RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 17 Environment

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

RBSE Class 8 Science Environment Intext Questions and Answers

Page No 179.

Question 1.
On the basis of your observation like plants and animals in an area, fill the following table 011 your experience.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment-1

RBSE Class 8 Science Environment Text Book Question and Answers

Mark the correct options:

Question 1.
The biotic components of natural environment is –
(a) Plants
(b) mountains
(c) Fields
(d) water
Answer:
(a) Plants

Question 2.
What does the pollution in simple terms means?
(a) Uncontaminated environment
(b) Contaminated environment
(C) Uncontaminated and contaminated environment
(d) nice environment
Answer:
(b) Contaminated environment

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 3.
Which of the following is not included in the environment friendly life style?
(a) Limited use
(b) Controlled use
(c) Wise use
(d) Unlimited use
Answer:
(d) Unlimited use

Question 4.
When is the world environment day?
(a) 21 June
(b) 05 June
(c) 2 October
(d) 14 November
Answer:
(b) 05 June

Fill in the blanks:

  1. The blanket covering us on all sides is called ……………………..
  2. The live element mentioned in the Indian culture are ……………………..
  3. Abiotic components include ……………………..
  4. Soil pollution has resulted in the decrease in fertility and …………………….. of soil,

Answer:

  1. Environment
  2. Earth, water, air, lire and sky
  3. all non-living
  4. production or production capacity.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Short answer type Questions:

Question 1.
Write the types of environment.
Answer:
Environment is mainly two types –

  1. Social environment – The main component of social environment is society.
  2. Natural environment – Biotic and abiotic are the components of natural environment.

Question 2.
What is pollution? Mention its types.
Answer:
Any undesirable change in the components of the environment is known as pollution. Its various types are air pollution, water pollution, soil pollution. noise pollution, thermal pollution, radioactive pollution, social pollution, etc.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 3.
What resolution will you take to protect the environment? Write them.
Answer:
Problems of environment originates due lo break down of nature’s cycle, we should lake resolution of planting more and more trees on important days e.g. birthday. festival etc. for environmental conservation. We will also make the people aware about environmental conservation.

Question 4.
At what levels efforts can be made to protect the environment? Mention.
Answer:
We all can work together to conserve and protect our environment.
Following are levels –

  1. personal
  2. family
  3. society
  4. at work places
  5. at school
  6. at government level.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Long answer type Questions:

Question 1.
Explain the Indian perspective for environment and its conservation.
Answer:
Indian culture and tradition always worship the elements or components of the environment. It is a sin to cut of green plants or trees. We offer water to the plants and trees after bath, worships to sun which is a biggest source of energy. Our lifestyle is helpful in the development and conservation of environment. Even in indian culture a special importance has been given to environmental conservation.

Human has unbreakable relationship with the nature. Earth, water. air, fire and sky arc believed to be the main components of the environment. Our body is also made up of these five elements. By protecting these five elements of the nature, we would be able to save our lives. We believe the earth as our mother and worship water, rivers, mountains, trees, lakes, air etc. and try conserving them.

Giving water to the plants and trees is still in tradition. By using the traditional ecofriendly methods and not harming the environment, we can conserve the environment. Indian culture has given many animals the status as the vehicles or vahans of many gods and goddesses, snakes are worshipped on the day of Nag Panchmi,

Cow’s calf is worshipped on the day of Bachbaras, on death of rituals of ancestors, crows are given kheer, ants are given til, wheat flour, birds, dogs, COWS are given food. These examples illustrate that in our culture, there is kindness towards animals and our culture gives importance to their protection. Peepal, banyan tree, amla, tulsi are considered holy in Indian culture. ‘[here are many trees with medicinal value which are use in our daily lives.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 2.
Throw a light on the role of RaJasthan in environmental conservation.
(OR)
What do you mean by environment? Explain the role of Rajasthan in environment conservation.
Answer:
Those substances or things, which we can see or feel like plants, animals, water, air and other substances. These all make an environment. Environment plays important role not only for human beings hut for lives of plants, animals, birds eid. ‘also. The efforts done in Rajasthan for environmental conservation as follows –
1. Amrita Devi’s Sacrifice in Khejadli village of Jodhopur District –
Plants and animals have become a part of the religious fests of the Bishnoi tribe of Rajasthan. Indian government has announced Amrita Devi Bishnoi Environment Prize’. This prize is given in remembrance of Amrita Devi Bishnoi who in the year 1731 in the village Khejadli of Jodhpur district. Rajasthan together with 363 people sacrificed her life to save ‘Khejari trees’, Every year a fair is organized in the village Khejadli in remembrance of these heroes.

2. Kiran Nidhi Organisation work in Piplantri village of Rajsamand District –
Kiran Nidhi organization of Piplantri village organizes a programme, in which on the birth of a girl child, there are huge celebrations in the village and villagers plant one hundred and eleven trees. Villagers tie raksha thread to the trees on Rakshabandhan and take a pledge to protect and conserve the trees.

