RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

RBSE Class 8 Science Our Health, Diseases and Prevention Intext Questions and Answers

Page No 81.

Question 1.
You might have seen different cells in hospital made for the patients of different diseases. Can 3011 answer why this is so?
Answer:
There are some diseases which spread in contact of infectious person or they transmitted from an infected person to a healthy person, called infectious disease. Such diseases are more during particular season. Thus in hospitals special cells are made so healthy person should not infect.

Question 2.
Why do you have to cover your mouth with a handkerchief while sneezing and coughing?
Answer:
Cold, cough are the infectious disease, which transmit from infectious person to healthy person. When a person coughing which is sufferer of this disease, then pathogens come out from mouth and spread in air and inlet the healthy person. So all The time of coughing cover the mouth by clean handkerchief.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 3.
You might have read in the newspaper that cholera has been spread in the flood affected areas In Gujarat ? Why was this happend ?
Answer:
Cholera is an infectious disease and it spread by contaminated food and water. After flood surrounding become dirty, moist and watery by which various bacteria and pathogens develop. Due to this the food and water of that area becomes contaiminated. When such water and food is used cholera develop. This was the reason that in Gujarat after flood cholera spread out.

RBSE Class 8 Science Our Health, Diseases and Prevention Text Book Question and Answers

Mark the correct option:

Question 1.
Leprosy is caused due to –
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Protozoa
(d) Amoeba
Answer:
(b) Bacteria

Question 2.
An example of infectious disease is –
(a) Cholera
(b) Anemia
(c) Joint pain
(d) Cancer
Answer:
(a) Cholera

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 3.
Virus that transmits chicken pox is –
(a) Varicella zoster
(b) Rhinovirus
(c) Plasmodiurn
(d) E. Coil
Answer:
(a) Varicella zoster

Question 4.
in body anemia results in the deficiency of –
(a) Haeinoglobin in the blood
(b) Vitamin
(c) Water
(d) Mineral salts
Answer:
(a) Haeinoglobin in the blood

Fill in the blanks:

  1. Polio is transmitted by …………………….. and …………………….. .
  2. …………………….. solution is used in diarrhea and dysentery.
  3. Cold is caused by ………………………
  4. …………………….. Tablet is helpful in treatment of round worm infection.

Answer:

  1. air, water
  2. ORS
  3. Rhinovirus
  4. Albendazole

Match the following:

Question 1.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention-1
Answer:

  1. (B)
  2. (D)
  3. (A)
  4. (C)

Short answer type Questions:

Question 1.
Draw the diagram of H.I.V.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention-2

Question 2.
What is the function of vaccine?
Answer:
Vaccines provide immunity to our body against disease.

Question 3.
Write the symptoms of swine flu.
Answer:
Following are the symptoms c swine flue –

  1. It spread by means of infection.
  2. Problem develop in throat
  3. Continuous cold
  4. Fever

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 4.
Write the methods of prevention of AIDS.
Answer:

  1. Do not use common razor for shaving.
  2. HIV test before blood transfusion.
  3. Destroy syringe and needle of injection after use.
  4. Adopt simple or temperate life style.

Question 5.
Write the symptoms of cancer.
Answer:

  1. The area in which uncontrolled and rapid cell division takes place, there tumor is formed.
  2. There is so pain in tumor at primary stage.
  3. Unbearable pain in tumor at higher stage.
  4. Cancer may occur tongue. throat, bone, lungs, uterus, etc.

Long answer type Questions:

Question 1.
Explain the cycle of worm infection. Write in detail the harmful effects of worm infection in children, methods of prevention and benefits of worm control in children.
(OR)
Write four harmful effects of wormy Infections. Give two remedies to avoid It. Draw a diagram of Infections worm.
(OR)
Write any four methods of prevention from worm infection.
Answer:
Pathogenic Worm –
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention-3

Harmful effects of worm on the health of children –

  1. Fatigue and uneasiness
  2. Loss of appetite
  3. Stomach pain, vomiting and loose motion
  4. Blood with stool
  5. Deficiency of blood
  6. Malnutrition
  7. Swelling of abdomen
  8. Continuous cough
  9. Loss of weight.

Preventive measures from worm infection –

  1. Wash hand with soap before and after meal.
  2. Wash well the fruits and vegetable before eating.
  3. Drink clean and boiled water.
  4. Wear shoes, cut nails and remain clean.
  5. Do not use open area to excrete, use toilet.
  6. Keep cleaning around toilet.
  7. Aware the children about the advantage of worm control.

