RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

RBSE Class 8 Social Science Our Fundamental Rights and Duties InText Questions and Answers

(Activity Page No. 98)

Question 1.
Identify your duties towards family and school and list them separately.
Answer:
(a) Duties towards our family :

  • Obey parents.
  • Give due respect to elders.
  • Love youngsters.
  • Help in domestic chores as per ability
  • Live unitedly.

(b) Duties towards our school :

  • Reach school on time.
  • Give due respect to teachers and act upon their advice and suggestions.
  • Keep neat and clean school building and the school surroundings.
  • Maintain discipline in the school.
  • Have good behaviour with your friends.
  • Complete class work and Homework in time.
  • Pay school fees in time.
  • Participate in cultural and other co-curricular activities of the school.
  • Treat school property as your own property.
  • Keep yourself away from violence.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

RBSE Class 8 Social Science Our Fundamental Rights and Duties Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :

(i) Under this right, one can approach to court of their rights are fringed?
(a) Right to Equality
(b) Right against Exploitation
(c) Right to Freedom
(d) Right to constitutional remedies
Answer:
(d) Right to constitutional remedies

(ii) Children below the age of fourteen years cannot be deploy ed in hazardous jobs, it is related to—
(a) Right to Freedom
(b) Right against Exploitation
(c) Right to Constitutional remedies
(d) Right to Equality
Answer:
(b) Right against Exploitation

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 2.
Free and compulsory Education is related to which right?
Answer:
Free and compulsory education is related to the right to freedom.

Question 3.
Under which right Child Labour and Forced Labour has been banned?
Answer:
Child labour and forced labour has been banned under right against exploitation.

Question 4.
What is the relation between Right and Duties?
Answer:
Rights and duties are complementary to each other. When a person talks about his rights, then he/she should obey his duties also. A person’s right is the other person’s duty. That is, our rights are the duties of the government and our duties are the rights of the government. The rights and duties are like two faces of a single coin.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 5.
Explain the ‘Right to Equality’.
Answer:
Equality is the base of democracy, that is the rule of people. The constitution guarantees equality before law to all citizens. It means that law gives equal protection to all. It guarantees equal opportunities to all. Government will not make discrimination on the basis of religion, race, caste, gender or birth place and untouchability has been considered as a punishable offence.

Question 6.
Write in detail about any five Fundamental Rights mentioned in Constitution of India.
Or
Fundamental duties of citizens ar.e enumerated in our constitution. Write any four fundamental duties.
Answer:
Five fundamental rights mentioned in the Constitution are as follow :

  1. Right to Equality : The Constitution guarantees that all citizens will be equal before law. The State will not discriminate against a citizen on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth. Practising untouchability is an offence.
  2. Right to Freedom : The Constitution of India provides many kinds of freedom to its citizens, such as—
    • Freedom of speech and expression,
    • Freedom to assemble peacefully,
    • Freedom to form political, social, cultural and economic associations and unions,
    • Freedom to move freely and reside or settle in any part of India,
    • Freedom to practise any profession or to carry any occupation, trade or business,
    • Right to life and legal protection to safeguard dignity and status.
  3. Right against Exploitation : Our consti-tution provides the right against exploitation of social inequality, slavery and unemployment to all citizens of India.
  4. Right to Freedom of Religion : India is a secular country. Every citizen of India has the freedom to profess, practise and propagate the religion of his or her liking.
  5. Cultural and Educational Rights : Under this provision people belonging to all cultural groups have the right to preserve and practise their language script and culture.

Question 7.
Describe the Right to Constitutional Remedies.
Answer:
This right is called as “The Soul and Heart of the Constitution” by Dr. Bhimrao Ambedkar because of the fundamental rights is not useful, when there is no mean to make them effective. This right is a mean to make other five fundamental rights effective. The authority to protect fundamental rights is given to the Supreme Court and the High Courts of States. In case of violation of any fundamental right, the victim can go to court. In emergency period, these 6 fundamental rights can be suspended for sometime.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

RBSE Class 8 Social Science Our Fundamental Rights and Duties Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Which fundamental right has been called soul of Indian Constitution?
(a) Right to freedom
(b) Right to equality
(c) Right against exploitation
(d) Right to Constitutional Remedies
Answer:
(d) Right to Constitutional Remedies

Question 2.
Fundamental rights have been granted to citizen in our constitution.
(a) 4
(b) 6
(c) 11
(d) 20
Answer:
(b) 6

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 3.
How many numbers of Fundamental Duties are described in our constitution at present?
(a) 6
(b) 10
(c) 11
(d) 9
Answer:
(c) 11

Question 4.
What is the basis of democracy?
(a) Equality
(b) Exploitation
(c) Religion
(d) Culture
Answer:
(a) Equality

Fill in the blanks :

1. ………………… Constitutional Amendment provision of free and compulsory education for children of age group 6-14 years was made. (86/87)
2. Engaging children below the age of ………………… for hazardous work is a punishable act. (14 years/18 years)
3. Dr. Bhimrao called ………………… as the soul and heart of Constitution. (freedom/constitutional remedies)
4. Rights and duties are ………………… to each other. (complementary/opposite)
Answer:
1. 86,
2. 14 years,
3. constitutional remedies,
4. Complementary.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Tick right (✓) or wrong (✗) against each statement :