RBSE Class 8 Science Environment Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
The earth’s day is celebrated on?
(a) 22 April
(b) 5 June
(c) 11 July
(d) 1 May
Answer:
(a) 22 April

Question 2.
The cover which surrounds us what it is called?
(a) Circle
(b) Environment
(c) Ring
(d) Season
Answer:
(b) Environment

Question 3.
From following which is the component of natural environment –
(a) Biotic component
(b) Abiotic component
(c) ‘a’ and ‘b’ both
(d) None of the above
Answer:
(c) ‘a’ and ‘b’ both

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 4.
From following the Abiotic component is –
(a) All organism
(b) All non-living
(c) Man
(d) Mountain
Answer:
(b) All non-living

Fill in the blanks:

  1. ………………… which surrounds us is called environment. (covering / uncovering)
  2. Main component of social environment is ………………… (environment / human society)
  3. To maintain the nature’s cycle is known as ………………… (environment conservation/social cycle)
  4. Our body is made up of ………………… (five elements / many things)
  5. ………………… is the biggest source of energy. (Sun / Moon)

Answer:

  1. covering
  2. human society
  3. environment conservation
  4. live elements
  5. Sun.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Match the Column –

Question 1.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment-2
Answer:

  1. (B)
  2. (D)
  3. (A)
  4. (E)
  5. (C)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is environment?
Answer:
Whatever surrounds us forms our environment. It includes all living and non- living things.

Question 2.
What is pollution?
Answer:
Any undesirable change in the components of the environment is known as pollution.

Question 3.
What is meant by social environment?
Answer:
Social environment is exposed by interaction of social relations. Mutual understanding, brotherhood harmony, duty of good neighbor. patience, security of public property, respect of elders, affection for youngers. positive thinking etc. are important factors for healthy social environment.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 4.
What is main component of social environment?
Answer:
Human society is the main component of social environment.

Question 5.
What is meant by natural environment?
Answer:
Plants, animals, climate, soil etc. These factors are composed of natural environment which surround us. Natural environment is made up of biotic and abiotic components.

Question 6.
What arc the components of natural environment?
Answer:
Natural environment has two component –

  1. biotic component
  2. abiotic component.

Question 7.
To which we say decomposers?
Answer:
Micro organisms are called decomposers.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 8.
What is the main basis of economy of our country?
Answer:
Agriculture is the main basis of economy of our country.

Question 9.
What is biomanure or organic manure?
Answer:
The manure develop from peels of vegetables, rotten fruits, dry leaves, broken branches etc. is known as bio manure or organic manure.

Question 10.
Write the name of five elements by which our body is formed.
Answer:
Earth, water, air, lire, spy are the five elements, which form our body.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is environment? Write the type of environment.
Answer:
A covering which surrounds us called environment. Environment is the base of existence of organisms.
Two types –

  1. Social environment
  2. Natural environment.

Question 2.
Demonstrate the types of environment by a chart.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment-3

Question 3.
What ¡s meant by abiotic component?
Answer:
All non-living components included in this e.g. climate (rain, snowfall, humidity, air, temperature, light etc.), topographical and soil.

Question 4.
What is meant by living component?
Answer:
All living organisms are included in this component like all type of plants. animals and micro-organisms. Green plants arc the producer, animals are consumers are micro-organisms are decomposers,

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 5.
Write the essential conditions for social environment.
Answer:
Mutual understanding brotherhood harmony, duly of good neighbor, patience, security of public property, respect of elders, affection for youngers, positive thinking etc. are important factors for healthy social environment.

Question 6.
What is ideal state of environment?
Answer:
Balancing of all components of environment is the ideal state of environment. Living kingdom affects when anyone component shows differential state.

Question 7.
Write the different types of pollution.
Answer:
The main pollution are following –

  1. Water pollution
  2. Air pollution
  3. Noise pollution
  4. Soil pollution
  5. Thermal pollution
  6. Social pollution
  7. Radioactive / atomic pollution, etc.

Question 8.
What is meant by soil pollution?
Answer:
By the pollution of soil, its production capacity decrease and this is called soil pollution. ‘There is decrease in land fertility and production capacity due to storm, flood. wrong practice of agriculture, excessive use of natural resources and pollution etc. crop production are increased with the use of insecticide, bactericide, fungicide and chemical fertilizers hut it decrease fertility of soil. of situation will remain same and chemical fertilizers won’t be given a stop then that day is not very for when our land will become unfertilized.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 9.
What is environment conservation?
Answer:
Environment Conservation – Biotic, abiotic and social environment of natural environment are fully depend on each other. Their dependency on each other is the base of nature’s cycle. To maintain the nature’s cycle is known as environment conservation.

Question 10.
When the world environment day is organized? What are the aims of celebration of environment day?
Answer:
World environment day is celebrated on 22nd April. Its main purpose is to aware people for environment conservation so that the life of all organisms may protected.

Question 11.
Write any two important work / efforts done in Rajasthan for environment conservation.
Answer:
The main examples of trials which are done in Rajashan for environment conservation are as follows –

  1. Sacrifice of Amrita dcvi in village Khejadhli, district Jodhopur.
  2. Works of Kiran nidhi association of village Piplantri, district Rajsamand.

