RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

RBSE Class 8 Social Science Social Justice Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option :
(i) What is the main reason of econom inequality?
(a) Difference of labour
(b) Difference of qualification
(c) Difference of opportunity
(d) Difference of efforts
Answer:
(c) Difference of opportunity

(ii) What is main cause behind inequalities opportunities—
(a) Prejudices
(b) Traditionalism
(c) Discrimination
(d) All of the above
Answer:
(c) Discrimination

(iii) The responsibility of social change lies with-
(a) People
(b) Society
(c) Government
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 2.
Match the both Columns :

Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Caste of marginal Class – Other Backward class
(ii) Tribal Caste – Minority
(iii) Socially, economically and educational back-ward caste – Scheduled tribes
(iv) Small group of language and Religion in population
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
(i) Caste of marginal class
(ii) Tribal Caste
(iii) Socially, economically and educational back-ward caste
(iv) Small group of language and Religion in population

Question 3.
Fill in the blanks of following sentences :
(i) …………………… is the excessive form of caste system.
(ii) Unchanged, rigid and conventional notion are called as …………………… .
(iii) 80 percent poor people of the world live their lives with only …………………… percent resources.
Answer:
(i) untouchability
(ii) pre-conception
(iii) 20

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 4.
Describe the main causes of Economic Disparities in society.
Answer:
Economically, the society can be divided into two groups : the rich and the poor. Some people opine that economic inequality is due to the people who do not want to work hard or do not have skills. They remain poor or deprived and are responsible to create economic inequality. Some fatalists think that this inequality persists because of their fate and as the result of their misdeeds of previous birth. While the fact is that the poor and deprived do not get proper opportunities and apart from it, the discrimination is also the main reason for the economic inequality.

Question 5.
What is social boycott? Write their effects?
Or
What is the social boycott? Explain.
Answer:
Social boycott is a process which shuns a person or a group to mingle completely in the society. These practices deprive the person or the group from those opportunities which are available to others. When that person or the group experiences such discrimination or insulted behaviour for a long period, then finally they accept this as their destiny and begin to live isolated and to keep themselves aloof from the society. This social boycott is ultimately detrimental for the whole society.

Question 6.
Write in details about deprived classes due to social inequalities.
Answer:
Similar to the various societies in the world, many forms of social discrimination and its boycott are also found in India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

These are :
(i) Caste System—The caste system prevalent in India is a insulting, discriminatory and oppressive system for certain groups. The extreme example of it is untouchability. The caste system describes the people according to their profession and status in the society. Although since the 19th century, the association between the caste system and profession is not so rigid as it was in earlier time.

(ii) Violence and Discrimination—Violence and discrimination against the women can be noticed daily. Women are usually deprived of opportunities in the male dominated Indian society.

(iii) Mentally challenged, blind and disabled (special persons) or differently abled persons have to struggle in the society because our society is formed in such a way that it does not fulfil their requirements.

(iv) The news of discrimination with religious and lingual minorities is also heard often; in the whole world, including India.

(v) All the economically deprived people of all the communities are also on the marginal line.

Question 7.
Write the efforts of government for establishing social justice.
Answer:
The efforts made by the government to establish the social justice—

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

(i) The government is making efforts to establish social, economical and political justice. The Indian government recognised the deprive and backward communities in the country and has put them into three categories. The first one is for the scheduled castes in which all the lower communities among the deprived class are included. Second category is of the scheduled tribes in which all the tribal communities are included. The third category is of the other backward classes in which all the socially, economically and educationally deprived communities are included and which are not included in the first and second categories. The communities are given a special attention and some seats and places are reserved for them in the social sphere.

Besides these, other efforts made in the central and state assemblies for scheduled castes and scheduled tribes are in the local bodies, government jobs and educational institutions, reservations are made for the women and other backward classes.

(ii) Special strict laws are made to stop eve- teasing and domestic violence against the women.

(iii) Child labour has been declared illegal and elementary education has been made compulsory and free for all the children between 6 and 14 years of age.

(iv) Constitutional rights have been given to lingual and religious minorities to maintain their specific culture, language and script. They can also open educational institutions for the promotion of the same.

RBSE Class 8 Social Science Social Justice Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 1.
Against social justice is—
(a) sidelining
(b) principle of special opportunity
(c) arrangement of reservation
(d) welfare state
Answer:
(a) sidelining

Question 2.
20 percent people of world are owner of how much percentage—
(a) 20%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 80%
Answer:
(d) 80%

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 3.
People in the society are deprived or poor because—
(a) They don’t have ability
(b) They don’t work hard to improve their own condition
(c) They do not equal opportunities
(d) None of the above
Answer:
(c) They do not equal opportunities

Question 4.
What is the meaning of economic justice—
(a) All are equal in the eyes of law
(b) Equal opportunities to all
(c) Availability of necessary resources to all for living a respectable life
(d) None of the above
Answer:
(c) Availability of necessary resources to all for living a respectable life

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 5.
Some castes were declared ‘Jarayam Pesha’ in India—
(a) Mughal period
(b) British period
(c) Free India
(d) Ancient India
Answer:
(b) British period

Fill in the blanks :

