RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

RBSE Class 8 Social Science Federal Government InText Questions and Answers

(Activity Page No. 100)

Question 1.
State the distribution of power between Centre and the state according to union, state and concurrent list of subjects with the help of your teacher.
Answer:
As per the distribution of power between the centre and the states, there are 97 subjects in the Union List such as—

    • Defence,
    • Foreign matters,
  • Railways,
  • Currency Minting,
  • Insurance,
  • Banking,
  • All India Services,
  • Income Tax,
  • Excise,
  • War and Peace,
  • Mining,
  • Postal Services,
  • Communication etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

State : 62 subjects are included in the State List:

  • Police,
  • Jail,
  • Health,
  • Judiciary,
  • Irrigation,
  • Roads,
  • Local Administration.

Concurrent List :
Under it such subjects are included on which both the central and state govts, can form laws. Under this 47 subjects are included such as :

  • civil and criminal cases,
  • marriage,
  • labour union,
  • factories,
  • electricity,
  • social protection,
  • price control,
  • newspaper,
  • family planning etc.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

(Page 102)

Question 1.
Complete the following index with the help of your teacher.

S.No. Description Lok Sabha Rajya  Sabha
1. Maximum number of member
2. Number of members at present
3. Minimum age for the selection of member RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government
4. Number of member elected from Rajasthan
5. Tenure
6. Present Speaker/ Deputy Speaker
7. Present Vice-Chair­man/Deputy Speaker

Answer:

S.No. Description Lok Sabha Rajya Sabha
1. Maximum number of member 552 250
2. Number of member at present 545 238
3. Minimum age for the selection of member 25 Yrs. 30 Yrs.
4. Number of member elected from Rajasthan 25 10
5. Tenure 5 Yrs. 6 Yrs.
6. Present Speaker/
Deputy Speaker
Sumitra
Mahajan
M.H.
Ansari
7. Present Vice-Chair­man/Deputy Speaker M.Thambi-durai P.J. Kurien

(Activity Page No. 105)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 3.
Collect pictures of all the Presidents of India. Paste them on a chart with their respective tenure and show in class.
Answer:
President of India
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government 1
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government 2

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government
Note :
All the students must collect the pictures of all the President of India from the first President till present and paste them on a chart along with their tenure and display it in the class.

RBSE Class 8 Social Science Federal Government Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :

(i) Characteristics of Federal System is :
(a) Distribution of powers
(b) Centralization of powers
(c) Lack of independence of Judiciary
(d) Tantalisation government
Answer:
(d) Tantalisation government

(ii) Which is not the part of the Parliament?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) President
(d) Governor
Answer:
(d) Governor

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 2.
How many States and Union Territories are there in India?
Answer:
There are 29 States and 7 Union Territories in India.

Question 3.
How many members are nominated by the President in the Lok Sabha?
Answer:
President can nominate at the most two members for the Lok Sabha.

Question 4.
To whom Union Council of Minister are collectively responsible?
Answer:
Union Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha.

Question 5.
How is President elected in India?
Answer:
The citizens do not directly elect the President of India, but instead, he is elected by the members of Electoral College. The Electoral College which elects the President of India, consists of the elected members of both the Houses of the Parliament and the Legislative Assemblies of the States and the Union Territories. The election of the President is held in accordance with a system of proportional representation by means of a single transferable vote by secret ballot.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 6.
Explain the composition of Lok Sabha.
Answer:
Lok Sabha, also called as the Lower House, is comprised of representatives of the people chosen by election on the basis of Adult Franchise. The maximum strength of the house is envisaged by the Constitution is 552, upto 530 members to represent the states, upto 20 members to represent the union territories and not more than two members of the Anglo-Indian community to be nominated by the President.

Tenure of Lok Sabha is five years. But on the recommendation of the Council of Ministers, the President can dissolve the Lok Sabha before the expiry of the full tenure. Lok Sabha is the lower house of the Parliament. At present, total strength of the lok Sabha is 545.

