RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Rajasthan Board RBSE Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

RBSE Class 8 Social Science Our India InText Questions and Answers

RBSE Solutions for Class 8 Social Science

Page No. 4

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 1.
Mark all states and Union Territories in an outline political map of India.
Answer:
(Note : Questions related to map is given in the end of the post)

Question 2.
Find out the capitals of all states and Union Territories with the help of your teacher.
Answer:
States and union territories of India with their capitals :

States and Union Territories States Capitals
Andhra Pradesh Hyderabad
Arunachal Pradesh Itanagar
Assam Dispur
Bihar Patna
Chhattisgarh Raipur
Goa Panji RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India
Gujarat Gandhinagar
Haryana Chandigarh
Himachal Pradesh Shimla
Jammu Srinagar (Summer)
and Kashmir Jammu (Winter)
Jharkhand Ranchi
Karnataka Bangaluru
Kerala Thiruvananthapuram
Madhya Pradesh Bhopal
Maharashtra Mumbai
Manipur Imphal
Meghalaya Shilong
Mizoram Izol
Nagaland Kohima
Odisha RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India Bhuvaneshwar
Punjab Chandigarh
Rajasthan Jaipur
Sikkim Gangtok
Tamilnadu Chennai
Telangana Hyderabad
Tripura Agartala
Uttarakhand Dehradun
Uttarpradesh Lucknow
West Bengal Kolkatta

Union Territories:

Andaman and Nicobar Islands Portblair
Dadar and Nagar Haveli Silvia
Daman and Diu Daman
Chandigarh Chandigarh
Delhi Delhi
Lakshadweep Kavaratti
Puducherry Puducherry

Note: New capital of Andhra Pradesh will be Amravati until it is developed, Hyderabad will be its capital.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 3.
Identify and list the states located on the coastal area of India.
Answer:
Following states are situated at the coastal region of India—

  • Gujarat,
  • Maharashtra,
  • Goa,
  • Karnatak,
  • Kerala,
  • Tamilnadu,
  • Andhra Pradesh,
  • Odisha,
  • West Bengal

Question 4.
List the neighbouring countries of India.
Answer:
Neighbouring countries of India—

  • Pakistan
  • Afghanistan
  • China
  • Nepal
  • Bhutan
  • Bangladesh
  • Myanmar
  • Srilanka

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Page No. 7

Question 1.
Look at the physical map of India and with the help of your teacher identify the consecutive ranges of Himalaya from South to North and write the name of the south most and north most ranges.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India 1
On the south of these ranges is situated Shivalik and farthest north is Tibet or Trans Himalaya.

Page No. 8

Question 2.
Recognize and list the states located in the plains of Ganga and Peninsular plateau.
Answer:
Indian states situated in the Gangetic plains are—

  • Punjab
  • Haryana
  • Uttarpradesh
  • Bihar
  • West Bengal
  • Assam

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

In peninsular plateau following states are included—

  • South-east Rajasthan
  • M.P.
  • Chattisgarh
  • Andhra Pradesh
  • Odisha
  • Maharashtra
  • Jharkhand
  • Karnataka
  • Kerala
  • Tamilnadu.

Page No. 9

Question 1.
Which language is spoken in maximum states? Write the name of states.
Answer:
Hindi is spoken in most of the states of India and Hindi speaking states are :

  • Rajasthan
  • Haryana
  • Himachal Pradesh
  • Uttrakhand
  • U.P.
  • Bihar
  • Jharkhand
  • Chattisgarh
  • M.P.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 2.
Make the list of states according to the language spoken in India.
Answer:
Below is given the list of states where these languages are spoken:

States Language
Andhra Pradesh Telugu
Arunachal Pradesh Missi, Dafla, Naga
Assam Assamese
Bihar Hindi, Bhojpuri
Chattisgarh Hindi
Goa Konkani, Marathi
Gujarat Gujarati
Haryana Hindi
Himachal Pradesh Hindi
Jammu and Kashmir Kashmiri, Dogri
Jharkhand Hindi
Karnataka Kannad
Kerala Malayalam
Madhya Pradesh Hindi
Maharashtra Marathi
Manipur Manipuri
Meghalaya
RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India
Khasi, Jayantiya (Jaintia), Garo
Mizoram Mizo
Nagaland Naga, Aao, Chang, Angami
Odisha Oriya
Punjab Punjabi
Rajasthan Hindi, Rajasthani
Sikkim Nepali, Bhutia, Lepcha
Tamilnadu Tamil
Tripura Bengali, Manipuri, Kakbarak
Uttrakhand Hindi
Uttarpradesh Hindi
West Bengal Bengali
Telangana Telugu, Urdu

