RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

RBSE Class 8 Social Science Water Resources InText Questions and Answers

(Let’s DO IT)
( Page No. 24]

Question 1.
List the advantages of dams on rivers.
Answer:
Benefits from darns built on rivers are as follows : lb rough dams which are built on rivers we get economic, social and also environmental benefits. These benefits are :

  • Dams provide us not only facility of irrigation but also drinking.
  • Dams help us in production of electricity.
  • Dams help us in flood control and garbage management.
  • Dams are places of entertainment and wildlife.
  • People get employment by fish farming.

(Page No. 25)

Answer the following question by observing the map of Indira Gandhi canal.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 1.
Which two rivers meet near Harike Barrage?
Answer:
Near the Harike barrage, the two rivers Beas and Sutlej have a confluence.

Question 2.
Which districts are provided with irrigation facilities by Indira Gandhi canal?
Answer:
Through the Indira Gandhi Canal, Sri Ganganagar, Haumangarh, Churu, Bikaner, Jhunjhunu, Nagaur, Jaisalmer, Jodhpur and Banner districts of Rajasthan getting irrigation facilities.

[Page No. 26]

Question 1.
Is there any canal in your district or in nearby areas? If yes collect information about it and list its advantage.
Answer:
[Note – Students will collect information regarding the canal existing in their district and write about it.]

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Benefits from Canal –

  • irrigation facility,
  • supply of potable water,
  • fisheries farming,
  • check on famine and drought,
  • growth of cattle wealth,
  • development of tourism.

RBSE Class 8 Social Science Water Resources Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the Correct Options :

1. Banas and Beruch are tributaries of which river?
(a) Chambal
(b) Luni
(c) Banganga
(d) Mahi
Answer:
(a)

2. Som Kamla Amba Project is situated in –
(a) Barmer
(b) Dungarpur
(c) Udaipur
(d) Kota
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 2.
Fill in the blanks :
1. The water of. River forms wet land in Ghana Bird sanctuary.
2. is the largest canal system of Asia also known as ‘Meruganga’.
3. Lake is considered as the largest fresh water man-made lake in the world.
4. Pt. Jawaharlal Nehru called River valley projects as
Answer:
1. Banganga
2. Indira Gandhi Canal
3. Jaisamand
4. Temple of modem India

Question 3.
What do you mean by Water Dividing Line?
Answer:
The highland between two drainage areas, that divides the rain water into two parts is known as the Water Dividing Line.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 4.
Write the names of main tributaries of Banas.
Answer:
Berach, Menali, Gambhiri, Khari and Morel are the major tributaries of Banas river.

Question 5.
Write the names of main river valley projects of Rajasthan.
Answer:
Following are the major river valley projects of Rajasthan :

  • Chambal Project
  • Mahi Bajaj Project
  • Bisalpur Project and
  • Sardar Sarovar Project

Question 6.
Write a brief essay on Chambal Project.
Answer:
Total four dams have been constructed under this project. Gandhi Sagar Dam is in Mandsaur district of M .P., Rana Pratap Sagar Dam is in Chittorgarh district of Rajasthan, Jawahar Sagar Barrage Dam is in-Kota, district of Rajasthan. Kota Barrage Dam is in Kota district of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 7.
What do you mean by water conservation? How can you conserve water?
Answer:
Water Conservation means a process of careful management water and protection of water to prevent its misuse and let it flow carelessly. Water is such a natural resource on which not only human beings and vegetations depend but also living organism of the world. Water is unmindlessly used due to economic industrialized environment, much increase in population, continuous increase in irrigation of land etc. Thus, there is urgent need of conservation of water at regional level and at the countries’s level in the world so that fresh water can be made available to the coming generation.

