RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

RBSE Class 8 Social Science India: After Independence InText Questions and Answers

(Activity)
(Page 169)

Question 1.
Do these also. Collect information regarding the important members of the Constitution Committee and collect some picture also.
Answer:
The main members of the Constituent Assembly were—

  • Pandit Jawahar Lai Nehru
  • Dr. Rajendra Prasad
  • Sardar Vallabhbhai Patel
  • B.R. Ambedkar
  • Maulana Azad
  • Govind Vallabh Pant
  • C. Rajgopalachari
  • Dr. Sachhidanand Sinha
  • K.M. Munshi
  • Ayangar RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence
  • Sarojini Naidu
  • Ayyar
  • Kunjru.
  1. Pandit Jawahar Lai Nehru—Pandit Jawahar Lai Nehru presented the ‘Objective Proposal’ of the constitution. He participated in its every phase.
  2. Sardar Vallabhbhai Patel—Sardar Patel plays an important role in uniting the princely states. He persuaded the representatives of the princely states to participate in the Constituent Assembly.
  3. Dr. Rajendra Prasad—Dr. Rajendra Prasad was the President of the Constituent Assembly.
  4. Dr. B.R. Ambedkar—Dr. B.R. Ambedkar was the chairman of the Drafting Committee of the constitution.
  5. Maulana Azad—Maulana Azad contributed in solving the important matters.
  6. Sachhidanand Sinha—Sachhidanand Sinha was the temporary president of the Constituent Assembly.

(Activity)
(Page 172)

Question 1.
Try to find some persons who are migrated from Pakistan. Try to know about their experiences coming on the way from Pakistan. How had they started their life with a new start.
Answer:
Experiences of the persons who came here after being displaced from Pakistan— About 70-80 lakh people came to India after being displaced from Pakistan. The condition of these displaced persons was very miserable. They had left all their property in Pakistan. They had no means of livelihood. They had no house to live. There was not a proper arrangement of education of their children. They had to face the problem of bread, clothes and homes.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

The displaced person told that first of all they were kept in schools and colleges. After this, camps were established for them. Gradually arrangements were made for their food, water and residence and medical relief. They were given some money as a compensation. They were given financial assistance to set up their industries. In this way, many displaced persons started running their business and industries.

(Activity)
(Page 178)

Question 1.
Name of some important persons, who contributed in the unification of Rajasthan are given below—
Answer:

  • Sardar Vallabhbhai Patel
  • Sh. V.P. Menon
  • Shri Jai Narayan Vyas
  • Pandit Hira Lai Shastri
  • Sh. Manikya Lai Verma
  • Sh. Gokual Bhai Bhatt.

Question 2.
Besides the above given names, who are the other persons that contributed in the unification of Raj?
Answer:
Contributionof people in Unification of Rajasthan—

  • Sh. Mohan Lai Sikhadia
  • Sh. Bhogilal Pandya
  • Sh. Sobha Ram Kumawat
  • Sh. Gokul Lai Assawa
  • Sh. Bhura Lai Baya
  • Maharana Bhopal Singh
  • Sawai Man Singh
  • Pt. Abhin Hari
  • Sh. Sewa Ram Paliwal
  • Sh. Balwant Singh Mehra
  • Sh. Haribhai Upadyay
  • Master Adityendra
  • Sh. Brijsunder.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(Search and tell that)

Question 1.
What was the other contribution of the person in the history of Rajasthan whose names have been mentioned above?
Answer:
(1) Sardar Vallabhbhai Patel—On 5th July, 1947, the interim Government of India, established State Department under the leadership of Sardar Vallabhbhai Patel. V.P. Menon was appointed as the Secretary of this Department. At the time of getting independence, there were 22 states, large and small in Rajasthan. Due to the efforts and statemanship of Sardar Patel, all these states were merged in integrated to Rajasthan. Rajasthan was integrated in 1956.

(2) Sh. V.P. Menon—V.P. Menon was the Secretary of the Princely States. He was a great statesman who supported Sardar Patel. He gave an important constitution in the unification of Rajasthan. Sardar Patel and V.P. Menon played an important role in the formation of ‘Greater Rajasthan’. By their efforts, Jaipur, Jodhpur, Bikaner and Jaisalmer agreed to form ‘Greater Rajasthan’. Pakistan wanted to merge Jodhpur state in Pakistan but Menon dissuaded the ruler of Jodhpur state not to merge in Pakistan. Due to his efforts Jodhpur state gave his consent to merge in Rajasthan.

