RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Rajasthan Board RBSE Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light Technology

RBSE Solutions for Class 8 Science

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

RBSE Class 8 Science Refraction of Light Intext Questions and Answers

Page No 150.

Question 1.
What happen, when light enters from one transparent medium to another transparent medium?
Answer:
When the light ray enters from one transparent medium to other transparent medium then it deviates from its path.

Question 2.
When a thick glass slab is kept on alphabet of any book or newspaper then the word seems to be raised ? Why tuis happens?
Answer:
This is due to the reflaction of light.

RBSE Class 8 Science Refraction of Light Text Book Questions

Choose the correct Answers:

Question 1.
Which of the following event is not related to refraction of light?
(a) The bottom of water filled howl appears raised.
(b) Appearance of sun before sun rising and after sunset.
(c) Formation of image by mirror.
(d) Twinkling of stars.
Answer:
(c) Formation of image by mirror.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 2.
Which is not a part of human eye?
(a) Retina
(b) Cornea
(c) Pupil
(d) Mid plane
Answer:
(d) Mid plane

Question 3.
When a ray of light enters into rarer medium from denser medium then it bends –
(a) Away from normal
(b) Towards to normal
(c) Move in straight-line without deviation
(d) None of the above
Answer:
(a) Away from normal

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Fill in the blanks with suitable words:

  1. ……………….. of eye control the amount of light enter into eye.
  2. The image formation by the ……………….. lens is always erect, virtual and small.
  3. light ray enters into water medium from air bends ……………….. the normal.

Answer:

  1. Pupil
  2. concave
  3. Towards

Match Column A and B:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-21
Answer:

  1. (d)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (c)

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Short Answer Questions:

Question 1.
What is refraction ? What ¡s the cause of refraction ?
Answer:
The phenomenon of change in path of light as it goes from one medium to another, is called refraction. The light travels with different speeds in different retracting media causes refraction.

Question 2.
Write the main difference between convex and concave lens.
Answer:

  1. Convex lens is thin at edges and thick in the middle while concave lens is thick at edges and thin in the middle.
  2. Convex lens converges the refracted rays ai one poifl( when parallel rays of light passes through it, while concave lens spreads out light rays that have been refracted through it.
  3. The image can be obtained on screen by convex lens while in case of concave lens, it is not possible.

Question 3.
Define refraction coefficient.
Answer:
The ratio of velocity of light in vacuum to the velocity of light in a medium is called refractive index or refraction coefficient. ‘Ibis is constant and unitless quantity. Refractive Index
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-1

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 4.
What do you mean by dispersion ? Write the sequence of colours in rainbow.
Answer:
The phenomenon of splitting up of white light into its constituent colours is called dispersion of light. When white light passes through a prism, it forms band of seven colours.

Colours of Rainbow in Sequence from:
Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red. These are collectively known as VIBGYOR.

Question 5.
The two classmates of Meena are Raghav and Megha. Raghav is not able to see distant objects and Megha is not able to see near objects. What are eye’s defects they have? To remove these defects which type of lens they should use in their spectacles?
Answer:
Raghav is suffering from far sightedness or hypermetropia. It is corrected by using convex lens. Megha is suffering from short sightedness or Myopia. It is corrected by using concave lens.

Long answer Questions:

Question 1.
Explain the refraction of light rays from glass slabe with a pictorial diagram.
Answer:
Adujst a white sheet of paper on drawing board with the help of pins. Put rectangular glass slab on the sheet. Draw perimeter of slab on sheet with the help of pencil. Mark this perimeter PQRS. Remove the slab and draw a normal ray MON at point O. Draw an incident angle ∠300 with protector. Put two allpins at points A and B. Now, put the slab on the same place again. We see the images of A and B from opposite side. After seeing the images, put a pin at C as their images lie in a straight line (A, B, C). Put another pin at D as images of D and C and images of A and B lie in the same straight line.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Now, remove the slab. Draw a line between points C and D and join to O’. Draw normal ray M’ O’ N’ at point O’ on surface SR. After it, join O and O’. Draw dotted lines of AB in forward direction. You observe that ray of light travels through AB in air and enters in surface of glass slab. At point O, ray of light goes from rarer medium to denser medium and bend towards the normal. Similarly. while going from denser to rarer medium, ray of light on surface SR at point O’ bends away from the normal.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-2

