RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

RBSE Class 8 Science Road Safety Important Question and Answers

Objective Questions:

Question 1.
In case of accident, we have to call police apart from ambulance, What is the telephone no. to call the police –
(a) 100
(b) 101
(b) 104
(d) 108
Answer:
(a) 100

Question 2.
Road accidents are generally the result of carelessness of drivers, whose main factors are –
(a) High speed of vehicle
(b) Driving while drunken
(c) Talking on mobile
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.
Driving without driving licence is an offence. The minimum age for obtaining a licence of geared vehicle is –
(a) After 16 years
(b) After 19 years
(c) After 21 years
(d) After 18 years
Answer:
(d) After 18 years

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 4.
While driving vehicle it is necessary to follow all traffic rules. Under which Motor vehicle act, there is a provision of punishment for the violation of road safety rules –
(a) 1986
(b) 1987
(c) 1988
(d) 1989
Answer:
(c) 1988

Question 5.
Driver always has to drive in his own lane, for changing the lane which device would he use –
(a) Break
(b) Gear
(c) Horn
(d) Indicator
Answer:
(d) Indicator

Question 6.
The path which is used by pedestrian to cross the road is –
(a) White strips path
(b) Yellow strips path
(c) Red strips path
(d) None of these
Answer:
(a) White strips path

Question 7.
Road accidents are harm to the society, such accidents can be prevented by –
(a) Driving vehicle in day time
(b) Always drive while glowing light
(c) Wearing pagan
(d) Following all the traffic rules
Answer:
(d) Following all the traffic rules

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 8.
Road safety includes –
(a) Driving in one’s own lane
(b) Not driving while drunken
(c) Do not use mobile while driving
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 9.
The minimum age to get temporary licence for without gear vehicle is –
(a) 14 years
(b) 16 years
(c) 18 years
(d) 21 years
Answer:
(b) 16 years

Question 10.
To call ambulance at the time of accidents, the number that has to be dialled is –
(a) 100
(b) 101
(c) 102
(d) 108
Answer:
(c) 102

Question 11.
The telephone number for women’s security helpline is –
(a) 100
(b) 104
(c) 102
(d) 108
Answer:
(b) 104

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is a road accident?
Answer:
Collision of vehicles on road because of the violation of traffic rules by vehicle drivers is a road accident.

Question 2.
What can be the chief had consequences of road accidents?
Answer:
In road accidents, sometimes there can he loss of lives or victims become handicapped.

Question 3.
What is the ratio of the mistakes of the vehicles drivers in road accidents in developing countries?
Answer:
64% to 95%.

Question 4.
Which valid document is compulsory with a driver to drive a vehicle?
Answer:
It is a valid driving licence.

Question 5.
Which rules should road users/drivers follow on the road?
Answer:
They must follow traffic rules.

Question 6.
How many people die in road accidents in India every year?
Answer:
There are about 1.38 lac people die in road accidents in India every year.

Question 7.
How many people in India get injured In road accidents every year?
Answer:
Around five lac people are injured in road accidents in India every year.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 8.
How many people in Rajasthan lose their lives in road accidents every year?
Answer:
They are around 9,000 people.

Question 9.
How many people in Rajasthan are injured in road accidents every year?
Answer:
They are around 23,000 people.

Question 10.
How can road accidents be reduced?
Answer:
Road accidents can be reduced significantly by following the traffic rules properly.

Question 11.
When can a person get a temporary licence for a without gear vehicle?
Answer:
It can be received after the age of 16 years.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 12.
When can a person get a permanent licence for a geared-vehicle?
Answer:
It can be received after the age of 18 years.

Question 13.
How should a pedestrian cross the road?
Answer:
A pedestrian should cross the road using zebra crossing.

Question 14.
How should a moving vehicle change the lane?
Answer:
A moving vehicle should change the lane by first giving the indicator.

Question 15.
Where should vehicle be parked?
Answer:
A vehicle should he parked at a proper place.

Question 16.
Why should a vehicle be parked at a proper place?
Answer:
It does 1101 disrupt traffic and no accident occur then.

Question 17.
Why should a vehicle be not driven at a high speed?
Answer:
To avoid accident it should not be done.

Question 18.
What will be the impact of drunk- driving?
Answer:
It will certainly lead to road accident.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 19.
Should a mobile be used while driving a vehicle?
Answer:
No, a mobile should not be used while driving a vehicle.

Question 20.
How should we drive a vehicle to keep ourselves and others safe?
Answer:
To keep ourselves and others safe, we should drive a vehicle by obeying the traffic rules completely.

Question 21.
On whom do road accidents have impact?
Answer:
Road accidents have impact on nation, state, society, family and all the persons.

Question 22.
How can we give brighter future to society with safely?
Answer:
By following the traffic rules properly we can do so.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Helmet is precautionary measures. What precautions would you keep in mind to avoid accidents?
Answer:
Any driver has to follow the given rules to avoid accidents –

  1. Don’t’ drive the vehicle in high speed and uncontrolled manner.
  2. Never drive the vehicle while drunken.
  3. Don’t use mobile or listen to the music while driving.
  4. Follow the traffic signs necessarily.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 2.
Many persons lose their lives in road accidents. Write three basic ideas to stay away from the road accidents.
(OR)
Prevention from road accidents is must. Give any three preventive measures against road accidents.
Answer:

  1. Always use helmet/seat belt while driving.
  2. Proper license of the driver must be there.
  3. The driver should not use mobile, listen to the music while driving the vehicle.