1. People are prevented from mixing in a group or a person in the society due to ………………….. inequality. (social/economic)
2. Violence and discrimination news against ………………….. are read in the newspaper daily. (men/women)
3. Facilities and opportunities we wish for ourselves must extend to others is called ………………….. (social justice/economic justice)
4. Some seats are reserved in ………………….. for other backward section and women. (assemblies/local bodies)
5. Having identified deprived and other backward community, the govt, have prepared ………………….. type of list in our country. (two/three)
Answer:
1. social,
2. women,
3. social justice,
4. local bodies,
5. three.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Choose True/False statement from the followings :

1. Seats have been reserved in the services for differently abled persons.
2. People are poor or deprived in the society because they do not have ability.
3. Inequalities of opportunities in the society is responsible fof social inequality.
4. Preconception is a changeable concept.
5. People of all strata who are economically backward remain on sideline.
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. False
5. True.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’

Question 1.
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Social Justice – Ownership in distñbution of resources
2. Political Justice – Neglecting a special group of society.
3. Economic Justice – Equal participation in politics
4. Marginal Class – Equal social group
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Social Justice – Equal social group
2. Political Justice – Equal participation in politics
3. Economic Justice – Ownership in distribution of resources
4. Marginal Class – Neglecting a special group of society.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 2.
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Untouchability – Untouchable
2. Marginalised – Alienated from main stream
3. Minority – Small group of population from linguistic and religious point of view
4. Prejudice – Having belief without examining facts.
Answer:
Column ‘A’ – Column ‘B’
1. Social Justice – Equal social group
2. Political Justice – Equal participation in politics
3. Economic Justice – Ownership in distribution of resources
4. Marginal Class – Neglecting a special group of society.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain the social justice.
Answer:
The opportunities and facilities we want for us must be available to others is social justice.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 2.
In your social environment what are the prevalent social prejudices about girl education? Write briefly.
Answer:
There is need to eliminate the following prejudices from the society :

  • Consider girl as a burden.
  • No need to educate girl as she has to do domestic chores.
  • Differentiate between girl and child.
  • Daughter is a wealth of other house.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean by ‘Marginal Class’?
Answer:
A part of the society, which is deprived from the mainstream of the society and does not have access to power and resource.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 2.
What is economic inequality?
Answer:
Economic inequality signifies such a society, in which some people are very rich and others are very poor. This economic difference gives rise to economic inequality or economic disparity.

Question 3.
What do you understand about preconception? Explain.
Answer:
Preconception is a belief which totally based on anecdotes, without understanding the matter and without confirming about its facts. The people who suffer from preconception refuse to change their biased thoughts, even after getting information.

Question 4.
When can we hold social inequality responsible for want of individual efforts and abilities?
Answer:
When other issues are equal, individual efforts and abilities related drawbacks of rich and poor are connected to inequality. However, inequality of opportunities can naturalize the efforts of people belonging to marginalised class of people.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

Question 5.
What is stereotype?
Answer:
In a stereotyped society people suffer from such prejudices related to other social sections which can’t be transferred and are rigid. For example, during the British rule, some tribes were declared to the ‘Jarayam Pesha’ tribes. The entire tribe was assumed a group of criminals. Many types of sanctions were imposed on them.

Question 6.
What is discrimination?
Answer:
Discrimination is behaviour done with another group or person. In it, members of a particular groups are declared unqualified for such opportunities, which are open for others.

Essay Type Questions

Question 1.
‘Social inequality is social but it is not due to economic or personal efforts and drawback of ability.’ Explain this statement clearly.
Answer:

  1. Social inequality is not drawback of ability and personal efforts—When people are deprived of taking part in the opportunities, though they are available to other section of the society, they feel neglected. In this way, people belonging to marginalized class feel that their hard work and efforts have gone useless.
  2. Social inequality is not Economic—Social inequality can’t be economic inequality, though they are much correlated to each other. People belonging to marginalised class are very poor.
  3. Social inequality is social—Social inequality is social boycott through a person or a group of society is prevented from mixing with each other. Such person or group is put on marginalized class.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

These ways deprive the person or section (group) from those opportunities, which are open for another person or sections. In this way, a person or section experiencing this ripe of discrimination or misbehaviour for a long time, assumes this to be his destiny. So he stops taking part in the mainstream of the society.

Social boycott, preconception and discrimination leads to existence of social inequality.

Question 2.
‘Why can’t deprived people improve their condition despite hard labour?’ Elucidate.
Answer:
In all the societies across the world, there are some people who do not have a greater amount of precious resources such as wealth and property, education, health and power as compared to rich people in the society. Such people are poor or deprived ones. These people are neither less qualified nor run away from doing hard work. However, they work hard for their livelihood. Despite it, their living standard has not improved.

Following are the reasons of it :
(1) People belonging to the marginalised class work very hard but social inequality has made their hard work and efforts useless.

(2) ‘Social Boycott’ is such a way through which any person or section is completely stopped from taking part in the society. They are neglected in the society. These ways deprive the person or section from those opportunities, which are open to another person or sections. This social inequality goes on from generation to generation. Social inequality is not economic. It is a social boycott.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 10 Social Justice

(3) In our society, preconception, stereotyped society and discrimination has been part of the society. Opportunities are open to the rich but prior are denied because of being disqualified for it despite their hard work. These marginalised people or socially boycotted people have not improved their condition.

Leave a Comment