RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Class 8 Social Science Rajasthan: A General Introduction InText Questions and Answers

[Page No. 12]

Note : At page no. 12 of the text-book, map of India is given and do the exercise accordingly.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 1.
The boundary of Rajasthan meets with which of the only one country?
Answer:
Pakistan

Question 2.
Write the names of neighboring states of Rajasthan :
(a) In North
(b) In East
(c) In South-East
(d) In South
Answer:
(a) Punjab and Haryana,
(b) U.P., (c) M.P.,
(d) Gujarat.

[Page No. 13]

Answer the following questions after viewing the above map of Rajasthan :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 1.
List all the districts of Rajasthan :
Answer:

  • District
  • Ajmer
  • Alwar
  • Barmer
  • Bikaner
  • Bundi
  • Banswara
  • Baran
  • Bhilwara
  • Bharatpur
  • Curu
  • Chittorgarh
  • Dausa
  • Dholpur
  • Dungarpur
  • Hanumangarh
  • Jaisalmer
  • Jodhpur RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction
  • Jaipur
  • hunjhunu
  • Jhalawar
  • alore
  • Kota
  • Karauli
  • Nagaur
  • Pratapgarh
  • Pali
  • Rajsamand
  • Sri Ganganagar
  • Sikar
  • Sirohi
  • Sawai Madhopur
  • Tonk
  • Udaipur

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 2.
Write the names of northern, southern, eastern and western most districts of Rajasthan.
Answer:
The farthest most Northern district of Rajasthan is Sri Ganganagar, Southern district is Banswara, Eastern district is Dholpur and the Western district is Jaisalmer.

Question 3.
Which districts lie on the Indo-Pak border?
Answer:
Barmer, Jaisalmer, Bikaner and Sri Ganganagar lie on the border meeting Pakistan.

Question 4.
Identify districts of Raj. which are having their boundary with neighbouring states.
Answer:
Followings are the districts of Rajasthan that are having their boundaries with neighbouring states :

  • Punjab : Sri Ganganagar, Hanumangarh.
  • Haryana : Hanumangarh, Churn, Jhunjhunu, Sikar, Jaipur, Alwar, Bharatpur.
  • Uttarpradesh : Bharatpur, Dholpur.
  • Madhya Pradesh : Dholpur, Sawai Madhopur, Karoli, Kota, Beran, Jhalawar, Bhilwara, Chittorgarh, Pratapgarh, Banswara.
  • Gujarat : Banswara, Dungarpur, Udaipur, Sirohi, Jalore, Barmer.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

[Page No, 16]

Question 1.
Write the names of physical regions and the main district of Rajasthan present in these, from the map of Rajasthan :
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan A General Introduction 1

(Let us Do )
(Page No. 19

Question 1.
In which physical region does your district lie? Identify and write the main features of that physical region.
Answer:
My district is Jaipur. Some part of Jaipur district lies in Aravalli mountain region and much of its part lies in Eastern plain region.

Specific Features (Characteristics) of Eastern Plain Region—This plain is spread oyer 23% of the total area of Rajasthan. It has been formed by the soil brought by the rivers such as Banas, Chambal, Ban Ganga and its tributaries. It is the most fertile plain of Rajasthan. It is densely populated and about 40% population of Rajasthan lives here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

RBSE Class 8 Social Science Rajasthan: A General Introduction Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct answers :

1. In how many physical regions is Rajasthan divided?
(a) four
(b) five
(c) three
(d) two
Answer:
(a)

2. Why is Mt. Abu the coldest place in Rajasthan?
(a) rocky land
(b) high altitude
(c) high rainfall
(d) water resources ( )
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 2.
Fill in the blanks :
1. The ……………….. climate of India has a clear effect on the climate of Rajasthan.
2. In local language a sand dune is called ………………. .
3. Most of the underground water of Thar desert is ………………. .
4. ……………….. is the highest peak of Aravalies in Rajasthan.
Answer:
1. Monsoon
2. Dhore
3. Saline
4. Guru Shikhar

Question 3.
What is ‘Mawat’? What are its advantages to us?
Answer:
Mawat in Rajasthan is called rainfall. It is very; useful for the wheat crop.

Question 4.
Where is Bad land Topography located? Write its main features.
Answer:
In Rajasthan, the land around the river Chambal from Kota to Dholpur is called Badland. The land here has become extremely uneven due to land erosion caused by rivers.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 5.
What is ‘Loo’? Explain.
Answer:
The scorching heat waves blowing in the hot season is called ‘Loo’.

