RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

RBSE Class 8 Social Science Law and Judiciary System in India InText Questions and Answers

(Activity—Page No. 109)

Question 1.
Share at least five such experience with classroom, when you noticed violation of traffic rules.
Answer:
[Note—See its answer in the Road Safety Education Related Questions.]

Question 2.
Discuss with your teacher about process of obtaining a driving licence.
Or
Suppose you have attained 18 years of age. How will you obtain driving licence?
Answer:
We can apply for driving licence after attaining the age of 18 years. We submit an application form after furnishing in it all the requisite information alongwith photocopies of the certificates. Afterward, certain amount of fees is deposited. Then driving license is issued to us. After sometime, we apply for permanent driving licence. We have to appear for a driving test before the Motor Vehicle Inspector. An interview regarding road signs with a few general questions is conducted. After qualifying this test, permanent driving licence is issued.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

(Activity—Page No. 110)

Question 3.
Discuss those laws which were opposed during freedom movement by public with your teacher.
Answer:
Such were some major laws—

  • Rowllet Act,
  • Salt Act,
  • Pitts India Act.

(Activity—Page No. 112)

Question 4.
Find out the name of states which have joint High* Courts, with the help of teacher.
Answer:

  • Punjab and Haryana High Court (Punjab and Haryana States)
  • Mumbai High Court (Maharashtra, Goa, Dadar and Nagar Haveli, Daman and Diu)
  • Calcutta High Court (West Bengal, Andaman and Nicobar Islands)
  • Gauhati High Court (Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram)
  • Kerala High Court (Kerala, Lakshdweep)
  • Madras High Court (Tamilnadu, Pondicherry)
  • Hyderabad High Court (Andhra Pradesh, Telangana)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

[Activity—Page No. 114)

Question 5.
Prepare a list of criminal and civil cases with examples with the help of teacher.
Answer:
Criminal—

  • Ramesh looted people.
  • Two passers-by fought with each other.

Civil Case—

  • A case of divorce between Mukesh and his wife.
  • Dispute between Ram and Shyam in a case of land.
  • Dispute between landlord and tenant.

RBSE Class 8 Social Science Law and Judiciary System in India Text Book Questions and Answers

Choose a right option :

(i) Which of the following is related to civil case?
(a) Robbery
(b) Division of property1
(c) Rent
(d) Registration of Marriage
Answer:
(a) Robbery

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

(ii) What is the aim of legal literacy camps for public?
(a) To provide legal information
(b) To impart knowledge of letter
(c) To provide adult education
(d) To make them an advocate
Answer:
(a) To provide legal information

Question 2.
What do you name the act when a person filed a case in upper court against the decision of lower court?
Answer:
It is an example of appellate jurisdiction, where a higher court can review the judgement of a lower court.

Question 3.
Where the High Court and its one seat are located?
Answer:
Rajasthan High Court is in Jodhpur and its Bench is located in Jaipur.

Question 4.
Write the essential qualification for judges of Supreme Court?
Answer:
Following qualifications are required for a person to be a judge of the Supreme Court :
(i) He should be a citizen of India.
(ii) He should have been as a Judge of High Court for five years.
Or
He should have been an advocate of a High Court for ten years.
(iii) He should be a distinguished jurist in the opinion of the President.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 5.
What do you mean by Lok Adalat?
Answer:
Lok Adalat : Besides regular courts, the people of villages settle their disputes through mutual understanding and compromise in Lok Adalats as they did in the ancient times. This helps in the maintenance of mutual unity among people. This helps prevent extravagance of money and time of people by setting the disputes through compromise. The decision of Lok Adalats are mandatory for all the parties. Neither of the parties can appeal against such decisions in any court. Lok Adalats work permanently at all the district headquarters of a State. Again it can be stated, these are different from regular courts.

Question 6.
What is Public Interest Litigation?
Answer:
any times, people do not know about their rights, by which, their rights continue to be exploited by the govt, or some people. Due to their lack of knowledge, they do not even go to the courts against their violation. A case, w’hich is filed in the court by a person or an organisation for the protection of the rights of such people, who due to some unfavourable conditions, such as illiteracy, unawareness or poverty cannot move to the court to get justice, is known as Public Interest Litigation.