Methods of Water Conservation – The citizens, society and administration should jointly come forward to take up certain steps :

  • Water reservoirs should not be dumped with industrial waste.
  • Bathing or washing of clothes should not be done near the sources of water.
  • Harmful weeds must be removed.
  • Harvesting of rain water must be done.
  • Sensible use of underground water must be done.
  • Advanced methods of irrigation must be done.
  • Redistribution of water

i .e. reducing regional and social disparities by providing favourable conditions for human life and industries through the supply of water from regions of high rainfall to the regions of scarce rainfall where there is less rainfall, irrigation can be done through canals.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

RBSE Class 8 Social Science Water Resources Important Questions and Answers

Objective Questions :

Question 1.
Som and Jakham rivers are tributaries of river—
(a) Chambal
(b) Banganga
(c)Luni
(d)Mahi
Answer:
(d)

Question 2.
In which of the following districts has Mahi Bajaj Sagar Darn been built on the river Mahi?
(a) Dungarpur
(b) Banswara
(c) Udaipur
(d) Kota
Answer:
(a)

Question 3.
The longest river of Rajasthan that solely flows through in the state is—
(a) Mahi
(b) Luni
(c) Chambal
(d) Banas
Answer:
(c)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 4.
Which is the longest and only river of Rajasthan which flows through out the year?
(a) Banas
(b) Chambal
(c) Luni
(d) Banganga
Answer:
(b)

Question 5.
In which district is Rana Pratap Sagar Dam –
(a) Udaipur
(b) Chittorgarh
(c) Kota
(d) Jaipur
Answer:
(b)

Question 6.
Which district of Rajasthan is given supply of potable water by the Bisalpur project?
(a) Jaipur
(b) Ajmer
(c) Tonk
(d) All
Answer:
(d)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 7.
Major tributary of river Chambal is –
(a) Mahi
(b) Banas
(c) Luni
(d) Ghagghar
Answer:
(b)

Fill in the blanks :

1. Around from present time, Sutlej, Yamuna and the ancient river Saraswati passed through ………………. falling into the Arabian sea near Bharuch in Gujarat. (Saraswati/Ganga)
2. The water of ………………. is sweet from Barmer to uptill Balotra but afterwards its water becomes bitter. (Balotra/Godra Road)
3. Chambal project is a joint venture of the states of ………………. and Rajasthan. (M.P./Gujarat)
4. Jaisamand lake was built by Maharana ………………. of Mewar. (Raj Singh/Jai Singh)
5. Industrial city ………………. is situated the bank of river Chambal. (Kota/Alwar)
Answer:
1. Saraswati,
2. Balotra,
3. M.P.,
4. Jai Singh,
5. Kota.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question: Pick up True or False statement out of the sentences given below :

1. Origin of Chambal river is from the foothills of Vmdhyachal mountain. (✓ )
2. Mahi river is also called Ganga of Ajjun. ( ✗)
3. Mahi Bajaj Sagar Project is a joint venture of Rajasthan and Gujarat. ( ✓)
4. Gang canal is the first canal of Rajasthan. ( ✓)
5. Indira Gandhi canal was derived from western Yamuna canal. (✗ )
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False

Match the followings :

S.N. Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Mahi – (a) Himachal Pradesh
2. Banganga – (b) Jaipur
3. Banas – (c) Ajmer
4. Luni – (d) Amroru
5. Ghaghar – (e) Rajsamand
Answer:
1. (d)
2. (b)
3. (e)
4. (c)
5. (a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean Water Resources?
Answer:
Those sources of water which are useful for the mankind or positivity of use in future is known as Water Resources.

Question 2.
What do you mean by tributary rivers?
Answer:
Those small rivers which merge into the big rivers are called tributary7 rivers.

Question 3.
From where does the river Banganga originate?
Answer:
The river Banganga originates from Bairath in the hills of Aravalli near Jaipur.

Question 4.
Which place is called as ‘Triveni’ in Bhilwara district?
Answer:
The place when confluence of rivers Banas, Bedach and Menal occur between Begod and Mandalgarh (Bhilwara) is known as ‘Triveni’.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 5.
Write the names of tributaries of Banas.
Answer:
Bedach, Kothari, Chandrabagha, Khari and Morel.