Question 6.
Suggest methods to stop desertification.
Answer:
Deserts are expanding much in the western part of Rajasthan. Its expanse can be checked by planting trees in rows. Uncontrolled grazing of animals should be banned. Moisture should be increased through artificial means Ground water should be recharged and be used properly. Development of canals must be expanded.

Question 7.
Explain the seasons of Rajasthan.
Answer:
There are mainly three seasons in Rajasthan :
(i) Summer Season (March to June)—During this season, the temperature rises above 30° to 40°C. Temperature rises above 40° to 45°C in the districts of Jaisalmer, Barmer, Bikaner, Jodhpur, Sri Ganganagar and Churu. The Thar Desert is one of the hottest parts of India. The sand becomes hotter in day time and cooler at night. Mount Abu remains the coldest place in this season due to its height.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

(ii) Rainy Season (July to September)—In Rajasthan, 90 to 95 percent of rainfall occurs in this season. Rainfall occurs here due to the monsoon rising from the Bay of Bengal and the Arabian sea. Monsoon from the Bay of Bengal causes rain in the eastern part of Rajasthan. The monsoon from the Arabian sea causes rain in the southern part of Rajasthan. Heaviest rainfall occurs at Jhalawar, which is nearly 100 cm whereas Jaisalmer receives the least rainfall.

However, highest rainfall is recorded Mt. Abu, which is nearly 150 cm. The quantity of rain continuously decreases as we move from the South-East to the North-West part of Rajasthan. Along the Aravalli mountain range, 50 cm rainfall occurs, Isohyet divides Rajasthan into two part’s. In the East of Aravalli mountain range more than 50 cm, and in the West, less than 50 cm rainfall occurs.

(iii) The Winter Season (October to February)—In this season, there is a gradual fall of temperature. In the western part of Rajasthan, the sand is coldest and temperature reaches 0°C. The cold waves coming from the Himalayas keep in their grip almost entire state. Mount Abu remains the coldest place during this season.

Question 8.
Write the names of physical region of Rajasthan along with their characteristics.
Or
Write the names of physical structure of Rajasthan along with their brief characte-ristics.
Or
In how many physical regions has Rajasthan been divided? Describe any one region in detail.
Answer:
Physical regions of Rajasthan can be divided into four parts in terms of geographical structure and these four parts and their characteristics are described below—

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

(i) Thar Desert—This region spreads from the western border of Rajasthan with Pakistan to the Aravalli range of mountains. It covers nearly 61% area of 12 districts. The slope of this desert is from the East to the Western part of Rajasthan, which shares its western border with Pakistan. About 40% population of Rajasthan resides here. The desert part situated in Barmer, Jaisalmer and Bikaner is known as ‘The Great Indian Desert’. Major trees which are found here are Rohida, Khejri, Pilu, Ker, Thor, Lana, Aama etc.

(ii) Aravalli Mountain Range—It is spread over 9% area of Rajasthan from the south-west to the north-east part of Rajasthan. It is one of the oldest mountains of the world. It is 692 km long from Khedbrahma in Gujarat to the North upto Delhi. It divides Rajasthan into two main parts—East Rajasthan and West Rajasthan. Aravalli is known as the ‘Life Line’ of Rajasthan because of its mineral resources. It also prevents shifting of desert region towards the east. It is origin of many rivers. Important vegetation and herbal plants are found here. It Stops the monsoon winds and causes rainfall in eastern and southern Rajasthan.

The highest mountain peak of Aravalli mountain is Gurushikhar (1722 meter) in Rajasthan.

(iii) Eastern Plains—These plains are formed by river Chambal, Banas, Banganga and their tributaries. The area near Chambal and its surrounding is rocky and very rough, which is known as ‘the Bihad of Chambal or Daang’. These Bihads are spread from Kota to Dholpur. Nearly 40% population of Rajasthan lives here as it is the most fertile and densely populated area of Rajasthan. In the southern part of Rajasthan in Banswara and Pratapgarh districts, some of the part is plain which is formed by river Mahi and its tributaries and is known as the plain of Mahi.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

(iv) Southern-East Plateau or Hadoti Plateau—South-eastern part of Rajasthan was ruled by Hada dynasty in ancient times. It is also known as the Hadoti Plateau. It is spread in about 7% part of the state. Mostly its soil is formed by lava and is medium black. The soil is very fertile. Udia, Abu, Bhorat, Mesa, Uparmal and Lasadiya plateaus are among other plateaus of Rajasthan.

