RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

RBSE Class 8 Science Air and Water Pollution and its Control Intext Questions and Answers

Page No 169.

Question 1.
Why a traffic police man wears mask?
Answer:
Traffic police men by means of mask protect himself from smoke released by passing vehicles or protect the smoke which may enter into body by breathing.

Question 2.
Why a black smoke emerges out from the brick burn?
Answer:
For preparation of brick usually they burn chaff in brickyard. The smoke which comes out, contain carbon dioxide and other gases. So brickyard release black smoke.

Question 3.
Why you coughs while walking on a congested road?
Answer:
Pollution increases On rush and busy road and quantity of oxygen reduces. Due to this many times problem of cough develop.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 4.
Do you feel good in a garden, why?
Answer:
In garden various plants releases the more quantity of oxygen, so due to greenery and more amount of oxygen the environment becomes pure and this is the reason that we feel good in a garden.

Question 5.
Has the amount of smoke in atmosphere changed?
Answer:
Yes, due to increasing population and industrialization there is increase in amount of smoke in atmosphere.

Page 176.

Question 1.
What are the factors that cause water pollution in river Ganga?
Answer:
Due to rapid increase in population, industrialization and the cities villagers and through which Ganga passes peoples discharge their huge garbage. untreated fecal material, dead organisms, flowers, polythene and many harmful substances directly in it and thus river Ganga is getting polluted.

Question 2.
What should we do to maintain the holy image of river Ganga ?
Answer:
Population control, industrial waste and the people residing near Ganga should be banned for dumping waste in Ganga. Ganga ghats and other areas should he regularly clean.

Question 3.
What efforts should be done by the government for purification of river Ganga?
Answer:

  1. Industrial waste strictly treated.
  2. Banned on dumping of waste by nearby resident of river Ganga.
  3. Cleaning of ghats and other area and organize the awareness camp.

RBSE Class 8 Science Air and Water Pollution and its Control Text Book Questions and Answers

Mark the correct options:

Question 1.
Which of the following is not a green house gas?
(a) Carbon dioxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Methane
(d) Nitrogen
Answer:
(d) Nitrogen

Question 2.
Which of the following is a poisonous gas –
(a) Carbon monoxide
(b) Hydrogen
(c) Oxygen
(d) Nitrogen
Answer:
(a) Carbon monoxide

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 3.
It is used in the refrigerators –
(a) Hydrogen
(b) Chlorofluoro carbon
(c) Nitrogen
(d) Oxygen
(OR)
Which air pollutant is used in refrigerators
and air conditioners.
(a) Hydrogen
(b) Chlorofluoro carbon
(c) Oxygen
(d) Carbon dioxide
Answer:
(b) Chiorofluoro carbon

Question 4.
Holy river of India is –
(a) Ganga
(b) Bedach
(c) Banas
(d) Kosi
Answer:
(a) Ganga

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Fill in the blanks:

  1. The substances that pollute the water are called …………………..
  2. The average temperature of atmosphere is continuously increasing. This is called …………………..
  3. ………………….. is used in aerosol sprays.
  4. Clean drinking water is called …………………..

Answer:

  1. water pollutant/undesirable matter
  2. global warming
  3. Chloro-fluoro-carbon
  4. potable water

Match column A and B:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-1
Answer:

  1. (3)
  2. (1)
  3. (4)
  4. (2)

Short answer type Questions:

Question 1.
Mention the harmful effects of air pollution.
(OR)
Write four steps for control of air pollution.
Answer:

  1. Carbon monoxide is produced from incomplete burning of fuels such as petrol and diesel. It is a poisonous gas. It reduces the oxygen carrying capacity of the blood.
  2. Tetra ethyl lead found in lead contain petrol is also a harmful pollutants. This causes cancer and tuberculosis.
  3. the smog causes breathing difficulties such as asthma, cough and produce diseases.
  4. Petroleum refineries are a major source of gaseous pollutants like sulpher dioxide or nitrogen dioxide. Sulpher dioxide is produced by combustion of fuel, like coal in power plants. It can cause respiratory problems, including permanent lung damage.
  5. Chloro-fluoro-carbon damage the ozone layer of the atmosphere. Ozone protects us from harmful ultraviolet rays of the sun and in this it will be unable to check the ultraviolet rays.
  6. Gases emitting from industries are poisonous and it is harmful.
  7. Gases like sulphur dioxide (SO2). Chlorine (Cl2), ammonia (NH3). Nitrous oxide (N2O2), creates burning sensation in the eyes and throat disease.
  8. Gases emerging out of factories making aluminum and super phosphate cause many diseases.
  9. Air pollution also cause damage to the plants. Sulphur dioxide causes death of plants.