Question 6.
What is called a Feeder?
Answer:
That part of a particular river, where no use of water is made, is called a Feeder.

Question 7.
Which is the oldest and the first canal of Rajasthan?
Answer:
Gang Canal in Ganganagar is the oldest and the first canal of Rajasthan.

Question 8.
Where is the last point of Indira Gandhi Canal?
Answer:
At present, the last point of Indira Gandhi Canal is upto Godra Road in Barmer.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 9.
Sardar Sarovar is a joint venture (project) of which states?
Answer:
Sardar Sarovar is a joint project of the states of Gujarat, Rajasthan, M.P. and Maharashtra.

Question 10.
Into how many parts is the drainage system of Rajasthan divided? State.
Answer:
The drainage system of Rajasthan is divided into three parts :

  • Drainage system of the Bay of Bengal
  • Drainage system of the Arabian Sea
  • Internal drainage system

Question 11.
What is considered as the water dividing line of Rajasthan?
Answer:
Aravalli mountain range.

Question 12.
Which are the major rivers which are included in the drainage system of the Bay of Bengal?
Answer:
Chambal, Kali Sindh, Parvati, Banas and Bedach.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 13.
Which are the chief rivers of Rajasthan that fall into Arabian Sea?
Answer:
Mahi, Luni, Sabarmati, Western Banas and their tributaries.

Question 14.
What is the Internal or Underground Drainage System?
Answer:
When river disappears on the land itself without reaching the sea port or gets merged in a lake, it is called Internal or Underground Drainage System.

Question 15.
Which are the major rivers included in the internal drainage system of Rajasthan?
Answer:
Ghaggar, Banganga, Kantali, Sabi, Ruparel, Mendha etc.

Question 16.
Write down the names of the dams constructed over river Chambal.
Answer:

  • Gandhi Sagar Dam,
  • Rana Pratap Sagar Dam,
  • Jawahar Sagar Dam,
  • Kota Barrage Dam.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 17.
Chambal Project is a joint venture of which states?
Answer:
M.P. and Rajasthan.

Question 18.
Which canal is known as Maruganga?
Answer:
Indira Gandhi canal is known as Maruganga.

Question 19.
What is the length of distributaries of Indira Gandhi Canal?
Answer:
Length of distributaries of Indira Gandhi Canal is more than 8,000 km.

Question 20.
When and by whom was lake Jaisamand built?
Answer:
Maharana of Mewar Jai Singh constructed Jaisamand lake from 1687 to 1691.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How will you conserve water? Write any four measures?
Answer:
Water conservation can be done by the following four measures :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

  • We should not dump domestic and industrial waste materials into the sources of water.
  • We should not bathe and wash clothes near the sources of drinking water.
  • We should remove the weeds from water.
  • We should conserve rainywater.

Question 2.
According to you, is it correct to say river valley project in place of multi-purpose projects?
Answer:
It is correct to say river valley project as multi-purpose projects because these projects fulfill many objectives. Through these projects, hydro electricity is produced, irrigation, plantations increase in ground water level, preventing of floods, develops tourist spots etc.

Question 3.
How can you say that Indira Gandhi Canal is really called Maruganga of Rajasthan?
Answer:
Indira Gandhi canal is known as ‘Maruganga’ of Rajasthan. This is the biggest canal system of Rajasthan. In the Thar Desert, agricultural development, checking the formation of desert land, animal husbandry, drought and famine control, fish farming, power generation, increase in irrigation and tourism etc. has been made possible only due to the Indira Gandhi Canal which is also known as ‘Maruganga’.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 4.
What do you know about the Internal Drainage system? Which are the rivers of Rajasthan included in it?
Answer:
A river that disappears on the land itself without reaching the sea port or gets merged into a lake is known as the river of the Internal or Underground Drainage System. Under the internal drainage system of Rajasthan following rivers are included – Ghaggar, Kantali, Rupgarh, Banganga, Sabi, Ruparel, Mendha etc.