1. There are 10 fundamental duties granted to citizens.
2. Constitution prohibits untouchability.
3. Right to freedom is our fundamental right.
4. Fundamental Rights are infringed during emergency.
5. Before indpendence, right to expression and protection of life was granted to us.
Answer:
1. wrong
2. right
3. right
4. right
5. wrong.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Free and compulsory education – Right to equality
2. Protecting interest of minorities – Right to freedom
3. Governance of law – Right against exploitation
4. Prevention against child labour and forced labour – Right to relation bctween culture and education
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Free and compulsory education – Right to freedom
2. Protecting interest of minorities – Right to relation between culture and education
3. Governance of law – Right to equality
4. Prevention against child labour and forced labour – Right against exploitation

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Very Short Answer Type Questions :

Question 1.
Our constitution has allowed/granted Fundamental Rights for the protection of which the court can be resorted. Exhibit these Fundamental Rights through a chart.
Answer:
Fundamental Rights are enumerated in the Constitution
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties 1

Question 2.
What is exploitation?
Answer:
Forcing other persons to do some work against will by someone to fulfill his own motive.

Question 3.
Which fundamental right of the constitution is called ‘soul and heart’ of the Constitution?
Answer:
Right to constitutional remedies.

Question 4.
When can fundamental rights limited or violated?
Answer:
Our fundamental rights can be limited or violaed in special situation (emergency).

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 5.
Why are fundamental rights essential to a person?
Answer:
All round development and life’s safety of a person depends upon fundamental rights.

Question 6.
When can a citizen take refuge when his fundamental rights are violated?
Answer:
When a citizen’s fundamental rights are violated* he can move to the High Courts or Supreme Court.

Question 7.
How many funadmental rights are granted to Indian citizens?
Answer:
Six Fundamental Rights.

Question 8.
How many fundamental duties are given to its citizens by the Indian Constitution?
Answer:
The Indian Constitution gives 11 fundamental duties to its citizens.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 9.
What is fundamental right?
Answer:
All round development of a person and his life’s safety depends upon fundamental rights.

Question 10.
Write two differences between fundamental rights and fundamental duties.
Answer:

  1. Fundamental right give protection to life and develop personality of a person, whereas fundamental duties make a person responsible citizen.
  2. Upon encroachment of a citizen’s fundamental rights, he can move the court whereas in the case of fundamental duties, it is not so.

Short Answer Type Questions :

Question 1.
What was the condition of fundamental rights in India before Independence?
Answer:

  • Before independence, we had no right to freedom of expression and also no right to security of life.
  • People had no rights to oppose anti-social activities and laws of the British govt.
  • The struggle for freedom, fought by our freedom fighters is the story of fight to get fundamental rights. The freedom fighters had to go to jail for several times and thousands had to immolate their lives also.
  • Fundamental rights were mentioned in ‘Nehru Report’ in 1928.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 2.
Before Independence, for getting which of the rights our freedom fighters had to struggle?
Answer:
Before independence, our freedom fighters had to fight for—

  • right to freedom of expression.
  • Right to protection of life.
  • The struggle for freedom, fought by our freedom fighters is the story of fight to get fundamental rights.
  • The freedom fighters had to go to jail for several times and thousands had to immolate their lives also.

Question 3.
Which types of freedoms have been granted to the citizens under right to freedom?
Or
Draw a chart of freedoms which are given to Indian citizens by Constitution of India as ‘Right to Freedom’.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties 2

  • Freedom of speech and expression.
  • Freedom of life and liberty of movement , in any part of India.
  • Freedom of assembly.
  • Freedom to form political, social, cultural and economic associations or unions.
  • Freedom to participate in any profession, occupation, trade or business.
  • Every person has freedom to protect and save his life.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 4.
What is right against exploitation?
Answer:
The right against exploitation is given to citizen of India to get rid of from social discrimination, slavery and forced labour. In this, human trafficking, making a person work against his will without payment and work done by children under the age of 14 is a punishable offence.

Question 5.
What do you understand by right to freedom of religion?
Answer:
Right to Freedom of Religion

  • Every citizen has an equal right to freedom of conscience, practice and propagation of religion.
  • All religions and communities have freedom to establish and manage their institutions.
  • No person shall be compelled to pay any tax for the promotion of any particular religion.
  • State educational institutions cannot organize any religious workshops.
  • The state has no religion or creed of its own.
  • The state gives equal respect to all religions and creeds.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Question 6.
What would have been adverse effects if the fundamental rights had not had place in our constitution?
Answer:
If fundamental rights had not had place in our constitution :

  • Physical, intellectual, moral and spiritual development of a person would have stopped. Fundamental rights protect the freedom of citizens against the govt.’s strict regulations.
  • Dignity and importance of a person would not have been accepted in the state.
  • Progress of the country would have stopped if the development of person had stopped.

