RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

RBSE Class 8 Social Science Concept of Development InText Questions and Answers

(Activity)
(Page 86 )

Question 1.
Write the names of any five developed and developing countries with the help of teacher.
Answer:
Developed countries—

  • USA,
  • Canada,
  • Japan,
  • Russia,
  • England.

Developing Countries—

  • India,
  • Brazil,
  • Indonesia,
  • China,
  • Srilanka.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

RBSE Class 8 Social Science Concept of Development Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :
(i) Which one of the following is a developed country?
(a) India
(b) Brazil
(c) Indonesia
(d) America
Answer:
(d) America

(ii) What do we call the process of using resources, while keeping in mind of the future generation—
(a) Human development
(b) Economic development
(c) Industrial development
(d) Continuous development
Answer:
(d) Continuous development

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 2.
Write the name of any three developed countries.
Answer:

  • U.S.A.,
  • France,
  • England.

Question 3.
What are the major hurdles in the development of Developing Countries?
Or
Write any two major hurdles come in the development of the Developing Countries?
Answer:
Lack of capital, over-population, outdated technology, poverty, dependence on agriculture, economic disparity, low standard of education and health services and lack of transportation, communication and basic infrastructure—all these conditions are obstacles in the development of developing countries.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 4.
What is the meaning of Human Development Index?
Answer:
In human development Index are included education, life expectancy and purchasing power of individual. Human development index of any country reflects long and healthy life growth in education and educational qualifications and increase in per capita income.

Question 5.
Explain the latest concept of Economic Development?
Answer:
The chief objective of the new idea of development is to remove poverty, unemployment and inequality. So now it is thought that if the level of poverty is decreasing, level of unemployment is low and economic disparities are down, certainly economic development is taking place in that country.

Question 6.
What do you mean by inclusive development?
Answer:
Development in all sections of the society, especially disadvantaged, backward and marginal sections is emphasized on in inclusive growth. Development will only be considered when the benefits of growth are provided to all sections equally.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 7.
Explain the difference between developed and developing country on the basis of economy point of view?
Answer:
Difference between Developed and Developing Countries—Following is the difference in developed and developing countries from the economic disparity point—

  • In the category of developed countries are those countries where economic development is fastest.
  • Income of people has increased.
  • There is rapid industrial growth.
  • Physical amenities are available in plenty.

Developing Countries—Opposite conditions are seen—

  • Population of these countries is very high.
  • Development is slow.
  • There is lack of essential commodities.
  • Most of the population depends on agriculture.
  • Per capita income is very low.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 8.
Describe the problem of environment pollution resulted of modern development.
Or
Natural resources are being used blindly for the sake of development and they have raised before us so many problems. Analyse it.
Answer:
Environmental pollution, which has resulted from modem development, has forced us to change the definitions of development. Excessive exploitation of natural resources for the purpose of development has increased so much in our country, that it is harming the environment. Along with the establishment of industries, water, air and noise pollution has increased due to which people are suffering from many types of diseases.

Due to air pollution in the cities, it is difficult even to take breath. If we take the example of our state Rajasthan, it is seen that the Aravalli mountainous region and forest regions have been damaged severely in greed of minerals and land. Mountains are being cut in name of building roads for transportation, the result of which is suffered by us in the form or reducing mineral resources and uncertainty of monsoon.

To produce more crop from land, we make use of chemical fertilizers and pesticides, due to which, land is continuously being polluted. Water level is decreasing due to excessive use of water. Excessive emission of harmful gases due to excessive use of modes of transport, refrigerators and airconditioners has raised problems such as environmental pollution and hole in the ozone layer. Thus, excessive environmental pollution has resulted from modem development.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

RBSE Class 8 Social Science Concept of Development Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Which one of them is not related to human development?
(a) Healthy and long life
(b) Increase in standard of education
(c) Increase in per capita income
(d) Decline in number of vehicles at home
Answer:
(d) Decline in number of vehicles at home

Question 2.
Which one of them is a developed country?
(a) India
(b) Brazil
(c) Indonesia
(d) Japan
Answer:
(d) Japan

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 3.
Characteristics of a developed country :
(a) Rapid industrial growth
(b) Less per capita income
(c) Dependence on agriculture
(d) Excess population
Answer:
(a) Rapid industrial growth

Question 4.
From which year has United Nations Development Programme been issuing the Human Development Index?
(a) 1990
(b) 1976
(c) 2012
(d) 2001
Answer:
(a) 1990

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 5.
Which one of them is a developing country?
(a) America
(b) Japan
(c) India
(d) France
Answer:
(c) India