RBSE Class 8 Social Science Rajasthan: A General Introduction Important Questions and Answers

Objective Questions—

Question 1.
How many districts are there in Rajasthan?
(a) 27
(b) 32
(c) 33
(d) 35
Answer:
(c)

Question 2.
How much area of land does the Thar Desert occupy in Rajasthan?
(a) 50%
(b) 61%
(c) 23%
(d) 7%
Answer:
(a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 3.
The height of highest peak ‘Gurushikar’ of Aravalli mountain is—
(a) 1722 meter
(b) 1736 meter
(c) 1200 meter
(d) 927 meter
Answer:
(b)

Question 4.
Most fertile and much populated area of Rajasthan is—
(a) Thar Desert
(b) Aravalli mountain
(c) Hadoti Plateau
(d) Eastern Plains
Answer:
(d)

Question 5.
Most humid district of Rajasthan is—
(a) Jhalawar
(b) Banswara
(c) Udaipur
(d) Pratapgarh
Answer:
(a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 6.
The most arid district of Rajasthan is—
(a) Barmer
(b) Bikaner
(c) Jaisalmer
(d) Jodhpur
Answer:
(c)

Question 7.
Which place receives the maximum rainfall?
(a) Mt. Abu
(b) Jaisalmer
(c) Jhalawar
(d) Alwar
Answer:
(a)

Question 8.
The State flower of Rajasthan is—
(a) Rose
(b) Rohida flower
(c) Lotus
(d) Gulmohar
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 9.
The state tree of Rajasthan is—
(a) Khejri
(b) Peelu
(c) Rohida
(d) Kair
Answer:
(b)

Fill in the blanks :

1. The highest peak in Rajasthan is ………………… which is situated in the district of ………………… (Sher/Gurushikhar, Sirohi/Churu)
2. In the middle part of Rajasthan from south-west to north-east direction almost ………………… percent on part of land is ………………… spread. (61/9; Aravalli/Himalaya)
3. Average rainfall of Rajasthan is almost ………………… cm. (57.5/50)
4. ………………… receives highest rainfall in Rajasthan (Banswara/Mt. Abu)
5. ………………… Rajasthan gets maximum rainfall from the monsoon arising from the Arabian sea. (Eastem/Southem)
6. Aravalli is called ………………… of Rajasthan. (Life line/Blood line)
7. The ………………… along the Aravalli range divides Rajasthan into two parts. (Isohyet/Isotops)
Answer:
1. Guru Shikhar, Sirohi,
2. 9, Aravalli mountain,
3. 57.5,
4. Mt. Abu,
5. Southern,
6. Life line,
7. Isohyet

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question Tick (✓) against true and cross (✗) against false statement given below :

(i) Before Independence Rajasthan was divided into 19 Royal states, 3 Thikane and 1 union territory. ( ✓)
(ii) Aravalli mountains which are situated in Rajasthan are the oldest mountain in the world. ( ✗)
(iii) Aravalli is the highest area in Rajasthan. (✓ )
(iv) Eastern plain region of Rajasthan is formed by Chambal, Banas, Bangana and other tributaries. (✓ )
(v) Monsoon rising from the Bay of Bengal causes less rainfall mostly in southern part of Rajasthan. (✗ )
Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Match the following

S.N. Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Dhore – Arav all mountain
2. Daang – dusty wind
3. Guru Shikhar – rainfall during winter season
4. Loo – Thar desert
5. Mawath – Eastern plain
Answer:
1. Dhore—Thar Desert
2. Daang—Eastern plain
3. Guru Shikhar—Aravalli mountain
4. Loo— Dusty wind
5. Mawath—Rainfall during winter season.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you understand by Indian Thar Desert?
Answer:
Area of land spreading over Barmer, Jaisalmer and Bikaner is called Indian Thar Desert.

Question 2.
What are the characteristics of desert vegetation?
Answer:
The desert vegetation has short stem, small and thick leaves, smaller trunk and the roots are deep.

Question 3.
Write expansion of Aravalli mountain.
Answer:
Expansion of Aravalli is 692 km in length from Khedbrahma in Gujarat to Delhi.

