RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

RBSE Class 8 English Chanakya the Great Text Book Questions and Answers

Activity – I
A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइये।

Question 1.
The bhikshu was astonished when he:
(a) saw the wealth of Prime Minister, Chanakya
(b) came to know, that food was ready
(c) saw Chanakya’s mother preparing food
(d) saw no servants in Chanakya’s room
Answer:
(a) saw the wealth of the Prime Minister Chanakya

Question 2.
“I make copies of books to earn my livelihood. Here ‘livelihood’ means:
(a) a piece of cloth put over somebody’s face and head so that they cannot be recognized.
(b) a way of ruling
(c) complete silence
(d)earning in order to live.
Answer:
(d) earning in order to live.

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

B. Find out whether the following statements are True or False.
कथन सत्य हैं या असत्य।

  1. There was nothing in Chanakya’s room.
  2. Chanakya had a large family……….
  3. Chanakya was a very powerful person ………..
  4. Chanakya believed in the freedom of thoughts …………..
  5. Everyone was free to follow his religion in the days of Chandragupta ………

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True

C. Answer the following questions in one sentence each.
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में दीजिये।

Question 1.
Why was the bhikshu surprised?
भिक्षु आश्चर्यचकित क्यों हुआ?
Answer:
The bhikshu was surprised to see the wealth of Prime Minister Chanakya.
भिक्षु प्रधानमंत्री चाणक्य की सम्पत्ति देखकर आश्चर्यचकित हो गया।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 2.
What food was served to the bhikshu ?
भिक्षु के लिये क्या भोजन परोसा गया ?
Answer:
The food served to the bhikshu was chapatis, dal, and vegetable curry.
भिक्षु को रोटियां, दाल व एक सब्जी परोसी थी।

Question 3.
What did Chanakya do to earn his living ?
चाणक्य अपनी जीविका चलाने हेतु क्या कार्य करते थे ?
Answer:
Chanakya used to make copies of books to earm his livelihood.
चाणक्य अपनी जीविका चलाने हेतु पुस्तकों की प्रतियां (कापियां) बनाते थे।

Question 4.
What kind of life did Chanakya want for people ?
चाणक्य लोगों के लिये किस प्रकार का जीवन चाहते थे ?
Answer:
Chanakya’ wanted that nobody should be unhappy in the Maurya Empire.
चाणक्य चाहते थे मौर्य साम्राज्य में कोई भी व्यक्ति अप्रसन्न नहीं होना चाहिये।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

D. Answer the following questions in about 20 to 30 words each.
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर 20 से 30 शब्दों में दीजिये।

Question 1.
Why did Chanakya lead such a simple life ?
चाणक्य इतना साधारण जीवन क्यों व्यतीत करते थे ?
Answer:
Chanakya lead such a simple life because he thought that it was his duty to look after the people. Besides, he thought that he had no right to use what belonged to people. चाणक्य इतना साधारण जीवन इसलिये व्यतीत करते थे क्योंकि वह सोचते थे कि प्रजा की देखभाल करना उनका कर्तव्य था। साथ ही, उनका यह भी सोचना था कि प्रजा की वस्तुओं का उपभोग करने का उनका कोई अधिकार नहीं था।

Question 2.
Why were the robbers ashamed ?
लुटेरे शर्मिन्दा (लज्जित) क्यों हुए ?
Answer:
The robbers were ashamed to see that despite so many public blankets at Chanakya’s home, he had covered himself with an old blanket which had holes in it. लुटेरे यह देखकर लज्जित (शर्मिन्दा) हुए कि चाणक्य के घर पर प्रजा हेतु इतने सारे कम्बल होने के बावजूद भी चाणक्य ने स्वयं एक पुराना कम्बल ओढ़ रखा था जिसमें छेद (फटा था) थे।

RBSE Class 8 English Chanakya the Great Additional Important Questions and Answers

