RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

RBSE Class 8 Science Blood Circulation Intext Questions and Answers

Page No 72.

Question 1.
What are blood groups ?
Answer:
Every human body contain blood. Each human is having different type of blood group. Karl Landsteiner was the first to give a knowledge about blood groups of human. It confined from research. that the blood group of both donor and receiver must be the same. Karl Landsteiner divided human blood into four groups A. B, AB and O, on the basis of presence of antigen found in blood.

Page No 72.

Question 2.
What is blood bank ?
Answer:
The place. blood of various groups is preserved and stored. called blood hank. For continuity of blood in blood bank, blood donation is necessary. Sodium citrate is added to preserve blood in blood banks. Blood is preserved for about 30 days in blood banks.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Page No 75.

Question 3.
Who can donate blood ?
Answer:
Any male and female can donate blood:

  1. Who is of the age 18 years to 60 years.
  2. Who is of the weight above than 45 kg.
  3. Who is not suffering from the serious diseases like ADS, Hepatitis B or C, Syphilis, Malaria or any other such disease.
  4. Who has not donated blood since last three months.
  5. Who has not gone through a surgery in last six months.
  6. Whose hemoglobin is more than 12.5.
  7. Whose blood pressure is normal.
  8. Whose body temperature is 37.5 and pulse rate is normal.
  9. Female who is not pregnant.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Page No 76.

Question 4.
Why heart beat happens in our body?
Answer:
Due to contraction and.expansion of heart beat happens.

Question 5.
What is the per minute pulse rate of our body ?
Answer:
The average pulse rate of a healthy person is 72 times per minute. According to age, there is difference in pulse rate.

RBSE Class 8 Science Blood Circulation Text Book Questions and Answers

Mark the correct option:

Question 1.
Amount of water in the blood plasma is about –
(a) 70%
(b) 90%
(c) 10%
(d) 45%
Answer:
(b) 90%

Question 2.
Red blood corpuscles are also known as –
(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) Pulse
Answer:
(a) RBC

Question 3.
Which of the following causes red colour of the blood –
(a) Fibrin
(b) Antigen
(c) Haemoglobín
(d) Platelet
Answer:
(c) Haemoglobín

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 4.
How many times does the heart of an adult beats ?
(a) 50 times
(b) 72 times
(c) 110 times
(d) 120 times
Answer:
(b) 72 times

Fill in the blanks:

  1. …………………. kills the bacteria that enters into the body.
  2. There are …………………. groups of blood.
  3. Impure blood is brought back to the heart by ………………….
  4. Blood containing carbon dioxide is purified in the ………………….

Answer:

  1. white blood corpuscles
  2. four
  3. veine
  4. lungs.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Answer in one word:

Question 1.
Name the corpuscles that clots the blood.
Answer:
Platelets.

Question 2.
What keeps the blood in liquid form?
Answer:
Plasma.

Question 3.
How many chambers are there in the heart?
Answer:
Four.

Question 4.
How many types of antigens are there?
Answer:
Two.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Short answer type Questions:

Question 1.
Name the various blood vessels.
Answer:
The body has different types of vessels, which carry blood from one place to other. There are two types of vessels found in body –

  1. Artery
  2. Vein.

Question 2.
How many types of blood corpuscles are there ? Name them.
Answer:
About 40 percent part of blood is formed by blood corpuscles, These blood corpuscles are of three types –

  1. Red blood corpuscles or Erythrocytes (RBCs)
  2. White blood corpuscles or Leucocytes (WBCs)
  3. Platelets or Thrombocytes.

Question 3.
Why are white blood cells catted the soldiers of body?
(OR)
Why are white blood cells called soldier cells?
Answer:
White blood corpuscles provide immunity to the body. They destroy infective pathogens or parasites and make body healthy. They clean the body by eating dead or injured cells. So these corpuscles are also known as soldiers of our body.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 4.
Write the functions of blood.
Answer:
Following are the main functions of blood –

  1. Blood transports oxygen and carbon dioxide lo hie body.
  2. Blood transports nutrients and excretory substances.
  3. Protects our body from disease by destroying the foreign bacteria and viruses.
  4. It stops bleeding by forming blood clot at injury.
  5. It transports other substances like hormones, antibodies etc.
  6. Maintains body temperature.