Question 5.
Write a short note on Mahi River.
Answer:
River Mahi is a major river of the drainage system of the Arabian Sea. It has its origin from a place called Amaroru in the Vindhyachal mountains in M.P. After flowing into Banswara and Pratapgarh districts of Rajasthan, this river falls into the Bay of Khambhat. Mahi Bajaj Dam has been constructed on this river in Banswara. Anas, Som and Jhakham rivers are its tributaries.

Question 6.
What do you mean by conservation of resources?
Answer:
Careful management and protection of resources through which their misuse or unnecessary damage can be prevented is known as conservation of resources.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 7.
Write a short note on Indira Gandhi Canal?
Answer:
Indira Gandhi Canal is the biggest canal system of Asia, which is also known as ‘Maruganga’. The length of main canal of Indira Gandhi Canal is 649 km and length of its distributaries is 8000 km nearly and out of which 18 lakh hectare are is irrigated. Indira Gandhi Canal supplies water to the districts such as Sri Ganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Churu, Jaisalmer and Barmer. Because of this canal tourism development, power generation, irrigation, animal husbandry preventing formation of desert land etc. have been possible.

Question 8.
Make a plan for navigation of small ships and boats in Indira Gandhi Canal.
Answer:
Indira Gandhi Canal is the biggest irrigation system in Asia. Length of its main canal is 649 km. Plan must be made for navigation of small ships and boats in it so that its use can be made in the field of transportation. At present, last point of the Indira Gandhi canal is upto Godra Road, Barmer. If this canal is connected to the Kandla Port in Gujarat, small ships and boats can be easily used for navigation.

Essay Type Questions

Question 1.
What do you understand by Drainage System? Describe the drainage system of Rajasthan in detail.
Answer:
The condition of flow of water made by any river and its tributaries is called the Drainage System. Drainage system is mainly affected by the basic formation and underground structure. The drainage system of Rajasthan can be divided into the following three parts –

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

(i) Drainage System of the Bay of Bengal –
Under this, rivers flowing in the eastern part of Aravalli mountains are included, which flow into the Bay of Bengal, such as Chambal, Kali Sindh, Parvati, Banas and their tributaries.

(ii) Drainage System of the Arabian Sea –
Rivers flowing in the western part of Aravalli mountains are included, which fall into the Arabian Sea, such as Luni, Sabarmati, Western Banas and their tributaries.

(iii) Internal Drainage System –
under this, those rivers are included, which disappear on the land or get merged into the lakes, even before reaching the ocean, such as Ghaggar, Kantali, Banganga, Sabi, Ruparel, Mendha and Roopgarh, etc.

Question 2.
Describe in details major rivers of Rajasthan.
Answer:
Following are the major rivers of Rajasthan –
1. Mahi – The origin of this river is from Amaroru of Vindhyachal mountains in Madhya Pradesh. After flowing in Banswara and Pratapgrah districts of Rajasthan, this river falls into the Bay of Khambahat.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

2. Banganga – This river originates from the Bairath hills on the Aravalli range situated near Jaipur. Flowing through the districts of Jaipur, Dausa and Bharatpur, this river merges into the Yamuna river near Agra.

3. Banas – This river originates from the hills of Khamnor situated in Rajasmand district. Flowing through Rajsamand, Chittorgarh, Bhilwara and Tonk districts, this river merges into Chambal river near Rameshwar in Sawai Madhopur. This is the longest flowing river in entire Rajasthan. The major tributaries of this river are Bedach, Kothari, Chandrabhaga, Khari and Morale.

4. Luni – This river originates near Govindgarh in Ajmer district by the confluence of two rivulets named Sagarmati and Saraswati. Its major tributaries are Bandi, Jawai, Jojari, Saagi, Khari, Meathadi, Sukdi and Guhiya etc.