Question 7.
What do you mean by judicial review?
Answer:
Any legislation approved by the govt., which is found against the constitutional provision can be declared ineffective or invalid by the Supreme Court. This is known as the power of judicial review of Supreme Court. If fundamental rights are misused, the Supreme Court protects, guards and ensures them.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 8.
What are the points government consider before making law?
Answer:
While forming laws the govt, keeps in mind equality and justice. Laws mean set of such rules formed by the government, which are to be obeyed and which control a person’s behaviour and activities in the society. Laws make our life easy and smooth. Anyone, who violates the laws, is punished.

Forming the Laws :
We live in a democratic country, where laws are quite essential. Democracy flourishes in smooth atmosphere and the people enjoy social, economic and political justice. Our government gives importance upon the principle of justice while forming laws and keeps this in mind that no individual is discriminated with, upon the basis of religion, caste or gender.

Question 9.
What is the jurisdiction of the Supreme Court?
Answer:
The jurisdictions of the Supreme Court are as follows :

  • Original Jurisdiction—Cases regarding the fundamental rights of citizens, disputes of states and central governments are included under this jurisdiction.
  • Appellate Jurisdiction : Appeals against the judgement of high courts can be put forth and heard in the Supreme Court.

Three types of cases are there—

  • Constitutional Cases—Cases related to interpretation of constitutional rights are considered.
  • Civil Cases—Cases of land, property purchase, marriage, divorce, rent, contract, etc.
  • The Supreme Court also functions as a court of authentic records.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 10.
What is the object of traffic laws?
Answer:
Our government has important objectives behind framing traffic rules. If rules are not there in our life, people will be uncontrolled, which will affect negatively upon human life. They will assume themselves to be supreme. So, the government has enforced some traffic rules, so that human life can be kept safe.

Following are the objectives of traffic rules.

  • To make human life safer.
  • Behind provision of traffic rules, the objective of the government is that while driving a two wheeler, the driver must wear a helmet.
  • The driver must get a driving licence, which is to be kept ready for inspection on demand, while driving.
  • In a four wheeler, the driver and passengers should use seat belts.
  • A minor (below 18 years of age) should not drive a vehicle.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 11.
Write in brief about the present traffic rules of India.
Answer:
The provision of the following traffic rules in our country is made :

  1. The first and the foremost traffic rule of our country is that a minor (below 18) should not drive a vehicle, including two wheelers and four wheelers.
  2. Second and the most important traffic rule of our country is that while driving a two wheeler, the driver should wear a helmet. If this rule is violated, a 100 penalty can be imposed upon the driver under the Motor Vehicle Act 138, (3) CMVR 177.
  3. If a minor is caught driving a vehicle, he/she can be penalised for ? 300 and the vehicle owner for ? 1,000.
  4. The driver must get a driving licence and keep it along with him while driving. If a person doesn’t keep him/her, then he/she can be penalised.
  5. Seat belts should be used while driving a car or a jeep.
  6. If a minor commits an accident, he/she will be prosecuted under section 304 and 337 of IPC and he/she may be sent to a child rehabilitation centre.
  7. Driving after consuming alcohol is illegal and a offence, because consuming liquor obstructs the driver’s understanding of speed and distance.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 12.
Write the harmful effects of liquor.
Answer:
Liquor is an intoxicating liquid. It is harmful for a person, and sometimes, it may also cause death. There are many bad effects of drinking alcohol/liquor.

  1. One who consumes liquor, loses his/her mental balance. The drunkard is not able to talk, walk or think properly.
  2. After consuming liquor, if someone drives a vehicle his/her power of thinking and decision-making declines. Physical mobility’ and controlling power of brain are also influenced. It obstructs the understanding of speed and distance.
  3. Drunken driving may cause collision of vehicles, people may get injured and may die also.
  4. Internal body again like liver, heart, kidney, intestine etc., may get damaged due to continuous and excess use of liquor. These organs may stop functioning. Henceforth, there may be sudden death.
  5. Nobody pays respect to a drunkard in the society. People have a negative impression for such a person.

Question 13.
Write a note of one page on—If I would be a traffic police constable.
Or
If you were a traffic police constable, what you would do for a smooth traffic arrangement? Write about it.
Answer:
The students should write on this topic after going through the importance of traffic rules. They can write about the activities performed by the traffic policeman, what he should do and shouldn’t do etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Some more hints are follows :

  • The traffic policeman should himself be fully acquainted with complete and in-depth knowledge about the traffic rules.
  • The traffic policeman should himself follow the traffic rules strictly.
  • The traffic policeman should penalised such a driver immediately, who is driving a two-wheeler without wearing a helmet.
  • The traffic policeman should regularly check the driving licence of the vehicle drivers. If he finds any violation of traffic rules, he should penalise the guilty people.
  • The traffic policeman should warn the two-wheeler drivers with 3 or 4 riders on it to not to do so.