Question 2.
What is global warming?
Answer:
If there is excess of CO2 in the air, it acts as pollutants. CO2 traps heat and does not allow to escape into space. As a result, the average temperature of the earth’s atmosphere is gradually increasing. This is called global warming.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 3.
What is acid rain? How does it effect us?
Answer:
Pollutant gases like sulphur dioxide and nitrogen oxide reach with the water vapour present in the atmosphere to form sulphuric acid, nitric acid and carbonic acid. The acids drop down with rain, making the rain acidic. This is called acid rain. So the damaging effect of pollutant gases is acid rain.
Effects of Acid Rain –

  1. Acid rains corrodes the marble of the monuments.
  2. Acid rains also corrodes buildings, statues, bridges, monuments, railway line.
  3. Ponds become acidic.
  4. Soil became barren.
  5. Membranes of plants and animals are damaged.

Question 4.
Write the methods to prevent air pollution.
(OR)
CNG should he used In vehicles, write any such four measures for air pollution control.
Answer:

  1. There should be gas absorbents on chimneys of all industries.
  2. Filters should be used to separate out the pollutant particles.
  3. Ideal fuel should be used so that the expulsion of smoke and pollutant gases should he minimized
  4. Waste gases and smoke should be oxidized completely so that pollution could be reduced.
  5. Industries should be established outside sides.
  6. There should be continuous monitoring of combustion engine.
  7. Stop cutting of forests and much more plantation should be done.
  8. Van Mahotsav and environment protection like awareness programmer should be organized.
  9. Lead free petrol and CNG and LPG should be used in vehicle.
  10. Crackers should he banned on Deepawali to reduce pollution.
  11. Vehicles should be used less. Use of cycles should be encouraged.
  12. Waste should be put into compost kit.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 5.
What is green house effect?
Answer:
A part of radiation solar that falls on the earth is absorbed by the earth and a part is reflected hack into space. This part of reflected radiation is trapped by green house gases like CO2 present in atmosphere. The trapped radiations further warm the earth. The trapping of radiations by earth atmosphere and increase of temperature due to it is called green house effect.

Question 6.
What are air pollutants?
Answer:
The substances which contaminate the air is called air pollutants. Due to air pollutants there may be qualitative or quantitative change in the composition of air. Carbon monoxide, carbon dioxide, nitrogen oxide are the example of air pollutant.

Long answer type Questions:

Question 1.
What is water pollution? What are the harms caused by water pollution? Write the methods to prevent water pollution.
Answer:
Water Pollution – In modern age due to industrialization and rapid increase in population some harmful substances are mixed in ground water, stored water on land, underground water, by which spoil water quality and change in smell and colour. The water becomes polluted. The substance that pollute water are called water pollution.

Effects of Water Pollution –

  1. Water contaminated with sewage may contains bacteria, viruses, fungi and parasites which cause disease like cholera, typhoid. jaundice, skin disease. etc.
  2. Due to water pollution a lot of oxygen in the water body gets used up. This results in a decrease in the oxygen level which may kills aquatic organisms.
  3. It affects the fertility of soil.
  4. The industrial units discharge chemical wastes, which mix in agricultural land and wastes, which mix in agricultural land and cause toxicity in plants and animals.
  5. Dissolved chemicals like pesticides, weedicides and other toxic chemical substances are washed into water bodies from fields and pollute underground water.