Activity – I

Question 1.
Who did not want to use public property for his personal use ? (Sample Paper 2017)
अपने व्यक्तिगत उपयोग के लिए कौन सार्वजनिक सम्पत्ति का प्रयोग नहीं करना चाहता था?
Answer:
Chanakya did not want to use public property for his personal use.
सार्वजनिक सम्पत्ति को चाणक्य अपने प्रयोग में नहीं लाना चाहते थे।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 2.
What did the bhikshu ask Chanakya after the meals ?
भोजन के बाद भिक्षु ने चाणक्य से क्या पूछा ?
Answer:
After the meals, the bhikshu asked Chanakya if he had got any children.
भोजन के बाद भिक्षु ने चाणक्य से पूछा कि क्या आपकी कोई संतान है।

Question 3.
What was Chanakya’s opinion about his public’s freedom ?
अपनी प्रजा की स्वतंत्रता के विषय में चाणक्य का क्या विचार था ?
Answer:
Chanakya’s opinion was that his people should be disciplined and should have complete freedom of thought and worship.
चाणक्य का विचार था कि उनकी प्रजा को अनुशासित होना चाहिये और उन्हें विचारों व धर्म की पूर्ण स्वतंत्रता होनी चाहिये।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 4.
What did the robbers decide ?
लुटेरों ने क्या निश्चय किया ?
Answer:
The robbers decided to take away as many blankets from Chanakya’s house as they could.
लुटेरों ने चाणक्य के घर से जितने अधिक हो सके उतने अधिक कम्बल ले जाने (चुराने) का निश्चय किया।

Question 5.
What did the robbers do in the end ?
अन्त में लुटेरों ने क्या किया ?
Answer:
In the end, the robbers brought all the stolen goods and put them outside Chanakya’s house.
अन्त में लुटेरे चुराया हुआ सारा सामान वापस ले आये और उसे चाणक्य के घर के बाहर रख गये।

Activity – II

A. Match the words in column ‘A’ with their meanings in column ‘B’.
कॉलम A में दिये गये शब्दों का कॉलम B में दिये गये उनके अर्थों से मिलान कीजिए।

A                     B
1. wake up       silently
2. look after     feelings of pain, unhappiness
3. sufferings     feeling shame or embarrassment.
4. ashamed      take care of somebody/ something
5. quietly to     stop sleeping somebody/ something

Answer:

Words               Meanings
1. wake up        to stop sleeping somebody/ something
2. look after      take care of somebody/ something
3. sufferings     feelings of pain, unhappiness
4. ashamed      feeling shame or embarrassment
5. quietly          silently

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

B. Match the words in column ‘A’ with their opposites in column ‘B’.
कॉलम A में दिये गये शब्दों का कॉलम B में दिये गये उनके विलोम शब्दों से मिलान कीजिए।

ΑB
known           slavery
disciplined    hot
cold              sad/unhappy
quietly          indisciplined
spend           unknown
happy           noisily
freedom      earn

Answer:

Words         Opposites
1. known           unknown
2. disciplined    indisciplined
3. cold                hot
4. quietly          noisily
5. spend            earn
6. happy          sad/unhappy
7. freedom        slavery

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

अब कुछ ऐसे शब्द सोचिये और लिखिये जो कि negative prefix ‘in’ या ‘un’ से अरम्भा होते हैं उदाहरण:noted …… unnoted
Answer:
1. done            undone
2. lock              unlock
3. tie                 untie
4. do                 undo
5. cut                uncut
6. fold               unfold
7. ability           inability
8. complete      incomplete
9. discipline      indiscipline
10. active          inactive

Activity – III

‘as long as’ या ‘so long as’ का प्रयोग condition (शर्त) व्यक्त करने के लिये किया जाता है। इसका तात्पर्य होते हैबसथो की।
You pay the fee. You can stay in hostel. As long as you pay fees, you can stay in hostel.

