RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

RBSE Class 8 Social Science Land Resources and Agriculture InText Questions and Answers

[Let Us Do]
(Page No. 30)

Question 1.
Clarify the difference between the land uses in the above two pictures?
Answer:
In the first picture, the format of land use is in the form of agricultural land, whereas in the second picture, the format of land use is in the form of pastureland. It is a desert area and there is scarcity of irrigation facilities and soil here is sandy. Hence, animal rearing is done here.

(Page No. 31)

Question 2.
Study the above soil Distribution map and answer :
(i) Which type of soil found in your district?
Answer:
Desert soil is found in our district.

(ii) Sandy soil is found in which districts of Rajasthan?
Answer:
It is found in Jalore, Barmer, Jaisalmer, Jodhpur, Bikaner, Churn, Sri Ganganagar and Hanumangarh etc. districts of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 3.
Alluvial soil is found in which districts of Rajasthan?
Answer:
Alluvial soil is found mainly in Jaipur, Tonk, Dausa, Bharatpur and Dholpur districts of Rajasthan.

Question 4.
Which soil is found in Hadouti Plateau region of Rajasthan?
Answer:
Mainly, medium-black soil is found in this region.

(Page No. 34)

Question 1.
In rainy season, winter season and summer season which crops are grown by farmers in your area? List those crops and compare them with other students of your class.
Answer:

Season Crop Main Crops
Rainy Season Kharif Millet, maize, jawar, ground­nut, rice
Winter Season Rabi Wheat, barley, gram, mustard
Summer Season Jawad Fruits, vegetables, rajma, berseem

(Page No. 35)

Question 1.
Which crops do you use in your daily routine life? Enlist them.
Answer:
In our daily life we use mainly these crops such as wheat, barley, gram, rice, groundnut, millet, maize, mustard, vegetables, fruits, rajma etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 2.
Enlist major food, pulses and oilseed crops and their producer districts of Rajasthan.
Answer:
Chief crops of Rajasthan and their producing districts are as follows :

Name of Crop Producer Districts
1. Food Crops (i) Wheat Sri Ganganagar, Hanumangarh, Baran, Sawai Madhopur, Kota, Karoli, Chittorgarh, Udaipur, Bhilwara, Tonk, Pali, Ajmer, Dungarpur and Banswara.
(ii) Millet Jaipur, Dausa, Bharatpur, Karauli, Sawai Madhopur, Jaisalmer, Barmer, Bikaner, Jalore, Churn and Nagaur
(iii) Maize Chittorgarh, Pratapgarh, Udaipur, Banswara, Jhalawar and Dungarpur
(iv) Rice Sri Ganganagar, Hanumangarh, Banswara, Dungarpur, Bundi, Jhalawar, Beron, Kota, Udaipur and Chittorgarh
2. Pulse Crops
(i) Gram
Hanumangarh, Sri Ganganga- nagar, Alwar, Bharatpur, Jaipur, Dausa, Tonk, Jhalawar, Kota.
3. Oilseed Crops
(i) Mustard
Alwar, Bharatpur, Dholpur, Sawai Madhopur, Karauli, Sri Ganganagar, Bikaner and Hanumangarh
(ii) Groundnut Bikaner, Sri Ganganagar, Hanumangarh, Chittorgarh, Jaipur, Sikar

(Page No. 36 )

Question 2.
List agricultural-based industries.
Answer:
Agricultural based Industries :

S.N. Agriculture Produce Based Industry
1. Sugarcane (1) Sugar industry (2) Jaggery Industry
2. Cotton (1) Cotton Industry (2) Handloom industry
3. Oilseed Oil Industry
4. Wheat (1) Bakery Industry (2) Flour Industry

Question 3.
Collect information of Nomadic Herding in Rajasthan.
Answer:
Nomadic herding is practised in arid and semi-arid regions of the world. It is mainly practised in middle Asia and in some parts of India – Jammu and Kashmir and Rajasthan. In this type of herding, herdsmen, along with their cattle, move from place to place in search of fodder and water. Nomadic herding system has developed on a broad scale in North-western part of Rajasthan and Aravalli region. In Rajasthan herdsmen mainly rear animals such as sheep, goats, camels, cows etc. Herdsmen obtain milk, meat, wool, skin and other products from these animals.