(3) Sh. Jai Narayan Vyas—Jai Narayan Vyas was a strong supporter of unification of Rajasthan. He persuaded the people of Jodhpur State that they should became a part of the Greater Rajasthan. He laid emphasis on the abolition of feudalism in Rajasthan. He edited the newspaper ‘Tarun’ and created the feeling of nationalism and patriotism in the people of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(4) Pandit Hira Lai Shastri—Pt. Hira Lai Sliastri played an important role in the unification of Rajasthan. He was a famous leader of Jaipur State Prajamandal. He was a great educationist also. He established Vanasthali Vidyapeeth, a famous educational institute of women. He also became the Chief Minister of Rajasthan.

(5) Sh. Manikya Lai Verma—Manikya Lai Verma was a famous leader of Bijolia peasants movement. He played an important role in the formation of Mewar State Prajamandal. He persuaded the Maharana of Mewar to became a part of the ‘United Rajasthan’. He also laid emphasis on the abolition of feudalism in Rajasthan.

(6) Gokul Bhai Bhatt—Gokul Bhai Bhatt was a great leader of Sirohi State Prajamandal. He gave an important contribution in the unification of Rajasthan. He also participated in Quit India Movement and went to jail. He was a great follower of Mahatma Gandhi.

Question 2.
Look for the names of the people, except the above mentioned people, who contributed in the unification of Rajasthan.
Answer:
In addition to the above names, the following persons have also contributed to the unification of Rajasthan—

  • Tika Ram Paliwal
  • Balwant Singh Mehta
  • Haribhai Upadhyava
  • Shobha Ram
  • Master Bholanath
  • Master Adityendra
  • Gokul Lai Asawa
  • Maharana Bhupal Singh.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(Activity’)
(Page 179)

Question 1.
If you have any displaced family around ask about their experiences after the partition.
Answer:
After partition, a displaced Sindhi family began to live in my neighbourhood. At that time their condition was very’ miserable. They faced many hardships and difficulties in coming to India. This family had no residence and means of livelihood. They had no facilities of sending their children to schools or colleges. Later on the Government of Rajasthan gave this family some relief.

Question 2.
Prepare a list of cabinet ministers of Rajasthan State.
Answer:
A list of the members of the current cabinet in given below :
Chief Minister—Vasundhara Raje Sindhiya Cabinet Minister—Gulabchand Kataria Rajendra Singh Rathore, Kalicharan Saraf, Prabhulal Saini, Rajendra Singh, Yunus Khan, Arun Chaturvedi, Gajendra Singh Khimsara, Rajpal Singh Shekhawat, Surendra Goyal, Kiran Maheshwari, Dr. Ram Pratap, Hem Singh Bhadana, Ajay Singh, Raj Kumar Rinwar, Surendra Pal Singh, Vasudev Devnant, Amara Ram, Smt. Krishnendra Kaur, Smt. Anita Bhadel State Ministers—(Independent charge) Amara Ram, Vasudev Devnani, Surendrapal Singh T.T., Krishnendra Kaur, Anita Bhadel, Rajkumar Renwa, State Ministers—Jitendra Agrawal, Otaram Desari, Aijunlal Garg, Jitmal Khant.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 3.
Prepare a list of the displaced persons who have achieved name and fame in politics, art, and literature or in any other field.
Answer:
A list of famous persons who are displaced families from Pakistan is given below :

  • Dr. Manmohan Singh—Former Prime Minister
  • Indra Kumar Gujaral—Former Prime Minister
  • Lai Krishna Advani—Former Dy. Prime Minister
  • Acharya Kriplani—Political leader
  • Smt. Sucheta Kriplani—Former Chief Minister of U.P.
  • Vasudev Devnani—A great educationist and minister of education
  • Dilip Kumar—A famous film star

RBSE Class 8 Social Science India: After Independence Text Book Questions and Answers

Write the correct answers of questions no. I and 2 in the bracket :

Question 1.
Which one of the following is not a neighbouring country of India?
(a) Pakistan
(b) England
(c) China
(d) Nepal
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 2.
Who out of the following was the first President of India?
(a) Dr. Radha Krishnan
(b) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(c) Dr: Rajendra Prasad
(d) Vallabh Bhai Patel
Answer:
(c)

Question 3.
Which commission was formed to determine the inter-state border lines?
Answer:
The State Reorganisation Commission was formed to determine the boundaries of States.