Fill in the blanks :

1. Most of the ………………… countries were ruled by other country. (developed/developing)
2. Economic development is such a process that today every ………………… country is making efforts to make it successful. (developed/backward)
3. In modem times, development is measured by ……………….. .(Human Development Index National Groth Rate)
4. Sustainable development is also known as ………………… development. (continuous/intermitlen)
Answer:
1. developing,
2. backward,
3. Human Development Index,
4. continuous.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Choose True/False statement from the following :

1. In continuous development more stress is given specially deprived section, backward and along with marginal section. (✗)
2. Continuous development is that process of development in which natural resources are utilized for fulfilling the requirements of future generation. (✓)
3. Main objective of govt, plannings is growth of all. (✓)
4. Economic development is correlated with developed country. (✗)
Answer:
1. False
2. True
3. True
4. False.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Economic Development Indicator – Education, life expectancy, purchase power of person
2. Human Development Index – Health, education, per capita income
3. Inclusive Development – Requirements of future generation to be fulfilled
4. Continuous Development – Deprived, backward and marginal section
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Economic Development Indicator – Health, education, per capita income
2. Human Development Index – Education, life expectancy, purchase power of person
3. Inclusive Development – Deprived, backward and, marginal section
4. Continuous Development – Requirements of future generation to be fulfilled

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Very Short Answer Type Questions :

Question 1.
Give two characteristics of developed country.
Answer:

  • Fast economic and industrial development.
  • High standard of per capita income.

Question 2.
Discuss two characteristics of developing countries.
Answer:

  • Slow speed of development.
  • Excessive dependence on agriculture.

Question 3.
In modem times, in how many parts are the countries of the world divided into from economic point of view?
Answer:
Two parts—

  • developed countries,
  • developing countries.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 4.
What is economic development in traditional concept?
Answer:
In traditional concept, economic development is a condition in which the Gross National Product (GDP) is growing at the rate of 5 to 7% per annum.

Question 5.
What are the objectives of modem concept of development?
Answer:
Chief objective of the modem concept of development is eradication of poverty, unemployment and inequality.

Question 6.
Which indicators are used to measure the development of any nation?
Answer:
Following economic indicators are used to measure the development of a country :

  • Health,
  • Education,
  • Increase in per capita income.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 7.
By which is development measured in present time?
Answer:
In present time, development is measured by Human Development Index.

Question 8.
Which indicators have been given prominence in Human Development Index?
Answer:
Education, life expectancy and purchase power of person have been given prominence in Human Development Index.

Question 9.
What is the reason of huge difference between a village and city?
Answer:
The cause of huge difference between a village and city is standard of development of the two.

Question 10.
Write short note on inclusive development that took place in India.
Answer:
In inclusive development that took place in India, emphasis has been laid to include every class, especially deprive class, backward class and marginalized class.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Short Answer Type Questions :

Question 1.
What are the major characteristics of developing nation?
Answer:
Following are the characteristics of developing country :

  • Excessive population
  • Slow speed of economic and industrial development
  • Low per capita income
  • Much dependence on agriculture
  • Scarcity of essential commodities.

Question 2.
Discuss Indian concept of economic development.
Answer:
As per Indian concept of development, by utilizing all the resources available in the country’ as required and using them in the interest of the nation, necessary changes in the economic structure and technology should be done. As a result, there is increase in production, income and employment. Hence, people will enjoy high standard of living. People are using mindlessly natural resources. It is not in the interest of the nation. We should regard nature as a precious gift of God. We should use them moderately and judiciously. It is always in the national interest.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 3.
Why are India, Brazil, Indonesia etc. called developing countries?
Answer:
India, Brazil, Indonesia etc. were ruled by developed countries. During foreign rule, these countries suffered from economic backwardness. Hence, they are called developing countries.

Question 4.
How should the resources be used rationally in the interest of the nation?
Answer:
It is not in the interest of nation to use natural resources, free gift of nature, irrationally and unmindfully. However, these should be used judiciously in a limited way.

Question 5.
What is the difference between Inclusive Development and Continuous Development?
Answer:
In ‘Inclusive Development’, emphasis is given on the development of all the sections of the society—deprived, backward and confined sections. On the other hand, ‘Continuous Development’ is that process of development in which natural resources are utilized for fulfilling the requirements of the present generation and also keeping in mind that of fixture generations.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Essay Type Questions :

Question 1.
State the differences between the USA and India from the economical points of views. Throw light on the environmental pollution caused due to modern development.
Answer:
Economic differences between India and America :

  • America is a developed country whereas India is a developing country.
  • Economic development has taken place swiftly in America whereas it has taken place slowly in India.
  • Luxurious items and essential items are available abundantly in America whereas even essential things seem to be scarce in India.
  • Industrial development in America has speeded up whereas it is very slow in India.
  • Per capita income in America is very high in comparison to India.
  • Most of the population of America is engaged in non-agriculture sector whereas in India more population is engaged in agriculture.