RBSE Class 8 Social Science Land Resources and Agriculture Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the Correct Option :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

1. Which of the following is an example of Kharif crop?
(a) Wheat
(b) Mustard
(c) Gram
(d) Maize
Answer:
(d)

2. Which of the following is on oil yielding crop?
(a) Wheat
(b) Mustard
(c) Gram
(d) Maize
Answer:
(b)

Question 2.
Fill in the blanks :
(a) Cotton is an important ………………………… crop.
(b) Rajasthan is also called ………………………… State due to highest production of mustard.
(c) The two main type of agriculture are subsistence agriculture and ……………………….. .
(d) The right mixture of humus and mineral make soil ……………………….. .
Answer:
(a) commercial (cash)
(b) mustard
(c) commercial
(d) fertile

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 3.
What is commercial agriculture?
Answer:
Farming done on large agricultural fields in which HYU seeds, manure and large amount of capital is used. Its main objective is to sell the crop and animal products in the market.

Question 4.
List Rajasthan’s main crop seasons and their crops.
Answer:
Agricultural Seasons and Crops

Crop Seasons Chief Crops
1. Kharif Millet, maize, jawar, groundnut, rice etc.
2. Rabi Wheat, barley, gram, mustard etc.
3. Jayad Fruits, vegetables, rajma and
berseem etc.

Question 5.
Write the names of soils found in Rajasthan.
Answer:
Major soils found in Rajasthan :

  • Sandy soil
  • Red loamy soil
  • Mixed red- black soil
  • Brown sandy kachchari soil
  • Browny sandy soil
  • Red yellow soil
  • Medium black soil
  • Kachchari soil.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 6.
Which are the main commercial crops of Rajasthan? In which districts are they grown?
Answer:
Following are the major commercial crops of Rajasthan alongwith names of districts :

(i) Groundnut –
It is an oilseed and commercial cash-crop which is grown during Kharif season. It is mainly dependent on rainfall. It is cultivated on 3 lakh hectare of land area. In the recent past cultivation of groundnut has been widely done in Bikaner. Other districts where it is grown are Sri Ganganagar, Hanumangarh, Chittorgarh, Jaipur etc.

(ii) Mustard –
Rajasthan is the highest producer of mustard. Alwar, Bharatpur, Dholpur, Sawai Madhopur and Karauli are the chief producer of districts of mustard whereas northern districts of Rajasthan Sri Ganganagar, Hanumangarh and Bikaner occupy important place.

(iii) Cotton –
Though the production of cotton in the country is negligible yet it is very important for cotton industry. Cotton production is done mainly in Sri Ganganagar and Hanumangarh districts. Moreover; it is also grown in Mewar and Hadoti areas. Cotton plays its importance in the state’s economy.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 7.
Draw a flow chart of factors affecting soil production.
Answer:
Following is the flow chart of the factors which affect soil formation :
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture 1

Question 8.
List the main food crops of Rajasthan and their producing districts.
Answer:
The major foodgrain crops of Rajasthan and their districts of production :
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture 2

RBSE Class 8 Social Science Land Resources and Agriculture Important Questions and Answers

Objective Questions

Question 1.
Which soil is predominantly found in Hadoti region which extends in south-eastern part of Rai asthan?
(a) alluvial soil
(b) black soil
(c) alkaline soil
(d) red loamy soil
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 2.
Which one is the crop of Rabi amongst the followings:
(a) Maize
(b) White Millet (Jawar)
(c) Barley
(d) Millet
Answer:
(c)

Question 3.
Which of the following is not a foodgrain crop?
(a) Groundnut
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Millet
Answer:
(a)

