RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

RBSE Class 8 Social Science Our Constitution Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the right option :

(i) India is a republic, because—
(a) Independence of Judiciary in India.
(b) India is a secular country.
(c) President is elected it is not a heredity position.
(d) Prime Minister is a supreme Leader.
Answer:
(c) President is elected it is not a heredity position.

(ii) Constitution of India was enacted on—
(a) 28 November, 1949
(b) 26 January, 1930
(c) 26 January, 1950
(d) 28 July, 1950
Answer:
(c) 26 January, 1950

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 2.
Describe the types of Constitution.
Or
Mention the types of Constitution.
Answer:
Two types of the constitution—

  • Written constitution,
  • Unwritten constitution.

Question 3.
Who was the Chairman of Drafting Committee?
Answer:
Dr. Bhim Rao Ambedkar was the chairman of the Drafting Committee.

Question 4.
Who was the permanent Chairman of Constituent Assembly?
Answer:
Dr. Rajendra Prasad was the permanent Chairman of the Constituent Assembly.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 5.
What was the duration of making Our Constitution?
Answer:
Our constitution was formed in a period of 2 years 11 months and 18 days after 114 days meetings.

Question 6.
Why India is called a Secular country?
Answer:
People of different castes, creeds, sects and beliefs live in India and all the people are free to choose the religion of their choice. So India is called a Secular State.

Question 7.
State the process of making our Constitution.
Or
Write a brief note on main events of Indian Constituent Assembly.
Answer:
The constitution of India was developed along with the development of freedom movement in which demand of Constituent Assembly was raised by the Indian citizens, which was accepted by the British Government and formation of the constitution was recommended by the British Cabinet’s group called ‘Cabinet Mission’.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Man Events :

  1. In July, 1946, 296 people’s representatives of the Constituent Assembly of British India were elected and 93 members of Indian Princely states’ representatives were nominated.
  2. The first meeting of the Constituent Assembly was held on 9 December, 1946 and Dr. Rajendra Prasad was elected as the permanent Chairman.
  3. Pt. Jawaharlal Nehru proposed ‘Objective Resolution’ on 13 December, 1946, which was passed by consent of all the members on 22 January, 1947.
  4. A Drafting Committee was formed in the Constituent Assembly and Dr. Bhim Rao Ambedkar was made its chairman.
  5. It took 2 years 11 months 18 days to complete the constitution of India.

Question 8.
What are the salient features of Indian Constitution? Describe briefly.
Or
Exhibit the characteristics of Indian consti-tution and explain how have we adopted secularism?
Answer:
The main characteristics of our constitution are as follows :

  • The Bulkiest and Written Constitution—Indian Constitution is the bulkiest and written constitution. In it, there are 395 articles, which are divided into 22 parts and 8 schedules. But now, there are 12 schedules after amendment.
  • Preamble—It is a part of the constitution. It describes the whole constitution in brief.
  • Inspired by Different Sources—Our constitution has borrowed many features from the constitution of other countries.
  • Secular—India is a secular state where all people have freedom to practice the religion of their choice and faith.
  • Socialism—India is a socialistic country where all people are socially, economically and politically equal.
  • Democratic Republic—It is a democratic republic nation where the President of India is the elected Constitutional head of the nation. He is elected and his post is not hereditary.
  • Fundamental.Rights and Duties—There is a provision of fundamental rights and duties for development of every citizen, which are mentioned in the constitution.
  • Federal Type of Government—India has features of federal type of government.
  • Directive Principles—Directive principles are included in the constitution for the development of citizens.
  • Parliamentary Type of Government—India has adopted parliamentary type of government system.
  • Rigid and Flexible—Indian constitution is rigid, as well as flexible.
  • Single Citizenship—All citizens have been given single citizenship in India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

RBSE Class 8 Social Science Our Constitution Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Indian Constitution is not
(a) written
(b) unwritten
(c) bulkiest
(d) constructed
Answer:
(b) unwritten

Question 2.
Who was the Chairman of Indian Constitution Drafting Committee?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Bhimrao Ambedkar
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. Sachchidanand
Answer:
(b) Dr. Bhimrao Ambedkar

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 3.
What is the minimum age of casting vote in India?
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) 35 years
Answer:
(a) 18 years

Question 4.
Who was the permanent President of Indian Constituent Assembly?
(a) Dr. Bhimrao Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer:
(d) Dr. Rajendra Prasad

Question 5.
Example of unwritten constitution—
(a) Indian Constitution
(b) American Constitution
(c) British Constitution
(d) Chinese Constitution
Answer:
(c) British Constitution

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Fill in the blanks :

1. At present, in our constitution there are …………….. schedules. (8/12)
2. …………….. citizenship has been enshrined in our constitution. (single/dual)
3. …………….. Fundamental Rights are granted to citizen in our constitution. (Six/Seven)
4. First meeting of Constituent Assembly was held on …………….. (9 Dec., 1946/9 Dec., 1947)
5. In our constitution, provision of Directive Principles of state policy are influenced by …………….. (Britain/Ireland)
Answer:
1. 12
2. Single
3. six
4. 9 Dec., 1946
5. Ireland.