Question 7.
Write two reasons for accepting parliamentary system in India.
Or
Why has federal system been adopted in our country?
Answer:
Two reasons for adopting parliamentary system in India are :

  1. Preference to Move Responsibility— Parliamentary system was preferred to ensure more responsible governance. Parliamentary system was found better than the other system.
  2. The Executive is responsible towards the Parliament—In such condition, it cannot be autocratic. Therefore, its responsibility towards the citizen is maintained.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 8.
What are the powers of the President?
Or
Analyse powers of President in India.
Answer:
The powers of the President of India are mainly divided into two cateogories :

  • General Powers, and
  • Emergency Powers.

(1) General Powers—

  • The President calls the session of the Parliament and presides upon its first meeting,
  • He signs upon the Bills passed by the Parliament,
  • When the session of parliament is not running, he can issue ordinance as per need,
  • International parts and alliances are made in President’s name,
  • He orders the Union Budget to be put before the Parliament,
  • He appoints the Prime Minster, member of the Council of Ministers, Governors and judges of the Supreme Court and High Courts,
  • He appoints the chiefs of Navy, Army and Air Force. He announces the start and end of any war.
  • He pardons, reduces or establishes the punishment given to criminals.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

(2) Emergency Powers—

  • He applies emergency in case of war, internal attack or armed revolt,
  • He applies emergency in a state in case of a constitutional crisis,
  • Applies financial emergency in case of a financial crisis in the nation.

Question 9.
Describe the powers of Prime Minister.
Or
President is just a signatory authority to union executive in the Parliamentary form of government Prime Minister is the real custodian of all executive authority. According to this statement write any four powers of Prime Minister.
Answer:
The Prime Minister of India is the real Head of the Executive and the pivot around which the whole constitutional machinery revolves. As a Head of the Council of Ministers, the powers of the-

Prime Minister are as follows :

  • On the advice of the Prime Minister, the Council of Ministers is appointed by the President.
  • The Prime Minister allots and distributes various portfolios to the ministers.
  • He presides upon the meetings of the Council of Ministers and controls, directs and synergizes the works of ministers.
  • Being the leader of the party in majority, he works as the leader of the Parliament.
  • The Prime Minister acts as a chain between the Council of Ministers and the President.
  • The Prime Minister, from time to time, provides updates related to judicial matters and the decisions of the Executive to the President.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

RBSE Class 8 Social Science Federal Government Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Which one is not the characteristic of federal system?
(a) Distribution of Power
(b) Centralisation of powers
(c) Bicameral system
(d) Free and independent judiciary’
Answer:
(b) Centralisation of powers

Question 2.
Which of the following countries have unitary system?
(a) India
(b) U.S.A.
(c) Great Britain
(d) Switzerland
Answer:
(c) Great Britain

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 3.
Which one of the followings is the chara-cteristic of Indian Constitution?
(a) Supremacy of Constitution
(b) Distribution of Powers ,
(c) Independent Supreme Court
(d) Single Citizenship
Answer:
(d) Single Citizenship

Question 4.
The head of central council of ministers is—
(a) Governor
(b) Prime Minister
(c) Chief Minister
(d) President
Answer:
(b) Prime Minister

Question 5.
At present, number of members in Lok Sabha is—
(a) 545
(b) 552
(c) 250
(d) 530
Answer:
(a) 545

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Fill in the blanks :

1. President, Lok Sabha and ……………….. all to gether constitute parliament. (Vidhan Sabha/Rajya Sabha)
2. ……………….. is constituted by President, Prime Minister and Council of ministers. (Unitary executive/Federal executive)
3. In India, President is ……………….. head. (constitutional/virtual)
4. In the Union of India, there are ……………….. states and 7 union territories. (29/ 28)
5. In totality, council of ministers is responsible to ………………. . (Lok Sabha/Rajya Sabha)
Answer:
(1) Rajya Sabha
(2) Federal Executive
(3) constitutional
(4) 29,
(5) Lok Sabha.

