RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

RBSE Class 8 Social Science Road Safety Education Questions

Question 1.
Give any two road safety rules.
Answer:

  • Drive vehicle on a fixed speed limit,
  • To follow traffic lights.

Question 2.
Draw any two signals from the traffic signs that appear on your way from school to home and write their names.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety 1

Question 3.
What are the safety rules which you should keep in mind while driving?
Answer:
We will take care of the following safety rules when driving—

  • Do not drink and drive,
  • to drive vehicle in its lane,
  • drive on laid down speed,
  • to follow traffic lights,
  • using indicators to turn on the road,
  • to overtake carefully from the right side,
  • using helmet in two-wheelers and seat belt in four wheelers etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Question 4.
Mention 4 situations when you have seen drivers violating traffic rules.
Answer:
We have seen drivers violating traffic rules in the following situations—

  • Driver crosses the intersection in the red light.
  • Two wheelers’ drivers drive without helmets.
  • Car drivers do not put seat belts.
  • Many drivers drink alcohol while driving.

Question 5.
What instructions should be followed while going on the academic excursion?
Answer:
Following instructions should be followed while going on the academic excursion :

  • Always walk on the left side of the road.
  • Use Zebra crossing while crossing the road.
  • While sitting in the bus, do not take out any part of your body.
  • Do not disturb driver attention by shouting/making a noise.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Question 6.
Why the driver should not drink and drive?
Answer:
The driver should not drink and drive because alcohol consumption is an important factor in road accidents. Alcohol inhibits the ability to understand speed and distance and it reduces the ability of physical mobility and mental control.

Question 7.
If you were a traffic constable, what you will do for easy traffic arrangements. Write in brief.
Answer:
If I were a traffic constable, I would adhere strictly to the traffic rules and watch that the traffic system on the road runs smoothly without an accident.

Question 8.
What are your duties related to road safety? Tell any two duties.
Answer:

  • Unless you have a licence, don’t drive.
  • Do not drive two wheelers without helmets and four wheelers without seat belts.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Question 9.
To minimize road accidents, which traffic rules should we follow?
Or
Mention the rules concerning to road safety.
Answer:
The main rules for road safety are as follows :

  • Use Zebra crossing while crossing the road.
  • Drive vehicle on laid down speed.
  • Do not drink and drive.
  • To follow traffic lights.
  • To drive vehicle in its lane.
  • Use indicators to turn on the road.
  • To use helmets while driving two wheelers and seat belts while driving four wheelers.
  • To overtake carefully from right side.
  • Do not use mobile or talk to other person while driving.
  • Use indicators and dippers while driving during night hours.
  • Do not play music loudly in the vehicle while driving.
  • To keep a sufficient distance from another vehicle while driving.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Question 10.
You are walking on the road with your little brother. How will you teach him the traffic rules?
Answer:
While walking on the road with the younger brother, I will explain the following traffic rules :

  • Always walk on the left side of the road.
  • Do not run on the road.
  • Do not play on the road.
  • To cross the road, use Zebra crossing or foot overbridge.
  • If the road is normal while crossing look left and right to see if any vehicle is coming.
  • To use traffic signals on crossroads.

Question 11.
What are traffic laws? Have you seen drivers violating traffic rules? Write any 5 experiences of such situations.
Answer:
Traffic Laws—The rules and laws that acquaint us with the present system of road safety while driving carefully and safely on the road, are called traffic rules.

We have seen the following conditions of violation of traffic rules committed by the drivers—

  • Many times the drivers drive in the wrong direction to avoid a long distance while turning.
  • On crossroads, they cross the roads in red light.
  • Driving two wheelers without helmet.
  • They do not use seat belts while driving cars.
  • They drink and drive.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

But we should never violate traffic rules.

Question 12.
Do you follow rules while descending from school bus or in classroom and school and why do you do so? What instructions should be followed while going on an academic excursion (educational tour).
Answer:
Yes, I obey/follow the rule when I get down from the school bus or in classroom and school because following rules and laws bring discipline in life. With this we become responsible members of society.

The following instructions should be followed while going on an academic excursion—

  • Always walk on the left side of the road.
  • Use Zebra crossing while crossing the road. If the road is normal, while crossing check left and right if any vehicle is coming. Cross the road only when no vehicle is coming.
  • Always get into the bus in a queue. Do not take body parts out of the bus.
  • Do not disturb a driver’s attention by shouting and follow the instructions timely given by the driver and conductor.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Question 13.
Why is drink and drive a punishable offence?
Answer:
Drink and drive is a punishable offence because—

  • Consumption of alcohol in road accidents is an important factor which increases the risk of collision and serious injuries in vehicles and can even lead to death.
  • Alcohol reduces the ability to work and reduces physical mobility and mental control.
  • Alcohol also disrupts the ability to understand speed and distance.
  • Impact of alcohol enhances the anger of the person, which increases the possibility of disputes.

Due to the above reasons, driving a vehicle by consuming alcohol has been declared a punishable offence so that drinking while driving can be stopped and the traffic can be uninterrupted and accident free.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 27 Road Safety

Leave a Comment