RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

RBSE Class 8 Science Bio-diversity Intext Questions and Answers

Page No 47-48.

Question 1.
Enlist the animals and plants found in our vicinity (nearby area) in following table.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-1.0

Pages No 51-52.

Question 2.
Classify the all example of species given in text book according to their classes in the following table –
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-1
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-2

RBSE Class 8 Science Bio-diversity Text Book Questions and Answers

Mark the correct option:

Question 1.
The species which is not found in natural habitat hut is present in conserved area is called –
(a) Endangered
(b) Extinct
(c) Extinct in natural habitat
(d) Endemic
Answer:
(c) Extinct in natural habitat

Question 2.
Which of the following is Endangered species –
(a) Neem
(b) Khejdi
(c) Indrok
(d) Ber
Answer:
(c) Indrok

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Fill in the blanks:

  1. Record of all the Endangered species are kept in _____ .
  2. Those plants and animals species whose any representative member is no longer alive is called _____ .
  3. The plants and animals species which are found exclusively in a particular area are called _____ to that area.
  4. There are _____ biodiversity hotpots in to whole world.

Answer:

  1. Red data book
  2. Extinct
  3. Endemic
  4. 34

Short answer type Questions:

Question 1.
What are the conserved and protected areas for the plants and animals ?
Answer:
Central and state government has established wild life sanctuaries, national parks, zoo, botanical gardens, etc. which are the conserved and protected areas for plants and animals.Our country has more than 510 wild life sanctuaries and 102 national parks. Rajasthan has 30 wild life sanctuaries, 4 national parks and 4 restricted areas.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 2.
What is the Red Data Book?
Answer:
Red Data Book – A hook containing the records of endangered species. There are separate red data books for plants, animals and other species.

Question 3.
What are the biodiversity Hot Spots?
Answer:
‘Those biogeographical regions which are very rich in biodiversity or are site of large number of endemic species and whose biodiversity (plants and animal species) are under constant threat due to selfish man made activities are called biodiversity hot spots.

These biodiversity hot spots have many endangered, vulnerable and endemic species of plants and animals. There 34 biodiversity hot spots in the world. Out of these, two hot spots are situated in India – Western Ghats, and Eastern Himalayan region. Many species found in these hot spots are threatened because of rapid deforestation, therefore, there is an urgent need to protect them.

Question 4.
Why the Botanical gardens were established?
Answer:
Botanical garden are established to conserve plant species which are extinct in wild or are endangered. There are about 1600 botanical gardens in world. These botanical gardens are established to conserve plants and seeds as seed banks. One of the largest botanical garden of our country is Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanical Garden, Sibpur, Howra (West Bengal). It spreads out in 269 acres of land.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Long answer type Questions:

Question 1.
What are the causes and harm effects of deforestation? Write a note.
(OR)
What are the causes of deforestation? Write the four harmful effect of deforestation.
Answer:
Causes of Deforestation-Destruction of forests due to man made or natural factors is called deforestation.
The following are the causes of deforestation –

1. Use of wood in furniture and fuel –
Wood is required for fuel, furniture, construction work, paper and for making decorative items of the wood and ship etc. The forests are being indiscrimentaly cut to get wood, so this is the cause of deforestation.

2. Excessive grazing by animals –
Animals use the vegetation for food. Due to excessive grazing there is the destruction of vegetation besides this animals also reduce the fertility of land by means of trampling.

3. Land used for residence and agriculture –
Rapidly increasing population and urbanization are also cause of deforestation. We are cutting the forests to increase the cultivable land area to fulfil the needs of food of rapidly increasing population. Apart from this the forests are being cut down for making roads, railway lines, dams, buildings and factories.

4. Natural Factor –
Due to flood or drought, fire in forests are also the cause of deforestation.

Harm Effects of Deforestation –

1. Reduction In land fertility –
The roots of plants bind the oil firmly. Cutting of the trees makes the soil loose, such loosened soil is carried away by strong wind and water currents. The top upper surface of soil is rich in humus and nutrients. The fertility of the soil is reduced due to this loss of top layers of soil. This adversely affects the vegetation of that area.

2. Unbalanced ratio of oxygen and carbon dioxide –
We know that plants take carbon dioxide (CO2) and release oxygen (O2) in he process of photosynthesis. The delicate balance of these gases is getting disturbed due to deforestation. Due to increased amount of carbon dioxide in the atmosphere the average temperature of the world is also being increased, this is known as Global Warming.