Prevention measures to control water pollution –

  1. Industrial waste should not he discharged into rivers and other water bodies.
  2. Different laws should be made by government and forcefully enacted to ban the discharge of domestic and industrial wastes in water.
  3. Atomic tests should not he done in sea.
  4. Cleaning utensils, washing cloths, bathing of animals in water bodies should be banned.
  5. Garbage should not be dumped near rivers, ponds, wells. etc.
  6. Cleaning of drinking water should be done regularly.
  7. Domestic wastes should be collected in dustbin.
  8. Waste water management plants should be established to clean waste water.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 2.
Write in detail about the danger over River Ganga.
Answer:
Ganga is one of the most famous river of India. Millions of people depend on it for their daily needs and livelihood. Recently a study by the world wide fund kw nature (WWF) found that Ganga is one of the ten most polluted and endangered rivers in the world.

The pollution levels have been rising for many years. Increasing population, industrialization, towns and cities, through which the river flows throw large quantities of garbage untreated sewage, dead bodies and many other harmful things like garbage. flowers, idols of gods and goddesses and non-biodegradable substances into river cause pollution.

An ambitious plan to save the river called the Ganga Action Plan was launched in 1985. It aimed to reduce the pollution levels in the river. However, the increasing population and industrialization have already damaged this mighty river beyond repair. Presently, government has launched a program Namami Ganga to conserve river, but its success totally depends on all departments and common people. We all should take part in this programmer.

RBSE Class 8 Science Air and Water Pollution and its Control Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
The substance which contaminate the air is called –
(a) Agriculture water
(b) Potable water
(c) Rainy water
(d) All of the above
Answer:
(a) Agriculture water

Question 2.
Carbon monoxide gas is –
(a) sweet
(b) source
(c) poisonous
(d) None of these
Answer:
(c) poisonous

Question 3.
Harmful effect of gas is –
(a) Alkaline rain
(b) Water pollutant
(c) more rain
(d) None of the above
Answer:
(b) Water pollutant

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 4.
What we say the appropriate water for drinking?
(a) Agriculture water
(b) Potable water
(c) Rainy water
(d) All of the above
Answer:
(b) Potable water

Question 5.
From following which river sustains the most of the Northern-Eastern population?
(a) Chambal river
(b) Krishna river
(C) Banas river
(d) Ganga river
Answer:
(d) Ganga river

Fill in the blanks:

  1. Air is the mixture of many …………………… (gases/substances)
  2. Clean air is important for each …………………… (substance/organism)
  3. Ozon layer protect us from harmful …………………… radiation coming from sun. (ultraviolet/violet)
  4. Smoke consist …………………… of …………………… (oxygen. oxide/nitrogen, oxide)
  5. Carbon monoxide gas reduces the …………………… carrying capacity of The blood. (oxygen/carbon dioxide)

Answer:

  1. gases
  2. organism
  3. ultraviolet
  4. Nitrogenoxide
  5. oxygen

Match the Column –

Question 1.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-2
Answer:

  1. (B)
  2. (D)
  3. (A)
  4. (E)
  5. (C)

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Ozone layer prevent harmful ultraviolet rays of the sun. Which air pollutant is responsible for a hole in ozone layer? In which home electric appliance it is found?
Answer:
The hole in ozone layer is caused due to Chloro flouro carbon which is an air pollutant. Mainly this chloro flouro carbon is ejected out by air condition, refrigerator etc.

Question 2.
How the composition .of air remain in equilibrium?
Answer:
Due to mutual interaction between animals and plants in nature. The composition of air remain in equilibrium of air composition.

Question 3.
Which is known as main chemical tragedy of world?
Answer:
Bhopal gas tragedy on 3rd December in 1984 was one of the major chemical accident of the world.

Question 4.
What is air pollutant?
Answer:
The substances which contaminate the air are called air pollutant.

Question 5.
What is meant by smog?
Answer:
Especially during winter a thick fog like layer formed in the atmosphere. This is smog which is made up of smoke and fog. Smoke may contain oxides of nitrogen which combine other air pollutants and fog to form smog.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 6.
Which pollutant found in lead containing petrol.
Answer:
Tetra ethyl lead found in lead containing petrol is a harmful pollutant.

Question 7.
What is meant by green house?
Answer:
In cold places. for growth of plants in fields or in gardens glass house are made, these are called as green house.