Advantage of Worm Control –

  1. The children can go Anganbadi or school everyday.
  2. The children being fit and there is increase in immunity in them.
  3. They grow early.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 2.
Explain in detail the following –

  1. Haemophilia
  2. Food poisoning
  3. Naru disease
  4. Anemia
  5. Leprosy.

Answer:
1. Haemophilla –
lt is a genetic disease. The genes of hemophilia found on sex- chromosome (X) of man. They transmit through woman into next generation.

Symptoms –

  1. In this disease, the bleeding does not stop at a normal injury
  2. The blood does not clot.
  3. Death due to excess of bleeding.

Treatment –
Blood transfusion on time.

2. Food Poisoning –
It is caused by eating contaminated, toxic food spoiled by bacteria. Microorganism produce toxic material in food.

  1. Symptoms – Vomiting. nausea.
  2. Prevention – Keep away from eating contaminated food.
  3. Treatment – Timely doctor’s advise.

3. Naru Disease –
This disease is caused by white thread like worm which has a length 30 cm to 125 cm. Cyclops microorganism. by mode of water enter into the body of healthy person.

Symptoms –

  1. The boils are appeared on the skin of hand or legs
  2. The female worms develops in the muscles
  3. Heavy pain in boils
  4. Fevering
  5. If the worm is not eradicated, it release a toxic substance and die. On death of worm nodules are formed.

Cause of disease –

  1. Drinking of dirty water.
  2. Drinking of contaminated water of well or bavdi.
  3. Drinking of unfiltered water.

Prevention –

  1. Drink filtered water
  2. Drink boiled water.

4. Anaemia –
Deficiency of iron in body, deficiency of blood in body, deficiency of haemoglobin.

Symptoms of disease –

  1. Face becomes pale
  2. Body weakness
  3. Soon fatigue
  4. Vertigo
  5. White blisters on tongue.

Prevention –
Take nutritious food, germinated pulse. grain, green leafy vegetables, fig, sugar beat, brinzal, sesame etc.

Treatment –
Taking iron pills on clinical advice.

5. Leprosy –
It spreads by continuous direct contact with patient.

Symptoms –

  1. Lashes appears on skin
  2. These lashes are insensitive
  3. Due to abundance of lashes, the body organ do not function well
  4. Deformity in the digits.

Prevention –

  1. Such patient should be isolated
  2. Avoid the things used by infected person
  3. Wash the cloths of infected person with germicides like dettol.

Treatment –

  1. Surgical treatment
  2. Vaccination
  3. Replace the damaged organ with artificial organ.

RBSE Class 8 Science Our Health, Diseases and Prevention Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
Such disease which does not spread from one person to another person –
(a) Diarrhoea
(b) Cold
(c) Cancer
(d) ‘tuberculosis
answer:
(c) Cancer

Question 2.
In the following the bacteria of Diarrhoea disease is –
(a) Salmonella typhi
(b) Vibrio choloerae
(c) Vericella joster
(d) E. Coil
Answer:
(b) Vibrio choloerae

Question 3.
Which disease develop by E. Cou bacteria –
(a) Malaria
(b) Dysentry
(c) AIDS
(d) Typhoid
Answer:
(b) Dysentry

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 4.
What is the name of bacteria which cause typhoid –
(a) Salmonella typhi
(b) Mycobacterium
(c) Rhino Virus
(d) E. Coli
Answer:
(a) Salmonella typhi

Question 5.
Which disease develop on bite of female anopheles –
(a) AIDS
(b) Cancer
(c) Malaria
(d) Dengue
Answer:
(c) Malaria

Fill in the blanks:

  1. AIDS spread due to …………………….. (VAH / HIV)
  2. Dengu is a …………………….. disease. (Viral / Genütcal )
  3. Dengu fever develop on bite of …………………….. mosquito. (Addes aegyfti / Anopheles)
  4. Naru disease is caused by white thread like …………………….. (flate worm/round worm)
  5. Transmission of Naru disease by ……………………… (water/air)

Answer:

  1. HIV
  2. Viral
  3. Addes aegyfti
  4. round worm
  5. water.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

True / False:

  1. Infectious disease transmitted from one infected person to a healthy person.
  2. AIDS disease spread by continuous contact of patient.
  3. Cancer is a genetical disease.
  4. In anaemia disease there is deficiency of blood in body.
  5. Polio drops prevent the children from polio disease.
  6. Hepatitis can be prevented by vaccination.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True
  6. True

Math the Column –

Question 1.
Match the following Columns correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention-4
Answer:

  1. (C)
  2. (A)
  3. (B)
  4. (E)
  5. (D)

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
How we become sick?
Answer:
Our body continuously doing different biological reactions. When there is any irregularity or drag is created than we become sick.