Question 5.
What will happen if clot is not formed on injury?
Answer:
At injury of our body bleeding starts hut the blood corpusles paltelets present in our blood develop blood clotting so that bleeding stops. If blood clotting will not form then bleeding would not stop. Deficiency of blood is occured in the body of accidental person due to over bleeding and life comes in danger. If timely treatment has not given then death may occur.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the structure of heart with diagram.
(OR)
Draw a labelled diagram of human heart.
Answer:
Structure of the heart – The heart is a organ which function as a pump, that helps in the transportation of substances by blood. It works continuously. Human heart is divided into four chambers. Upper two chambers are called auricles and lower two chambers are called ventricles. In between the chambers there is a partition wall. This partition wall protects mixing of oxygenated and deoxygenated blood. The heart contracts and relaxes alternatively by which blood is pumped into ducts.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-1

Question 2.
Write a short notes on –

  1. Blood Group
  2. Blood Bank.

Answer:
1. Blood Group –
Each person has different blood group. Karl Landsteiner was the first to give a knowledge about blood groups in human. Karl Landsteiner divided human blood into four groups A, B, AB and O, on the basis of presence of antigen found in blood.

Important work like blood donation are boon for society due to knowledge of blood group. Blood group is also important in the field of justice and legislation. Criminals can be identified on the basis of DNA test obtained from blood. Deficiency of blood can fulfilled by blood donation by matching the blood groups of donar and receiver.

2. Blood Bank –
Deilciency of blood is occured in the body of accidental person due to over bleeding at an accident, That’s why the person is in need of blood. As far as possible the blood must be taken from relative because it is easy to match desirable blood group. When desirable blood is not receive from relatives, try to get it from blood banks.

So the place, where blood of various groups is preserved and stored, called blood bank. For continuity of blood in blood bank, blood donation is necessary. Sodium citrate is added to preserve blood in blood banks. Blood is preserved for about 30 days in blood banks. When required, blood of desired blood group is made available to the injured person or patients from these blood banks.

RBSE Class 8 Science Blood Circulation Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
In what form the haemoglobin works to carry oxygen in whole body?
(a) In form of tissue
(b) In form of pigment
(c) In form of oxyhaemogobin
(d) All of the above
Answer:
(c) In form of oxyhaemogobin

Question 2.
It helps in control of continuous bleeding of blood during injury –
(a) Platelets
(b) White blood corpuscles
(c) Red blood corpuscles
(d) All of the above
Answer:
(a) Platelets

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 3.
From following which vessel brings blood into the heart from different parts of the body?
(a) Arteries
(b) Veins
(c) (a) and (b) both
(d) Both are not
Answer:
(b) Veins

Question 4.
Where the human heart is situated in the body?
(a) In cavity
(b) In narow
(c) In stomac
(d) In brain
Answer:
(a) In cavity

Question 5.
From AIDS?
(a) H.I.V
(b) Vibrio
(c) Tuberculosis
(d) N1H1
Answer:
(a) H.I.V

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 6.
World AIDS day is celebrated on –
(a) 28 February
(b) 5 June
(c) 11 July
(d) 1 December
Answer:
(d) 1 December

Fill in the blanks:

  1. Red blood corpuscles have red pigment named …………………… (Vimbano/Haemoglohin)
  2. The person having AB blood group is called …………………… (Universal donor/Uni versai recipient)
  3. The oxygeneted blood carry from heart to various parts of the body done by …………………… (Arteries/Veins)
  4. Heart continuously …………………… (in motion/beats)
  5. Heart upper two chamber are …………………… and lower two chambers called …………………… (auricle-ventricle/ventricle-auricle)

Answer:

  1. Haemoglobin
  2. Universal recipient
  3. Arteries
  4. Beats
  5. auricle-ventricle.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

True / False:

  1. Blood is called liquid connective tissue.
  2. Red blood corpuscles provides immunity.
  3. In human blood four type of antigenes are present.
  4. Person of O blood group is universal donor.
  5. One time contraction and relaxation of heart ¡s called heart beat.
  6. Heart is divided into two chambers.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True
  6. False.

Math the Column –

Question 1.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-2
Answer:

  1. (C)
  2. (A)
  3. (B)
  4. (E)
  5. (D)

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
There are four types of blood groups in human being. What type of antigen and antibody are found in ‘O’ blood group?
Answer:

  1. No antigen is found in ‘O’ blood group.
  2. Antibody a and b are found in ‘O’ blood group.

Question 2.
What is blood ?
Answer:
In our body for the transportation of substances, a red coloured liquid is found which is called blood.