Question 8.
Which gas is responsible for green house effect?
Answer:
Carbon dioxide gas is mainly responsible for green house effect.

Question 9.
Give example of some green house gases.
Answer:
When carbon dioxide increases in atmosphere, CO2 traps heat and does not allow to escape into space. As a result, the average temperature of the earth’s atmosphere is gradually increasing.

Question 11.
When the Ganga action plan was previously launched?
Answer:
Ganga action plan was launched in 1985.

Question 12.
Write two main causes of Ganga river pollution.
Answer:

  1. Discharge of untreated waste in Ganga river by industries.
  2. Cities and villages garbage, untreated sewage, dead bodies, polythene etc. thrown in Ganga river.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 13.
What is meant by algae bloom?
Answer:
Excessive growth of algae in water bodies is called algae bloom.

Question 14.
What are disadvantage by algal bloom’?
Answer:
Due to algal bloom or increase in algae, a lot of oxygen in the water body gets used up by algae. This results in a decrease in the oxygen level which may kill aquatic organisms.

Question 15.
What is potable water?
Answer:
Water which is purified and fit for drinking is known as potable water.

Question 16.
Which method is used for supply of water in houses?
Answer:
By public distribution method water is supplied in houses.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is pollution?
Answer:
Qualitative or quantitative change in the composition of air is called as air pollution. Some natural and human causes which is forming these changes. These changes create had effect on man and animals it is all due to air pollution.

Question 2.
Write the main types of causes of air pollution.
Answer:
Mainly there are two types of causes of air pollution –

  1. Natural cause
  2. Human activities causes

1. Natural Causes – Such as volcanic eruptions, forest fires, storm, cyclones, etc.

2. Human Activities Causes – Industrial waste water, poisonous gas from factories, vehicle smoke. manufacturing and mining work, agriculture activities, domestic work, personal habits, cutting of trees, population growth, etc.

Question 3.
What is meant by air pollutants? Which type of pollutants are present In smoke of vehicle?
Answer:
Air Pollutant – The substance which contaminate the air are called air pollution. For example vehicles produce high level of pollutants like carbon monoxide (CO), carbon dioxide (CO2), nitrogen oxide (NO2), and smoke.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 4.
What is chloro fluoro carbon?
Answer:
Chloro fluoro carbon is a air pollutant. which is used in refrigerators, air conditioners and aerosol sprays. It is a air pollutant and damage the ozone layer.

Question 5.
What is ozone layer, how It Is depleting.
Answer:
Ozone layer is a layer of atmosphere. This layer protects the earth’s environment from the harmful ultra-violet radiations of the sun. Extensive use of chloro fluoro carbon (CFC) has led to the formation of holes in the ozone layer. These holes do not absorb harmful ultraviolet rays of the sun. Exposure to ultraviolet rays of the sun can cause skin and eye damage, including cancer.

Question 6.
Write the preventive measure for historical monument by supreme court.
Answer:
Supreme court has given the order and given the many preventive measure for historical monuments, out of them these are the main measures –

  1. It is ordered to switch to cleaner fuels like CNG (compressed natural gas) and LPG (liquidified petroleum gas).
  2. Moreover, the automobiles should switch over to unleaded petrol in Taj zone.

Question 7.
How does the sea level Increase due to global warming?
Answer:
The increase in the temperature due to global warming, melts the polar glaciers which leads to a rise in the sea level, causing floods in the coastal areas and it will harm cities and ecological system like marshy places.

Question 8.
What is meant by water pollution?
Answer:
In modern time due to industrialization and rapid increase in population sonic harmful substances are mixed in ground water (river, canals and water fall), stored water on land (pond, tank etc.), underground water (handpumps, wells, tube-wells etc.) which spoil water quality and change in smell and odour. Whenever harmful substances such as sewage, toxic chemicals, silt, etc. get mixed with water, the water becomes polluted. The substances that pollute water are called water pollution.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 9.
How the sea water ¡s polluted?
Answer:
Sea Water Pollution – Due to polluted rivers the sea water also become polluted because river mix with sea water, due to atomic explosion in sea, leakage of oil transport tanks etc. pollute the sea water which produce harmful effects on marine or sea animals and plants.