RBSE Class 8 Social Science Our India Text Book Questions and Answers

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 1.
Choose the correct answers :
1. Which is not the neighbouring country of India?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Iran
(d) Myanmar
Answer:
(c) Iran

Question 2.
From the population point of view second largest country in the world is—
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Nepal
Answer:
(b) India

Question 2.
Fill in the blanks :
1. India is …………………… largest country in terms of area.
2. …………………… is 29th state separated from Andhra Pradesh in 2014.
3. The group of 36 island in Arabian sea is called as ………………….. .
4. Himalayans are highest and …………………… Mountain ranges in the world.
Answer:
1. 7th
2. Telangana
3. Lakshadweep
4. newest

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 3.
Why is India called a subcontinent? Explain reasons.
Answer:
India visibly appears as an autonomous geographic region existing in South Asia. In its north-westward lies mountain ranges and its north-eastward lies Himalayan mountain ranges. It is surrounded by water bodies from three sides—Bay of Bengal (West), Indian Ocean (South) and Arabian Sea (West). Its geographical location and structure has made impregnable and inaccessible from all the sides. That is why it is called a subcontinent.

Question 4.
Why are River valley projects said to be multipurpose?
Answer:
The river-valley projects are called multi-purpose projects because they fulfill many purposes at a time such as production of electricity, irrigation, drinking water, fisheries, tourism and so on.

Question 5.
Explain effects of Himalayas on climate of India.
Answer:
The Himalayas plays main role on the climate of India. It stops cold waves coming from the North Pole. It helps cause rainfall in India by stopping water-laden winds arising out from the Bay of Bengal.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 6.
Which are the main religions of India? List them.
Answer:
Following are the main religions of India :

  • Hinduism
  • Islam
  • Christianity
  • Sikhism
  • Buddhism
  • Jainism.

Question 7.
In how many geographical regions is India divided? Give their characteristics. OR
In how many geographical regions is India divided? Write names and explain any one of them?
Answer:
India is a vast country. That is why, many physical diversities are found here. India is divided into six physical regions—

  • Northern and North-Eastern Mountain Region,
  • The Ganga Plain,
  • The Peninsular Plateau of the South,
  • Coastal Plain,
  • The Thar Desert,
  • The groups of Island (Archipelago).

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

1. Northern and North-Eastern Mountain Region – In the northern part of India is situated 2500 km long Himalayan mountain range. It is the world’s newest and highest mountain range in the world. The Mt. Everest (8848 Metre) the highest mountain peak, in the world is situated here. It is situated on the Nepal-Tibet border. The Himalayan range from the South to the North is divided into the following ranges : the Shivalik range, the Mid-Himalayan range and the Himalayan range (Himadri range).

It stops monsoon waves arising out from the Bay of Bengal going away and causes rainfall in India. It stops cold waves coming from the Siberia or North. The forest reserves lying here have amazing biological diversity. It contributes immensely in ceaseless water supply to our country. It is a source of many everlasting rivers flowing from here and many beautiful tourist centres are here.

2. The Ganga Plain—Running parallel to the South of the Himalayas lies vast northern plain of India. This plain was formed by the rivers like Ganga, Sutlej, Brahmaputra and their tributaries by dumping the soil brought from the Himalayas. The alluvial soil left by the rivers makes this region the most fertile land. This region is thickly populated due to availability of fertile land, adequate rainfall and congenial environment. Much cultivation of India is done here. That is why it is the ‘Grain Bowl of India’. Much development of transport and industries have taken place in this region.

3. The Peninsular Plateau of the South— Towards the south of the Ganga plain lies the Peninsular Plateau of the south which is also known as ‘The Plateau of Peninsular India’. It has a triangular shape. Its surface is rocky and uneven. Most of the tribal population of India dwell in the hills and forests of Vindhyanchal, Satpura, Makal, Chotta Nagpur and Shadari. This place is famous for production of rubber, tea, coffee and spices. Much mineral resources of our country are found here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

4. Coastal Plain—There are coastal plains situated on both the sides of the southern plateau region in the coastal areas of peninsular India, which have been formed by the rivers emerging from various mountain ranges and through activities of ocean and sea. Rivers of this region are Mahanadi, Godavari, Krishna, Kaveri, Narmada etc.