Question 3.
In which type of animals blood is found’?
Answer:
Blood is found in all vertebrate animals.

Question 4.
What is the approximate part of plasma in blood’?
Answer:
About 50 – 60 percent part of the blood is plasma.

Question 5.
What is the nature of blood plasma’?
Answer:
The nature of blood plasma is basic due to presence of inorganic basic salts.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 6.
Why the nature of blood plasma is alkaline?
Answer:
Due to presence of inorganic alkaline salts.

Question 7.
What is liquid connective tissue?
Answer:
Plasma gives property to blood to remain in liquid form, Due to this, blood is called liquid connective tissue.

Question 8.
Write the full name of RBC and WBC.
Answer:

  1. RBC = Red Blood Corpuscles
  2. WBC = White Blood Corpuscles

Question 9.
Why the red colour of red blood corpuscles?
Answer:
Haemoglobin pigment is present in red blood corpuscles, due to this they have red colour.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 10.
Where the red blood corpuscles formed?
Answer:
Red blood corpuscles are formed in bone marrow.

Question 11.
Which corpuscles is known as soldiers corpuscles ?
Answer:
White blood corpuscles are called soldiers corpuscles.

Question 12.
Which corpuscles are helpful in blood clotting?
Answer:
Platelets.

Question 13.
Write the name of antigens found in human blood.
Answer:
Antigen A, Antigen B.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 14.
Write the name of antibodies found in human blood.
Answer:
Antibody a and antibody b.

Question 15.
What is blood transfusion ?
Answer:
Deficiency of blood can be fulfilled by blood donation by matching the blood groups of donor and receiver, it is called blood transfusion.

Question 16.
What is blood donor and blood receipient?
Answer:
That person who donate the blood, he is blood donor while the person who receive the blood, is called blood receipient.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 17.
Which blood group person is the universal donor ?
Answer:
Person of O blood group is the universal donor. This blood group person can donate the blood to all.

Question 18.
Which blood group person is the universal receipient?
Answer:
Persons of AB blood group can receive the blood from all persons, so such blood group person is known as universal receipient.

Question 19.
What is mixed for preservation of blood in blood bank ?
Answer:
Sodium citrate is added to preserve blood in blood bank.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 20.
How many days we can preserve the blood in blood bank?
Answer:
Blood can preserved for about 30 days in blood bank.

Question 21.
What is the age of blood donation?
Answer:
Persons having the age 18 to 60 years can donate the blood.

Question 22.
Who perform the function of blood transport in the body?
Answer:
Heart and blood vessels perform the blood transport in the body.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 23.
Which scientist gave the knowledge of blood group ?
Answer:
Scientist Karl Landsteiner.

Question 24.
Name the blood vessels found in body.
Answer:

  1. Arteries
  2. Veins.

Question 25.
What is the average pulse rate per minute of a healthy person ?
Answer:
The pulse rate of a healthy person is 72 times per minute.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 26.
What is the reason of heart beat ?
Answer:
Due to alternative contraction and relaxation of heart.

Question 27.
Who discovered the blood circulation?
Answer:
William Harvey discovered the blood circulation.

Question 28.
Name the diseases caused by defeciency of blood.
Answer:
Anaemia, polycythaemia, blood cancer, Hepatitis – B, AIDS etc.

Question 29.
When we celebrate world AIDS day? What is the test for AIDS ?
Answer:
1st December is celebrated as world AIDS day. AIDS is diagnosed by ELISA test.

Question 30.
Which carbonic matter are present in blood ?
Answer:
Protein, glucose. fat, acid, hormone etc.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 31.
Which experiment we did for measurement of heart beat and who discovered it?
Answer:
Heart beat is measured by stethoscope and a French doctor R. Laennee discovered it in 1816.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is human blood ? What are its parts?
Answer:
Human blood – In our body, for the transportation of substances, a red coloured liquid is found which is called blood. Human blood has two main parts –

  1. Plasma in liquid form
  2. Corpuscles in solid form.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 2.
Describe in short about the blood part plasma.
Answer:
Plasma – It is light yellow, clean, sticky and transparent liquid. About 50-60 percent part of blood is plasma. Generally, it contains 90 percent water and 10 percent organic and inorganic substances. The nature of blood plasma is alkaline due to presence of inorganic alkaline salts. Blood contains protein, glucose, fatty acids, hormones etc., organic substances. Plasma gives property to blood to remain in liquid form. Due to this, blood is called liquid connective tissue.