RBSE Class 8 Social Science Law and Judiciary System in India Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Where the High Court of Rajasthan is situated?
(a) Jaipur
(b) Ajmer
(c) Jodhpur
(d) Barmer
Answer:
(c) Jodhpur

Question 2.
The laws to regulate inter-relations of sovereign countries are called—
(a) National laws
(b) International laws
(c) Social laws
(d) None of these
Answer:
(b) International laws

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 3.
The traffic police stopped Raju while he was driving a scooter and made a challan. Its possible reason is :
(a) He was not wearing a helmet.
(b) He had no driving licence.
(c) His scooter was not insured.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

Question 4.
For which licence Rajeev will apply when he is able to drive a vehicle?
(a) Driving licence
(b) Medical licence
(c) Shop licence
(d) None of the above
Answer:
(a) Driving licence

Question 5.
A case is filed on violation of traffic rules :
(a) General police
(b) Military
(c) CBI
(d) Traffic police
Answer:
(d) Traffic police

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 6.
Which law is there to curb corruption in the govt, sector :
(a) Right to Information Act
(b) Citizen Consumer Act
(c) Domestic Violence Protection Act
(d) Rollet Act
Answer:
(a) Right to Information Act

Question 7.
Highest Court of India is—
(a) Session Court
(b) District Court
(c) High Court
(d) Supreme Court
Answer:
(d) Supreme Court

Question 8.
Legal status is provided to law by—
(a) State rule
(b) Godly rule
(c) Concept of justice
(d) None of the above
Answer:
(a) State rule

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 9.
Which one of the law is not related to Women Social Protection :
(a) Protection from Domestic Violence
(b) Partnership of daughter in parental property
(c) Prohibition on killing of girl foeticide
(d) 1 Right to Information Act
Answer:
(d) 1 Right to Information Act

Fill in the blanks :
1. ………………. solves disputes between state, and centre. (Supreme Court/High Court)
2. Age limit of ………………. years is determined for during a vehicle. (18/21)
3. In modem states, ………………. forms laws. (legislature/executive)
4. Judiciary decides right or wrong on the basis of ………………. (law/religion)
5. ………………. is the highest court in a state. (High Court/Supreme Court)
Answer:
(1) Supreme Court
(2) 18
(3) legislature
(4) law
(5) High Court.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Select right or wrong statement from the followings :

1. Supreme Court is the highest court in India. ✓
2. High Court of Rajasthan is situated in Ajmer. ✗
3. No part can go to any court of law against the decision of Lok Adalat. ✓
4. 25 years of age is determined for driving a vehicle. ✗
5. Every body is equal in the eyes of law. ✓
Answer:
1. Right
2. Wrong
3. Right
4. Wrong
5. Right.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Lok Adalat – Make available free service of an advocate
2. Fast Track – Mutual understanding and settlement
3. Public Interest Litigation – Quick disposal of cases
4. Legal Aid Service – Filing a suit in the court by third party for public interest.
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Lok Adalat – Mutual understanding and settlement
2. Fast Track – Quick disposal of cases
3. Public Interest Litigation – Filing a suit in the court by third party for public interest
4. Legal Aid Service – Make available free ser’icc of an advocate

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How does law make our life?
Answer:
Law makes our life simple and smooth.

Question 2.
Which are the two aspects of law?
Answer:
There are two aspects of law—

  • Dictorial law,
  • Cooperative law.

Question 3.
What law is based in the Democracy?
Answer:
In the democracy, law is often based on the public interest.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 4.
What is meant by law?
Answer:
Law refers to such forcing rules made by the govt., which control the behaviour and activities of a person in the society.

Question 5.
What does ‘Social Law’ mean?
Answer:
The laws which are based on traditions, customs and religious beliefs are called social laws.

Question 6.
Some of the laws formed by the British govt, were opposed during the freedom movement. Why?
Answer:
Because these laws violated the law of equality and justice.

Question 7.
Why has free and impartial judiciary established in our country?
Answer:
Free and impartial judiciary has been established in our country to explain rules of law and provide justice according to our constitution.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 8.
Which court of law explains rule of laws in our country?
Answer:
The Supreme Court.