Question 4.
Who is the Chairman of Policy Commission (Niti Ayog) at present?
Answer:
The Chairman of the Policy Commission of India at present is the Prime Minister Sh. Narendra Modi.

Question 5.
Which Princely States were included in Sanyukta Rajasthan?
Answer:
Banswara, Kota, Bundi, Tonk, Jhalawar, Pratpgarh, Shahpura, Kishangarh, Dungarpur were included in Sanyukta Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 6.
What is the contribution of Sindhi Refugees to the society?
Answer:

  • Sindhi displaced people started industries and trade in many cities.
  • They populated new cities.
  • Many Sindhi displaced persons became great politicians and many earned names in the field of trade and industries. They showed their talent in the field of journalism, film, singing etc.

Question 7.
Write a note on relations with the neighbouring countries of India.
Answer:
India’s Relation with its Neighbouring Countries—
(1) India and Pakistan—India’s relations with Pakistan are not good. The ruler of Kashmir, Maharaja Hari Singh gave his consent to accede to India but Pakistan attacked Kashmir. Indian forces expelled the Pakistan army from Kashmir. But Pakistan has occupied large area of Kashmir unathorizedly. India has defeated Pakistan in the wars of 1965, 1971 and 1999; yet the tensions remain between India and Pakistan.

(2) India and China—There is a dispute between India & China regarding bordering region. China has also occupied a large part of India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(3) India and Other Neighbouring States— India has cordial relations with other neighbouring countries like Nepal, Bhutan, Myanmar, Sri Lanka, Maldives. India plays the role of the elder brother with their countries. Our borders are opened with Nepal and Bhutan and many residents of these countries can be seen working in India at many places. Our relations with states of South-East Asia are also cordial.

Question 8.
What is the contribution of Sardar Patel in the unification of India?
Answer:
Contribution of Sardar Patel in the Unification of India—
The Britishers gave the princely states the right that they can join any country out of India or Pakistan or remain independent. Pakistan was persuading some princely states to merge in Pakistan. This was a serious problem before Sardar Patel who was Chairman of the Princely States Department established by the Interim Government of India.

Sardar Patel persuaded the rulers of the princely states to merge in India and advised them that they should work keeping in mind the geographical, economic and interests of the people. The Nawab of Bhopal on the encouragement of Jinnah, tried to unite some rulers of Rajasthan to his side and planned to get merged in Pakistan. But due to the refusal of the ruler of Mewar, his plan could not succeed.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Before 15th August, 1947, almost all the princely states accept Junagarh, Hyderabad, Kashmir, gave their consent to merge in Indian Union.

  1. Merger of Junagarh in Indian Union— The Nawab of Junagarh wanted to merge Junagarh in Pakistan. But the people of Junagarh were against this. So they revolted against the Nawab and got Junagarh merged into India.
  2. Merger of Hyderabad in Indian Union— The Nizam of Hyderabad wanted to remain separately from India neglecting the feeling of people of Hyderabad. But Sardar Patel merged it in India by taking military action.
  3. Merger of Kashmir in India—Pakistan invaded Kashmir but the ruler of Kashmir Maharaja Hari Singh and the political parties gave their consent to merge in India. So Kashmir was also merged in India.

Thus due to the efforts and statesmanship of Sardar Patel, the princely states were got merged in India and the rest of India was saved from division. During this process, Sardar Patel showed great courage and firm determination. That is why Sardar Patel is known as ‘The Iron Man’.