Question 3.
Write about the significance of blood group.
Answer:
Significance of blood group –

  1. Blood donation are boon for society due to knowledge of blood group.
  2. On demand convenient blood group is available from blood bank for registered blood donor for accident suffering man and ill persons.
  3. Blood group is also important in the field of justice and legislation. Criminals can be identified with DNA test taken from samples of blood groups.
  4. Deficiency of blood can be fulfilled by blood donation by matching the blood groups of donor and receiver.

Question 4.
In how many parts blood group has been divided ? Describe.
(OR)
Fill in the given table, the types of antigen and antibody found in human blood groups.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-3
Answer:
Karl Landsteiner divided human blood into four groups A, B, AB and O, on the basis of presence of antigens found in blood. it is classified in the following manner – Human Blood Group
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-4

Question 5.
When it is possible In the body coagulation like clotting of blood?
Answer:
Blood coagulation is possible in the body when antibody ‘a’ is present with antigen A or antibody ‘W is present with antigen B. Thus, the blood (low is stopped in capallaries due to blood coagulation.

Question 6.
Give general Information about the disease develop by blood infection.
Answer:
Several disease are caused due to deficiency of blood or infection in blood such as Anaemia, polycythaemia, blood cancer, Hepatitis B, AIDS etc. AIDS is spreading in India as epidemic disease which is not curable just now. Its virus is called HIV. Protection of it is better cure.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 7.
Tell some facts about AIDS.
Answer:

  1. 1st December is celebrated as world AIDS day.
  2. AIDS is diagnosed by ELISA test.
  3. The full form of AIDS is Acquired Immunol Deficiency Syndrome.
  4. It is not curable syndrome.
  5. AIDS spreads by HIV virus.

Question 8.
According to age show the difference in human pulse rate ¡n the tabular form.
Answer:
Pulse Rate of Human Body according to Age
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-5

Question 9.
Observe the given table and write the conclusions:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-6
Answer:
Following conclusions can be drawn on observing the above table –

  1. Recepient having blood group AB can take blood from people having any týpe of blood group.
  2. Donor having blood group O can give blood to people having any type of blood group.
  3. Person with All blood group is universal recepient.
  4. Person with O blood group is universal donor.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 10.
How many types of blood corpuscles? Write their names. Write the two functions of white blood cells.
Answer:
Blood corpuscles are of three types:

  1. Red blood corpuscles (RBC)
  2. White blood corpuscles (WBC)
  3. Platelets.

Functions of white blood cells:

  1. Their function is defensive. They destroy the infective pathogens or particle and keeps the body healthy.
  2. They clean the blood by eating dead or injured cells.

Question 11.
There is weakness ¡n our body after donating blood. Write your views about this delusion.
Answer:
Generally, there is a delusion about blood donation that it causes weakness in the body after the blood donation. But nothing is like this. Even there are many benefits of blood donation, The transient weakness comes from blood donation, which is recovered within few hours after the blood donation. The following things should be kept in mind after blood donation –

  1. After blood donation take fluid diet for 24 hours, such as juice, milk etc.
  2. After blood donation do not work hard or don’t exercise for 24 hours.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write name’ of main parts of human blood and describe with diagram the blood corpuscles.
Answer:
Human blood has two main parts –

  1. Plasma
  2. Blood Corpuscles

Blood Corpuscles – About 40 percent pari of the blood is formed by blood corpuscles. These blood corpuscles are of three types –
1. Red Blood Corpuscles (RBC) –
These corpuscles are spherical, flat like, biconcave and without nucleus. Red blood corpuscles have red pigment named haemoglobin, which provides red colour to the blood. The haemoglobin ad as oxygen carrier in the form of oxyhaemoglobin. Red blood corpuscles are formed in bone marrow.

Functions of Red blood corpuscles –

  1. Transportation of oxygen to each cell of the body.
  2. Transportation of food.
  3. Maintain the body temperature.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-7

2. White Blood Corpuscles (WBC) –
Comparatively bigger than RBC and nucleated. They are irregular in shape. No pigment is found in them, hence they are colourless. They are also called soldiers corpuscles. Comparative to RBC they are less in number.

Functions of White blood corpuscles –

  1. Their function is defensive. They destroy the infective pathogens or parasites and keeps the body healthy.
  2. They clean the blood by eating dead or injured cells.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-8

3. Blood Platelets or Thrombocytes –
Blood platelets are small in size, non nuclated and irregular. These are less in number of blood. These are also formed in bone marrow.

