RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

RBSE Class 8 Social Science National Security in India InText Questions and Answers

(Activity—Page No. 118 )

Question 1.
With the help of your teacher gather information about wars fought between India and its neighbouring countries after independence.
Answer:
After enquiring from our teachers, we found that the following wars took place between India and its neighbouring nations after independence :

  • In 1948 between India and Pakistan,
  • Indo- Pak War, 1965
  • Indo-China War, 1962
  • Indo-Pak War, 1971
  • Indo-Pak (Kargil) War, 1999.

RBSE Class 8 Social Science National Security in India Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :

(i) What is essential for the formation of a country?
(a) Government
(b) Land
(c) Population
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

(ii) ‘Agni’ is a name of weapon—
(a) Tank
(b) Fighter Aircraft
(c) Aircraft Carrier ship
(d) Missile
Answer:
(d) Missile

(iii) For military education, students can associate themselves with—
(a) Regional Force
(b) Para Military Force
(c) Special Protection Group
(d) NCC
Answer:
(d) NCC

Question 2.
Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Government Railway Police – Security of Industrial Institutions
2.  Central Industrial Security Force – Security of WIPs
3.  Central Reserve Police Force – Security of Train and Railway Stations
4.  Special Protection Group – Assistance to Civil Police in disturbed area
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Government Railway – Security of Train and Railway Stations
2. Central Industrial Security Force – Security of Industrial Institutions
3. Central Reserve Police Force – Assistance to Civil Police in disturbed area
4. Special Protection Group – Security of WIPs

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 3.
Fill in the blanks of the following sentences—
(i) Indian ………………….. keeps vigil on sky borders.
(ii) ………………….. Supreme Commander of all three armed forces in India.
(iii) First Param Veer Chakra was conferred to …………………. .
Answer:
(i) Air Force
(ii) President
(iii) Major Somnath Sharma

Question 4.
National Security mostly divided in which of two parts?
Answer:

  • External security
  • Internal security.

Question 5.
What are the three parts of Indian armed forces?
Answer:
The three components of Indian Forces are—

  • Army
  • Naval and
  • Air Force.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 6.
Who guards the territorial boundary of India?
Answer:
Border Security’ Force (BSF).

Question 7.
Which Police force is guarding oiir North-East frontier boundaries?
Answer:
Indo-Tibet Border Police (ITBP).

Question 8.
Who guards our costal boundary?
Answer:
Our Coast Guard keeps a watch on the coast line.

Question 9.
Write at least five duties of citizens to for the security of our country.
Answer:
For the security of the country, as a responsible citizen we should perform the following duties :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

  • Inspire the youth to join the forces and paramilitary forces.
  • Not to disclose any confidential information or give document to the foreigners.
  • Suspicious activities such as spying should be reported to the police and administration at once.
  • In the time of war, the morale of the public should not be lessened in any way.
  • Extend full cooperation to the police and administration and obey their instructions.
  • Cooperate with the administration in civil protection system such as Black Out, First Aid, Fire extinguishing etc.

RBSE Class 8 Social Science National Security in India Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Which neighbouring country is situated to the west of India—
(a) China
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) Bhutan
Answer:
(b) Pakistan

Question 2.
China violates territory of India quite often—
(a) North-eastern territory’
(b) South-eastern territory’
(c) South-western territory
(d) None of the above
Answer:
(a) North-eastern territory’

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 3.
How can a common citizen of India cooperate after joining an organization?
(a) Police
(b) Citizen Security Force
(c) NCC
(d) Defence
Answer:
(b) Citizen Security Force

Question 4.
Indian army is under the control of.
(a) State Govt.
(b) Central Govt.
(c) Governor
(d) None of the above
Answer:
(b) Central Govt.

Question 5.
What is Sukhoi-30?
(a) Missile
(b) Tank
(c) Fighter Aircraft
(d) Submarine
Answer:
(c) Fighter Aircraft

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 6.
What is INS Chakra?
(a) Missile
(b) Fighter aircraft
(c) Tank
(d) Submarine
Answer:
(d) Submarine

Fill in the blanks :
1. Navy lights war on the territory of …………… (sea/sky)
2. …………… keep a watch on sea coastline. (Border Security Force/Coast Guard)
3. To obtain military education, the students can join the …………… in their school. (Territorial Army/NCC)
4. …………… is engaged in the security of very important persons such as the President and the Prime Minister. (Special Protection Group/Central Reserve Police Force)
Answer:
1. sea
2. Coast Guard,
3. NCC
4. Special Protection Group.