Question 2.
Name the optical instruments which use lens. Describe it in brief.
Answer:
Use of lenses and optical instruments:
1. For correcting defects of vision:
Both type of lenses i.e.. convex and concave lens are used in spectacles for correcting defects of vision. If a person can see only near objects clearly, lie is suffering from myopia. It can be corrected by using concave lens. If a person can see distant objects clearly, he is suffering from hypermetropia. It can he corrected by using convex lens in spectacles.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

2. Simple Microscope:
To see enlarged letters. a convex lens may be used as magnifying lens. In this way. it is used for reading very small Letter. Watchmaker use convex lens to view small parts. The single convex lens is called simple microscope. In simple microscope, a convex lens of small focal length is used. With the use of simple microscope any small object can he viewed in enlarge form.

3. Compound Microscope:
After observing the compound microscope we find out that. this consists of two convex lenses in a metal tube. When The objects is placed. the lens used on that side is called objective. Lens by which we see is called eve-piece.

Question 3.
Explain in brief the working and structure of human eye.
Answer:
Human eye – In our eye there is flexible convex lens made up of muscular tissues. The image of object is formed at retina and we see the objects. Structure – The shape of eye is spherical. Outer coat of eye is white. Its front transparent part is called cornea. Behind the cornea, there is dark muscular structure is called iris. Small hole in Iris is called pupil.

The size of pupil is controlled by iris and iris also controls an amount of light entering into eye. ¡n the case of more light the aperture of pupil reduces and in low light the aperture of pupil increases. Eye lens is situated behind the pupil. the position of lens is held by muscular tissues. A space between cornea and eye lens is tilled with transparent liquid material which is called eye fluid.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-3

Working:
An inverted image is formed on the retina through lens. Retina is light sensitive transparent medium which contains several optical and nerve cells. They have connection with the brain. When these nerves send the signals of images formed at retina to brain, then brain processes this electrical signal and we perceive objects as they are i.e.. without inversion.

RBSE Class 8 Science Refraction of Light Important Questions

Objective Questions:

Question 1.
Where will you put an object on the main axis of a concave lens to get an invert, equal and real image of it –
(a) On the F Point
(b) on 2F point
(c) in the middle of F and 2F’
(d) on infinite
Answer:
(b) on 2F point

Question 2.
The line passing through both the curved centre of curvature of a lens is called –
(a) Principal axis
(b) Focal centre
(c) Optical centre
(d) All of the above
Answer:
(a) Principal axis

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 3.
The lens used in glasses (spectacles) is –
(a) Concave lens
(b) Convex lens
(c) Both the lens
(d) None of the above
Answer:
(c) Both the lens

Question 4.
The person unable to see the nearby objects have the eye defect called –
(a) Short sightedness
(b) Long sightedness
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Long sightedness

Question 5.
‘The no. of lenses in simple microscope is –
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
Answer:
(c) Two

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 6.
In the compound microscope the lens on which eye is kept to see the objects is called –
(a) Eye piece
(b) Retina
(c) Cornea
(d) Pupil
Answer:
(a) Eye piece

Question 7.
A light ray enters into a denser medium from a rare medium. Its right optical path is –
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-4
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-5

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Fill in the blanks:

  1. A lens which is thicker at the edges and thinner at the centre is called ……………… (concave/convex)
  2. In telescope two ……………… lens are placed. (convex/concave)
  3. The shape of the eye is ……………… (spherical/square)
  4. ……………… is placed behind the pupil. (concave lens/eye lens)
  5. Sunlight is composed of ……………… colours. (seven/eight)
  6. Refractive index is ……………… of velocities of light in two different media. (product/ratio)
  7. Concave lens is ……………… and convex lens is ……………… (converging, diverging/ diverging, converging)
  8. Near sightedness can be corrected by ……………… (concave/convex)
  9. The splitting of white light into its constituent colours is called ……………… (spectrum/dispersion)

Answer:

  1. concave
  2. convex
  3. spherical
  4. eye lens
  5. seven
  6. ratio
  7. diverging, converging
  8. concave
  9. dispersion.