A. Now join the following sentences using “as / so long as” अब निम्नु लिकता वाक्यों को
“as/so long as” का प्रयोग करोको जुड़िये

  1. This selfish world helps you. You are earning.
  2. We cooperate others, others cooperate us.
  3. We are safe. We obey the rules of road.
  4. We keep practising. We’ll win the match.
  5. Children obey parents. They progress very well in their life.
  6. Ram will be successful. He studies regularly.
  7. We will serve our country, Bharat. We are alive and healthy.
  8. Nobody harms you. You are honest.

Answer:

  1. This selfish world helps you as long as you are earning.
  2. As long as we cooperate others, others cooperate us.
  3. As long as we obey the rules of road, we are safe.
  4. As long as we keep practising , we’ll win the match.
  5. As long as children obey parents, they progress very well in their life.
  6. As long as Ram studies regularly, he will be successful.
  7. So long as we are alive and healthy, we will serve our country, Bharat.
  8. So long as you are honest, nobody harms you.

B. Conditional Clauses:
Look at the following sentence carefully from the text:
पाठ से लिये गये निम्नलिखित वाक्य को ध्यापूर्वक पढ़िये। वाक्य को ध्यापूर्वक पढ़िये।

“No one would have known if Chanakya had used blankets at night.”

(उपर्युक्त वाक्य conditional प्रकार का है जो कि unfulfilled condition (अपूर्ण शर्त) है। कुछ अन्य उदाहरण हैं 🙂

  • If he had gone to Delhi, he would have seen the Red Fort.
  • If you had worked hard, you would have passed.

(इस प्रकार के वाक्य Conditional clauses के रूप में जाने जाते हैं। ये वे probable (सम्भव) improbable (असम्भव), या wishes (शुभकामनाओं) को व्यक्त करते हैं जो कि पूरी नहीं हो सकी क्योंकि कुछ शर्त या शर्ते घटित ही नहीं होती।)

Now complete the sentences with your own imagination.
अब अपनी कल्पना के आधार पर निम्नलिखित वाक्यों को पूरा करो।

  1. If Prashant had come in time, ………
  2. If Raj had run fast, …………..
  3. If Ashish had worked hard, ……….
  4. If Jayshree had played well, …………
  5. If Abhilasha had driven carefully……..
  6. If Abhishek had gone to Chittor, ……….
  7. If you had invited me, …………

Answer:

  1. If Prashant had come in time, he would have joined us.
  2. If Raj had run fast, he would have won the race.
  3. If Ashish had worked hard, he would have succeeded.
  4. If Jayshree had played well, she would have won the match.
  5. If Abhilasha had driven carefully, she could have avoided the accident.
  6. If Abhishek had gone to Chittor, he would have seen white tiger.
  7. If you had invited me, I would have come.

C. Arrange the following sentences in a meaningful order.
निम्नलिखित वाक्यों को अर्थपूर्ण क्रम में लगाइए।

  1. If the police/fast/had run/they/ the thief/ would have caught
  2. had studied/If Geeta/seriously / she / the class/ would have topped
  3. a letter / If Kamla /had written/her mother/ it/ would have got IV.
  4. If Harvinder / politely/had asked/ heartily/ Nidhi/ would have helped
  5. If it timely, had not rained / would have dried / the crops

Answer:

  1. If the police had run fast, they would have caught the thief.
  2. If Geeta had studied seriously, she would have topped the class.
  3. If Kamla had written a letter, her mother would have got it.
  4. If Harvinder had asked politely, Nidhi would have helped heartily.
  5. If it had not rained timely, the crops would have dried.

Activity – IV

Listen to the following words carefully :
निम्नलिखित शब्दों को ध्यानपूर्वक सुनिये:

  1. I will tell you a tale of the animal which has a tail.
  2. He may desert you in the desert of Rajasthan.
  3. When my grandfather had had his meal he went out for a mile walk.
  4. Weigh everything before you say, this is the way to be happy and gay.
  5. I live here but I leave for Ajmer tomorrow.