Question 9.
Which are constitutional cases?
Answer:
Disputes which are related to the interpretation of constitution are known as constitutional cases.

Question 10.
What are civil cases?
Answer:
Cases related with property and holding, buying of goods, marriage, divorce, rent, contract etc. are known as civil cases.

Question 11.
What does appeal mean?
Answer:
When a person moves the higher court against the decision of the lower court, it is known as appeal.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 12.
Why is independence essential to the judiciary?
Answer:
Independence to judiciary is essential so that it can decide a case without being biased or partial.

Question 13.
What are criminal cases?
Answer:
The disputes which are related with theft, crime, murder, loot, fight etc. are called criminal cases.

Question 14.
How Lok Adalat is better than the courts?
Answer:
In Lok Adalat, matters of disputes are settled by mutual understandings. In this way people save money and time.

Short Answer Type Questions :

Question 1.
What is law?
Answer:
Law refers to such forcing rules made by the government, which control the behaviour and activities of a person in the society. It is called law.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 2.
Why is it appropriate to make law?
Or
Why is it essential to make law?
Answer:
Laws are very essential as they—

  • make our life easy and smooth.
  • control the behaviour and activities of a person in the society.
  • violation of law is a punishable offence.
  • We should obey the law in a mandatory form, because laws are for our welfare.

Question 3.
Why is it necessary for us to have knowledge of law?
Answer:
If we have knowledge of law, we shall try to avoid violation of laws. We should know the law so that we can get benefits of rights and facilities extended to us.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 4.
What are the types of law?
Answer:
Types of law—By and large, laws are three types—

  • Social laws,
  • National laws,
  • International laws.
  1. Social Laws—In present time also, some laws are based on traditions, customs and religious beliefs. These laws are called Social laws.
  2. National Laws—In modern states, the legislature makes laws, such as the formation of laws by our Parliament, the Parliament of England or American Congress. These types of laws are called ‘National Laws’. National laws are imposed on the citizens and agencies of that country.
  3. International Laws—International laws control the inter-relationship between respective nations.

Question 5.
Can there be violation of laws?
Answer:
Yes, laws can be opposed if they are unpopular and against the spirit of the public. For e.g. many laws formed by the British govt, were oppossed by us, because the laws were violating the spirit of equality and justice. Laws such as Rollet Act, Salt Act etc. were oppossed by our freedom fighters as these laws were anti-public.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 6.
Discuss structure of judiciary in India.
Answer:
Structure of Judiciary—There is an arrangement of a single integrated judiciary system, in which local courts and District courts are at the lowest level. After that, in each state or in some state jointly, there is a High Court and above all, there is Supreme Court.

Question 7.
What are the qualifications for the judge of Supreme Court?
Answer:
Following qualifications are required for a person to be a judge of the Supreme Court—

  • He should be a citizen of India.
  • He should have worked as a judge of High Court for five years or should have been an advocate of a High Court for ten years or he should be a distinguished jurist in the opinion of the President.

Question 8.
Why is independence of judiciary necessary? What are the provisions made for independence of judiciary in India?
Answer:
Independence of judiciary—When judiciary is independent, it can work freely, without force, impartially and without interference.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Provision of Independence of Judiciary in India—

  • Judiciary has been kept separate from legislature and executive by our constitution.
  • Legislature has no interference in the process of appointment, tenure, service rules of judges etc.
  • It is given financial independence.
  • Decision, work and conduct of judges have been given freedom from personal criticism.

Question 9.
What is Fast Track Court?
Answer:
Due to increase in number of cases in the courts, the cases cannot be decided for several years. Delay injustice, justice is denied. For the purpose of providing quick justice in special cases of serious nature, fast track courts have been established. In these courts, fast decisions are taken by hearing the cases on a regular basis.

Question 10.
What is Legal Support Service? To whom is this service made available?
Answer:
Govt has made a provision to provide legal support service to the weaker sections of the society. Free service of an advocate is provided by the govt, for the case of the weaker section person. This service is given to such citizen whose annual income is upto 1,25,000/- or who are the members of S.C. or S.T. This service is also provided to women, children, dependents, prisoners and persons suffering from calamities.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 11.
What is Legal Literacy?
Answer:
Legal Literacy—Violation of any law due to lack of legal knowhow can’t be a basis of exemption of criminal punishment of that violation. Hence, it is necessary for us to have knowledge of laws. Under legal literacy, the citizens are provided with general information related to protection of their fundamental rights and other important laws.