Question 7.
Why citizens have been granted Fundamental Duties as described in our Constitution?
Answer:
Rights and duties are complementary to each other. We should obey our duties also just as we ask for our rights. Our rights are hollow without duties. We must protect our natural resources such as forests, rivers, water, mountains etc. Getting education is a fundamental right of every child. It is the duty of the parents to send their children to school compulsorily.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Essay Type Questions :

Question 1.
Describe Fundamental Rights granted to citizens as enumerated in Indian Constitution.
Or
Mention the fundamental rights provided to the citizens of India by the constitution and discuss any two in brief.
Answer:
Following are our Fundamental Rights—

1. Right to Equality—In the eyes of our constitution, every citizen is considered before law and equal protection is given to every citizen. According to the Constitution, the govt, will not discriminate with any person on the basis of religion, race, caste, creed, gender or place of birth.

2. Right to Freedom—Every citizen of India has been given various types of freedom by the Constitution.

These are—

  • Freedom of speech and expression,
  • Freedom of assembly,
  • Freedom to form political, social, cultural and economical organisation or associations,
  • Freedom of movement and residence in India,
  • Freedom of trade, business and occupations,
  • Legal freedom to a person to protect his life and defend himself.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

By 86th Constitutional amendment, right to education has been declared as a legal right, and all children from 6 to 14 years of age have been conferred right to have free and compulsory education.

3. Right against Exploitation—Our constitution has provided right to freedom from social discrimination, slavery, forced labour ‘Begar’ and to employ children below 14 years of age in risky occupations comes under punishable offence.

4. Right to Freedom of Religion—Every citizen has an equal right to freedom of conscience, practice and propagation of religion. All religions and communities have freedom to establish and manage their institutions. No person shall be compelled to pay any ‘tax’ for the promotion of any particular religion or religious denomination. State educational institutions can now organize any religious workshops. The state has no religion or creed of its own and it gives equal respect to all religions and creeds.

5. Cultural and Educational Rights—Citizens have the right to conserve their distinct language, script or culture. Linguistic and religious minorities have right to conserve their language and culture, as well as to establish and manage their educational institutions, for their promotion.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

6. Right to Constitutional Remedies—Dr. Bhimrao Ambedkar called this right as ‘soul and heart of the Constitution’ because the declaration of fundamental rights is useless if there is no provision to make them effective. This right is a provision to make offer fundamental rights effective. The responsibility of protection of fundamental rights has been given the supreme court and the high courts of the states. A person can move to the court in case of violation of his fundamental rights or if he faces difficulty in their usage. The fundamental rights can be limited or suspended in special situations (emergency).

Question 2.
Write Fundamental Duties that have been to all the citizens of India by Indian Constitution.
Or
In the absence of duties our’rights are like null and void. Which fundamental duties of the citizens are mentioned in the constitution of India? Explain.
Answer:
Our constitution has provided 11 funda-mental duties to the citizens of India, which are as follows :

  1. To abide to the Constitution and respect its ideals and institutions, the national flag and the national anthem.
  2. To cherish and follow the noble ideas which inspired our national struggle for freedom.
  3. To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India.
  4. To defend the country and render national service when called upon to do so.
  5. To promote harmony and the spirit of common brotherhood amongst all the people of India, transcending religious, linguistic and regional of sectional diversities; to renounce practices derogatory to the dignity of women.
  6. To value and preserve the rich heritage of our composite culture.
  7. To protect and improve the national environment, including forests, lakes, rivers and wild life and to have compassion for living creatures. RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties
  8. To develop scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform.
  9. To safeguard public property and to abjure violence.
  10. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity, so that the nation constantly rises to the higher level of endeavour and achievement.
  11. It shall be the duty of every citizen of India as a parent or guardian as the case may be, to provide opportunities for education to his child between the age of 6 and 14 years.

Thus, the Constitution of India given some rights to the citizens and also expects them to become liable citizens by obeying some of their duties.

Question 3.
Which fundamental rights have been provided to the citizens of India? How do you use the right to freedom in daily life?
Answer:
Fundamental Rights of Indian Citizens— Following are the fundamental rights given to the citizens by Indian constitution—

  • Right to equality,
  • Right to freedom,
  • Right against exploitation,
  • Right to freedom of religion,
  • Right related to culture and education,
  • Right of constitutional remedies.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Right to Equality
According to constitution, every citizen of India has been provided various types of freedoms viz.—

  • Freedom of speech and expression
  • Freedom of assembly or meeting in a peaceful manner
  • Freedom of formation of political, social, cultural and economic organization
  • Liberty of dwelling and movement uninterruptedly in India
  • Liberty of business, trade and employment
  • Legal liberty to a person for his self-defence and security of life. By 86th constitutional amendment 2002, education has been declared as a legal right for the children in the age group of 6-14 for having free and compulsory education.

Liberties given to us by our constitution, we use them in our daily life. If our these freedoms are infringed or some interruption is made in their use, then we can seek shelter of the court.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 13 Our Fundamental Rights and Duties

Leave a Comment