State True or False:

  1. The velocity of light is less in denser medium is comparison to rarer medium.
  2. Refractive index is the difference of velocity of light is two different medium.
  3. A lens thicker at the edges and thinner at the center is called convex lens.
  4. Sunlight is composed of seven colours, due to which it looks white.
  5. lank filled with water appears shallow due to refraction.
  6. Convex lens is diverging lens.
  7. The distance between principal axis and pole is called focal length.
  8. Pupil control the light entering into the eye.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True
  6. False
  7. True
  8. True

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Match the Column –

Question 1.
Match the following correctly:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-6
Answer:

  1. (b)
  2. (c)
  3. (d)
  4. (e)
  5. (a)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
How many types of lenses are there? Name them.
Answer:
Lenses are of Two types –

  1. Convex lens (converging lens)
  2. Concave lens (diverging lens).

Question 2.
What is meant by convex or converging lens?
(OR)
How is a convex lens appear in shape?
Answer:
A lens which is thinner at the edges and thicker at the centre is called convex lens. It converge the parallel rays of light to a point, thus it is called as converging lens’.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 3.
What is meant by concave or diverging lens?
(OR)
How is a concave lens appears ¡s shape?
Answer:
A lens which is thinner in the middle and thicker at the middle is called a concave lens. It diverges the light rays coming parallel to it, thus it is called a ‘diverging’ lens.

Question 4.
Why the sun rays should not be concentrated any part of the body using convex lens?
Answer:
Because due to the converging of sun rays at a point, the skin may burn.

Question 5.
What is meant by principal axis’?
Answer:
A straight line passing through the centre of curvatures of a lens is called principal axis.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 6.
What is meant by optical centre?
Answer:
The point at principal axis of lens through which ray of light passes straight without any disturbance is called centre of light or pole or optical centre of lens. It is centre of spherical lens.

Question 7.
What is the type of image obtained by concave lens?
Answer:
Concave lens do not form any image.

Question 8.
Which type of lens is used in spectacles (glasses)?
Answer:
Both type of lenses is concave and convex lenses are used in the spectacles according to the requirement.

Question 9.
What is short sightedness? Which type of lens is used to correct it ?
Answer:
The person unable to see distant objects and are capable to see nearby objects have shortsightedness. It can be corrected by using concave lens in glasses.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 10.
What is far sightedness? Which type of lens is used to correct it?
Answer:
The person unable to see nearby objects and are capable to see distant objects have far sightedness. It can be correct by using a convex lens in glasses.

Question 11.
Which lens is used by watchmakers to mend the watches?
Answer:
They use convex lens.

Question 12.
Which type of lens is used in simple microscope? How many number of lenses are there and what are their uses?
Answer:
In simple microscope a convex lens of small focal length is used. It is used to see the objects large.

Question 13.
In compound microscope which type and how many lenses are used?
Answer:
In a compound microscope two concave lens are fitted in a metallic tube.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 14.
What is objective lens?
Answer:
The side where the object is placed in binocular or compound microscope that side lens is called objective lens.

Question 15.
What is eye piece?
Answer:
The lens through which object is seen in binocular or compound microscope is called eye piece.

Question 16.
Give a use of binocular.
Answer:
It is used to see for objects clearly.

Question 17.
What is aqueous humour?
Answer:
In the human eye, the liquid transparent, matter present between the cornea and the lens is called aqueous humour.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 18.
What is vitreous humour?
Answer:
The transparent liquid present between the lens and the retina is called vitreous humour.

Question 19.
What is meant by dispersion of light?
Answer:
Splitting of white light into its constituent colours is called dispersion of light. eg. Rainbow.

Question 20.
What is rainbow?
Answer:
In rain drops dispersion of light takes place due to refraction of light and internal reflection of light. It produces a spectacular effect called as rainbow.

Question 21.
What red colour deviates less and violet colour deviates more while passing through a prism?
Answer:
Due to high velocity of red colour it deviates less and low velocity of violet colour it deviates more while passing through a prism.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 22.
What is a lens’?
Answer:
Transparent media surrounded by two curved surfaces is called a lens.

Question 23.
Write unit of refractive index?
Answer:
It is an unit less quantity.