Question 9.
Describe the main challenges in front of India after frfeedom?
Answer:
Main Challenges before India after Independence—After independence, India had to face the following challenges—

  • Problem of displaced persons—Due to the partition of the country, about 70-80 lakh people came to India after being displaced from Pakistan. Their condition was very’ miserable. The Indian Government had to make arrangements for their food, livelihood, houses and education of their children.
  • Merger of Princely States—Before independence there were 562 princely states in India. Some princely states wanted to remain independent and some states were in favour of merging in Pakistan. Due to this, the unity of India could be destroyed. RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence
  • Relations with Neighbouring Countries— India’s relations with Pakistan and China were not cordial. Pakistan had attacked Kashmir on many occasions and there were disputes with China regarding bordering regions.
  • Economic Development—The British has made India very weak in the economic field. So the Indian Government had take measures for’the economic development of India.
  • Reorganisation of States—There were above 500 states which were to be included in administrative units. There was a big problem of determining the boundaries of the States.

Question 10.
Describe the incidents occured at the time of re-organization of States after Freedom.
Answer:

  • When India became independent, a demand arose to fix the boundaries of the states again.
  • Before independence, some states were large in size.
  • A state reorganisation commission was established to fix the boundaries of states.
  • The commission recommended that states should be made on the basis of language.
  • So Madras was divided into the states of Mysore, Andhra Pradesh and Madras. Madras was called as ‘Tamil Nadu’.
  • Mysore was renamed Karnataka and Bombay state was divided into Gujarat and Maharashtra.
  • Madhya Pradesh was formed in the middle part of India. RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence
  • Rajasthan was given a permanent form after its unification.
  • States of Punjab and Haryana were formed in 1966.
  • In Nov. 2000, Uttrakhand was formed after separating it from Uttar Pradesh.
  • Chhattisgarh was formed by dividing Madhya Pradesh. Jharkhand was separated from Bihar.
  • Recently, ‘Telangana’ has been made a separate state by separating it from Andhra Pradesh.

Question 11.
Describe the various steps of Rajasthan’s Unification.
Or
Present status of Rajasthan came into existence through various steps of Rajasthan’s unification. Keeping in view steps of unification, state how Rajasthan was formed?
Answer:
Different Phases of Integration of Rajasthan—Following are the different phases of integration of Rajasthan—

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Phases of Integration of Rajasthan
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India After Independence 1

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 12.
What were the problems of merger in Princely States of India?
Answer:
The Problems of Merger in Princely States of India

  1. The Britishers gave the princely states the right that they can join india or Pakistan or remain independent. The Britishers had cancelled the former treaties with the princely states and gave up their supremacy over them.
  2. It created a problem that serve rulers of princely states some wanted to stay independent but some states wanted to merge in Pakistan.
  3. But these princely state were situated in the middle of Indian territory and the people of these states wanted to merge in India. RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence
  4. Steps of the rulers of these princely states could endanger the unity of India.
  5. On the persuasion of Jinnah, the Nawab of Bhopal persuaded some rulers of Rajasthan to come to him and planned to get merged in Pakistan. But the state of Mewar was situated between their states and Pakistan. But the Maharana Bhupal Singh of Mewar refused to merge in Pakistan.
  6. Nawab of Junagarh and Nizam of Hyderabad also tried to merge in Pakistan but Sardar Patel did not succeed their plans and ultimately Junagarh and Hyderabad were merged in India.
  7. Pakistan attacked on Kashmir but the Indian forces defeated the army of Pakistan and expelled it from Kashmir. The rulers of Kashmir Maharaja Hari Singh and political parties gave their consent to merge with India.

RBSE Class 8 Social Science India: After Independence Important Questions and Answers

(I) Objective Questions

Question 1.
The Indian Constituent Assembly was formed in—
(a) 1950
(b) 1946
(c) 1948
(d) 1947
Answer:
(b) 1946

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 2.
In the beginning, the Constituent Assembly had members—
(a) 290
(b) 292
(c) 289
(d) 389
Answer:
(d) 389

Question 3.
The constitution of India came into force on—
(a) 26 Nov., 1948
(b) 26 Jan., 1949
(c) 26 Jan., 1950
(d) 3 June, 1950
Answer:
(c) 26 Jan., 1950

Question 4.
Constituent Assembly member from Rajasthan was—
(a) Mohan Lai Sukhadia
(b) Haridev Joshi
(c) Man Singh
(d) Jai Narayan Vyas
Answer:
(d) Jai Narayan Vyas