Environmental pollution caused due to development :
Environmental pollution, which has resulted from modem development, has forced us to change the definitions of development. Excessive exploitation of natural resources for the purpose of development has increased so much in our country, that it is harming the environment. Along with the establishment of industries, water, air and noise pollution has increased due to which people are suffering from many types of diseases.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Due to air pollution in the cities, it is difficult even to take breath. If we take the example of our state Rajasthan, it is seen that the Aravalli mountainous region and forest regions have been damaged severely in greed of minerals and land. Mountains are being cut in name of building roads for transportation, the result of which is suffered by us in the form or reducing mineral resources and uncertainty of monsoon.

To produce more crop from land, we make use of chemical fertilizers and pesticides, due to which, land is continuously being polluted. Water level is decreasing due to excessive use of water. Excessive emission of harmful gases due to excessive use of modes of transport, refrigerators and airconditioners has raised problems such as environmental pollution and hole in the ozone layer. Thus, excessive environmental pollution has resulted from modem development.

Question 2.
What is meant by continuous development? What are the reasons of development of the concept of continuous development?
Answer:
Continuous development is that process of development in which natural resources are utilized for fulfilling the requirements of future generation. Continuous development is also known as ‘Expansive Development’.

There are various reasons behind the development of the concept of continuous development. In present time, environmental pollution has forced us to change the definition of development. The indiscriminate use of natural resources for development has created major problem before us. Due to greed of minerals and land, the Aravalli range and forest lands have been damaged a lot.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Mountains are being cut in the name of building roads. As a result, we are facing problem of mineral resources and uncertainty of monsoon. So, to put a check on indiscriminate use of natural resources and environmental pollution, the process of continuous development might go on and its benefit can be taking by the present as well as coming generations.

Question 3.
Write the importance of sustainable development along with reasons.
Answer:
In modem time, the concept of sustainable development has much importance. Its importance is hidden because of development.

  1. Future has been threatened because of damage caused to environment due to development. Natural resources are being consumed blindly, which have created a great problem before us. If we see in Rajasthan, Aravalli region has been badly affected due to it. Skilful use of these can be done through sustainable development.
  2. Use of much pesticides has made land barren. In order to overcome this problem, sustainable development is the need of the hour.
  3. Unmindful and uncontrolled use of water has caused a lot of xxnderground water problem in many parts of Rajasthan. In order to overcome this problem we need sustainable development.
  4. Much use of airconditioners, refrigerators, means of transport has damaged our environment due to gases emitted by them and even holes have been made in ozone layer.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Due to the above problems importance of sustainable development has been increasing day by day. All the resources, means and sources must be used skilfully and sensibly.

Question 4.
Discuss the traditional concept of economic development as well as modern one.
Answer:
Concept of Economic Development It has been clarified in the following ways—
(1) Traditional Concept of Economic Development—In traditional concept, economic development is a condition in which the total gross national product increases at a rate of 5 to 7% per annum. Further, it includes changes in the structure of production and employment so that it reduces the share of agriculture and the share of manufacturing and service sector keeps on increasing. In other words, the pace of industrialization is speeded up in place of agriculture.

(2) Modern Concept of Economic Development—In the modern concept of development, the main objective of economic development is the eradication of poverty, unemployment and discrimination. Therefore, now it is assumed that if the level of poverty in a country is on a fall, the level of unemployment is decreasing and economic disparity is declining, the economic development will certainly occur in the country.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Question 5.
State your views on economic development in India.
Answer:
Economic Development in India—In the past, India had a sound reputation of being called rich and wealthy nation because of ample of money it had. Even today, India is endeavouring to establish itself as economic power in the world.

  1. Our doctors, engineers, C.A., chief manager, business men and administrative officer etc. have established their superiority in most of the countries of the world by virtue of their qualification and hard work.
  2. Demand of Indian goods are increasing in the world.
  3. Demand of our space scientist, IIT investigation is increasing day by day.
  4. By utilizing all the resources available in the country as required and using them in the interest of the nation, necessary changes in the economic structure and technology should be done.

Due to it there will be increase in production, income and employment and people may be provided with standard of living.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 11 Concept of Development

Leave a Comment