Question 2.
What are infectious diseases? Give examples.
Answer:
These are transmitted from one infected person to a healthy person, are called infectious diseases. Example – Diarrhoea, Typhoid, Tuberculosis etc.

Question 3.
What are non-infectious diseases? Give examples.
Answer:
These are not transmitted from one infected person to the healthy person, called non-infectious diseases. Example – Cancer, joint pains, etc.

Question 4.
By which bacteria tuberculosis disease develop?
Answer:
Tuberculosis caused by Mycohacterium bacteria.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 5.
What are the symptoms of tuberculosis?
Answer:
Loss of appetite, loss of weight, weakness, breathing trouble, lungs are affected etc. are the symptoms of tuberculosis.

Question 6.
Which bacteria cause the Diarrhoea? What are symptoms of this disease?
Answer:
Vibrio cholere-bactena cause the diarrhoea vomiting, watery loose motion, muscular cramps, dehydration. tùver, hyper thirst, dryness of tongue etc. are the symptoms of diarrhoea

Question 7.
What are the symptoms of typhoid diseases? What are preventive measure?
Answer:
Infection in small intestine, daily fever, constipation, low heart beat, red spot on upper part of tongue are the symptoms of typhoid disease. Maintain purity of food and water, proper disposal of urine, excreta are the preventive measures.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 8.
What are the symptoms of Polio disease?
Answer:
Spinal cord, brain and legs are affected, stiffness of muscles is also the symptoms of this disease.

Question 9.
What is the preventive measure of polio? Write its treatment.
Answer:
Oral polio vaccine is the preventive measure. Operation, use of Jaipur foot, physio-therapy is its treatment.

Question 10.
Name the pathogenic worm.
Answer:
Naru disease, Leprosy, AIDS, Hepatitis A. Food Poisoning, Swine Flue, etc.

Question 11.
How leprosy spread?
Answer:
It develop by bacteria. It spreads by continuous direct contact with patient.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 12.
What are the symptoms of leprosy disease?
Answer:

  1. Insensitive lashes forms on the skin
  2. Due to abundance of lashes the organs do not function well
  3. Fingures becomes denatured.

Question 13.
What are the effects by AIDS disease? Write any three.
Answer:

  1. Swelling, in lymph nodes
  2. Decrease in number of platelets
  3. Decrease in immunity.

Question 14.
What is the treatment and preventive measure of cancer?
Answer:
If it is diagnose in earlier stages, the patient can be cure by chemotherapy. Removal of cancerous part if there is necessity. Surgery, cobalt radiotherapy and chemotherapy is the treatment.

Question 15.
What is neophilia disease?
Answer:
it is a genetic disease. The genes of haemophilia found on sex chromosome (X) of man. They transmit through woman into next generation.

Question 16.
What is Anaemia disease?
Answer:
Deficiency of iron in the body. deticiency of blood in body and dçficiency of haemoglohin is the anaemia dIsease.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 17.
For preventive the anaemia disease what efforts is government is doing?
Answer:
From the side of the government for preventions of anaemia iron pills are provided free to the students of adolescence.

Question 18.
Which diseases can prevent by vaccine?
Answer:
Diarrhoea, tuberculosis, chicken pox, hepatitis like diseases can be prevent by vaccine.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How many types of diseases? Write with examples.
Answer:
There are two types of disease –

  1. Infectious disease – These are transmitted from an infected person to a healthy person. Example – Diarrhoea, typhoid, tuberculosis, cold etc. These are spreaded by air, water, food, insect and with contact.
  2. Non-infectious disease – These are not transmitted from an infected person to healthy person. Example – Cancer, joint pain etc.

Question 2.
Make a list of common diseases found in human.
Answer:
Followings are the main common disease found in human –

  1. Tuberculosis
  2. Diarrhoea
  3. Typhoid,
  4. Polio
  5. Rabies
  6. Chicken pox
  7. Measles
  8. Cold
  9. Dysentry
  10. Malaria etc.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 3.
Write note on the following common diseases –

  1. Tuberculosis
  2. Diarrhoea.

Answer:
1. Tuberculosis –
This disease spread by bacteria Mycobacterium tuberculosis. Transmission of this disease takes place by wind. Symptom – Loss óf appetite, loss of weight, weakness, blood comes with spit, COfltifluouS cold and cough, bone and lungs affected are the symptoms. Preventive Measures – Isolation of patient, isolation of his things. vaccination at time, do not spitting anywhere. cover mouth with tissue paper at the time of cough.