Question 4.
How much population of Rajasthan resides in the Thar Desert?
Answer:
Almost 40% population of Rajasthan resides here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 5.
Name three kinds of grass found in the Thar Desert.
Answer:

  • Sevan,
  • Dhawan,
  • Kharar.

Question 6.
Which is the state flower as well as tree of Rajasthan?
Answer:
Khejri is state tree and Rohida is state flower.

Question 7.
By which Eastern plain has been formed?
Answer:
Eastern plain has been formed by Chambal, Banas, Banganga and their tributaries.

Question 8.
How much average rainfall occurs in Rajasthan?
Answer:
57.5 cm nearly.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 9.
Write names of chief seasons of Rajasthan.
Answer:

  • Summer season (March to June),
  • Rainy season (July to September) and
  • Winter season (October to February).

Question 10.
Write names of any four shrubs found in Rajasthan.
Answer:

  • Ker,
  • Aak,
  • Thor,
  • Lana

Question 11.
In which part of Rajasthan is Aravalli mountain situated?
Answer:
Aravalli is located in the mid-part of Rajasthan.

Question 12.
Into how many parts does Aravalli mountain divided Rajasthan?
Answer:
It divides Rajasthan into two parts—

  • Eastern Rajasthan and
  • Western Rajasthan

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 13.
By which name is land nearby Chambal called?
Answer:
Land nearby Chambal is called Bihad or Daang or Badland.

Question 14.
Why is the ravines of Mahi river called plains of Chhappan?
Answer:
It is called plains of Chhappan because there are fifty six villages in the ravines of Mahi river.

Question 15.
Why is the south-eastern plateau called Hadoti plateau.
Answer:
In ancient days, rulers from Hada dynasty ruled over this area. So it is also called Hadoti plateau.

Question 16.
Write the names of any four plateaus of Rajasthan.
Answer:

  • Hadoti plateau,
  • Udia plateau,
  • Bharat plateau,
  • Mesa plateau.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 17.
What is the name of the rainfall that occurs during the winter season?
Answer:
Rainfall that occurs during the winter season in Rajasthan is called Mawatha.

Question 18.
Which mountain of India is called the lifeline of Rajasthan?
Answer:
Aravalli mountain is called the lifeline of Rajasthan.

Short Answer Type Questions

Question 1.
The desert in the western part of Rajasthan is continuously expanding. Write any two measures to stop desertification.
Answer:
The desert in the western part of Rajasthan is continuously expanding. Two measures are given here to stop it :

  1. Plantation must be done in a line to stop desertification. In this way, expansion of deserti-fication can be checked to a larger extent.
  2. In western part- of Rajasthan-expansTon of- more canals must be done. In this way, agriculture and horticulture will get more encouragement and it will lead to check on desertification.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 2.
There are three seasons in Rajasthan. Write conditions of summer season.
Answer:
Conditions in summer season (March to June)—In this season, the temperature risen between 30°C to 40°C. In western Rajasthan especially in Jaisalmer, Banner, Bikaner, Jodhpur, Sri Ganganagar, Churu etc., in these hottest regions of India because of sand. Sand gets heated quickly and also cools down quickly in the desert, day-time temperature rises very high in this season and in the night temperature falls down quickly. Because of this reason, the range of daily and annual temperature is also comparatively high. In this season, Mt. Abu is the coldest place because of its height.

Question 3.
Rajasthan has to struggle continuously with the problem of drought. Describe condition of drought and write measures to avoid it.
Answer:
Rajasthan has to struggle with drought and famine because the rainfall here is time-bound, insufficient, uncertain, irregular and unevenly distributed. Most parts of western Raj. face drought every year. Drought causes scarcity of fodder and water for cattle and birds and drinking water for people. Thus we call this kind of condition as drought.

Measures to Avoid Drought—To avoid drought cutting off trees must be stopped and aforestation should be encouraged. It will help increase rainfall. Mindless use of water must be controlled. Management of traditional water resources must be encouraged.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 4.
Five types of climatic conditions are available in Rajasthan. In the light of the context explain climate of Rajasthan.
Answer:
Because of latitudinal position of Rajasthan, its situation in the north-west of the Indian sub-continent, its distance from the Arabian sea and the Bay of Bengal, the position of Aravali range and its huge expanse of the state, Rajasthan is the only state where there are five types of climatic conditions.1 In the west: of Rajasthan, in around 60% of total area, the climate is dry and semi-dry’.