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 5.
Who is known as ‘Iron Man ?
(a) Sardar Patel
(b) V.P. Menon
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Hira Lai Shashtri
Answer:
(a) Sardar Patel

(II) Fill in the blanks :

1. In the Constituent Assembly, there were …………………. member from British ruled province.
2. The President of the Constituent Assembly was ………………… .
3. Dr. Rajendra Prasad became the first of India ………………… .
4. The Chairman of the Drafting Committee of the Constitution was ………………… .
5. On …………………. constitution was enacted, dedicated and adopted.
Answer:
1. 292,
2. Dr. Rajendra Prasad
3. President
4. Dr. Bhim Rao Ambedkar
5. 26th November, 1947.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(III) Find put the True/False statements in the following questions :

1. Shardul Singh—the ruler of Bikaner sent his representatives in the Constituent Assembly first of all. (✓)
2. The Constitution came into force on 26th January, 1950. (✓)
3. Govind Vallabh Pant is called the Iron Man of India. (✗)
4. Matsya Sangh was formed on 17-3-1949. (✗)
5. The Boundary line between India and Pakistan is known as ‘Radcliffe Line’. (✓)
Answer:
1. True
2. True
3. False
4. False
5. True

(V) Matching Type Questions :

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Policy Commission – 1966
2. Haryana and Punjab – 2015
3. Uttrakhand – 1948
4. Matsya Sangh – 2000
5. Planning Commission was set up in India – 1950
6. Constituent Assembly was formed – 1946
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Policy Commission – 2015
2. Haryana and Punjab – 1966
3. Uttrakhand – 2000
4. Matsya Sangh – 1948
5. Planning Commission was set up in India – 1950
6. Constituent Assembly was formed – 1946

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

(VI) Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Before independence, how many provinces were there in India?
Answer:
Before independence, there was 562 provinces were in India.

Question 2.
When was the Indian Constituent Assembly formed?
Answer:
The Indian Constituent Assembly was formed in 1946.

Question 3.
Who was the President of the Constituent Assembly?
Answer:
Dr. Rajendra Prasad was the President of the Constituent Assembly.

Question 4.
Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?
Answer:
Dr. Bhimrao Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 5.
Under whose Chairmanship was the princely Deptt. established by the India’s interim Government?
Answer:
India’s interim Government established the princely Deptt. under the Chairmanship of Sardar Vallabhbhai Patel.

Question 6.
After 15 August, 1947, which states were merged in India?
Answer:
The states of Junagarh, Hyderabad and Kashmir were marged in India.

Question 7.
First of all, who were the rulers who gave their consent to merge in Indian Union?
Answer:
The rulers of Bikaner and Baroda were the first who gave their consent to merge in Indian Union.

Question 8.
Who was the ruler of Rajasthan who made unsuccessful the plan of Jinnah merging the princely states in Pakistan?
Answer:
Bhupal Singh, Maharana of Mewar.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 9.
Who is known as ‘The Iron Man’?
Answer:
Sardar Patel is known as ‘The Iron Man’.

Question 10.
Why is Sardar Patel known as ‘The Iron Man’?
Answer:
During the procedure of merger of princely states into India, Sardar Patel had shown such type of courage and firm determination, that he was called ‘The Iron Man’.

Question 11.
What do you mean by ‘Radcliffe Line’?
Answer:
A British official ‘Radcliffe’ determined the boundary between India and Pakistan. This boundary line is known as ‘Radcliffe Line’.

Question 12.
In which wars has Pakistan been defeated after 1948?
Answer:
After 1948, Pakistan has been defeated in the wars of 1965, 1971 and 1999.

Question 13.
When was ‘Bangladesh’ formed?
Answer:
In the war of 1971, Pakistan was defeated and a new state ‘Bangladesh’ was formed.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 14.
Who was the Pakistani Army Chief who surrendered to Indian Army?
Answer:
General Niazi was the Pakistani Army Chief who surrendered to Indian Army in 1971.

Question 15.
When was Planning Commission established in India?
Answer:
Planning Commission was established in India in 1950.

Question 16.
Which institution has been established in India in place of Planning Commission and when?
Answer:
‘Policy Commission’ has been established in 2015 in place of Planning Commission.