Mark the sign of right (✓) or wrong (✗) against the following statements :

1. Dual citizenship exists in Union of India. (✗)
2. Lok Sabha is a permanent house. (✗)
3. Tenure of Rajya Sabha member is 6 years. (✓)
4. Vice President can be removed by impeach-ment. (✓)
5. President elects the leader of majority as the Prime Minister in Lok Sabha. (✓)
Answer:
1. (✗)
2. (✗)
3. (✓)
4. (✓)
5. (✓)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. 6 years tenure – Member of lok Sabha (MP)
2. Ex-officio Chairman of Rajya Sabha – Prime Minister
3. 5 years tenure – Member of Rajya Sabba (MP)
4. Leader of Majority Lok Sabha – Vice President
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. 6 years tenure – Member of Rajva Sabba (MP)
2. Ex-officio Chairman of Rajya Sabha – Vice President
3. 5 years tenure – Member of Lok Sabha (MP)
4. Leader of Majority in Lok Sabha – Prime Minister

Very Short Answer Type Questions :

Question 1.
You have received nomination forms for election to the Lok Sabha, from the following candidates—
(1) An American—age 32 years
(2) An Indian citizen—age 25 years
(3) A Rajasthan citizen—age 21 years Which of the above candidates will you choose?
Answer:
(3) Indian citizen—age 25 years.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 2.
You have received nomination forms for election to the Rajya Sabha, from the following candidates :
(1) British citizen—age 35 years
(2) Rajasthan citizen—age 26 years
(3) Indian citizen—age 32 years
Which of the above candidates you will choose?
Answer:
(3) Indian citizen—age 32 years.

Question 3.
You have received nomination forms for election to the post of President :
(1) Nepali citizen—age 40 years
(2) Indian citizen—age 38 years
(3) Rajasthani citizen—age 28 years
Which of the above candidates you will choose?
Answer:
(3) Indian citizen—age 38 years.

Question 4.
In the federal form of government, by how names national govt, is known?
Answer:
In the federal form of Govt., national govt, is known by the name of Union of govt, or federal govt, or central govt.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 5.
Give two characteristics of federal system of government of Indian Constitution?
Answer:

  • Bicameral,
  • The powers of the govt, are distributed between the centre and the state.

Question 6.
Give two features of unitary system as described in our constitution.
Answer:

  • One (single) citizenship.
  • More powers to union govt, than the state ones.

Question 7.
What are the constituents of the Parliament of India?
Answer:
The constituents of the Parliament are the President, the Lok Sabha and the Rajya Sabha.

Question 8.
How many members of Parliament are elected from Rajasthan?
Answer:
25 members of Parliament are elected from Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 9.
How many members does the President of India elect for Rajya Sabha?
Answer:
The President of India elects 12 members for Rajya Sabha. They are expert and experienced in the field of art, literature, science and social service.

Question 10.
What is the term of a member of Rajya Sabha?
Answer:
The term of a member of Rajya Sabha is 6 years.

Question 11.
To become a member of Rajya Sabha, of how many years of age person must be?
Answer:
He must be 30 years of age.

Question 12.
What do you mean by impeachment?
Answer:
Impeachment is a Parliamentary process of removing President, judges of the High Courts and the Supreme Court from their office.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 13.
What is Council of Ministers?
Answer:
Council of ministers is a combined group of cabinet ministers, state ministers and under secretaries.

Question 14.
What is the tenure of President of India?
Answer:
The tenure of President of India is 5 years.

Question 15.
Who is the ex-officio chairman of Rajya Sabha in India?
Answer:
Vice President of India is the ex-officio chairman of Rajya Sabha in India.

Question 16.
Choose two right posts lfom given posts which consist in Union executives :
President, Ward Panch, Prime Minister, Chief Minister, Council of Ministers, Teacher.
Answer:
President, Prime Minister.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Short Answer Type Questions :

Question 1.
Clearly state role of President of India regarding both of Parliament and Legislative Assembly.
Answer:
President of India is member of both Parliament as well as Legislative Assembly. Whatever bill is passed by the Parliament, it becomes law only after signature of the President. Constitution has given legislative powers to the President. The President convenes the meeting of Parliament and addresses the first session of it. That is why he is executive and legislative member.

Question 2.
Who can become a member of Lok Sabha?
Answer:
A person must possess the following qualifications to become member of Parliament—

  • He must be a citizen of India.
  • He should be minimum 25 years of age.
  • He should not be holding any office of profit.
  • He should not be mentally retarded or declared insolvent.