3. Reduction In land water –
Trees absorb water from the soil through their roots and this water is released from the plants in the form of water vapours in the process of transpiration. The amount of water vapours in atmosphere is being gradually reduced due lo deforestation, and leading to continuous reduction in rainfall.

4. Land slides –
Due to loss of tree cover in mountain area the capacity of soil to bind firmly is being lost. This has lead to increasing incidences of land slides like Uttarakhand disaster.

5. Loss of animals and birds habitat –
Forests are a form of natural and excellent habital for different species of animals, birds and plants. Their habitats are destroyed by deforestration.

6. Increase in natural disasters –
Natural disasters like earthquakes, drought, floods, cyclones etc. are also causes of extinction of many species of plants and animals.

7. Changed Climate –
Due to deforestation there is increase in a pollution of air, water and soil and by this climate is changing. The species which are not able to adapt in the changed environment are becoming rare and extinct.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 2.
What efforts have been taken for biodiversity conservation? Write ¡n detail.
Answer:
For the conservation of biodiversity the following efforts has been done. The methods of bîodiversity conservation has been divided into two categories –

  1. Natural or in – situ –
    • Sanctuaries
    • National Park
    • Conserved Forest Area.
  2. Artificial or ex – situ –
    • Zoological park
    • Botanical garden.

1. Natural or In-situ – We all have the responsibility of conservation of biodiversity. Several national and international organizations are working for the conservation and protection of forests and wild life. For the conservation rules and regulations, policies and laws has been prepared. We must abide the rules strictly. The wild life sanctuaries, national parks, zoological parks (zoo) and botanical gardens etc. established by central and State governments are conserved and protected areas for conservation of plants and wild life. Wild life sanctuaries and National parks –

Wild life sanctuaries and national parks have been established to conserve some important species of animals and plants in their natural habitat. Our country has more than 510 wild life sanctuaries and 102 national parks. Cutting of trees and hunting of animals is strictly prohibited in these forests. Some wild life sanctuaries and national parks are Bandhavgarh in M.P. (Tiger), Bandipur in Karnataka (Tiger),

Gir in Gujarat (Asiatic Lion), Kajiranga in Assam (Indian Rhino), Kanha in M.P. (Tiger), Periyar in Kerala (Asian Elephant). Dachigram in Jammu and Kashmir (Kashmir Stag), Keoladev Ghana National Park in Bharatpur [Rajasthan (Siberian Crane)], Ranthambore National Park. Rajasthan (Tiger). Sundarban, West Bengal (Tiger). [here are 30 wild life sanctuaries, 4 national parks and 4 restricted areas in Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

2. Artificial or Fix-situ
(A) Zoological Park are those places where wild animals and birds are exhibited in protected cages to give information and spread awareness in common people about wild life. These parks are also providing services as breeding centres of animals which are extinct in wild. Main aim of zoo is to make people aware about conservation of environment and produce a zeal of love and care of wild life.

(B) Botanical Garden – Botanical gardens are established to conserve plant species which are extinct in wild or are endangered. There are about 1600 botanical gardens in world. These botanical gardens àre established to conserve plants and seeds as seed banks. One of the largest botanical garden of our country is Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanical Garden, Sibpur, Howra (West Bengal). It spreads out in 269 acres of land.

RBSE Class 8 Science Bio-diversity Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
Hawai Crow’ is an extinct species. Which species has been considered as extinct:
(a) Doda bird
(b) Crow
(c) Hephant
(d) Tiger
Answer:
(a) Doda bird

Question 2.
The common species found in both categories of endangered and endemic –
(a) Snow leopard
(b) Gangetic Dolphin
(c) Krishna buck
(d) One horned rhino
Answer:
(b) Gangetic Dolphin

Question 3.
Category of Kalimantan mango plant species is –
(a) Endangered
(b) Indemic
(c) Extinct in natural habitat
(d) Extinct
Answer:
(c) Extinct in natural habitat

Question 4.
The number wild life sanctuaries and national parks in Rajasthan is –
(a) 30 and 4
(b) 44 and 4
(c) 510 and 102
(d) Indefinite
Answer:
(a) 30 and 4