On the other hand, from the Eastern Aravali in Jaipur and north-eastern districts sub- humid climate prevails from Sawai Madhopur to Udaipur. There is humid climate in the southern district of Banswara and south-eastern district of Jhalawar where average rainfall is around 100 cm. The average yearly rainfall here is nearly 57.51 cm whereas in the dry desert area it is even less than 50 cms. Throughout the year there are three main seasons in Rajasthan. Summer season (March to June), rainy season (July to Sept.) and winter season (Oct. to Feb.).

Question 5.
Do you agree to this statement that physical geography of Rajasthan is extremely full of diversity?
Answer:
Yes, physical geography of Rajasthan is extremely lull of diversity. Thar desert stretches here over 61% of land. In the mid-part of the state Aravalli mountain situated. 23% land of state is plain which is formed by the Chambal, Banas, Banganga and their tributaries. Its southern region is a plateau.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 6.
Why is the Thar Desert called the richest desert of the world?
Answer:
The Thar Desert covers 61% land of the total area of Rajasthan. There are many districts in it. It is the most densely populated desert of the world. 40% population of Rajasthan lives in this desert area. Density, rainfall, minerals, diversity, vegetation variety, agriculture, irrigation facilities and bio-diversity are in higher proportion over here as compared to other deserts of the world. That is why it is called the richest desert of the world.

Question 7.
Why is Aravalli mountain called the lifeline of Rajasthan?
Or
Why the Aravali hill ranges are known as ‘Lifeline’ of Rajasthan? Explain.
Answer:
Aravalli mountain covers nearby 9% total area of Rajasthan. It spreads to as far as Delhi from the south-west part of Rajasthan. Most of the vegetation and minerals of Rajasthan are found in this area. It is the origin of many rivers and herbs and roots of medicinal values are also found here. It is full of forest wealth, which harbours wild animals. That is why it is called lifeline of Rajasthan.

Question 8.
What do you understand by ‘Sand Dunes’? Explain.
Answer:
In the districts of Bikaner, Barmer and Jaisalmer, we come across many mounts of sand which keep shifting their positions with the blowing winds. Shifting of mounts of sand is called Sand Dunes. In local dialect, they are called ‘Dhore’.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Question 9.
Which part of Rajasthan is called ‘Plains of Chhappan’?
Answer:
Some part of Banswara and Pratapgarh in the south of Rajasthan has been formed by the river Mahi and its tributaries. It is also known as plain of Mahi river. There are fifty six villages which fall under this plain.

Question 10.
Write a short note on the problem of famine in Rajasthan.
Answer:
The state of Rajasthan and its people face problem of famine and drought quite frequently because of scarcity of rainfall, uneven distribution of rain, unpredictable nature of monsoon and so on. Due to drought, birds do not get grains and cattle do not get sufficient fodder and drinking water. Even all human beings also face problem of drinking water and food.

Question 11.
How are famine and desertification inter-related with each other? Explain.
Answer:
Most of the area of Rajasthan face problem of drought every year. Because of drought, scarcity of water and fodder is caused for cattle and birds and scarcity of food grain and water is also faced by human beings. It is called drought. Excess use of ground water is done in the state of drought and cutting off forest is also done excessively. In this way, in the state of drought, fertile land is converted into barren and sandy land by physical and human works. This activity is called deforestation. It is clear that both are interrelated.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Essay Type Questions

Question 1.
Describe climate of Rajasthan clearly.
Answer:
The climate of Rajasthan is monsoon based, just like the rest of India. Rajasthan is situated in the north-west part of India. Its distance from Bay of Bengal and nearness to the Arabian Sea, situation of Aravalli range, all are favourable to give it a good climate.

It experiences—

  • Arid climate,
  • Semi-arid climate,
  • Humid climate,
  • Average rainfall climate and
  • Extremely wet climate.

In the western part of Rajasthan, 61% part of the total area is arid and semi-arid climate i.e. dry climate. In the east of Aravalli range i.e. in Jaipur and north-east district, the climate is wet i.e. average rainfall occurs there. In the districts of Banswara and Jhalawar, climate is extremely wet. The average rainfall in Rajasthan is 57.5 cm, while in desert area, less than 50 cm. Rajasthan is more arid and hot in compare to other states of India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 2 Rajasthan: A General Introduction

Leave a Comment