Question 4.
Fibrous crops:
(a) coffee and tea
(b) cotton and jute
(e) rice and reheat
(d) groundnut and mustard
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 5.
Which place does India have in the production of wheat in the world?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b)

Question 6.
Which one is the highest mustard producer state in the country?
(a) Rajasthan
(b) U.P.
(c) Kerala
(d) M.P.
Answer:
(a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Fill in the blanks :

(i) On the basis of ownership, land is divided into private and ……………… land. (cooperative/community)
(ii) Utility of land resources depends on nature of ……………… found in that area, (soil/vegetation)
(iii) Agriculture can be divided into two types ……………… and ……………… (commercial farming/subsistences, farming)
(iv) Shifting agriculture is mainly done by ……………… (tribes/scientists)
(v) Mustard, groundnut, soyabean etc are ……………… crops. (foodgrain/oilseed)
Answer:
(i) community
(ii) soil
(iii) commercial, farming
(iv) tribes
(v) oilseed.

Question:
Which sentence out of these statements are True/False :

1. Only on 11% area of the world where agriculture is done. (✓)
2. Favourable climate, landforms and fertile soil are required for agricultural produce. (✓)
3. Wheat, rice, millet and maize are chief commercial crops. (✗)
4. Rajasthan is the largest producer of wheat in the world. (✗)
5. National Mustard Research Institute is located at Sewar in Bharatpur district. (✓)
Answer:
1. True
2. True
3. False
4. False
5. True

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Match the following :

Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Foodgrain crop – Cotton
(ii) Commercial crop – Fibrous crop
(iii) Agriculture farm – Hanumangarh
(iv) Jute – Millet
(v) Gram – Suratgarh
Answer:
(i) Foodgrain crop – Millet,
(ii) Commercial crop – Cotton
(iii) Agriculture farm – Suratgarh,
(iv) Jute – Fibrous crop,
(v) Gram – Hanumangarh

Very Short Answer Type Question

Question 1.
What is known as soil? Explain.
Answer:
Unorganized substances found on the upper layer of the earth’s surface mixed with humus is called soil. It is formed with granular particles.

Question 2.
What is plantation agriculture?
Answer:
Plantation agriculture is done on big orchards with the help of a lot of capital and labour for e.g. tea, coffee, rubber etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 3.
Which type of soil is ideal for the cultivation of rice?
Answer:
For the cultivation of rice, clay alluvial soil is ideal as it has capacity to resist water.

Question 4.
Write proper geographical condition for cultivation of millet.
Answer:
High temperature, little rainfall and leached red soil of the tropics, all these conditions are apt for the cultivation of millet.

Question 5.
Write the names of chief districts of Rajasthan that are producer of mustard.
Answer:
Chief mustard producer districts of Rajasthan are Alwar, Bharatpur, Dholpur, Sawai Madhopur, Karauli, Sri Ganganagar, Hanuman-garh and Bikaner.

Question 6.
What do you understand by agriculture land?
Answer:
The land on which crops are grown is called agriculture land.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 7.
Which elements/ingredient form soil.
Answer:
Soil is formed as a result of weathering and erosion of rocks and other particles available on earth.

Question 8.
What are the chief types on the basis of geographical condition, on demand of produce, labour and technical development?
Answer:

  • Commercial agriculture,
  • livelihood earning agriculture.

Question 9.
What are primary activities?
Answer:
Those activities which have relationship with production and use of natural resources are called primary activities.

Question 10.
What is Subsistent Agriculture?
Answer:
Agriculture which fulfills the needs of the family is known as Subsistent Agriculture.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 11.
What are the chief types of subsistent farming?
Answer:

  • Nomadic farming,
  • intensive farming.

Question 12.
Which are the major area of nomadic heading farming?
Answer:
It is popular in arid and semi-arid regions of Middle Asia and some parts of India such as Jammu and Kashmir and Western Rajasthan.