Question 17.
Who are the Chairman and VicePresident of ‘Policy Commission’?
Answer:
Prime Minister Sh. Narendra Modi is the Chairman and Sh. Arvind Pangadia is the Vice-President of ‘Policy Commission’?.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 18.
When were Haryana and Punjab formed?
Answer:
Haryana and Punjab were formed in 1966.

Question 19.
When was the present Rajasthan integrated?
Answer:
Present Rajasthan was integrated on November 1, 1956.

Question 20.
Which new states were formed in 2000?
Answer:
In 2000, Uttaranchal, separated from Uttar Pradesh, Chhattisgarh separated from Madhya Pradesh and Jharkhand separated from Bihar, have been formed.

Question 21.
When was Matsya Sangh formed? Which state were merged in Matsya Sangh?
Answer:
Matsya Sangh was formed on 17th March, 1948. Alwar, Bharatpur, Dholpur and Karauli were merged in it.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 22.
When was ‘Greater Rajasthan’ formed and which states were merged in it?
Answer:
‘Greater Rajasthan’ was formed on 30 March, 1949. Sanyukta Rajasthan, Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer and Bikaner were merged in it.

Question 23.
When is ‘Rajasthan Day’ celebrated?
Answer:
‘Rajasthan Day’ is celebrated on 30th March.

(VII) Short Answer Type Questions

Question 1.
Make a list of the members of the Constituent Assembly from Rajasthan.
Answer:
Following were the members of the Constituent Assembly from Rajasthan—

  • Pt. Mukut Bihari Lai
  • Sh. Manikya Lai Verma
  • Sh. Jai Narayan Was
  • Sh. Balwant Singh Mehta
  • Sh. Ramchandra Upadhyay
  • Lt. Colonel Dalel Singh
  • Sh. Gokul Lai Aswa
  • Kunwar Jaswant Singh
  • Sh. Raj Bahadur
  • Sh. V.T. Krishnamachari
  • Sh. Him Lai Shastri
  • Sh. C.S.Venkatachari
  • Sardar K.M. Panniker
  • Sir T. Vijay Raghavacharya.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 2.
Which were two types of states in British governed Indian Empire?
Answer:
First were those provinces which were ruled by the British Governor. Second were the princely states, which were ruled by the kings. These princely states were situated in all the parts of India. These princely states were under the subordination of the Britishers under the treaties and agreements.

Question 3.
Describe the attempts made by the Government of India for the economic develop-ment of India after the independence.
Answer:

  1. In 1950, the Indian Government established ‘Planning Commission’. Under it, Five Year Plans were made.
  2. In the Second Five Year Plan emphasis was laid on heavy industries. Work was done on heavy industries and building of large dams.
  3. In the subsequent Five Year PlAnswer:emphasis was laid on agriculture and community develop-ment. Now at present 12th Five Year Plan has started in 2012.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 4.
How were refugees rehabilitated in independent India?
Answer:
Consequent upon division of India-Pak at the time of independence, 70-80 lakhs people came from Pakistan to India as refugees. These people were rehabitated in India as follows—

  • Initially, the refugees were kept in schools and colleges. Then camps were started for the refugees in Ajmer, Kutch, Gandhidham, Delhi, Kamal etc.
  • Schools and colleges were opened for them in the evening.
  • New technical colleges were opened for them so that they could learn certain skills that could be used at their new residence.
  • Vacant piece of land were given to them for cultivation.

Question 5.
Write a short note on Policy Commission.
Answer:
The Government of India has established a ‘Policy Commission’ in 2015 in the place of ‘Planning Commission’ to represent all the states and make them partner in the field of economic growth. Prime Minister is its Chairman and the Chief Ministers of all states and Lt. Governor of Union Territories are its members. Arvind Pangadia is the first Vice-President of this commission. Arvind Pangadia is a famous economist and belongs to Bhilwara District of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 6.
What efforts were made by the rulers of Rajasthan for integration of Rajasthan?
Answer:
The princely department decided that such states where population is less than 10 lakh or income is less than one crore rupee they will be merged in the neighbouring large states. Some rulers of Rajasthan made efforts to form Union. Maharana of Mewar proposed to make Rajasthan Union. Maharaol of Dungarpur proposed to make ‘Vagad Union’ in which the states of Vagad were to be included. Maharao of Kota proposed to make ‘Hadoti Union’. But the efforts of these rulers were not succeeded.