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 5.
The plant species which falls in more than one category, its example is –
(a) Su Phog
(b) Red Sandal
(c) Paneer flandh
(d) Indrok
Answer:
(d) Indrok

Question 6.
From following which is not the endemic plant species –
(a) Penpa
(b) Khedula
(c) Su phog
(d) Kokia cookei
Answer:
(d) Kokia cookei

Question 7.
Example of extinct animal species in following is:
(a) Hawaii Crow
(b) Vyoming frog
(c) Dodo bird
(d) Black buck
Answer:
(c) Dodo bird

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 8.
Those species that have been regularly decreasing from a fixed level are known as –
(a) Extinct species
(b) Special regional species
(C) Endangered species
(d) None of these .
Answer:
(C) Endangered species

Fill in the blanks:

  1. India is called as biodiversity ________ . (less rich country / rich country)
  2. The loss of biodiversity is called ________. (degradation of biodiversity / degradation of wild life)
  3. Endangered species are those may become ________ in near future. (not extinct / extinct)
  4. Many exoitic birds visit India during their breeding sceason are called ________ (migratory birds / residential birds)
  5. For plants, animals and other species there is a ________ red data book.(one / separate)

Answer:

  1. rich country
  2. degradation of biodiversity
  3. extinct
  4. migratory birds
  5. separate

True (or) False:

  1. Ranthambor national park is the site of migratory birds.
  2. Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanical Garden spreads out in 269 acres of land.
  3. Zoological park established to give information and awareness to common people about wildlife.
  4. There is increase in the amount of oxygen in atmosphere by deforestation.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Match the Column –
Question 1.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-3
Answer:

  1. (iii)
  2. (iv)
  3. (i)
  4. (ii)

Question 2.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-4
Answer:

  1. (b)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (C)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is biodiversity?
Answer:
Different species of animals and plants found in a particular area is know as biodiversity of thaiarea.

Question 2.
In how many categories the species of plants and animals have been classified by international union for conservation of nature?
Answer:
Classified into four categories –

  1. Extinct
  2. Extinct in natural habitat
  3. Endangered
  4. Endemic.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 3.
Write the name of one animal species and one plant species of extinct in natural habitat category.
Answer:
Animal species – Hawaiian crow: Plant Species – Kalimantan Mango.

Question 4.
Write the name of one animal species and one plant species found in two categories.
Answer:
Animal species – Gangetic Dolphin Plant specles – Indrok

Question 5.
Where the Indian gaint squirrel is found?
Answer:
indian gaint squirrel is found in Pancharnarhi biosphere reserve.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 6.
Write the name of one animal species and one plant species of extinct category.
Answer:
Animal species – wild pigeon: Plant species – Saint Helena olive.

Question 7.
Write the name of one animal species and one plant species of endemic category.
Answer:
Animal – Snow leopard: plant – Sup hog.

Question 8.
What do you mean by deforestation?
Answer:
Destruction of forests due to man made or natural factors is called deforestation.

Question 9.
Write the name of migratory place of migratory birds found in Jodhpur area.
Answer:

  1. Khichan near Falaudi
  2. Near Guda Vishnoiyan, Kakani pond.

Question 10.
What are migratory birds?
Answer:
Such exoitic birds in their breeding season fly for long distance and visit India called migratory birds.

Question 11.
Write any two causes of deforestation.
Answer:

  1. In order to obtain wood for furniture and fuel, forests are cut indiscriminately.
  2. Overgrazing by animals in forest area also leads to (causes) deforestation.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Draw a table to write the species of animal and plants accordingly in the relevant columns:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-5
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-6

Question 2.
Does whole India have same type of species of animals, plants and microorganisms?
(OR)
Why India is called biodiversity rich country?
Answer:
No, due to different environmental conditions of different geographical regions of our country the species of plants and animals found in these regions are also different, about 45,000 species are found in India alone. These variations or diversities found in species of animals, plants and microorganisms of India are greater than such variations of other countries of the world. Therefore, India is called as biodiversity rich country.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 3.
What is meant by endemic species? Explain.
Answer:
Endemic Species – Those species of plants and animals which are restricted to a particular locality or region are called endemic species. As wild mango and Sal trees are endemic plant species. Indian gaint squirrel are endemic animal species. Its other example are – Animal species – Snow leopard (Himalaya range), Gangetic Dolphin (river Ganga). Plant species – Indrok, Penpa, Khedula, Su phog (Rajasthan). Red sandal (south-western ghat).