Select True/False statements from the following sentences :
1. For security of a country’s border, army is also an important part of it. (✓)
2. Bhutan is engaged in a proxy war with India by taking support of terrorists. (✗)
3. Indian Air Force supports Indian Army and Navy during war time by air passage. (✓)
4. Internal security of the country is the responsibility of central govt. (✗)
5. Police resolves problems of its state criminal and anti-social activities. (✓)
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. False
5. True

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Army – Second security line of external security
2. Police – First security line of external security
3. Border Security Force – Supportive organization of internal security
4. Special Protection Group – Chief organization of internal security’
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Army – First security line of external security
2. Police – Chief organization of internal security’
3. Border Security Force – Second security line of external security
4. Special Protection Group – Supportive organization of internal security

Very Short Answer Type Questions :

Question 1.
Name the tank which remains unaffected from the chemical, the organic and the radio¬active attack.
Answer:
T-90 Bishma is such type of tank that remains unaffected from the chemical, the organic and the radio-active attack.

Question 2.
Which are the elements in formation of a country?
Answer:
In formation of a country, four elements are there—

  • land,
  • population,
  • sove¬reignty,
  • Govt.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 3.
At how many levels security of India is challenged?
Answer:
Three levels—

  • External border security,
  • Internal security,
  • Threat to the country’s integrity.

Question 4.
With which two countries India has its border dispute?
Answer:
India has border dispute with China and Pakistan.

Question 5.
What is external security?
Answer:
External security refers to the security of our country’s borders.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 6.
Which agency keeps a watch of Indian borders during peacetime?
Or
Write two important role of Army as ‘Second Line Security’.
Answer:
During peace time, Indian borders are look after by Border Security’ Force (BSF), Indo-Tibet Border Police (ITBP).

Question 7.
How does ‘Second Security Line’ protect our borders during peace time?
Answer:
‘Second Security Line’ keeps a watch over the borders of the country and prevents terrorists, foreign infiltrators and smugglers silently and secretly entering our borders.

Question 8.
Besides paramilitary forces which other organised forces have been kept ready to help the armed forces?
Answer:
Territorial army, NCC, Civil Defence have been kept ready to help the armed forces.

Question 9.
What does General Police mean?
Answer:
General police prevents anti-social and criminal activities and at the same time arrangements are made for punishment of criminals.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 10.
Name major security shields of India.
Answer:
Major security shields of India are—

  • Sukhoi-30 MKI,
  • Brahmos Missile,
  • INS Vikramaditya,
  • T-90 S Bhishma Tank,
  • INS Chakra-2.

Question 11.
What is INS Chakra-2?
Answer:
This is a nuclear powered attack submarine which can sustain at the depth of 600 metres inside the water. It can remain inside the sea continuously for three months.

Question 12.
What is the importance of N.C.C. in student life?
Answer:
N.C.C. is an organization prepare for the assistance of army. We can get army education in student life by connecting it.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Short Answer Type Questions :

Question 1.
Who is responsible mainly for internal security?
Answer:
The states are chiefly accountable for the internal security of the country. Each state has its police organization. The police of each state deals with the criminals and anti-social elements in their state and bring them behind the bars under the rule of the land.

Question 2.
Discuss about the organisations that have been organised for internal security.
Answer:

  • General Police,
  • General Railway Police (GRP),
  • Rail Protection Force (RPF),
  • Central Industrial Security Force (CISF),
  • Special Protection Group (SPG).

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 3.
How many divisions of Indian army are there and what are their jobs?
Answer:
There are three divisions of the armed forces :

  • Indian Army : It fights on the ground.
  • Indian Navy : It fights on coastal borders, and
  • Indian Air Force : It helps the army and the navy by defending enemy attacks via Air Force.

Question 4.
Name three major achievements of Indian Army.
Answer:

  • Indian army fought bravely with their enemies in 1948, 1962, 1965, 1971 and 1999.
  • To prevent war in many war affected countries of the world, the Indian army has been as ‘Peace Force’ under.
  • The United Nations Organization (UNO) and has also contributed towards establishing peace in the world.
  • The Indian army also provides assistance to the public administration at the time of storms, floods, earthquakes, riots and other calamities.