Answer:

  1. tell = कहना। tale = कहानी। tail = पूंछ।
  2. desert = बर्वाद करना। desert = रेगिस्तान।
  3. meal = 1759 mile = Hist
  4. weigh = तोलिए। way = रास्ता।
  5. live = TEM I leave = (6) 31351

Activity – V

India is a country of great national and regional heroes/heroines. Rajasthan is no exception to it. Keeping this in view, write a brief life sketch of any national or regional hero/heroine from the history of Rajasthan.
भारत महान राष्ट्रीय व क्षेत्रीय वीरों/वीरांगनाओं का देश है। राजस्थान इसका अपवाद नहीं है। इसको ध्यान में रखते हुए राजस्थान के इतिहास से किसी राष्ट्रीय या क्षेत्रीय वीर/वीरांगना का संक्षिप्त जीवन परिचय लिखिये।
Answer:
Major Shaitan Singh Bhati Major Shaitan Singh Bhati was an Indian Army Officer. He was awarded Param Vir Chakra, the highest wartime gallantry medal, posthumously given for his leadership and courage during the ChinaIndia War of 1962. Major commanded the regiment in an isolated sector at a height of about 17,000 feet against the heavy attacks from the enemy.

He moved at great personal risk and sustained the morale of his soldiers. Even when Major Shaitan Singh fell disabled, it was his leadership and commendable devotion that inspired the troop to fight almost to the last man.

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

RBSE Class 8 English Chanakya the Great Passages for Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
निम्नलिखित अनुच्छेदों को ध्यान से पढ़िये और दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये।

Passage – 1
The bhikshu was astonished. Is this the feast for a Prime Minister? They were in silence but · thousands of questions came into the mind of the bhikshu. After the meals, he asked Chanakya. “Have you got any children?” “Yes sir, I have a son,” replied Chanakya, He is studying in an ashram.” The bhikshu said, “You are the Prime Minister of the great Maurya Empire. Emperor Chandra Gupta does what you say. Nothing can happen without your advice. Why do you live in such a way?”

Question 1.
Why was the bhikshu astonished ?
भिक्षु आश्चर्यचकित क्यों हुआ ?
Answer:
The bhikshu was astonished to see such a simple feast of a Prime Minister.
भिक्षु एक प्रधानमंत्री का इतना साधारण भोज देखकर आश्चर्यचकित हुआ।

Question 2.
What did the bhikshu think to see the feast ?
भोज को देखकर भिक्षु ने क्या सोचा ?
Answer:
To see the feast, the bhikshu thought if that was the feast for a Prime Minister.
भोज को देखकर भिक्षु ने सोचा कि क्या यह एक प्रधानमंत्री के लिये भोज है।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 3.
What was the Chankya’s son doing ?
चाणक्य का पुत्र क्या कर रहा था ?
Answer:
Chanakya’s son was studying in an ashram.
चाणक्य का पुत्र एक आश्रम में अध्ययन कर रहा था।

Question 4.
Write opposite words from the passage of the following:
(a) went (b) answers
Answer:
(iv) (a) came (b) questions

Passage – 2
Chanakya replied, “It is my duty to look after the Empire and the people, but I have no right to use what belongs to the people. I have built this small house and make copies of books to earn my livelihood. I spend twelve hours with the public. I listen to their difficulties and try to help them. I want that nobody should be unhappy in the Maurya Empire.

Our people should be disciplined and there should be complete freedom of thought and worship.” The bhikshu was silent for a long time. Then he said, “As long as there is a man like you, there can be no sufferings in the Empire. But I have heard that some people in the village were looted by robbers and the guards were not able to do anything.”