Question 13.
Write major types of commercial crop farming.
Answer:

  • Commercial crop production
  • mixed farming
  • plantation agriculture.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 14.
What is Humus?
Answer:
The rotten and decayed part of plants and animals remains is called Humus.

Question 15.
By which name shifting of cultivation is known in Rajasthan?
Answer:
Shifting cultivation is known as ‘Valra’ in southern Rajasthan and Jhoom in north-eastern India.

Question 16.
Write two examples of each crop i.e. commercial and foodgrain.
Answer:
Commercial crop – cotton, oilseed Foodgrain crop – wheat, maize

Question 17.
Which crop is sown areawise largely in Rajasthan?
Answer:
Millet is largest sowing crop in Rajasthan areawise.

Question 18.
Which state is the largest producer of millet in India?
Answer:
Rajasthan is the largest producer of millet in India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 19.
What will you do to increase agricultural production? Make a brief plan.
Answer:
In order to increase agricultural production we shall make plans of the following works :

  • Use of good quality seeds
  • Expansion in sowing area
  • Development of agricultural facilities
  • Use of pesticides and fertilizers
  • Mechanization of agriculture.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Do you agree that due fo shifting cultivation, forest are destroyed?
Answer:
Yes, shifting cultivation is causing destruction to the forests. Forests of a particular piece of land are cut off for cultivation and cut off forests are burnt to ashes which might result in fertility of land. On such piece of land, cultivation is done only for two to three years and after lessening of fertility, the farmer abandons it and move on for cultivation to another field.

Question 2.
Which type of farming you will suggest in order to increase production of foodgrain in Rajasthan?
Answer:
In order to increase foodgrain production in Rajasthan, we shall suggest Intensive Subsistence farming. In Intensive Subsistence farming, a former cultivates on a small plot, using ordinary tools and greater labour inuput. In this way, two or three crops can also be grown on a single farmland in a year. This type of cultivation is more popular in densely populated tropical regions.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 3.
‘Most of the farmers in Rajasthan have not adopted commercial farming despite much benefits of it.’ Elucidate your views on this statement.
Answer:
Commercial cultivation is done on large agricultural lands i.e. large farmlands, in which high quality seeds and manure and large amount of capital is used. In this type of cultivation, most of the farming work is done with the help of latest techniques and machines. However, the economic condition of farmers in the state is not good. Size of their field is comparatively small. Most of foe farmers are poor as well as illiterate. That is why, they have not been able to adopt commercial farming.

Question 4.
Show by chart classification of soils in Rajasthan.
Answer:
Classification of Soils

Question 5.
Write a note in brief on ‘Millet Crop in Rajasthan’.
Answer:
Rajasthan is the largest millet producing state of India because the dry climate and desert soil found over here is ideal for the cultivation of millet. It is grown on the maximum agricultural part of Rajasthan. Districts of Jaipur, Dausa, Bharatpur, Karauli, Sawai Madhopur and Western Rajasthan are the major millet producing regions of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 6.
Write a brief note on chief pulses of Rajasthan or Gram.
Answer:
Gram – It is a major pulse crop of Rabi season. Its maximum production is done in the districts of Hanumangarh and Sri Ganganagar. Light sandy soil is good for its cultivation. Other gram producing districts are Alwar, Bharatpur, Jaipur, Dausa, Tonk, Karauli, Sawai Madhopur, Udaipur, Banswara and Tonk. In the western districts of the state, its cultivation is negligible.

Question 7.
State briefly agricultural development in Rajasthan.
Answer:
The relation of agricultural development in Rajasthan is with the efforts being made in the direction of increase in agricultural produce, to fulfill the requirement of the rapidly increasing population. The most important measures for agricultural development include the use of high yield variety of seeds, increase in cultivable area, extension of the facilities of irrigation, use of fertilizers and pesticides and industrialization of agriculture. Through these measures, food security can be increased through the rapid development of agriculture and opportunities through the development of industries based on agriculture.