2. Diarrhoea –
This disease is caused by bacteria Vibrio cholerac. ¡t is transmitted by contaminated water and food. Symptoms – Vomiting, watery loose motion, muscular cramps. dehydration, fever, hyperthirst are the symptoms of this disease. Preventive Measure – Use proper personal hygine, use lull cooked boiled water. According to advise of doctor use life saving drugs etc. are the preventive measure of this disease.

Question 4.
Give in brief information regarding Typhoid and Polio diseases.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention-5

Question 5.
Write the causes, preventive measure and symptoms etc. about the rabies disease.
Answer:
Causes of Rabies disease –
This disease transmitted by infected dog, monkey, fox. jackal having rabies viruses in their saliva. Preventive Measure – Control of non pet dog and cats, vaccination of pet and non pet animals is the preventive measures. Treatment – Rabies infected ani ni ais should be killed, wash the wound with soap, antirabies vaccine taken under the supervision of doctor.

Question 6.
Sonu facing weakness and whiteness of face, he suffers from which disease and what should he eat to prevent the disease?
Answer:
Body weakness and whiteness of face are the symptoms of anemia disease. So, Sonu is suffering from anemia disease. To prevent this disease, he should take nutritious diet as per requirements. He should eat sprouted pulses, green leafy vegetables, fig, beetroot, eggplant, sesame seeds etc.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 7.
Write any four precautions to avoid malaria disease.
Answer:
Following are the 4 ways for prevention of malaria disease.

  1. Don’t allow the water to store near houses, so that mosquitoes could not breed.
  2. Fogging should be arranged to kill the mosquitoes.
  3. Mosquito net should be used.
  4. The patient should rest according to the advice of doctor and should take medicine timely

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write four causes of spreading AIDS. Give some suggestions for the prevention of it. Drawn a level able diagram of HIV virus.
(OR)
Write in detail about AIDS disease.
(OR)
Write full abbreviation of AIDS. Write four causes of this disease. Draw a labelled diagram of HIV Virus.
Answer:
AIDS – The full form of ACDS is Human Iminuno Deficiency Syndrome. This is a fatal disease which damages immune system of patient by which the capacity of fighting against disease is lost in the patient.
Causes of disease –

  1. It spreads by HIV virus.
  2. Usually by sexual intercourse.
  3. By contaminated needle at a time of blood transfussion or taking injection.
  4. Spreads by contaminated blade, razor and acute apparatus used by barbers.
  5. From infected mother to phoetus.

Symptoms –

  1. Swelling of lymph nodes.
  2. Decrease in number of platelets in blood by which fever and bleeding is occurred.
  3. Sweating at night.
  4. Loss in body weight.
  5. Loss of memory, distress in speak, loss in conceiveness.
  6. Infection of other diseases due to loss of immunity.

Prevention –

  1. Do not use common razor for saving.
  2. HIV test before blood transfussion.
  3. Destroy syringe and needle of injection after use.
  4. Adopt simple life style.

Note –
For diagram see text book Q. No. 1 of Short answers type.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 2.
Explain in detail about the following disease –

  1. Measles
  2. Malaria
  3. Cancer
  4. Hepatitis-A.

Answer:
1. Measles –
It is a viral disease, transmitted by air. By this disease red coarses are appeared on skin, itch and sting also start. The patient of this disease should he keep in complete isolation and isolate the things of the patient. For treatment use of antiseptic cream, use of medicine under supervision of doctor.

2. Malaria –
This disease develop due to plasmodium protozoa and also develop by bite of female anopheles. The symptom of disease are – fever with chill, fever in irregular intervals, body pain, heavy thirst, redish face, swelling in liver and spleen, weakness. For prevention from this disease water not be stored neai houses, destroy the mosquitoes, fogging, use of mosquito net. Treatment – Blood test and take drugs under medical supervision.

3. Cancer –
It is a fatal disease.

Causes of disease –

  1. Uncontrolled cell division
  2. Rapid cell division.

Symptoms –

  1. On the place of uncontrolled cell division a nodule is formed
  2. There is no pain earlier in nodule
  3. There is intolerable pain of higher stage
  4. It occurs in tongue, throat, bone, lungs, uterus, etc.

Prevention –
If it is diagnose in earlier stages, the patient can be cure by chemotherapy. Removal of cancerous part if there is necessity.

Treatment –
By surgery and cobalt chemotherapy.