Question 1.
What did Chanakya reply ?
चाणक्य ने क्या उत्तर दिया ?
Answer:
Chanakya replied that it was his duty to look after the Empire and the people.
चाणक्य ने उत्तर दिया कि साम्राज्य और प्रजा की देखभाल करना उनका कर्त्तव्य था।

Question 2.
What did Chanakya do to earn his livelihood ?
अपनी जीविका चलाने हेतु चाणक्य क्या करते थे ?
Answer:
Chanakya used to make copies of books to earn his livelihood.
चाणक्य अपनी जीविका चलाने हेतु पुस्तकों की प्रतियां (कापियां) बनाया करते थे।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 3.
What did Chanakya do with the public ?
चाणक्य प्रजा के साथ क्या करते थे ?
Answer:
Chanakya spent twelve hours with the public and listened to their difficulties and tried to help them.
चाणक्य प्रजा के साथ 12 घण्टे व्यतीत करते, उनकी परेशानियों को सुनते और उनकी सहायता करने का प्रयास करते थे।

Question 4.
What did Chanakya want for his public ?
चाणक्य अपनी प्रजा के लिए क्या चाहते थे ?
Answer:
Chanakya wanted that nobody should be unhappy in the Maurya Empire.
चाणक्य चाहते थे कि मौर्य साम्राज्य में कोई भी व्यक्ति अप्रसन्न नहीं होना चाहिये।

Passage – 3
The Emperor and Chanakya returned to Patliputra – the capital city. He ordered that blankets must be collected and brought to his house. Very late at night, the blankets were ‘brought to his house and put in a corner of the room. The robbers came to know what Chanakya was doing. They decided to take away as many blankets from his house as they could. It was a moon-lit night, so they were afraid. But two robbers were chosen to steal the blankets.

Question 1.
What did Chanakya order ?
चाणक्य ने क्या आदेश दिया ?
Answer:
Chanakya ordered that blankets must be collected and brought to his house.
चाणक्य ने आदेश दिया कि कम्बलों को एकत्रित किया जाये और उनके घर लाया जाये।

Question 2.
What was done with the blankets ?
कम्बलों का क्या किया गया ?
Answer:
The blankets were brought to Chanakya’s house and put in a corner of the room.
कम्बलों को चाणक्य के घर लाया गया और उन्हें कक्ष के एक कोने में रख दिया।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 3.
What did the robbers come to know ?
लुटेरों को क्या पता चला ?
Answer:
The robbers came to know that there were so many blankets at Chanakya’s house.
लुटेरों को यह पता चला कि चाणक्य के घर में बहुत सारे कम्बल थे।

Question 4.
Find out the words from the passage which mean :
(a) came back (b) selected
Answer:
(a) returned (b) choosen

Passage – 4
They were ashamed. No one would have known if Chanakya had used the blankets at night but he did not even touch the public property. And they had come to take away the blankets. Both the robbers came out. They told the whole story to the other robbers waiting outside. They also felt ashamed.

The robbers then brought all the stolen goods and put them outside Chanakya’s house. Early in the morning, Chanakya got up and came out. He saw the stolen goods lying outside and understood everything. He sent these things back to the village. After this there were no robberies in the Maurya Empire.

Question 1.
Why had Chanakya not used the blankets ?
चाणक्य ने उन कम्बलों को प्रयोग क्यों नहीं किया था ?
Answer:
Chanakya had not used the blankets as they were public property.
चाणक्य ने उन कम्बलों का प्रयोग (इस्तेमाल) नहीं किया था क्योंकि वे सार्वजनिक सम्पत्ति थे।

Question 2.
Why had the robbers come ?
लुटेरे क्यों आये थे ?
Answer:
The robbers had come to take away the blankets.
लुटेरे कम्बलों को ले जाने के लिये आये थे।

Question 3.
What did Chanakya see in the morning ?
प्रात:काल चाणक्य ने क्या देखा ?
Answer:
In the morning Chanakya saw the stolen goods lying outside his house.
प्रातः काल चाणक्य ने चुराया हुआ सामान अपने घर के बाहर पड़ा हुआ देखा।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

Question 4.
What did Chanakya do with the things ?
उन वस्तुओं का चाणक्य ने क्या किया ?
Answer:
Chanakya sent those things back to the village.
चाणक्य ने उन वस्तुओं को वापस गाँव में भिजवा दिया।