Question 24.
Why is concave lens not called converging lens?
Answer:
Because it spreads out light rays that have been refracted through it.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Puja cannot see the distant objects clearly. What type of visual impairment is she suffering from?
Answer:
If a person is unable to see distant objects clearly then the person is suffering from short sightedness. Thus Pooja is suffering from short sightedness of eye. Pooja has to use spectacles of concave Lens as a remedy to this short sightedness visual impairment.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 2.
What is refraction? Why a coin seems lifted in glass beaker filled with water? Explain with diagram.
Answer:
Refraction – When a ray of light going from one medium and enters in another medium then it deviates from its path. This phenomenon is called refraction of light. Note – Rest part of the Ans. see Long Answer Question 1. (i) Part with diagram.

Question 3.
Due to refraction many events and effects are visible in our daily life? Write them.
Answer:
Due to refraction there are many events and effcets visible in Our daily life which arc as follows –

  1. Bottom of the howl filled with water seems higher.
  2. Twinkling of stars.
  3. Pencil appears bent in water.
  4. Advance sunrise and delayed sunset.

Question 4.
Why stars appears twinkling in the night?
Answer:
Due to difference in density of atmospheric layers. their refractive index is also different, due to this the light coming from stars after moving through different layers of atmosphere deviates from its path, so the stars seems to be twinkle.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 5.
Why is pencil immersed under water appears to be bent? Explain with the help of diagram ?
Answer:
Due to refraction of light. The rays of light from dipped pair of pencil get refracted away from the normal due to refraction. That’s why pencil appears to be bent.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-7

Question 6.
The convex lens is used ¡n spectacles of the sufferer from long sight-illness. Write the names of any four optical instrument in which convex lens is used.
Answer:
Four optical instruments in which convex lens is used –

  1. Simple microscope
  2. Compound microscope
  3. Telescope
  4. Solar Cooker

Question 7.
What is lens ? How many types of lenses are there? Draw their diagram also.
Answer:
“A lens is a portion of a transparent refracting medium hounded by two surfaces.” Types of Lenses
Lens are generally of two types –

  1. Convex (converging) lens – Thicker in middle thin at edges.
  2. Concave (diverging) lens – Thick at the edges and thin at centre.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-8

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 8.
Define focus point of lenses.
Answer:

1. When parallel rays of light coming from principal axis pass through a convex lens. tile refracted ray converge at one lint which is called focus point or principal focus.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-9
2. When parallel rays of light coming from principal axis pass. through a concave lens, it spreads out light rays that have been refracted through it. The point where it starts spreading of light rays is called its focus point or principal focus.

Question 9.
Draw a labelled diagram of human eye.
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-10

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 10.
Explain image formation by concave lens?
Answer:
Concave tens does not forms image on the screen we get always erect, virtual and small image. We can see it by placing eyes in front of concave lens.

Question 11.
Provide Information about Dr. e.v. Raman.
Answer:
Dr. C.V. Raman was a famous Indian physicist. For transcendent work in scattering of light he received a Noble Prize in Physics in 1930. He was awarded a prestigious Bharal Raina in 1954 by Indian Government. He was awarded Lenin Peace Prize in 1957. He discovered ‘Raman Effect’ on 28 February, 1926. Remembering him on this day India celebrates ‘World Science Day’.

Question 12.
Why is the sun seen a little before it rises and for a short while after it sets ?
Answer:
Sun being far off, the light rays entering our eye gets refracted several limes due to the atmosphere and the sunrise and sunset are seen to us due to the bending of light and that light enters our eye ‘to visualise the sun at that particular point.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 13.
Why is a convex lens called converging lens ?
Answer:
Convex lens is called a converging lens because when parallel rays of light pass through it, the refracted rays converge at one point.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-11

Question 14.
Why is a concave lens called diverging lens?
Answer:
Concave lens is called a diverging lens because it spreads out light rays that have been refracted through it.

Question 15.
What are defects of bison ? How many types of defects of vision are there in humans?
Answer:
If a person unable to sec clearly the objects lying between near point and a far point is called defects of vision. These can be corrected by using spectacles. The types of vision defects in humans are following –

  1. Myopia or short sightedness.
  2. Hypcrmetropia or farsightedness.
  3. Presbyopia
  4. Astigmatism
  5. Colourblindness.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Question 16.
What is the causes for short sightedness?
Answer:
The causes of short sightedness are –

  1. When the eyeball is longer than its normal size Le., when the distance between the eye lens and the retina is more than the normal distance.
  2. The focal length of the eye lens is smaller than its normal focal length.