Question 4.
What do you know about endangered species?
Answer:
Endangered Species –
These are those species of plants and animals whose number have been reduced to a critical stage and they may become extinct in near future, if their timely conservation efforts are not taken. They are called endangered species. As –

Animal Species –
Asiatic Lion, Gangetic Dolphin, Black Buck, One Horned Rhino, Desert Lizard, Gondawan, Son Chirayya, Bijju. Plant Specles – Paneer bandh, Rohida, indrok. Guggal. Fog or Fogra.

Question 5.
What are extinct species? Give examples also.
Answer:
Extinct Species –
No representative of such species of plants and animals is found alive in present time, fall in the extinct category; As –

Animal species –
Bird Dodo, Wild Pigeon, Woolly Mammoth, Tasmanian Tiger.

Plant Species –
Saint Helena olive, Cycads, Kokia koki.

RBSE Solutions for Class 8 Social Science Chapter 6 Industrial Panorama

Question 6.
What is meant by extinct species in natural habitat? Explain with example.
Answer:
Extinct in natural habitat – No representative of such species of plants and animals is found alive in natural habitats but their living representative can still be seen in artificial habitats. As –

Animal species –
Hawaiian Crow, Vyoming’s frog, Black coated soft tortoise.

Plant specles –
Kalimantan Mango (Kasturi).

Question 7.
What are the migration places of migratory birds? Where these places In Rajasthan? Write name.
Answer:
Migration places of migratory birds – To avoid adverse environmental conditions (excessive cold) of their native places, many species of exotic birds in their breeding season uy for long distance and visit India, which has varied climatic conditions. These birds are called migratory birds, like Kurjaan (Siberian crane). Their important place of migration in Rajasthan are as follows –

  1. Khichan near Falaudi, Jodhpur
  2. Keoladeo National Park Ghana, Bharatpur
  3. Near Guda Vishnoiyan, Kakani pond, Jodhpur
  4. Tal Chhapar, Churu
  5. Didwana, Nagaur.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 8.
Is it true that “till this earth remain rich in forests having trees and mountains. It will continue nurturing human progeny”?
Answer:
Yes, it is true that “till this earth remain rich in forests having trees and mountains, it will continue nurturing human progeny”. This is also described in our ancient literature because green plants are the only living organisms on the earth which can transform the light, energy of the Sun into chemical energy of our food, to which we call photosynthesis. If plants get destroyed then the existence of human beings may be in danger. So we should always in try to conserve biodiversity.

Question 9.
By means of recycling of paper we can control the deforestation. Prove it.
Answer:
We know that 17 full grown trees are cut to get one tonne of paper. So by means of recycle of paper we can reduce the deforestation. Paper can be recycled S to 7 times and it can be used. If paper maximally recycled then we can save many trees in a year.

Question 10.
How the rain rate reduced by deforestation? Explain.
Answer:
Rain rate reduced due to deforestation because plants are the main factor which maintain the water cycle in atmosphere. If plants will not absorb the water from the soil then plant leaves would not form the vapours for the formation of clouds. If clouds will not form then rain would also not formed.

Question 11.
Observe the given table and complete
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-7
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-8

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What is degradation of biodiversity? Write main reasons of degradation of biodiversity.
Answer:
Degradation of biodiversity – We know that on the earth various types of animals and plants are present. There are certain organism which are not visible to us but they are important for us. Mostly trees are the habitat of animals. If trees are cut then plants will destroyed but with this shelter place of animals would also destroyed.

In this way the number of animals dependent on them would gradually reduce and these animals may reach the verge of extinction in near future. This loss of biodiversity is called degradation of biodiversity Main reasons of degradation of biodiversity –

1. Deforestation – Destruction of forests due to man made or natural factors is called deforestation. Following are the main reasons of deforestation –

  1. To get the land for agriculture.
  2. For construction of houses and factories.
  3. Use of wood in fuel and furniture.
  4. For excessive grazing by animals.
  5. NaturaI factors – (a) fire (b) drought,
  6. flood.

The forests are being indiscriminately cut to get wood for above mentioned purposes. Apart from this the forests are being cut for making roads, railway line, dams, buildings and factories.