Question 3.
Mention some of the chief reasons of road accidents.
(OR)
Any type of carelessness leads to road accidents. Mention any four reasons which are responsible for road accidents.
Answer:
The following may he some of the chief reasons of road accidents:

  1. To drive a vehicle at a high speed.
  2. Carelessness of a vehicle driver.
  3. Drunk-driving.
  4. Violation of traffic rules by a vehicle driver.
  5. Use of a mobile phone while driving a vehicle, and listen to the music.
  6. Not lo use helmet or seat belt.

Question 4.
What are the duties of a vehicle driver as a citizen?
Answer:
The following are the duties of a vehicle driver as a citizen –

  1. Drive the vehicle following the traffic rules.
  2. Not only to ensure one’s safety hut also of others too.
  3. Not to be careless in driving.
  4. Observe speed limit.
  5. Not to mix drink with driving.
  6. Use helmet or seat belt.
  7. Not to use mobile phone while driving a vehicle and not to listen to the music too.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 5.
Explain briefly about the bad consequences of road accidents.
Answer:
The consequences of road accidents are never pleasant. They are always painful. The consequences of road accidents are always disastrous for a country, state, society, family and all the persons. They have negative effects on the victim, her/his family and the society.
For example –

  1. A road accident victims may lose her/his body part or may die too.
  2. The family of the victims has to suffer sudden economic burden.
  3. there is loss of vehicle or property.
  4. Administrative or legal problems.

Question 6.
Write down the phone numbers of the following Emergency services –

  1. Police
  2. Fire Fighting
  3. Ambulance
  4. Emergency Services

Answer:

  1. Police – 100
  2. Fire Fighting – 101
  3. Ambulance – 102
  4. Emergency Services – 108

Question 7.
How can we give brighter future with security to our country ?
Answer:
We, all as good citizens must follow the traffic rules properly. It will help preventing or reducing road accidents. In this way. we can give brighter future with security to our country.

Question 8.
Why should we follow traffic rules. Write ans’ two reasons.
Answer:

  1. Road safely rules are related to our safety. Accidents can he avoided by following road safety rules.
  2. It is also legally required to follow road safety rules.

Question 9.
Why it is necessary to use helmet while driving the two wheelers?
Answer:
Uses of Helmet –

  1. In case sudden accident helment prevents from the head injury.
  2. As per the motor vehicle act 1988, there is provision of penalty if any body drives two wheeler without helmet.

Essay Type Questions:

Question 1.
Write down the measures to avoid road accidents.
Answer:
The following measures may help to reduce or prevent road accidents.

  1. Use helmet or seat belt, as the case may be, while drinking a vehicle.
  2. A valid driving licence must be made mandatory for a vehicle driver.
  3. A vehicle driver must observe to the traffic signals displayed on the road.
  4. A vehicle must be driver under the valid speed limit and control.
  5. Vehicles must be parked safely at a proper parking place.
  6. Use zebra crossing while crossing Die road,
  7. Never undertake drunk-driving. Ii certainly leads to road accidents.
  8. The driver should not drive the vehicle carelessly.
  9. A vehicle driver should never use a mobile phone while driving a vehicle. He/she should not listen to the music too.
  10. Drive your vehicle is the proper lane. (live indicator before changing the lane.
  11. Vehicle drivers must have knowledge about traffic lights, traffic rules etc. They must obey them.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 19 Road Safety

Question 2.
How is road safety a public issue? What are the legal actions against the violatory of the traffic rules ?
Answer:
Road safety in fact, is a public issue. Every person in the society, as a good citizen must follow the traffic rules properly. It will help in reducing or preventing the road accidents. All the citizens should exhibit responsibility to reduce road accidents. They. we will be able to give our country and society a safe, secure and brighter future. If a person does not follow the traffic rules for road safety, there are provisious for punishment under motor vehicle Act 1988.

Question 3.
‘Drinking is adolescence grows the probability of road accident’. Give logics in its favour.
Answer:
The above statement is nearly right that drinking is adolescence grows the probability of road accident. The following are the logics in its favour.

  1. An adolescent driver doesn’t assess a valid Driving Licence.
  2. An adolescent driver doesn’t have ample driving experience to ensure safety is difficult road situations.
  3. An adolescent driver is not mentally muture in this age.
  4. An adolescent driver doesn’t understand the responsibility properly because of lack of immaturity.
  5. An adolescent driver doesn’t have proper knowledge about the traffic rules. He/she doesn’t well understand the pains of others.
  6. An adolescent driver takes the use of helmet or seat belt as a burden.
  7. An adolescent driver normally drives the vehicle at light speed.
  8. Adolescent drivers normally use mobile phones or listen to the music while driving the vehicle. They may drive under intoxication too.
  9. Adolescent drivers normally violate traffic rules too.
  10. Intoxication or free-hand driving way also lead to road accidents. Thus, the above logics prove the above statement. We should make the adolescent drivers realise their responsibilities to themselves and to the society. We should train them to follow traffic rules. It will help to reduce road accidents and adolescent drivers will he partner in this effort.

Leave a Comment