The students of law advocates and legal experts provide information related to laws to the people by conducting legal literacy camps, fairs, public meetings etc. at regular intervals. Legal literacy helps to increase the spirit of brotherhood in the society and decrease crimes. In this way, responsibility develops in the citizens and they behave cautiously.

Question 12.
What are the benefits of legal literacy?
Answer:
Benefits of Legal Literacy—Following are the benefits of legal literacy—

  • Legal literacy helps to increase the spirit of brotherhood in the society.
  • By it crimes also decrease.
  • Spirit of responsibility develops in citizens.
  • They behave cautiously.

Question 13.
Write a brief note on Gram Nyayalayas (Village Courts) in Rajasthan.
Answer:
Gram Nyayalayas (Village Courts)—In rural areas, to get quick and convenient justice on the Gram Panchayat level, village courts have been established under the ‘Gram Nyayalaya Act 2008’. The first village court in Rajasthan was established at Bassi of Jaipur district. The appointment of court officers in village courts is done on the advice of the High Court.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 14.
‘India has integrated judiciary’. Explain this statement.
Answer:
Our country has integrated system of judiciary as there are courts at the lower level as well as at the district level. At state level, there are High Courts or in some states there are High Courts jointly. At the country, Supreme Court is the highest court.

Appeal can be made to higher court against the decision of local and district courts. Appeal can also be made to the Supreme Court against High Court. Supreme Court is the highest appellant authority’. In this way, it is very clear that our country has integrated judiciary’.

Question 15.
‘Drinking alcohol and driving is a punishable crime’. Why? Explain it.
Answer:
Drinking alcohol and driving is a punishable crime because—

  • The use of alcohol is a major cause of road accidents. It increases risk of collision of vehicles and serious injury; which result into even death.
  • Alcohol reduces the capacity of performing work and affects physical activity and badly affects brain.
  • It interferes in the capacity of understanding of speed and distance.
  • The effect of alcohol also increases anger. Therefore, possibility of quarrel also increase. Hence, drinking alcohol and driving is a punishable offence. People can be punished due to this offence and thereby traffic rules can be obeyed.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 16.
Write the harmful effects of intoxicants on human life.
Answer:
Following are the harmful effects of intoxicants on human life—

  • Work efficiency of a person decreases by the use of intoxicants and it also adversely affects physical mobility and controlling capacity; of mind. It also blocks understanding capacity of speed and distance.
  • Person under influence of intoxicants become more angry. Hence possibility of quarrel increases.
  • Person under influence of intoxicants can cause accident due to which he gets injured or he can die also.

Essay Type Questions

Question 1.
Explain sources of law in detail.
Answer:
Sources of Law—Chief types of sources of laws are as follows—

(1) Government—
Govt, itself moves ahead to form laws so as to maintain law and order in the state. For e.g., if someone had committed a crime, the Indian Penal Code was formed to determine the process of its punishment.

(2) Public Demand and Public Movement—
Sometimes, demand is made by the various sections of the society or public organisation for formation of some special law. Govt, is sensitive to such demands. It forms laws such as Domestic Violence Protection Act to prevent crime against women. In village Dev Dungri of Bliim province in Rajsamand district of Rajasthan, the labpurers and farmers struggled to get the official record pertaining to their wages like the copies of their attendance and wage register. Slowly, this struggle of people got shape of mass movement and the govt, formed a very important law namely—Right of Information Act, 2005’. It proved very popular and full of transparency’ at govt, level. ”

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

(3) Immediate Circumstances—
Sometimes, such conditions arise in the country when it becomes at once necessary for the govt, to form laws. To check terrorists activities in the country, the govt, was forced to form laws.

Question 2.
Describe jurisdiction of High Court.
Answer:
Following points are given below7 that tell us about jurisdiction of High Court.

  1. Original Jurisdiction—Cases which can be directly started in High Court such as—pleas, cases related with fundamental rights.
  2. Appellate Judiciary—Appeals can be made against the decisions of the district and session courts under any state, in the High Court.
  3. Administrative Judiciary—High Court has the right to inspect all the courts of the state, receive information and form general rules related with their functioning and direction of proceedings. They have also right to call for the chapters of the subordinate courts, for the purpose of their legal interpretation.