Question 8.
Write a short note on ‘Suratgarh Agricultural Farm’ situated at Suratgarh.
Answer:
Suratgarh agricultural farm was established at Sri Ganganagar district in Rajasthan. Here, new experiments on various type of crops are been done and work of developing advanced breeds of cattle is being conducted. In this farm, various types of crops and fruits are being cultivated with the help of water obtained by the Indira Gandhi Canal.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Essay Type Questions

Question 1.
What does it mean by primary activities? State about various types of farming.
Answer:
Agriculture is a form of primary activity. Because all those processes which are related with production and consumption of natural resources are included in primary activities.

Types of Farming –
On the basis of geographical conditions, labour and technical development, farming can be divided into one major type

Subsistent Farming –
The famring, which is done by a farmer to fulfill his own and his family needs, is known as subsistent farming. In this, there is more use of manual labour than the use of machinery. It is again divided into two parts – primitive subsistent farming and intensive subsistent farming.

  1. Primitive Subsistent Farming – This type of agriculture is primarily performed by primitive tribes for their livelihood.
  2. Intensive Subsistent Farming – In it, a farmer cultivates on a small plot. He uses ordinary tools and greater labour input. In this, two or three crops can also be grown on a single farland during a year. This type of cultivation is more popular in densely populated tropical regions.

Question 2.
Describe in detail the major foodgrain crops grown in Rajasthan.
Answer:
The major foodgrain crops grown are as follows :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

(i) Rice – It is a Kharif crop of Rajasthan. Favourable conditions for its growing are – high temperature, much humidity and rainfall. Clay alluvial soil and black soil which has the capacity to retain water is regarded the best. Rice producing districts are Hanumangarh, Sri Ganganagar, Banswara, Dungarpur, Kota, Bundi, Jhalawar, Baran, Udaipur and Chittorgarh.

(ii) Wheat – It is Rabi crop. During the sowing time, medium temperature and during the harvesting time, bright sunshine is required. Alluvial soil is good for it. Wheat is grown during the winter season. The major wheat producing districts of Rajasthan are Sri Ganganagar, Hanumangarh, Kota, Baran, Bundi, Sawai Madhopur, Karauli, Chittorgarh, Udaipur, Bhilwara, Tonk, Pali, Ajmer, Dungarpur, Banswara etc. U.P. is the highest producer of wheat in India.

(iii) Millet – Arid climate and desert soil of Rajasthan is ideal for its cultivation. Millet is grown in the areas which have high temperature and less rainfall. It is a major foodgrain crop. It is grown on the highest area in the state. It is grown in western Rajasthan and in the districts of Jaipur, Dausa, Bharatpur, Karauli, Sawai. Madhopur etc. Rajasthan is the highest producer of millet in India.

(iv) Maize – It is a chief food of Rajasthan especially Mewar. It is fondly eaten during the winter season. For its proper growth, high temperature and rainfall is required. Black soil is suitable for it. Chief maize producing districts are Chittorgarh, Bhilwara, Rajsmand, Banswara, Dungarpur etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 4 Land Resources and Agriculture

Question 3.
State clearly difference between Subsistent Farming and Commercial Farming.
Ans.
Difference between Subsistence Farming and Commercial Farming

Subsistent Farming:

  • It is done for fulfill-ing needs of the farmer and his family.
  • It is based on more manual labour and less use of machinery.
  • It is done on small piece of farmland.
  • In it, more em-phasis is given on foodgrain crops wheat, rice, etc.
  • It includes shifting farming, Nomadic Herding farming and Intensive Farming.

Commercial Farming:

  • It is done for fulfilling objectives of business.
  • It is based on latst techniques and machi-nery.
  • It is done on extensive farmland with modem equipments.
  • In it, more stress on the cultivation of oilseed, cotton, sugarcane, tobacco is given.
  • It includes plantation farming, mixed farming and commercial farming.

Leave a Comment