5. The Thar Desert—The great desert of Thar is situated in the western part of India from Pakistan border in the west of India to Aravalli in middle Rajasthan, covering vast sandy surface of land, and that is why it is called as ‘The Thar Desert’,

6. Archipelago—The group of islands of India are situated in the Arabian sea and the Bay of Bengal. A group of 36 islands situated in the Arabian sea is called as ‘Lakshadweep’. The word ‘Lakshadweep’ means ‘one lakh islands’. 247 islands are situated in the Bay of Bengal, which are called as ‘Andaman and Nicobar’ The northern group of islands are called Andaman whereas the southern group of islands is called as Nicobar. The only active volcano of India is situated ‘Barren Island’ of Andaman. India point in Nicobar Island is the farthest southern island of India.

Question 8.
Why is India called the land of ‘Unity in Diversity’? Explain.
OR
What is meant by culture? Elucidate the feature of ‘Unity in Diversity’ of India.
Answer:
Meaning of Culture—Culture is the way of earning livelihood by human being. It is the characteristics and knowledge of a particular group of people, encompassing language, literature, religion, cuisine, social habits, music and arts.

Feature of ‘Unity in Diversity’ of India— India is a vast country that abounds with physical and cultural diversities. We can come across here high mountains and vast plains. On the one hand, we see plateaus, and on the other hand we can see the Thar Desert in Rajasthan. We can also see the Peninsular plateaus and group of islands in between huge water bodies. Followers of almost all religions and religious sects live here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

India is birth place of many religions such as Hinduism, Sikhism, Buddhism and Jainism. The presence of other faiths, sects and creed make our culture as colourful rainbow of many faiths, customs and creeds. Many languages and dialects are spoken here. Inspite of diversities of culture and creed, India is full of unity, love and harmony. It is the uniqueness of this country.

RBSE Class 8 Social Science Our India Important Questions and Answers

Objective Questions :

Question 1.
Which of the following state does not join the border of Rajasthan?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Uttarakhand
(d) Uttar Pradesh
Answer:
(c)

Question 2.
What percentage of total population of world is found in India?
(a) 15%
(b) 17.5%
(c) 20.5%
(d) 25%
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 3.
In terms of area, the largest state in India is—
(a) Rajasthan
(b) U P.
(c) M.P.
(d) Kerala
Answer:
(a)

Question 4.
How many languages in the constitution are known as the scheduled languages?
(a) 122 languages
(b) 54 languages
(c) 22 languages
(d) 234 languages
Answer:
(c)

Question 5.
Which is the oldest, most ancient and the hardest physical region of India is—
(a) Northern mountainous region
(b) Peninsular plateau
(c) Vast plain of North
(d) Group of islands
Answer:
(b)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 6.
The highest peak of the world in the Himalaya on the border of Tibet-Nepal is—
(a) Kanchanjangha
(b) Mount Everest
(c) K2
(d) Nanda Devi
Answer:
(b)

Question 7.
The highest populated country in the world is—
(a) India
(b) Russia
(c) China
(d) USA
Answer:
(c)

Question 8.
In which state is Telugu spoken?
(a) Telangana
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Odisha
Answer:
(a)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 9.
Which ocean is located in the South of India?
(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Arctic Ocean
Answer:
(a)

Question 10.
Which island groups is located in the Bay of Bengal?
(a) Sumatra island
(b) Lakshdweep
(c) Andaman Nicobar islands
(d) None
Answer:
(c)

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Fill in the blanks :

Questions:
1. A region which is complete in itself from geographical, cultural and environmental point of view is called …………………………. . (subcontinent/continent)
2. The standard time meridian longitude …………………………. passes from Naini near Allahabad (U.P.). (82°30780°30′)
3. Total area of our country is …………………………. lakh sq km. (32.9/36.8)
4 …………………………. is that language which the mother of a person used in his for the purpose of conversation. (Language/Mother-tongue; youth/childhood)
5. The community that live at the remotest places in India is ………………………… . (Schedule Caste/Schedule Tribe)
6. Northern plain of Ganga is located in the …………………………. parallel to the Himalayas. (South/North)
7. …………………………. and Annamalai mountains are situated in southern India. (Nilgiri/Alps)
Answer:
1. sub-continent,
2. 82°30′,
3. 32.9,
4. Mother-tongue, childhood,
5. Scheduled Tribe,
6. South,
7. Nilgiri.