Question 3.
Why is it necessary to obey law?
Or
If you violate law, what will be its outcome?
Answer:
We should obey law necessarily as it is for our welfare and benefit. Laws make our life easy and smooth.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Violation of law is a punishable act-
(i) Law should be obeyed to control over wrong activities—If we violate law7, our life will be very difficult and there will be no control over wrong activities committed in the society. By obeying laws, there is automatic check over wrong activities.

(ii) Establishment of Equality—Laws are enforced upon all in an equal way. Our law does not discriminate among people on the basis of religion, caste or gender whoever the person is, if he violates the law, he is liable for punishment.

(iii) Establishment of Social Justice—It is necessary7 to obey the laws just because they have been formed by the govt. If the laws are obeyed on this basis that they have been formed by the govt., sometimes its form can be repressive. We live in such a democratic country where it is essential to give importance to the concept of justice while forming laws, only then there will be development of democracy and social, economic and political justice will be done. If we violate law7, the establishment of judiciary will be blocked and if we are against law, then the development of law w ill be totally stopped.

Question 4.
Which new efforts are being followed to make the deprived available certain laws?
Answer:
New efforts for deprived people—In present times, new7 efforts are being taken to make justice available to the deprived people. Some of the laws are as follows :

(1) Public Interest Litigation—
When a case is filed in the court by a person or an organization for the protection of the rights of people, they can’t move the court due to some unfavourable conditions such as illiteracy, unawareness of law or poverty. It is said to be Public Interest Litigation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

(2) Legal Support Service—
Provision has been made to provide legal support service to the weaker sections of the society by the govt. Free service of an advocate is provided by the govt, for fighting the case of a poor person in the court. This service is provided to such citizens whose annual income is limited to 1,25,000/- or who are the members of S.C. or S.T. This service is also provided to women, children, dependents, prisoners and persons suffering from calamities.

(3) Legal Literacy—
A violation of any law due to lack of legal know-how can’t be a basis of exemption of criminal punishment of that violation. Hence, it is necessary tor us to have the knowledge of laws. The citizens are provided with general information related to protection of their fundamental rights and other important laws. The students of advocates and legal experts provide information related to laws to the people by conducting legal literacy camps, fairs, public meetings etc. at regular intervals. Legal literacy helps to increase the spirit of brotherhood in the society and decrease crimes. Sense of responsibility also develops in citizens and they behave cautiously.

Question 5.
Justice should be approachable, justice should be quick, easy and inexpensive. Which steps have been taken in this regarding our country?
Answer:
Many important steps have been taken in our country’ so that justice is approachable and it should be quick, easy and inexpensive. Some of them are as here under :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

(1) Lok Adalat—As people in the rural areas used to solve their minor disputes through mutual understanding. Similarly, the Lok Adalats ate doing their job in urban areas these days.

They help in maintaining goodwill among the people. They help in preventing people’s wastage of money and time as they can get their p roblems resolved through mutual understanding over there. The judgements made by the Lok Adalats are mandatory’ to be followed by all the parties. No appeal can be made in any court against the decisions made by the Lok Adalats. The Lok Adalats are functioning permanently at all headquarters in the state.

(2) Fast Track Court—Increasing number of cases in the Lower and High Courts makes the process of judgement delayed. It is said, ‘‘Justice delayed is justice denied.” In order to provide quick justice to the people in some special cases ‘Fast Track Courts’ are established. Quick decisions are made in these courts on the basis of daily hearings.

(3) Gram Nyayalayas (Village Courts) of Rajasthan—In rural areas, to get quick and convenient justice at the Gram Panchayat level, village courts have been established under the ‘Gram Nyayalaya Act, 2008’. Village courts have also been set up in Rajasthan. The first village court in Rajasthan was established in Bassi of Jaipur district. The appointment of court officers in village courts is done on the advice of the High Court.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Question 6.
What does the government form law? Elucidate it.
Answer:
Govt, forms Law due to certain Causes—

  1. Maintain Law and Order—It is duty of the govt, to maintain law and order in the state. The govt, comes forward itself to fulfill its commitment of forming law.
  2. Demand of Public—At times, demand is raised by the various sections of the society or public organizations for the formation of some special law.
  3. The govt, is sensitive towards such demands, the govt, forms laws like ‘Right of Information Act, 2005’.
  4. Special Circumstances—Sometimes, such conditions arise in the country that it becomes to form laws. The govt, had immediately formed laws to prevent terrorists activities.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 15 Law and Judiciary System in India

Leave a Comment