Word-meanings and Hindi Translation

1. Bhuddam ………. curry.”(Pages 46-47)

Word-meanings:
hardly (हा:ड्लि) = बमुश्किल। wealth (वेल्थ) = सम्पत्ति । pan (पैन) = कड़ाही। beddings (बेडिंग्ज़) = बिस्तर । surprised (सःप्राइज्ड) = चकित । woke up (वोक अप) = जागा। preparing (प्रिपेअरिंग) = तैयार करना। served (सर्वड) = परोसा।

हिन्दी अनुवाद:
“बुद्धं शरणं गच्छामि” ‘कृपया अन्दर आइये।’ वह बौद्ध भिक्षु अन्दर आये। उन्होंने चारों ओर दृष्टि डाली। उस कक्ष में बमुश्किल ही कुछ था (लगभग न के बराबर), मात्र कुछ दैनिक जीवन में काम आने वाली वस्तुएँ, कुछ मटके, कड़ाहियाँ और बिस्तर। वह भिक्षु आश्चर्यचकित रह गए। उन्होंने सोचा, ‘क्या प्रधानमंत्री चाणक्य की यह सम्पत्ति है?’ उनके पास कुछ भी नहीं है। वह महान राजा चन्द्रगप्त के प्रधानमंत्री हैं लेकिन रहते एक साधु की भाँति हैं।’

वह ऐसे जागे जैसे कि नींद से, जब चाणक्य ने कहा, “भोजन तैयार है, श्रीमान्।” भिक्षु ने चाणक्य के साथ एक अन्य कक्ष में प्रवेश किया। वहाँ उन्होंने दो स्त्रियों को भोजन बनाते हुए देखा लेकिन वहाँ कोई नौकर नहीं थे। उनमें से एक स्त्री वृद्ध थी। वह चाणक्य की माताजी थीं। और दूसरी स्त्री जो कि रोटियाँ बना रही थी, वह उनकी पत्नी थी। चाणक्य की माताजी ने उन्हें भोजन परोसा। भोजन बहुत सादा था, | रोटियां, दाल, और एक कड़ी सब्जी।

2. The bhikshu …………worship.” (Page 47)

Word-meanings:
astonished (अस्टानिश्ट) = अचम्भित । feast (फीस्ट) = भोज । silence (साइलन्स) = शान्त, मौन। advice (अडवाइस) = सलाह। duty (ड्यूटि) = कर्त्तव्य। look after (लुक आफ्टर) = देखभाल करना। right (राइट) = अधिकार। belongs (बिलाँग्ज़) = से संबंधित होना। make copies (मेक कॉपिज़) = प्रतियाँ बनाना। livelihood (लाइलिहुड) = a means of earning money in order to live, आजीविका। spend (स्पेण्ड) = खर्च करना, बिताना। public (पब्लिक) = जनता। disciplined (डिसप्लिन्ड) = अनुशासित । complete (कम्पलिट्) = पूर्ण । worship (वर्शिप) = पूजा।

हिन्दी अनुवाद:
भिक्षु आश्चर्यचकित थे। क्या एक प्रधानमंत्री के लिये यह दावत (विषेश भोज) है? वे सब लोग शान्त थे लेकिन भिक्षु के दिमाग में हजारों प्रश्न उत्पन्न हो रहे थे। भोजन के पश्चात उन्होंने चाणक्य से पूछा, “क्या आपकी कोई सन्तान है?” “हाँ श्रीमान्, मेरा एक पुत्र है,” चाणक्य ने प्रत्युत्तर दिया। “वह एक आश्रम में अध्ययन कर रहा है।” उस भिक्षु ने कहा, “आप महान मौर्य साम्राज्य के प्रधानमंत्री हैं। सम्राट चन्द्रगुप्त वही करते हैं जैसा आप कहते हैं। आपके परामर्श के बिना कुछ भी नहीं हो सकता।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