Question 1.
Out of the following (✓) tick the statement which is true/false :

1. India is situated in the Northern-Eastern hemisphere of the world. ( ✓)
2. Marathi is spoken in Gujarat. (✗ )
3. India ranks second after China from the population point of view. ( ✓)
4. Due to 29° longitudinal expansion of India, there is almost two hours difference in its time in Eastern and Western parts. ( ✓)
5. From the point of view of area, Goa is the largest state. (✗ )
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Queston 2.
Match the following :
(A) (B)
(i) Language of Tamilnadu – Goa
(ii) Smallest state of India – Arravalli
(iii) Group of 36 islands – Bay of Bengal
(iv) Oldest mountain range of world – Tamil
(v) In the eastern side of India – Lakshdweep
Answer:
(i) Language of Tamilnadu—Tamil
(ii) Smallest state of India—Goa
(iii) Group of 36 islands—Lakshdweep
(iv) Oldest mountain range of world—Arravalli,
(v) In the eastern side of India—Bay of Bengal.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you understand by continent?
Answer:
The continent is a vast expanse of land surrounded by water.

Question 2.
What do you understand by sub-continent?
Answer:
A piece of land which is complete in itself geographically, culturally and environmentally is called a subcontinent.

Question 3.
Name the two passes that are situated on the north-west of Indian subcontinent.
Answer:

  • Khyber Pass
  • Bolan Pass

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 4.
Why does difference in time occur in Eastern and Western regions of India? Explain.
Answer:
Due to 29° longitudinal expansion of India in Eastern and Western part, there is difference of two hours time.

Question 5.
Which region is called the ‘Grain Bowl of India’.
Answer:
The Ganga Plain of Indian region in the north is called the ‘Grain Bowl of India’.

Question 6.
Name the mountain range located in the north of the Peninsular plateau of India.
Answer:
Vindhya mountain range is situated in the north of the Peninsular plateau of India.

Question 7.
Name the southern-most island of India.
Answer:
Indira point is the southern-most island of Nicobar in India.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 8.
Name the only active volcano of India.
Answer:
The only active volcano of India is located in Barren island of Andaman.

Question 9.
What do you understand by Mother- Tongue?
Answer:
Mother Tongue is the language through which a mother communicates with her child during childhood.

Question 10.
Why is vast northern part of India most fertile? Explain.
Answer:
Ganga, Sutlej and Bramputra and their tributaries bring with them new alluvial soil and due to which this region is very fertile.

Question 11.
Write chief characteristics of Thar Desert.
Answer:

  • Sandy soil
  • scarcity of rainfall
  • scarcity of water
  • high temperature
  • rare vegetation.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 12.
Which place India has from a population point of view?
Answer:
India ranks second place in the world from the population point of view.

Question 13.
State the names of physical regions of India.
Answer:

  • Northern and Northern-Eastern mountainous region (Himalaya)
  • Plains of Ganga
  • Southern Peninsular Plateau
  • Coastal Plain
  • Thar Desert
  • Groups of islands.

Question 14.
By which longitudinal line, Indian Standard Time is determined?
Answer:
Indian Standard Time is determined by 82°30′ Eastern longitudinal line.

Question 15.
What is the difference between civilization and culture?
Answer:
Civilization tells us about the physical development of human race. Culture is intellectual development of human race.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 16.
What is ‘Sahyadri’?
Answer:
Western Ghats hills which are located in the Peninsular plateau of west is called ‘Sahyadri’.

Question 17.
How is the monsoon climate caused in India?
Answer:
The Himalayan range in the north and the mountain range of the north-east stop the humid winds coming from the Bay of Bengal. These winds cause rains in some regions of India.

Question 18.
In which parts of India do tribes live?
Answer:
Most of the Indian tribes live in Peninsular region, Vindhyachal, Satpura, Maikal, Chotta Nagpur, Sahyadri Hills etc.

Question 19.
Why do humid winds coming from Bay of Bengal turn to the North-West?
Answer:
Winds arising out of Bay of Bengal turn to the North-West due to location of the Himalayas and Eastern mountain ranges.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 20.
What is the reason of reorganisation of states in India?
Answer:
States in India have been reorganised on the basis of language spoken in that particular state.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the reason of monsoon rainfall taking place in India?
Answer:
Due to the position and shape of the Himalayas situated in the northern and north-eastern part of India and the mountain ranges of the north-east, the humid monsoon winds coming from the Bay of Bengal stop and cause monsoon rainfall in many parts of India.