Question 3.
Do you know how many members from Rajasthan are sent to Lok Sabha and Rajya Sabha?
Answer:
From Rajasthan, 25 MPs are elected for Lok Sabha whereas 10 MPs are elected for Rajya Sabha.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 4.
Write qualifications for the post of President of India.
Or
What are the essential qualifications a person should have to become President of India?
Answer:
Qualifications for the post of President—A person must have the following qualifications to become President of India :

  • He should be a citizen of India.
  • He should have completed the age of thirty five years.
  • He should be qualified for election as a member of the Lok Sabha.
  • He should not hold any office of profit under the union or any state govt, or any local or any other authority.

Question 5.
Distinguish between Council of Ministers and Cabinet.
Answer:
Council of Ministers and Cabinet—
Council of Ministers includes all types of ministers such as Cabinet Minister, State Minister, Deputy Minister etc. Whereas in cabinet, there are ministers of important departments i.e. minister of cabinet level. Hence, council of ministers is one part of cabinet.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 6.
How is Council of Ministers constituted?
Answer:
Constitution of Council of Ministers—
The President appoints the leader of the majority party or party alliance in the Lok Sabha as Prime Minister. The President appoints other ministers of the Council of the ministers on the advice of the Prime Minister. The Council of ministers consists of cabinet ministers, ministers of state and Deputy Ministers. The Council of ministers is an Executive committee of the parliament. It can be dissolved earlier if the ruling party loses its majority.

Question 7.
What should be the qualifications for the post of Vice President of India?
Answer:
A person should have the following qualifications to become Vice President of India :

  • He should be citizen of India.
  • He should have completed the age of 35 years.
  • He should be qualified for elections as member of the Rajya Sabha.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 8.
How is the Vice President of India elected?
Answer:
The Vice President is the second highest post of the country. He is elected by an electoral college which consists of members of both the House of Parliament—the Lok Sabha and the Rajya Sabha. Members of state legislature are not involved in this election. He is elected by a single transferable vote through secret ballot. He is the Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

Question 9.
‘The law made by the central govt, will prevail over the law made by the state legislature? Elucidate this statement?
Answer:
The Parliament has the power to pass laws on the subjects listed in the union list and concurrent list. On the subjects of concurrent list, both the Parliament and the state legislature can make laws. However, in case of conflict between a law made by the central govt, law made by the state legislature, the law made by the central govt, will prevail. In this way, Parliament is the highest law making body in our country.

Essay Type Questions :

Question 1.
Indian constitution has adopted Parliamentary form of government. Clarify its characteristics.
Answer:
Characteristics of Parliamentary Form of Government Indian constitution has’adopted Parliamentary form of government and its characteristics are as follows :

  • Both executive and legislature have coordination.
  • The Prime Minister and the council of ministers are collectively responsible to the legislature.
  • Ministers of council are members of legislature. They remain on their post until they have confidence of legislature.
  • Legislature is elected for a certain period.
  • President is the constitutional head but its actual powers are used by the ministers of councils in India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 2.
How is the Rajya Sabha formed? mention its characteristics.
Answer:
Rajya Sabha is the Upper House of the Parliament. It represents the states. Its constitution is stated clearly as follows :

  1. The members of this House are selected from the elected members of Legislative Council of the States and Union Territories.
  2. The maximum number of members of Rajya Sabha is 250. Out of these, 238 members are elected and 12 members are nominated by the President.
  3. The nominated members are experts in the field of art, literature, science and social service etc.
  4. It is a permanent house. It can’t be dissolved like Lok Sabha. One-third of its total members retire after every two years and fresh elections are held to fill the vacant seats.
  5. Tenure of a member of Rajya Sabha is for a period of 6 years.
  6. To become a member of Rajya Sabha, the person should be a citizen of India.
  7. He should be 30 years of age. He should not enjoy any office of profit.
  8. He should be a man of sound mind and should not be insolvent.
  9. The Vice President of India is ex-officio chairman of Rajya Sabha and the Deputy Chairman is elected from amongst the members of the Rajya Sabha.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 3.
Write two reasons for the adoption of the parliamentary system in India, analyse the functions and powers of the parliament.
Answer:
Two reasons for adjusting federal system in India:

  1. Preference to Move Responsibility— Parliamentary system was preferred to ensure more responsible governance. Parliamentary system was found better than the other system.
  2. The Executive is responsible towards the Parliament—In such condition, it cannot be autocratic. Therefore, its responsibility towards the citizen is maintained.