Choose True/False statement from the following sentences :

1. Indian Constituent Assembly was formed on the recommendation of Cabinet Mission. (✓)
2. Dr. Rajendra Prasad put ‘Objectives Resolution’. (✗)
3. On 26 January, 1950, Constituent Assembly recommended formation of Indian Constitution. (✗)
4. Our constitution is the lengthiest written constitution. (✓)
5. The collection of fundamental rules and laws which give direction about administration, citizens and their mutual relationship in any state is known as the constitution. (✓)
Answer:
1. True
2. False
3. False
4. True
5. True.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Interim Chairman of Constituent Assembly – Dr. Bhimrao Ambedkar
(ii) Permanent Chairman of Constituent Assembly – Jawaharlal Nehru
(iii) Mover of ‘Objective Resolution – Sachchidanand Sinha
(iv) Chairman of Draft- ing Committee – Dr. Rajendra Prasad
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Interim Chairman of Constituent Assembly – Sachchidanand Sinha
(ii) Permanent Chairman of Constituent Assembly – Dr. Rajendra Prasad
(iii) Mover of ‘Objective Resolution – Jawaharlal Nehru
(iv) Chairman of Drafting Committee – Dr. Bhimrao Ambedkar

Very Short Answer Type Questions :

Question 1.
What is the Constitution?
Answer:
The collection of fundamental rules and laws which give direction about administration, citizens and their mutual relationship in any state is known as the ‘constitution’.

Question 2.
What is written constitution?
Answer:
A constitution of a country in which all rules and laws are found in written form is known as a Written Constitution.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 3.
Write the names of any two countries whose constitution is written.
Answer:

  • India
  • USA.

Question 4.
What is an unwritten constitution?
Answer:
The constitution whose provisions are not in a written form but remains in the form of traditions and conventions is called an unwritten constitution.

For example :

  • Britain.

Question 5.
Give one example of unwritten constitution.
Answer:
Constitution of Britain.

Question 6.
How many schedules are there in Indian Constitution?
Answer:
At present (2016), it has 12 schedules.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 7.
Of which country the concept of Fundamental Rights and independent judiciary of constitution is influenced?
Answer:

  • U.S.A.

Question 8.
Why is India called a Republic?
Answer:
India is a Republic because President is elected and his post is not hereditary.

Question 9.
Write four characteristics of federal form of Government as described in our constitution.
Answer:

  • Central and state level of governments,
  • Division of powers,
  • Written constitution,
  • Independent judiciary.

Question 10.
Why is our constitution called rigid and flexible?
Answer:
For some important amendments in our constitution, a special majority is required whereas for some amendments, a simple majority is enough.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 11.
Which day has been declared as ‘Constitution Day’? When was it celebrated first time?
Answer:
The govt, of India has declared 26 Nov. as ‘Constitution Day’. The first ‘Constitution Day’ was celebrated on 26 Nov., 2015 across the country.

Question 12.
In which year Indian Constituent Assembly was formed?
Answer:
Indian Constituent Assembly was formed in 1946.

Short Answer Type Questions :

Question 1.
What do you mean by Federal Administrative System? Explain.
Answer:
When powers of a nation are distributed between the Union and States, it is called federal administrative system of the government. Our constitution has federal system of government. Characteristics of federal government are like Union and State level governments, distribution of powers, written constitution and independent judiciary etc.

Question 2.
Write any four characteristics of Indian Constitution.
Answer:

  • Lengthiest and Written Consti-tution—Our constitution is the lengthiest and written constitution in the world. In our constitution there are mainly 395 Articles and 8 Schedules. After much amendments, at present (2016) there are 12 Schedules in our constitution.
  • Preamble—It is a part of the constitution. It describes the whole constitution in brief.
  • Secular—India is a secular state where people have freedom to practise the religion of their choice and faith.
  • Socialism—India is a socialist country where all people are socially, economically and politically equal.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Question 3.
Why is our constitution called Democratic Republic?
Or
“India is called a Democratic Republic country”. Clarify with reasons.
Answer:
According to our constitution, India is a democratic republic. People elect the govt. The elected govt, works in accordance with, and is answerable to the people. President is the head of the state, executive and legislature of India. The appointment of the President is not hereditary but he too is elected. Therefore, our country is a republic.

Question 4.
What does parliamentary system of Government mean?
Answer:
In the parliamentary system of govt., the executive is responsible towards the legislature. In this system, President is the Constitutional Head. The actual power vests with the council of ministers. The council of ministers is directly responsible towards the ‘Lok Sabha’.

Question 5.
Why does the govt, work according to certain rules? Explain
Answer:
The work of a govt, is to maintain law and order for which it requires certain executive and judiciary power. If no rules and laws are followed, certain problem arise—

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

  • There will be anarchism in the entire country.
  • There will be no law and order in the country.
  • Govts, would not be made responsible towards the public.
  • It will be too difficult to determine mutual relationship between the govt, and the people, and between persons to persons.

Question 6.
Elucidate the statement that India is ‘A Union of States’.
Answer:
Our constitution establishes a federal form of Government. It has all the elements of a federal form of government. Indian Union is not a result of voluntary agreement of the states. No state has right to separate itself from the state.

Essay Type Questions :

Question 1.
How was Indian Constituent Assembly formed?
Answer:
Formation of Indian Constituent Assembly—The process of formation of Indian Constituent Assembly can be clarified as follows—

  1. The demand of Indians became stronger and stronger for framing a constitution without external intervention. The constitution should be formed by such a Constituent Assembly, which should comprise of elected members on the basis of Universal Adult Franchise.
  2. At last the British govt, accepted the demand of Constituent Assembly and on the basis of the recommendation of Cabinet Mission, the Indian Constitution was found in 1946.
  3. In July, 1946, elections were held for 296 people representatives of the Constituent Assembly of British India. 93 members were nominated as the representatives of the princely estates of their rulers. Even from Rajasthan, 14 members were in the Constituent Assembly.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 12 Our Constitution

Leave a Comment