Question 10.
Write the full name of CFC. Where it is used? Give one harmful effect of this.
Answer:
Full name of CFC – Chloro Flu(To Carbons. It is used in refrigerators. air conditioners and aerosol spray. CFC is causing the depletion of ozone layer. Due to this depletion ultraviolet rays start to reach on earth and cause skin cancer.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write note on the following –

  1. Composition of Air,
  2. Water Purification.

Answer:
1. Composition of Air –
Air is necessary for life. Clean air is important for each one. We know that air is a mixture of many gases. This contain about 21% oxygen gas. In addition to these, air contains carbon dioxide, argon, methane, other gases and a small amount of water vapour. Due to mutual interaction between plants and animals in the nature, there is equilibrium of air composition.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-3

2. Water Purification –
Water which ¡s suitable for drinking is called potable water. Various physical and chemical treatment plants help to clean water before discharging it into water bodies. Municipal bodies treat the water before supplying it to house holds. The following an the methods of making water saft for drinking

  1. By using domestic filters.
  2. By boiling
  3. By chlorination
  4. by using alum
  5. Use of calcium carbonate and potassium permanganate in wells to remove germs in water.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 2.
Write in detail about ill effects of air pollutants.
Answer:
ill effects of air pollutants –

  1. Carbon monoxide is produced from incomplete burning of fuels such as petrol and diesel, it is a poisonous gas. It reduces the oxygen carrying capacity of the blood.
  2. Tetra ethyl lead found in lead contain petrol is also a harmful pollutants. This causes cancer and tuberculosis.
  3. Smoke may contain oxides of nitrogen. It cause breathing difficulties like asthma. cough, etc.
  4. Petroleum refineries are a major source of gaseous pollutants like sulphur dioxide or nitrogen dioxide. Sulphur dioxide is produced by combustion of fuels like coal in power plants. It can cause respiratory problems, including permanent lung damage.
  5. Other kinds of pollutants are chloro fluoro carbons (CFC) which are used in refrigerators, air conditioners and aerosol sprays. CFCs damage the ozone layer of the atmosphere. Ozone protects us from harmful ultraviolet rays of the sun. Excess CFCs deplete ozone layer and creates on ozone hole.
  6. Industries release gases like sulphur dioxide, chlorine, ammonia, nitrous oxides causing burning Sensations in eyes and throat.
  7. industries which produce aluminium and super phosphate releases poisonous gases which develop many diseases in our body.
  8. Air pollutants affects plants adversely. Sulphur dioxide gas damages the plants.

Question 3.
Describe the main causes of water pollution.
Answer:
Following are the main causes of water pollution –
1. Industrial units discharge toxic chemical wastes, polythene, garbage and other wastes mixed to water and produce water pollution. Dirty water of villages and cities are also mixed with water of water bodies and river and pollute them.

2. Washing cloths, bathing. cleaning utensils, throwing wastes. bathing of pets, throwing garbages, washing vehicles cause water pollution.

3. Use of chemical fertilizers and pesticides for more production of crops in agriculture causes water pollution. These mix with rivers and pond water to pollute it.

4. Polluted water of river mixes with sea water and pollutes it. Oil leakage from ships is also a major cause of pollination of sea water. Atomic plant experiments create radiation in sea water which is harmful.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control

Question 4.
Write notes on the following –

  1. Preventive measures of Ganga river pollution.
  2. What is algal bloom?

Answer:
1. Preventive measures of Ganga river pollution – in different studies it is found that Ganga is one of ten most endangered rivers in the world.  To check the pollution of Ganga river following can be the measures –

  1. Population control
  2. Discharge of domestic and industrial wastes Lo river should be completely banned or before discharge it should be treated.
  3. Nearby residents of Ganga river should not throw the garbage, untreated sewage, dead organism, flower, religious materials, polythene and other harmful waste materials.
  4. Washing cloths, washing vehicles etc. work should not done near river.
  5. There should be strictly obeyed the cleaning of ghats and work of Ganga Action Plan.