2. Hunting of animals and birds –

  1. Many animals are hunted for their teeth. flesh, hide or skin, horn and bones etc.
  2. Man for his entertainment hunting birds and other animals. Hence species of animals and birds are facing the danger of extinction due to indiscriminate hunting and poaching.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 2.
How can you contribute to the maintenance of green wealth of your locality? Make a list of actions to be taken by you.
Answer:
To maintain the green wealth in our locality we can contribute in the following ways –

  1. By organizing awareness camps.
  2. By celebrating the Van Mahout.
  3. By acquainting people about the availability of free plants from the nurseries.
  4. Advising people to give plants in gift on the occasion of birthday, marriage, etc.
  5. Planting in the nearby area with the help of children.
  6. Imparting significant role of planting by inviting forest employees to the mass.

Question 3.
In how many categories international union for conservation of nature have been classified the plant and animal species and what was its basis?
Answer:
Species of plants and animals have been classified into following categories by International Union for Conservation of Nature (IUCN) –

  1. Extinct
  2. Extinct in natural habitat
  3. Endangered
  4. Endemic.

Its basis was as following –
1. Extinct – These are such plants and animals, whose information remain in scientific books or they are conserved in plant and animal sanctuaries but are not present in natural and conserved artificial regions. Example – Wild pigeon, Saint Helena olive.

2. Extinct in natural habitat – No representative of such species of plants and animals is found alive in natural habitats but their living representative can still be seen in artificial habitats. Example Hawaiian crow and Kalimantan mango (Kasturi).

3. Endangered species – These are those species of piatits and animals whose number have been reduced and they may become extinct in near future. If their timely conservation efforts are not taken they may become extinct. Example Indrok plant species and vulture animal species.

4. Endemic Species – Those species of plants and animals which are restricted to a particular locality or region are called endemic species. These are not found in other areas in their natural form. Example – plant species – red sandal (south – western ghat) and animal species—snow leopard (Hi malaya range).

Question 4.
What do you know about following cow breed –

  1. Kankrej
  2. NIalvi

Answer:
1. Kankrej – This breed is found in Barmer, Pali and Sanchor and Naigad areas of Jabre district. Characteristics features of this breed are strong sturdy body of median length, broader shoulders, straight loin, broader forehead in the unirai depression, long strong and bent horns, long hanging earlobes, rainted hump and relative shorter tail. These are liked by farmers due to their ability to move fast and carry out heavy work.

2. Malvi – This breed is famous as beast of burden. The body is strong and sturdy and the colour is grayish of this breed found in Malvi region of Jhalawar. The colour of their males become dark grey as they grow older. There are two types of. this breed

(a) larger malvi (b) smaller malvi, larger are bigger malvi is found in ihalawar while smaller one is restricted to Kota and Udaipur districts. Main identification points of this breed are strong body, straight loin, strong but short legs, broad shoulders, developed hump, depressed forehead, pointed horns which emerge out from outer regions of head towards front side, small and pointed earlohes, long tail reaching upto ankle region.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity

Question 5.
What information you have about Rathi cow and Nagori oxen?
Answer:
The following characteristics found in Rathi cow and Nagori oxen –
1. Rathi – The cows of this breed are high milk yielding. ibis breed represent a mixture of Sahiwal, Red Sindhi and Haryana. The colour is either fawn or mosaic. This is included in one of the best breeds of the cow. This can gives upto 25 – 30 pounds milk. ‘Their tail is long and abdomen is large. The oxen of this breed are lazy and heavy weight.

2. Nagori – The oxen of this breed are very energetic, alert and famous for ploughing. The region of origin of Nagori breed in sohalak area of Nagaur district. Well developed long body, strong neck and shallows, medium sized horns, long earlohes, thin legs, well developed hump, small tail are main identification points of cow and bull of this breed.

Question 6.
The names of some animals and plants are given below. Separate and list them as extinct species and endangered species and differentiate between the two species. Vulture, Rohida, Wild Pigeon, Saikas, Fog or Fogara, Kokiya Kuki, Dodo Bird, Gondavan.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Bio-diversity img-9
Difference – Extinct species – Such species of plants and animals whose no representative is alive at present are called extinct species. Endangered species – a – Such species of plant and animals whose number have been reducing continuously to a critical stage and they may become extinct in near future if not conserved timely arc called endangered species.

Leave a Comment