Question 2.
According to you, can we say plains of India ‘Grain Bowl’?
Answer:
Yes, we can call the plains of India ‘Grain Bowl’ as it is the most fertile and productive region of India. Running parallel from south to north the Himalayan mountain range is situated vast plains of India. This plain region of India is formed from the alluvial soil brought by Ganga, Sutlej, Brahmaputra and their tributaries. Much cultivation of our country is done here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 3.
Which mountain ranges separate Indian subcontinent from the rest of Asian continent?
Answer:
There is the Himalayan range of mountains from the north-west to the north-east. In the north-eastern regions starting from south-north, there are Arakan hills. These mountains separate Indian subcontinent from the rest of India. The Bay of Bengal is in the East of India, the Arabian sea in the West and in the South, there is the Indian ocean. Thus, India is impenetrable and inaccessible from all sides.

Question 4.
Through which ways did the foreigners reach the Indian subcontinent?
Answer:
North-west and north-west borders of Indian subcontinent have many mountain ranges. Along with this, there are many narrow valley and passes through these mountain ranges. Through these passes and villages, the foreigners entered the Indian subcontinent. Khyber Pass and Bolan Pass are the chief passes. Through the northern passes, paths between Tibet and India opened for communication and from the north-east passes the foreigners came into India which later spread in other parts of India.

Question 5.
What are the problems which the northern and northern-eastern mountain regions are facing recently and why?
Answer:
The north and north-east regions of India is abundant of rich natural and human resources yet excessive cutting of forests and insensible use of other resources in these regions— landslide, rapid soil erosion, etc. have caused a negative impact on the ecological system. Due to unplanned and mindless human activities, these regions, enriched w ith natural and human wealth, are suffering from various types of natural and environmental problems. As a result, human life, other lives have badly affected and living life has become more and more difficult and miserable.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Question 6.
Do you know how were coastal plains of India formed?
Answer:
There are coastal plains situated on both the sides of the southern plateau region in the coastal areas of Peninsular of India. These plains have been built by the rivers originating from various mountain ranges and through sea activities. Rivers of this region are Mahanadi, Godavari, Krishna, Kaveri, Narmada etc. These rivers have built vast plains in their valleys by continuous activities of erosion and deposition.

Question 7.
What are the characteristics of Indian plains?
Answer:
Every physical plain has its own characteristics. Following are the characteristics of Plains of India—

  • In ancient time, various civilization originated and developed in the various valleys of these plains.
  • The plains were formed by bringing new alluvial soils by the rivers.
  • This is the most fertile region of India. It is also known as ‘Grain Bowl of India’.
  • Most of the population of India reside in these plains.
  • Rapid development of transportation and industrialization took place in this region.

Question 8.
Why is India a country of distinct culture? Explain reasons.
Answer:
India is a vast country, having physical and cultural diversities. We can come across here high mountains and vast plains. On the one hand, we see plateaus, and on the other hand we can see the Thar Desert in Rajasthan. We can also see the Peninsular plateaus and group of islands in between huge water bodies. Followers of almost all religions and religious sects live here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

India is birthplace of many religions such as Hinduism, Sikhism, Buddhism and Jainism. The presence of other faiths, sects and creed make our culture as colourful rainbow of many faiths, customs and creeds. Many languages and dialects are spoken here. Inspite of diversities of culture and creed, India is full of unity, love and harmony. It is the uniqueness of this country.

Question 9.
Discuss religious composition of India.
Answer:
India is inhabited by almost all religions and followers of different religious sects. Almost all the religions of the world have flourished. Chief religions amongst them are the Hindus (78.8%), the Muslims (14.2%), the Christians (2.3%), the Sikhs (1.7%), the Buddhists (0.7%) and the Jains (0.4%). The followers of Hinduism, Sikhism and Jainism chiefly live here. A major part of the Muslim population also lives here. India is a birth place of many religions such as Hinduism, Buddhism, Jainism and Sikhism.

Queston 10.
Distinguish between ‘Bangar’ and ‘Khadar’.
Answer:
Bangar:

  1. These plains are com-paratively higher than the plains of Ganga.
  2. Flood-water does not reach here every year.
  3. Old alluvial soil is found in these areas.

