditional energy resources with example.
Answer:
Traditional Energy Sources – Those energy sources, which are being used by us since ancient time are called Traditional Energy Sources, such as coal, mineral oil, natural gas, hydropower, etc.

Non-traditional Energy Sources – Those energy sources, which have been developed only in the past few decades or are being developed in the present time, such as solar power, wind power, biogas, biomass, tidal power, nuclear power, etc.

Question 5.
Which are the main processes of mining? Explain them.
Answer:
Main Processes of Mining – The general process of tapping minerals is called mining. Minerals are tapped using the following methods –

  1. Sub-Surface Mining – When the minerals are found near the surface of the earth itself, then, to tap them, only the upper layer has to be removed. This method of mining is called Sub-surface Mining.
  2. Alluvial Mining – When the minerals are present at a great depth, then to tap them, deep well are dug, this method of mining is called Alluvial Mining.
  3. Deep Mining – Mineral oil and natural gas are available in great depth of the earth. Deep wells are dug to tap them. This method of mining is called Deep Mining.
  4. Surface Mining – Some minerals, such as soil, are present on the surface itself. The method used in tapping such resources is called Surface Mining.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 6.
Why Rajasthan is known as ‘Museum of Mineral’? Write a short note on mineral wealth of Rajasthan.
Answer:
Rajasthan : The Museum of
Minerals – Due to its physical structure, many types of minerals are found in India. A total of 79 types of minerals are found here. Due to the availability of so many minerals Rajasthan is called ‘The Museum of Minerals’.

Mineral Deposit of Rajasthan – With the point of view of mineral deposits, Rajasthan acquires the second place after Jharkhand in India. And in the production of minerals namely wollastonite and jasper, the state of Rajasthan enjoys monopoly. Metallic, non-metallic and energy minerals are found in Rajasthan. From the point of view of metallic minerals, copper, zinc, lead and tungsten, etc. are primarily produced in Rajasthan.

At the same time, in non-metallic minerals, rock phosphate, limestone, sandstone, mica, gypsum, marble, granite and wollastonite are the major ones. Coal and natural gas are also obtained as energy minerals from Rajasthan. In this way, as Rajasthan is a prosperous state from the point of view of minerals, it is called ‘the Museum of Minerals’.

Question 7.
What is energy resources? Explain the main energy resources of Rajasthan with example.
Answer:
Energy or Power Resources – Those organic or inorganic substances of which are used by us to obtain energy or power, are called Energy or Power Resources.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Major Energy Resources of Rajasthan – Coal, petroleum, hydropower, solar power, wind power and nuclear power are the major energy sources of Rajasthan.

(i) Coal – Good quality lignite coal is available in Rajasthan, the mining of which is done at places such as Barsingsar and Palana in Bikaner district and Jalipa and Kapurdi in Banner. Thermal power plants operated by lignite are operating at Kota and Suratgarh.

(ii) Mineral Oil or Petroleum – Apart from Bikaner and Jalore districts, natural gas and petroleum is available at places called Mangla and Saraswati in Barmer districts of western Rajasthan and Ghotaru, Tanot, Manihari Tibba in Jaisalmer district. Natural gas is being tapped from Jaisalmer district.

(iii) Hydropower – The major hydropower projects of Rajasthan are Chambal and Mahi Bajaj Sagar.

(iv) Solar Energy – There are good opportunities for the development of solar energy in western Rajasthan. Solar energy based power plants have been established in Jaisalmer and Pratapgarh districts.

(v) Wind Energy – Wind mills have been established at various places in western Rajasthan. In Jaisalmer and Pratapgarh, there are immense opportunities for production of wind energy.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

(vi) Nuclear Energy – A radioactive mineral, called Uranium is available in Rajasthan. In Rawatbhata, near Kota, one nuclear energy plant is established.

RBSE Class 8 Social Science Minerals and Energy Resources Important Questions and Answers

Objective Questions

Question 1.
Identify from the following group of non- metallic mineral :
(a) iron, mica, manganese
(b) marble, gypsum, mica
(c) gypsum, manganese, lead
(d) copper, gold, silver
Answer:
(b) marble, gypsum, mica

Question 2.
Which one of the following is not energy mineral?
(a) uranium
(b) mica
(c) thorium
(d) coal
Answer:
(b) mica

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 3.
In which minerals Rajasthan enjoys monopoly in India?
(a) Vollastonite, Jasper
(b) Gold, Silver
(c) Copper, tungsten
(d) Mica, marble
Answer:
(a) Vollastonite, Jasper

Question 4.
Coal which is found in Rajasthan is –
(a) Anthracite
(b) Bituminous
(c) Lignite
(d) Peat
Answer:
(c) Lignite