4. Hepatitis-A –
This disease transmitted by virus through medium of water.

Symptoms –

  1. Weakness of liver
  2. Watering in liver
  3. Loss of digestive capacity.

Preventlon –

  1. Use of boiled water
  2. Vaccination.

Treatment –

  1. To available Livonia tablets
  2. Liv 50 dry
  3. Other antibiotic drug under medical supervision.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 3.
Write an essay on dengu fever.
Answer:
Dengu Fever –
It is a viral disease cause by any one type of virus among four types of dengue virus. Transmission – Dengue fever is caused by biting of female mosquito addes aegyfti.

Cause –

  1. Due lo growing of mosquitoes in dirty water.
  2. Due lo growing of insects
  3. Due to biting of mosquitoes
  4. Due to decrease in number of platelets.
  5. Due to growing of mosquitoes in water stored in coolers
  6. Due to dirty matter
  7. Due to deticiency of blood.

Symptoms –
The symptoms of dengue fever appears three or fòurteen days after bite of infected mosquito.

These are as –

  1. fever with heavy chill
  2. Headache
  3. pain in eyes
  4. body and joint pain
  5. loss of appetite
  6. loose motion
  7. red lashes under skin
  8. bleeding from nose and eyes of severe condition.

Prevention –

  1. The water to be not stored near and inside the house.
  2. If water is stored always, the pot should be wash with soap and clean water. By which eyes of mosquitoes can removed.
  3. Spray insecticides in the house.
  4. Dry the cooler when it is not working.
  5. Cover the windows and gets with net.
  6. Keep cover the whole body.
  7. Use spray, cream etc.
  8. Aware the nearby people to control of spreading mosquitoes.
  9. Clean your surrounding.

Treatment –

  1. The patient should be going to rest under the supervision of doctor and drug should be taken at time.
  2. The patient should be provided sufficient food and water.
  3. Platelets should he checked regularly.
  4. Juice of papaya leaves should be drink, because it increases the number of platelets.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 4.
What are the causes of Swine Flu? Write four ways of prevention of Swine Flu. Write the name of two diseases which can be prevented by vaccination.
Answer:
Swine Flu – It is a contagious disease.

Causes of disease –

  1. Coming in contact with the infected person.
  2. Untidy and infected hands.

Prevention –

  1. Wash your hands with soap again and again.
  2. Use handkerchief and tisstie paper during sneezing and cough.
  3. Avoid going at the conjusled areas.
  4. Use mask.

The two diseases that can he prevented by vaccination are –

  1. Cholera
  2. Chicken Pox.

Question 5.
What is meant by vaccination and vaccine?
Answer:
1. Vaccination –
To prevent from disease the vaccine given in childhood. called vaccination. Polio drops given to children is a vaccine which protects children from Polio.

2. Vaccine –
When we fall ill, the pathogenic microorganisms enter into our body and antibodies produced by our body are fail against them, we become ill. If vaccine is a suspension of dead or weak microbes which, when injected into body, stimulates our immune system to produce special proteins called antibody to fight diseases. These antibodies remain in the body and protect it from any microbial attack in the future or protect from disease. Vaccines therefore provide immunity to our body against disease. Diarrhoea. tuberculosis, chicken pox, hepatitis like diseases can be controlled by vaccine.

Question 6.
In India, great personalities has contributed in social awareness. SmI. Savitri Bai Phule was one of them. What do you know about her? Write a note.
Answer:
Smi. Savitri Bai Phule was a great social reformist. Sint. Savitn Bai Pliule was born in the Nal village of Satara district of Maharashtra. She was married at the early stage of 9 years. AT that time untouchability was prevailing in India. But still Savitri Phule managed to provide water to all from her well. She strongly opposed the untouchability, casteism, etc. When plague was spread as an epidemic, Savitri Phule came forward to help and she organised various medical camps for four peoples. She was one of the important female leaders of the modern India. She struggled for the rights of the women.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Our Health, Diseases and Prevention

Question 7.
Categorized the following diseases in the communicable and non – communicable diseases and identify and write d itteren tiate between them. Cold and influenza, Tuberculosis (T.H), Cancer, Pain in joints, Typhoid, Cholera, Heart attack, Acidity.
Answer:
Communicable diseases – The diseases which spread from a sick person to healthy person by Contact are called communicable diseases. Example – Cold and influenza, Tuberculosis (T.B.), Typhoid, Cholera. Non – Communicable diseases – The diseases which do not spread from one person to another by contact are called non- communicable diseases. Example – Cancer. Hean attack, Joint pain, Acidity.

Leave a Comment