5. Ghaggar – It originates from Shivalik hills of the Himalayas near Kalka in Himachal Pradesh. After flowing in the Punjab and
Haryana, it enters into Rajasthan, near Tibbi of Hanumangarh district. It goes underground in Sri Ganganagar.

6. Chambal – This is the longest river of Rajasthan. It flows throughout the year. It originates from Janapav hill of Vindhyachal mountain in Madhya Pradesh. Its major tributaries are Banas, Bedach, Kothari, Kali Sindh and Parvati. Kota city is situated on the bank of this river. The Chambal river enters in Rajasthan from Beshrodhgarh and after flowing through the districts of Kota, Bundi, Sawai Madhopur, Karauli and Dholpur, it merges into Yamuna river in U.P.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Question 3.
Describe in detail any two major river valley projects of Rajasthan.
Answer:
Two river valley projects associated with Rajasthan are as follows :

(i) Chambal Project – Total four dams have been constructed under this project. Out of them, one is Gandhi Sagar Dam which is situated at Mandsaur district of Madhya Pradesh. Other three dams are in Rajasthan. Rana Pratap Sagar Dam is situated in Chittorgarh and Jawahar Sagar Dam and Kota Barrage Dam are situated in Kota. It is a joint project of Madhya Pradesh and Rajasthan. Both the states get electricity and irrigation facility from this project.

(ii) Sardar Sarovar Project – It is built over river Narmada. It is a joint project of Madhya Pradesh, Rajasthan, Gujarat and Maharashtra. Through this project, Barmer and Jalore districts of Rajasthan are benefitted with the facilities of potable water and irrigation.

Question 4.
Describe in detail major canals of Rajasthan.
Answer:
Major canals of Rajasthan are as follows –
(i) Gang Canal –
It is the first and the oldest canal of Rajasthan. It was built by then Maharaja Ganga Singh of Bikaner. He got built one dam across the river Sutlej near Firozpur in Punjab, from where a canal was derived in 1927 and its water was brought to western Rajasthan. At present, this canal irrigates area of Sri Ganganagar district.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

(ii) Indira Gandhi Canal –
This canal project is called the ‘Lifeline of Rajasthan’. This is the biggest canal system of Asia. It has been derived from the Harika barrage on the confluence of rivers Sutlej and Beas near Firozpur in Punjab. The main objective of building the canal was to make Rajasthan clean and green. Under this project, there is a 204 km long feeder canal from Harika barrage to Mastivali in Hanumangarh.

Along with the feeder, the total length of the main canal is 649 km and the length of its distributaries is around 8,000 km. The endpoint of this canal is Godra Road in Barmer district. As the slope Thar Desert is towards the West, many lift canals have been built to take the water to the eastern parts. Through this canal project, agricultural development, check on the spread of desert land, drought and famine control, potable water, development of cattle, fish farming and tourism development has been made possible in the Thar desert.

(iii) Bharatpur Canal –
It was built on western Yamuna Canal. Irrigation is done only in Bharatpur district from it.

Question 5.
Describe in detail about the historical water management system of Udaipur district in Rajasthan.
Answer:
Since ancient times, creative efforts have been made for water conservation and management in Rajasthan. Jaisamand lake, built on the river Gomti is a fine example of this. Jaisamand lake was built between the years 1687 to 1691 by Maharana Jai Singh of Mewar. This is also the world’s largest man-made fresh water lake. Apart from this, Goverdhan Sagar situated in the Udaipur Basin, Dhoodh Tali, Pichola lake, Amar Kund, Kumaria Pond, Rang Sagar, Fateh Sagar and Swaroop Sagar are some of the world’s excellent example with the point of view of water conservation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 Water Resources

Various small and big reservoirs situated in the Udaipur Basin are outstanding examples of water management for the purpose of irrigation, potable water and development of tourism.

Leave a Comment