Question 5.
Out of the following, which is not mineral oil producer place in Jaisalmer?
(a) Mangla
(b) Ghotaru
(c) Tanot
(d) Manihari Tibba
Answer:
(a) Mangla

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Fill in the blanks :
1. ………………. is obtained from Bauxite. (Hematite/Aluminium)
2. After Jharkhand, maximum number of minerals reserves are found in ……………… . (Rajasthan/Madhya Pradesh)
3. Chief Thermal Power Plant in Rajasthan is at ………………. and ……………… .(Kota/Jaipur; Suratgarh/Bikaner)
4. Wind energy is ………………. source of energy. (non-traditional/traditional)
5. Mixture of minerals and other matters are called ……………… .(ore/mineral)
Answer:
1. Aluminium
2. Rajasthan
3. Kota, Suratgarh
4. non-traditional
5. ore.

Question Select True/False statement from the following sentences :
1. Non-metallic minerals are those in which some part of metal is found. (✗)
2. Best quality lignite is found in Rajasthan. (✓)
3. Oil was found for the first time at Assam in India. (✓)
4. There are stronger possibilities of development of wind energy in Jaisalmer and Pratapgarh. (✓)
5. One Atomic Energy Plant has been set up at Kota near Jaipur in Rajasthan. (✗)
Answer:
1. False
2. True
3. True
4. True
5. False

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

S.N. Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Silver – (a) Jalore
2. Tungsten – (b) Bikaner
3. Granite – (c) Udaipur
4. Lignite – (d) Jodhpur
5. Sandy Stone – (e) Nagaur
Answer:
1. (c)
2. (e)
3. (a)
4. (b)
5. (d)

Very Short Answer Questions

Question 1.
Write the names of two fuels used for cooking food in your house/families.
Answer:

  • Kerosene
  • LPG

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 2.
Write names of any two traditional resources which are used as means of energy.
Answer:

  • Coal
  • Petroleum

Question 3.
Rajasthan is called ‘Museum of Minerals’ why?
Answer:
Many types of minerals are found in Rajasthan. It is called ‘Museum of Minerals’ because several types of minerals are found here.

Question 4.
Write the names of three ores of iron.
Answer:

  • Hematite,
  • Magnetite,
  • Limonite & Siderite.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 5.
What is the meaning of Energy minerals?
Answer:
Those minerals from which we obtain energy are called Energy minerals.

Question 6.
Write the names of any three non-ferrous metallic minerals.
Answer:

  • Gold,
  • Silver,
  • copper.

Question 7.
What is Mining?
Answer:
The common process of tapping minerals is called Mining.

Question 8.
Where are the Thermal Mineral Power Plants of Rajasthan situated?
Answer:
The Thermal Mineral Power Plants of Rajasthan are situated at Kota and Suratgarh.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 9.
Which are the Power Projects of Rajasthan?
Answer:
Chambal and Mahi are the chief Hydro-electric Power Projects of Rajasthan.

Question 10.
Which districts of Rajasthan are most appropriate for development of wind energy? Write their names.
Answer:
Jaisalmer and Pratapgarh are the two districts in Rajasthan where there is strongest possibilities of development of wind energy.

Question 11.
Write the names of any two radioactive energy minerals.
Answer:

  • Uranium
  • Thorium.

Question 12.
Minerals which are deposited at deep how are they dug out?
Answer:
When the minerals are present at a great depth, then to tap them, deep wells are dug. This method of mining is called Alluvial Mining.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 13.
What is Surface Mining?
Answer:
Some minerals such as soil, are present on the surface itself. The method used in tapping such resources is called Surface Mining.

Question 14.
What is Deep Mining?
Answer:
When deep wells are dug to tap minerals like mineral oil and natural gas, this process of mining is called Deep Mining.

Question 15.
In which districts of Rajasthan marble mines are located?
Answer:
Marble mines are located in the districts – Nagaur, Rajsamand, Udaipur, Jaipur, Banswara and Chittorgarh.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 16.
In which districts of Rajasthan is tungsten found?
Answer:
Tungsten is found in Nagaur and Sirohi districts of Rajasthan.

Question 17.
Where are the mines of silver found in Rajasthan?
Answer:
The mines of silver are found in Rajasthan in the districts such as Udaipur, Bhilwara and Rajsamand.

Question 18.
In which districts of Rajasthan is granite found?
Answer:
Granite is found in Jalore, Jaisalmer, Pali, Sirohi etc. districts of Rajasthan.

Question 19.
In which districts of Rajasthan is copper found?
Answer:
Copper is found in the districts of Rajasthan such as Jhunjhunu, Sikar, Alwar and Dungarpur.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 20.
Give two examples of each of ferrous minerals, non-ferrous minerals and energy minerals.
Answer:

  • Ferrous minerals – iron ore, manganese
  • Non-ferrous minerals – gold, silver
  • Energy minerals – coal, petroleum.