Question 12.
What type of life style should be adopt for conservation of environment? Describe in brief.
Answer:
Our life style should be like eco-friendly. Our every behavior and work should he like that which should not harm environment. To save our environment we can accept or adopt following life style –

  1. To keep in mind for futures requirement. use natural resources morally and in a controlled manner.
  2. Use bio-decompose products mostly.
  3. Keep environment conserve by recycling of the used products/substances.

Question 13.
Which type of awareness programme can be organized for environment conservation?
Answer:

  1. To activate public awareness by rally.
  2. Organise poster slogan competition, theatres and seminars.
  3. Organise programme of group plantation in public areas by involving people.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 14.
Whenever you go away in crowded place in white cloths then what is effect on your white cloth?
Answer:
The smoke of traffic vehicle cause smoke and due to crowd and pollution of other dirty things, white cloths become dirty and spotted.

Question 15.
Draw a living diagram of efforts doing at different levels for environment protection.
(OR)
Draw a diagram of various levels of environment protection and explain the Indian perspective for conservation of environment.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment-4
[Note : For this, see the answer of very short answer type question no. 1 in the textbook questions].

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Describe in detail the types of environment.
Answer:
Environment mainly of Two types –

  1. Social environment
  2. Natural environment

1. Social Environment –
Social environment is exposed by interaction of social relations. Mutual understanding. brotherhood harmony, duty of good neighbor, patience. security of public property, respect of elders, affection for youngers, positive thinking etc. are important factors for healthy social environment.

2. Natural Environment –
Plants, animals, climate, soil etc. these factors are composed of natural environment which surround us. Natural environment is made up of two
following components –

  1. Biotic component
  2. Abiotic component

1. Biotic Component –
All type of plants, animals and micro organisms include in biotic components. Green plants called as producer. animals as consumers and micro organisms as composers.

2. Abiotic Component –
All non-living components Included in this e.g. climate (rain, snowfall, humidity, air. temperature. light). topographic and soil components come in the abiotic component.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 2.
Write the work of Kiran nidhi in the efforts of environment conservation in Rajasthan.
Answer:
Rajasthan played the important role in environmental conservation as sacrificed of Khejadli and work of Kiran nidhi organisation. Efforts of Kiran nidhi organisation for environment conservation – Kiran nidhi organization of Piplantri village organizes a program. in which on the birth of a girl child, there are huge celebration in the village and villagers plant one hundred and eleven trees. Villagers tie raksha thread lo the trees on Rakshabandhan and take a pledge to protect and conserve the trees. This is a successful and unique experiment of environment conservation.

Question 3.
Environmental components are always worship in our Indian culture and conserved. How? Explain with different examples.
Answer:
In our Indian culture environmental components are always worship. Our life style is helpful in the development and conservation of environment. Even in Indian culture a special importance has been given in environment conservation. Here is an unbreakable relation of human being with the nature. Tue earth, water, air, fire, sky arc defined as the main components of environment. Our body is also composed of these five elements. If we will save these five elements of the environment. Thus our life will be safe. In our culture and tradition, we arc giving the

respect and conserve in following way –
1. To cut the green tree and touch them in night is a sin,

2. After bath giving water to plants or trees (Peepal, tulsi) is our tradition.

3. Sun is worshipped, which is the biggest source qf energy.

4. We believe the earth as our mother and worship water, rivers, mountains, trees, lakes, air etc.

5. We still today use the natural resources to protect the cereals, spices, pulses etc. so that insects/organisms should not harm, Example – Keeping the neem leaves in cereals. use of turmeric for checking the entry of ants.

6. Indian culture has given many animals the status as the vehicles or vahans of many gods and goddesses.

7. Snakes are worshipped on the day of Nag Panchmi, Cow’s calf is worshipped on the day of Bachbaras. on the death rituals of ancestors. crows and cow are given food. ants are given iii. wheat flour. Birds. dogs and cows are given food.

8. On different festivals we prepare various type of sweets and vegetables, which clearly support the feeling of conservation of vegetables and seeds of cereals. So they should not extinct. Peepal. banyan tree. amla. tulsi are considered holy in Indian culture, These all examples illustrate that in our culture. there is kindness towards animals and plants as well as our culture gives importance to their protection.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Environment

Question 4.
Explain the practical aspects of environmental life style.
Answer:
Practical aspects of environmental life style –
1. Minimum use of water and electricity –
we should try to reduce use of these two factor i.e. water and electricity. Th build up high terrace fiats, which is fully ventilated and five star qualitative electrical equipment should be used. Reduce electric expenses by using CFL…, LED and tube lights.

2. Do not use those things which harms the environment.

3. Various substances and techniques which are used properly help to save environment. Proper use of paper. cloths, water, served meal are important. We should use natural resources in a limit as required.

4. Biotic fertilizers can be prepare through peels of vegetable, decayed fruits, dry leaves. broken branches, etc.

5. World environment day is celebrated on 22nd April of every year. its main purpose is to aware people for environment conservation for which we can accept following activities –

  1. To activate public awareness by rally.
  2. Organise poster slogan competition. theaters and seminars.
  3. Organise programs of group plantation in public areas by involving people with ebullition and ecstasy.

Leave a Comment