Question 5.
Name the organisations working for the security of Indian borders.
Answer:
The following organizations are working for the security of our borders :

  • Armed Forces : While expecting possibility of a war, Indian armed force take their duty at the border to fight against their enemy.
  • Paramilitary Force : In order to keep a watch on the borders BSF, Coast Guard and Indo-Tibet Police are deployed during the peace time.
  • Other Supportive Organization : For assistance of Indian army, besides para military forces, other organization like NCC, Territorial Army, Civil Defence etc. have been raised.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 6.
What is Sukhoi. 30MKI?
Answer:
Sukhoi 30MKI is a twin engine fighter aircraft made in Russia specially designs as per demand of India. ‘Brhamos’ and ‘Nirbhaya’ type cruisec missiles can be executed from this fighter aircraft. It can take off even in adverse weather conditions.

Question 7.
Write a brief note on Brahmos missile.
Answer:
Brahmos missile is a joint manufacture venture of Russia and India. It can attack upon its target upto the range of 290 km. It is capable of attacking any target which is situated on land, ocean, sub-sea and from air to sea and land. This missile can attack a target hidden behind mountainous regions.

Question 8.
Explain about INS Vikramaditya.
Answer:
INS Vikramaditya is an Indian warship aircraft carrier with a large surface area. Its surface area is equal to three football fields. This can carry a total of 24 aircrafts type ‘MIG 29’. It is also equipped with an air runway.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 9.
Write a brief note on T-90 S Bhishma Tank.
Answer:
It can hit its target in the range of 5 Km. This tank is not affected by any type of chemical, biological or radioactive attack. It can be operated by remote just by sitting inside it. When the bombs hit it, they have no effect of theirs on it because its superior quality design. Even the radiations emitting out of bombs can’t harm the soldiers sitting inside the tank.

Essay Type Questions :

Question 1.
What are the major security challengers before India?
Answer:
Security Challenges before India : Security challenges have been a constant threat before India since Independence. These challenges are present at various levels.

These are as follows :
(1) Danger of Enemy on Border—The danger of enemy is not only present on the boundaries of the country but it also tries to present challenges in the internal parts of the country by breaking the security layer through terrorist activities. India is surrounded by Pakistan in the west and by China in the north. These countries have attacked India. Pakistan has been waging a cold war against India by taking support of terrorist activities. China has also been posing problem before India by violating the LOC on north-eastern boundary. Danger of intrusion is always there.

(2) Danger of Security at Internal Level— Danger of enemy does not only exist on the borders but also in the internal parts of the country by breaking the security layer through terrorist activities.

(3) Danger to Integrity of the Country—Some areas of the country suffer from secessionist and naxalite violence. Enemies pose infiltrators problem, which try to destabilise peace of the nation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 2.
What is External Security? Discuss ‘External Security’ of various organizations in India and their work.
Answer:
Meaning of External Security : External security means the security of our country’s borders. For security of borders, three types of organizations are working :
(1) Armed Forces—In the form of ‘first security line’ on doubt of danger, the armed forces gather firmly on the borders and take position to defend the enemies.

Indian army has three wings—

  • Indian Army,
  • Indian Navy, and
  • Indian Air Force.

Indian Army fights on the ground. Indian Navy fights on coastal borders and Indian Air Force helps the army and Navy by defending enemy attack via air route.

(2) Paramilitary Forces—During peace time, armed forces stay little away from borders. In the form ‘Second Security layer’ the soldiers of Border Security Force keep a watch on the borders. In the north-eastern mountainous region, on the border adjoining China, the soldiers of ITBP keep a watch. On the other hand soldiers of Coast Guard keep a watch on the coast line. These paramilitary forces keep a close watch on the border in order to prevent the terrorists, smugglers and trespassers from entering into the country.

(3) Supportive Organization—Besides, paramilitary forces, regional forces, NCC, Civil Defence and other organisations have been formed for the assistance of the armed forces.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 16 National Security

Question 3.
Discuss in detail major organisations of Internal Security and their work.
Answer:
Following are the major organisations of Internal Security and their work :

  1. General Police—The responsibility of internal security is with the state govt. Each state govt, has its own police force for internal security. The police deals with the criminal and inter¬social activities on its own.
  2. Govt. Railway Police and Railway Protection Force—These organizations protect railway property, its assets. They also protect the trains and check crimes probable on railway stations and even in running trains.
  3. Central Reserve Police Force—It helps the state police in disturbed areas. They check violence and bring them under control.

Leave a Comment