Khadar:

  1. These plains are the lower parts of the Plains of Ganga.
  2. Flood-water reaches here every year because of low lying areas.
  3. New alluvial soil is found in these areas.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Essay Type Questions

Question 1.
Describe in detail physical condition of India in the world and explain its major characteristics.
Answer:
India is located in the north/eastern hemisphere of the world. From the south to the north, the expanse of India is in between 8°4′ from the north to 37°6′ latitude. From west to the east, the latitudinal expanse of Indian republic is from 68°7′ east to 97°25′ eastern latitude.

Chief Characteristics :

  1. 82°30′ Eastern longitudinal line is considered as Indian Standard Time, which passes near Nani, Allahabad, U.P.
  2. There is difference of two hours in local time in that of Arunachal Pradesh which lies on the east and Gujarat which is on the west side of 29° longitudinal expansion.
  3. Total area of India is 32.9 lakh sq km. which is equal to 2.47% of the entire world.
  4. India is the second most populated country in the world.
  5. The expanse of India from Jammu and Kashmir in the North to Kanyakumari in the South is three thousand two hundred fourteen (3214) km and from Gujarat in the West to Arunachal Pradesh in the East is 42,933 km.
  6. India is flourishing nation with organic and cultural diversities and its capital is New Delhi.
  7. India is divided into 29 States and 7 Union Territories with administrative point of view, (viii) Rajasthan is the largest and Goa is the smallest state of India from the point of view of area.

Question 2.
Elaborate the North and North Eastern mountainous region of India.
Answer:
On the North and North-Eastern region lies almost 2500 km long Himalayan mountain range is located. It is the oldest and newest mountain range of the world. The highest peak of the world Mt. Everest (height 8848 mtr.) is situated here. The Himalaya is divided into three categories from South to North-Shivalik, central Himalaya (Himachal and in the extreme of North), Himadri (Vast Himalaya). The Himalayas range covers the expanse from North-West to Arunachal Pradesh in the East. Then, turning to the South, it expands towards the South and joins the mountain range of Myanmar and the Naga Hills.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Due to the position and shape of the Himalayas situated in the northern and north-eastern part of India and the mountain ranges of the north-east, the moist monsoon winds coming from the Bay of Bengal stop and cause monsoon rainfall in India. Many rivers originate from this mountain range and their rivers flow fully round the year. Dams have been built on such rivers. River valley projects have been made upon them.

Production of electricity for irrigation and supply of drinking water to the densely populated cities is made available from these projects. This region is rich due to forest wealth. Places of tourism are located here, which are a good source of national income. Due to excessive use of natural resources and mindless cutting of forests in these region, land slide, rapid soil erosion etc. have caused negative impact on the ecological balance. Due to unplanned and insensible human activities, these regions are suffering from various types of natural and environmental degradation.

Question 3.
Give a brief description of Peninsular Plateau of India.
Answer:
The Peninsular plateau is situated in the south of the Ganga plain. Towards the north of this plateau, we have the Vindhyachal mountain. On going towards the North-West, there are the Aravalli mountain range. Towards the West, there are the Western Ghats and towards the East, the hills of the Eastern Ghats and towards the South, there are the Nilgiri hills and the Annamalai hills. This is the oldest, the largest and the hardest land part of India, The world’s oldest Aravalli range is situated in this region.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

The major surface of this plateau is uneven and rocky. Small plateau like Deccan plateau and the plateau of Chhota Nagpur are the parts of the plateau. Most of the mineral resources of India are found in this plateau. The Lava plateau of Deccan is famous for its fertility. It has a specific place for the production of cotton in the country.

This plateau region is famous for growing rubber, tea, coffee and spices. Most of the tribes of India live in the hills of Vindhyachal, Satpura, Maikal, Sahyadri and Chhota Nagpur and in the forest areas of this region. This region is facing the problem of scanty and irregular rains, which has adversely affected the agriculture.

Question 4.
Elaborate on the benefits that we have from the North and North-Eastern region.
Answer:
We have the following benefits from the northern and the North-Eastern mountainous range :

  1. We get monsoon rains in major part of India due to this mountain range.
  2. We get much water supply for the irrigation and other purposes.
  3. Many rivers originate from this range and their rivers flow fully round the year. Dams are built on the rivers. River valley projects have been built upon them. Production of electricity for irrigation and supply of drinking water to the densely populated cities is made available from these projects.
  4. This region is rich due to forest wealth.
  5. Places of tourism are located here.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 Our India

Leave a Comment