Functions of Platelets –
Its main function is to help in blood
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-9

Question 2.
Describe the different blood vessels found in the body.
Answer:
Our body has different types of vessels, which carry blood from one place to other. There are two types of vessels found in body –

  1. Artery
  2. Vein

1. Arteries –
These carry oxygenated blood from heart to all parts of the body because flow of blood is rapid and al high pressure. Thus the walls of arteries are thick and flexible. Arteries divide into small tubules reaching into tissues known as capallaries.

2. Veins –
Veins collect deoxygenated blood from all the body pairs and carry it to the heart. The wall of veins are thinner than of arteries, veins contain such type of valve which maintain unidirectional flow of blood i.e. from body parts to heart. Capallaries present in tissues recombine to form veins which carry blood to heart.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 3.
Describe the proteins found ¡n human blood.
Answer:
After the knowledge of blood group. it came to know that human blood has two type of proteins –

  1. Antigen
  2. Antibody

1. Antigen –
These proteins are of two types found in human blood—Antigen A and Antigen B. Capital letter of alphabet A and B are used as indicator for antigen.

2. Antibody –
Like antigen, antibodies are of two types – antibody a and antibody b. Small letters of alphabet a and h are used as indicator for antibodies. Blood coagulation is possible in the body when antibody a is present with antigen A or antibody b is present with antigen B. Thus, the blood flow is stopped in capillaries due to blood coagulation. Karl Landsteiner divided human blood into four groups A, B, AB and O, on the basis of presence of antigens found in blood which are shown in table –
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-10

Question 4.
What do you mean by blood transfusion? Give information regarding blood transfusion.
Answer:
Blood Transfusion –
On deficiency of blood in body, we can complete this deficiency by giving blood of matching blood group. This process is known as blood transfusion. In this process the blood group of both donor and recipient matched and then transfused. Knowledge about Blood Transfusion
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-11
Note – Right marks (√) means blood can be donate and wrong mark (x) means blood can not be donated.

Question 5.
What is blood donation ? Who can donate blood ? What are the considerable things after blood donation? Explain.
Answer:
For continuity of blood in blood banks, blood donation is necessary. Blood donation camps are hold for take away blood. Arrangements are available in Red Cross Society, all government hospitals and big private hospitals. Desirable blood group is provided on demand to accident suffering persons from these blood banks.

Who can donate blood ?
Man and women who completes the following conditions may donate the blood –

  1. Whose age is 18 to 60 years old.
  2. Whose weight is above 45 kg.
  3. Who is not infected from AIDS, Hepatitis B and C, Syphilis Malaria or any other severe disease.
  4. Who has not donated blood since three months.
  5. Who has not undergone from any operation since 6 months.
  6. Whose hemoglobin level is above 12.5.
  7. Whose blood pressure is normal.
  8. Whose body temperature is 37.5°C and normal pulse rate.
  9. Woman, who is not pregnant.

Considerable things after blood donation –

  1. Take liquid substances like within juice, milk etc. 24 hours of blood donation.
  2. Do not hard work within 24 hours after blood donation.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation

Question 6.
Explain the blood circulation in human.
Answer:
Heart and blood vessels perform blood circulation in human. Heart act as a pump for blood circulation and blood vessels carry the blood from one place to other place. Heart is situated in thoracic cavity and ivided into four chambers. Upper two chambers are called auricle and lower Two chambers are called ventricles. The parturition between chambers protect mixing of oxygenated and oxygenated blood.

Heart contract and expand due to this blood pump out in blood tubes. The blood comes into the heart from different parts of body through veins while contain much quantity of carbon dioxide, it is called impure blood. Impure blood is pumped from heart to lungs. blood become oxygenated and comes back to heart. This pure blood from the heart goes to cells of various organs of body through arteries. In this way continuous blood circulation takes place in the body.

Question 7.
In blood transfusion process match the blood groups of donor and recipient by √ and x and write the significance of blood donation. Blood donation has been called greatest donatiou (Mahadan). Blood donation can save lives of such people who have scarcity of blood in body due to excessive bleeding. Apart from this, people with other diseases which causes blood deficiency, can also be saved by donating blood. Thus, people’s life can be saved from blood donation.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-12
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Blood Circulation-13

Leave a Comment