2. Algal Bloom –
Chemicals present in waste materials like nitrate and phosphate mix in ponds and tanks in excess. The excessive quantities of chemical which get washed from the fields, these act as nutrients for algal to flourish. Once these algae die, they serve as food for decomposes like bacteria. This increase in algae is called algal bloom. A lot of oxygen in the water body gets used up. This results in a decrease in the oxygen level which may kill aquatic organisms.

Question 5.
What is air pollution? Write the causes of air pollution and its preventive measures.
Answer:
Air pollution – Qualitative and quantitative change in the composition of air is called air pollution.
Causes of air pollution –
1. By Vehicles – All vehicles burn fuel and releases poisonous gases like – carbon monoxide, sulphur dioxide, nitrogen oxide, etc. which cause air pollution.

2. By Industries – The particulate matter discharged from chemical industry, steel making, mining, fertilizers, cement, sugar (mills), industries causes air pollution.

3. Agriculture Activities – Pesticides involve chemicals which are mixed with air and pollute

4. Domestic Pollution – Use of wood for cooking food and use of dung cakes causes smoke pollution. Open domestic wastes also create air pollution.

5. Personal habits – Smoking creates smoke which causes air pollution.

6. By Natural Resources- Volcanic eruption. forest fires, storms, winds cause air pollution.’

7. Accidents – Human’s lack of alertness causes accidents such as blast at atomic stations, fire in war material, leakage of gas in industries, etc. are very harmful to air.

8. Increase in population also causes air pollution.

Preventive Measures to control pollution of air –

  1. There should be gas absorbents on chimneys of all industries.
  2. Pollutants should be remove by filters.
  3. There should be continuous monitoring of combustion engine.
  4. For driving vehicles lead less petrol and CNG should be used.
  5. Waste gases and smoke should be fully oxidized.
  6. Industries should he established outside cities,
  7. Forest cutting should be banned and plant more trees around settlements.
  8. There should be more public awarenes programme for environmental cleanness and Van Mahotsav program organized.
  9. We should exclude the use of crackers on Diwali.
  10. The quality of air at various locations should be monitored regularly by government and other agencies.
  11. There is a need to switch over to solar energy, hydro energy and wind energy as alternative fuel instead of the fossil fuels for our energy requirements.
  12. We should reduce the use of auto vehicles instead of this use cycle.

Question 6.
Look at the picture given below and write the answers to the following Questions:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-4

  1. Where is the smoke coming out from chimney going?
  2. By your view, which gases may present ¡n the smoke?
  3. How can we control the pollution caused by the gases coming out of smoke? Write your suggestions for it.

Answer:

  1. The smoke released through chimney is going into the atmosphere.
  2. Carbon dioxide, Sulfur dioxide, Carbon Mono-oxide, Nitrogen di-oxide, Nitrus oxide, Ammonia and Chlorine etc.
  3. Gas absorbents should be fitter on the chimney of the factories.
  4. The pollutant particles should be filtered to separate them.
  5. Combustion engines should be checked timely.
  6. Ideal fuel should be used so that less smoke and polluting gas may come out.
  7. There should be complete oxidation of gases and smoke, so the pollution may be reduced.

Question 7.
Look at the picture given below and write the answers to the following questions –
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-5
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Air and Water Pollution and its Control-6

  1. In the picture, the polluted water coming out from factories Is getting into riven drains/ponds. What will be effect? Write.
  2. What can the ways to be purify polluted water coming out of factories? Write your suggestions.
  3. What plan should be made by owners of factories to check the polluted water getting Into rivers, drains and ponds? Write the plan In proper order.

Answer:
1. It will pollute the river/drains/ponds water.

2. Various physical and chemical processes and effluent treatment plants should be used to purify the contaminated water released from Industries and factories. Other ways to clean the contaminated water are as follows –

  1. use of domestic filter
  2. boil
  3. chlorination.
  4. by using alum.

3. The industries and factories owners should establish treatment plants to treat the polluted water before getting it into the rivers/drains ponds. The polluted water should he allowed to go ahead after separating pollutants from it. Water purifier plant and filter etc. can also be used this.

Leave a Comment