Question 17.
What is the cause for farsightedness?
Answer:
The causes for farsightedness are –

  1. The eye ball is shorter than its normal size. i.e., when the distance between the eye lens and the retina is less than the normal distance.
  2. The focal length of the eye lens is larger than its normal local length.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Based on the phenomenon of refraction. Explain the following events with diagrams:

  1. Bottom of the bowl filled with water seems higher.
  2. Advance sunrise and delayed sunset.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Answer:
1. (a). Bottom of the bowl tilled with water seems higher. Place a large shallow bowl on a table and put a coin in it, move away slowly from the bowl, stop when the coin just disappears from your sight, ask a friend to pour water gently into the bowl without disturbing the coins. Keep looking for the coin, the coin becomes visible again.
Due to refraction of light. According to fig.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-12
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-13

(b). Ray of light of coin goes from denser medium to rarer medium, so it bends away from the normal. When this refracted ray of light seen by us, the coin appears at up position.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

2. Advanced Sunrise and delayed Sunset – In the morning when the sun is slightly below the horizon the light coming from sun bend continuously as it travel through, rarer medium to denser medium so the sun appears to be raised above horizon, In same way due to atmospheric refraction sun is visible to us for two minutes afier sunset, in this way length of the day increases by 4 minutes.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-14

Question 2.
What s lens ? Explain the types of lenses.
Answer:
A lens is a portion of a transparent refracting medium bounded by two surfaces.
Lenses are generally of two types –

  1. Convex lens (Converging lens)
  2. Concave lens (Diverging lens)
  3. Convex Lens – A lens which is thicker in

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

the middle and thinner at the edges is called a convex lens.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-15
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-16

Convex lens converge the parallel rays of light to a point, thus it is called as ‘converging lens’.

2. Concave lens –
A lens which is thinner at the middle and thicker at the edges is called a concave lens. It diverges the light rays coming parallel to it (diverges). So, this lens is called concave lens.
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-17
Light rays emerging from lens, deviates from their path. ‘Thus we can say that lens refract the light rays.

Question 3.
Prove that object situated at infinity forms a real, inverted and small image at focal point by convex lens?
Answer:
Take a convex lens and paper. Focus the light from the sun on a sheet of paper, obtain a sharp image concentrate at a point. Hold the lens and paper keep in same position for same time the paper burn out. You see that convex lens concentrate the sun says coming parallel on lens.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

This point is called focus of the lens. After measuring the distance of image from the lens, find out approximate focal length of the convex lens. This point is very small image of sunlight (point like). As it is formed on screen. ‘Thus, it is real image. Real images are always formed inverted. Thus we can say that. When object is situated at infinity then convex lens make a real, inverted and small image at focal point.

Question 4.
list the image formation by convex lens in a tabular form.
Answer:
Table – Image formation of convex lens
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-18

Question 5.
Explain dispersion by prism with the help of diagram.
(OR)
The sun light is made up of seven colours due to which it is seen white. Do you agree with this statement? Explain on the basis of passing of white light through the prism.
Answer:
The phenomenon of splitting of white light into its constituent colours is called dispersion of light. When sun’s white rays of light pass through prism, they deviate from their path and bend towards the base of prism. The prism disperses white light into its constituent colours. The band of seven colours produced on the screen is called spectrum.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-19
When while light passes through prism, light of different wavelengths undergo unequal deviation and emerge in the form of different colours. Red light rays have leas deviation but violet light rays are most deviated light rays.

Question 6.
Explain, why white light is dispersed when passing through prism?
Answer:
The velocity of light in a material medium depends upon its colours or wavelength. As we know refractive index of a material is different for different colours. A ray of white light incident on a prism, on emerging, deviates in the different colours through different angles. A prism disperses white light into constituent colours due to the fact that light of different wavelengths undergo unequal deviations, while passing through the prism. it is because refractive index of material of prism depends upon the wavelength of light. Due to this, white light splits into its constituents colours and this phenomenon is called dispersion.

Question 7.
What is refractive index of a lens. Write its expression.
Answer:
Refractive Index –
it is the ratio of the speed of light in two different medium, it is constant and unit less. Refractive Index
RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light-20
Due to refraction there are so many events and effects visible in daily life.

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Refraction of Light

Leave a Comment