The following are the main functions and powers of the Indian Parliament—

  • Formation of Law—Parliament makes laws on the subjects mentioned in the Union list and the concurrent list. It can also make laws on any matter included in the State list too.
  • The Parliament is competent to amend the Constitution.
  • The Parliament participates in the election of the President and the Vice-President.
  • It is the supreme authority in the financial matters. It approves the budget. It approves proposal of buying and collection of taxes.
  • It keeps controls over the Executive through ‘Question Hour’, ‘No Confidence Motion’ etc. can be brought during its session.
  • It has power to impeach the President and Judges of the Supreme Court and High Courts.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 4.
Why have the framers of Constitution of India in your view have made arrangement of election of President of India through indirect method?
Answer:
In our views, the framers of Constitution of India might have made arrangements of election of President through indirect methods due to the following reasons :

  1. Establishing Democratic Republic— Framers of Indian constitution wished to make India a ‘Democratic Republic’. It was for a ‘Democratic Republic’ that its Head should be elected by the public rather than nominated or dynasty rule.
  2. Parliamentary System—The framers of Indian constitution adopted Parliamentary form of govt, rather than Presidential form of Govt. In Parliamentary form of govt., executive (Govt.) have two heads—
    • Virtual head,
    • Nominal head. Prime Minister of India is real (virtual) head who is responsible for his work to the Parliament.
    • Nominal head is responsible to the Parliament.
    • In this way, if the President is elected by the public, he can’t remain merely a nominal head.
  3. Parliamentary Form of Govt, and Democratic Republic—Indirect election of the President of India is arranged with a view to striking balance between the Parliamentary form of Govt, and the Democratic Republic.
  4. If the framers of the constitution had adopted Presidential form of Govt., the public could have participated directly in the election of the President. Because in the Presidential form of Govt., only one person is the head of the nation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 5.
What do you mean by unitary and federal administrative system? State characteristics of federal legislature system and clarify that India is unitary federal legislature system.
Answer:
Unitary System—When all the powers of a country are centralized at one place, it is called unitary system of government.
Federal System—When the powers of government are distributed between the centre and its states, it is called federal system of government.

Characteristics of federal system :

  • Supremacy of the constitution.
  • Bicameral legislature.
  • Written constitution.
  • The powers of government are distributed between the centre and its states.
  • Bicameral system is different governments at both the places—centre and the state.
  • Impartial and independent judiciary is established.

In the light of above characteristics we can say that our country has federal form of government. Powers of centre and states are clearly defined and distributed our contribution under the list of schedule. Centre has been given more powers than the states. Though India has a federal system yet there is provision of single citizenship in our country.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

Question 6.
Describe the salient features of Federal system in India.
Answer:
India is a vast country. Federal system has been adopted in India. Following are the salient features of federal system in India.

  1. Supremacy of the Constitution—Indian Constitution is the highest law in the country’. Parliament and legislature get their powers from the constitution of India. The laws which are not in accordance with the constitution of India are declared invalid.
  2. Written Constitution—Most of the parts of our constitution are m written. It deals with areas of power of state and centre separately.
  3. Powers—The powers of the government are distributed between the centre and the states.
  4. Bicameral Legislature—There are two houses—Lok Sabha and Rajya Sabha.
  5. Single Citizenship—In our federal system, no separate citizenship is granted by the state and the centre. This system makes the centre more powerful than the states.
  6. Independent and Impartial Judiciary— Government does not interfere in the verdicts passed by the Supreme Court, High Court, Session Court etc. „
  7. Different Governments at Centre and State Level—There are two types of governments—
    • Central government
    • State government. At both the levels different

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 14 Federal Government

executives and legislative system exist. Both the governments have power to place taxes. Both the governments have separate employees and separate government structure for functioning.

Leave a Comment