Question 21.
Which modes will you apply at home for solar energy?
Answer:
We shall use solar heater, solar cooker etc. at our home.

Question 22.
In which forms do you use solar power in your daily life?
Answer:
We use solar energy in our daily life for obtaining electricity in the form of solar cooker and solar energy.

Short Answer Type Questions :

Question 1.
Distinguish between non-renewable and renewable energy resources.
Answer:
Non-renewable Resources

  • The energy resour ces which can never be recreated ¡n life time.
  • e.g. coals, petroleum, natural gas, uranium, thorium
  • Use of these energy resources sprcad polution.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Renewable Resources

  • These are the resour ces which are besto red to us by nature in abundance and can be recreated.
  • e.g. hydro-electric power, wind energy, solar energy, biogas tidal energy. etc.
  • By the use of these energy resources, pollution is nc4 caused.

Question 2.
Distinguish between mineral and mineral resources.
Answer:
A naturally obtained commodity, which has a fixed internal and chemical structure, is called mineral whereas resources means those things about which human beings not have knowledge but also those resources are beneficial to the human race e.g. Uranium and Thorium were only minerals until they were used for atomic energy.

Question 3.
‘We must focus on renewal energy more’. Why?
Answer:
Energy resources, which the mankind can revive again and again from the things available in nature, with his efforts i.e. availability of Such resources in nature is abundant and which can be renewed for e.g. hydro-electric power, solar energy, biogas, biomass, tidal energy etc. These energy resources never cause pollution and they do not affect adversely nature as well as human beings.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 4.
What do you understand metallic resources?
Answer:
Metallic minerals are those minerals, in which metal is present in its root form, and which are hard, are called Metallic minerals. Usually, these minerals are got in a mixed form, containing other components and elements. We separate them through chemical process.

They are two kinds –

  • ferrous minerals, e.g. iron ore, manga nese;
  • non-ferrous minerals, gold, silver etc.

Question 5.
Write a short note on ‘Coal’ as a traditional source of energy.
Answer:
Coal has its significant place in the form of a traditional source of energy. Coal is of four types – anthracite, bituminous, lignite and peat. Out of these, anthracite is the best form of coal. It has more than 80 per cent .of carbon content, and emits less smoke. Lignite type of coal is available in Rajasthan. Its procurement is done from Barsingsar and Palana of Bikaner and Jalipa, Kapurdi and Giral of Barmer. Lignite coal obtained from these regions is used for producing electric power. The major thermal power plants which produce electricity from coal are established in Kota and Suratgarh.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Question 6.
Write briefly about Solar energy.
Answer:
Solar energy is formed from the light of the sun itself. Where sunlight and heat is available in abundance, there it is used to produce electricity. Apart from electricity, it can also be used in the form of cooker, heater, etc. In Rajasthan, where the sky is usually clear, the opportunity of development of solar energy is much more good. Many electric plants based on solar power have been established in Rajasthan.

Question 7.
‘Industrial development of any region depends on minerals and energy resources found there’. Elucidate this statement.
Answer:
Industrial development of any region depends on minerals and energy resources of that area where they are found and they provide ample opportunities of employment through digging and excavation of minerals etc. They also make available raw material to the industries. On the other hand, availability of energy gives momentum to the industries to make progress. Every industry needs energy. Hence, industrial development is fully dependent on mineral and energy resources.

Question 8.
Draw a diagram of windmill and write the names of districts where wind energy is being produced in Rajasthan.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources 2
Production of wind energy is being done in the districts – Jaisalmer and Pratapgarh.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Essay Type Questions

Question 1.
Describe in detail mineral oil as a traditional resource of energy.
Answer:
Mineral Oil (Petroleum) – It is a
traditional source of energy of our country’. It is used to run our modes of transportation and also for producing electric power. The burning kerosene oil in a lantern or stove is also the by-products of petroleum. It is an important mineral of India. The resource of this mineral was first discovered in Assam. At present the major oil producing region of India is Bombay High in the Arabian Sea.

In Rajasthan, mineral oil and petroleum is found in the western part in Mangla at Barmer, Saraswati oil field, Ghotaru, Tanot, Manihari Tibba etc. regions in Jaisalmer and in the districts of Bikaner and Jalore because sedimentary’ rocks are found here. Along with petroleum natural gas is also found here, which is used as fuel for cooking etc.

Question 2.
Prepare a list of metallic and non-metallic minerals chiefly found in Rajasthan.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources 3

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources

Leave a Comment