(VIII) Essay Type Questions

Question 1.
How was the new constitution of India formed? Describe the formaiton of Constituent Assembly.
Answer:
To form a new constitution of India, a Constituent Assembly of India was formed in 1946. In this Constituent Assembly, representatives of the provinces ruled by the British Governor and princely states were included. This Constituent Assembly had 389 members, out of which 292 members w ere from British ruled provinces, four members from Chief Commissioner ruled provinces and remaining 93 members from princely states were to be elected. Due to separation of the Constituent Assembly of Pakistan and by not joining of the representatives of Hyderabad, there were only 299 members left in the Indian Constituent Assembly.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Some rulers of the princely states did not want to send their representatives to the Constituent Assembly, but first of all, Shardul Singh, ruler of Bikaner sent his representatives in the Constituent Assembly and persuaded others also for this.

The members of the Constituent Assembly were highly educated and were the represent-atives of different section. They discussed for about three years and considered over many alternatives. At last a new constituent was formed in which the interests of all sections of Indian society were taken into consideration. A democratic parliamentary system was adopted in the administrative system.

Dr. Rajendra Prasad was the President of the Constituent Assembly and Dr. Bhimrao Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee of the constitution. The constitution was enacted, dedicated and adopted in 26 November, 1949. The constitution came into force on 26 January, 1950.

Some Facts about the Constituent
Assembly

Following are some important factors about the Constituent Assembly—

  1. The first meeting of the Constituent Assembly was held on 9 December, 1946. This meeting took place at the present Central Hall of the Lok Sabha.
  2. There were 389 members in the Constituent Assembly.
  3. According to the plan of 3 June, 1947, the members going to Pakistan, separated themselves from the Indian Constituent Assembly. After that, only 299 members are left in the Constituent Assembly.
  4. The Constituent Assembly distributed its work among 17 committees.
  5. On 26 Nov., 1949, constitution was enacted, dedicated and adopted.
  6. the constitution came into force on 26 January, 1950.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Question 2.
What were the problems of the displaced person? What arrangements were made to resettle them? Describe their contribution in promoting the country and society.
Or
Describe the contribution of refugees in the development of nation and society after the partition of India and Pakistan.
Answer:
(1) Problems of the Displaced Persons—
Due to the partition of the country, about 70-80 lakh people came to India after being displaced from Pakistan. These displaced persons had left their homes, and all their property in Pakistan. During the journey, they had to suffer many hardships. Many of them had even lost their families. Their rehabilitation was important so that they could reestablish their household, start their livelyhood and get their children educated and give contribution in promoting the country and society.

(2) Measures taken by the Government to resettled the Displaced Person—
The biggest challenge of independent India was to resettle these displaced people. The Sindhis came in western India, Sikh in North India and Bengalis in East India. For the first six months, the displaced people were kept in schools and colleges. Camps were also set up for them in Ajmer, Kachh, Gandhi Dham and Adipur, Kalyan, Delhi, Kamal, Dandkaranya and other places. Schools and colleges were opened in the evening for their children. New technical educational institutions were also set up for them.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Contribution of Displaced Persons to Promote the Country and Society—

The displaced persons gave important contribution to promote the country’ and the society—

  • The displaced persons learnt new skills to live in the new environment
  • In a short time, they developed new cities.
  • In cities as Ulhas Nagar (Maharashtra), Gandhidham (Gujarat), Adipur (Gujarat), the Sindhi refugees started their business and industries.
  • In Pilibhit (Uttar Pradesh), Shivpuri (Madhya Pradesh), Sri Ganganagar (Rajasthan), Punjabi refugees converted barren land into agricultural land. In a short time, these areas had very’ good crops.
  • The displaced person also established small and large industries in Delhi, Kamal (Haryana), Panipat (Haryana), Kanpur (Uttar Pradesh) etc.
  • New Model Town were created in many cities.
  • Many displaced persons turned out to be great politicians and many engaged in trade and industries. They earned names, in the field of research journalism, films and singing. They showed their worth in every field.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 25 India: After Independence

Leave a Comment