(फिर) आप इस प्रकार क्यों रहते हैं?” चाणक्य ने उत्तर दिया, “साम्राज्य और इसके लोगों (प्रजा) की देखभाल करना मेरा उत्तरदायित्व है, लेकिन जो कुछ भी लोगों (प्रजा) का है उसका उपयोग करने (लाभ लेने) का मेरा कोई अधिकार नहीं है। मैने यह छोटा सा घर बनाया है और अपनी जीविका चलाने हेतु मैं पुस्तकों की प्रतियाँ (कॉपियां) बनाता हूँ। मैं जनता के साथ बारह घण्टे गुजारता हूँ। मैं उनकी परेशानियों को सुनता हूँ और उनकी सहायता करने का प्रयास करता हूँ। मैं चाहता हूँ कि मौर्य साम्राज्य में कोई भी अप्रसन्न नहीं होना चाहिये। हमारी प्रजा अनुशासित होनी चाहिये और उन्हें उनके विचारों की अभिव्यक्ति व पूजा (स्वधर्म को मानने) की पूर्ण स्वतंत्रता होनी चाहिये।”

3. The bhikshu ………. happen? (Page 47)

Word-meanings:
silent (साइलन्ट) = शान्त। as long as (एज़ लाँग एज़) = जब तक। sufferings (सफरिंग्ज) = पीड़ाएं। empire (एम्पाइअ) = साम्राज्य। looted (लूटिड) = लूटे गये। robbers (राबर्ज़) = डकैत। guards (गार्ड्ज़) = सुरक्षा कर्मी। worry (वरि) = चिन्तित होना। emperor (एम्पर्र) = सम्राट। trouble (ट्रबल) = परेशानी। happen (हैपन) = होना।

हिन्दी अनुवाद:
वह भिक्षु काफी देर तक चुप रहे। फिर वह बोले “जब जक आप जैसा व्यक्ति यहाँ है, इस साम्राज्य में कोई पीडा नहीं हो सकती है। लेकिन मैंने सुना है कि गाँव में कुछ लोगों को लुटेरों द्वारा लूट लिया गया और सुरक्षाकर्मी कुछ भी नहीं कर पाये।” चाणक्य ने कुछ देर सोचा और फिर कहा, “ओह अच्छा (ठीक) भिक्षु ! मैं अतिशीघ्र कुछ करने का प्रयास करूंगा। कृपया चिन्तित मत होइये; मैं सम्राट के साथ आज उस गाँव में जाऊँगा।” भिक्षु चले गये। लेकिन चाणक्य चिन्तित थे। गाँववासी मुश्किल में थे। ऐसा कैसे हो सकता था?

4. He went …….. room.(Page 48)

Word-meanings:
started (स्टार्टिड) = रवाना हुए। reached (रीट) = पहुँचे। soon (सून) = शीघ्र । blankets (ब्लैं किट्स) = कम्बल। difficult (डिफकल्ट) = कठिन। promised (प्रामिस्ट) = वादा किया। caught (कॉट) = पकड़ा। capital (कैपिटल) = राजधानी। ordered (ऑड:ड) = आदेश दिया। collected (कलेक्टिड) = एकत्रित किए। brought (ब्रॉट) = लाये।

हिन्दी अनुवाद:
वह सम्राट के पास गये और उन्हें सारी बात बताई। वे गाँव के लिये चल दिये और शीघ्र ही वहाँ पहुँच गये। गाँववासियों ने सम्राट और चाणक्य को बताया कि लुटेरे उनका सब कुछ लूट कर ले गये थे। वे उनके कम्बल और बिस्तर भी ले गये। गांववासियों के लिये सर्द रात्रियों में सोना कठिन था। चाणक्य ने उनसे अगले दिन कम्बल भेजने के लिये वादा किया। उन्होंने उनसे यह भी कहा कि लुटेरों को शीघ्र ही पकड़ लिया जायेगा। सम्राट और चाणक्य राजधानी पाटलिपुत्र लौट आये। उन्होंने आदेश दिया कि कम्बलों को एकत्रित करके उनके घर भेजा जाये। देर रात्रि में कम्बलों को उनके घर लाया गया और कक्ष के एक कोने में रख दिया गया।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

5. The robbers ……… in it. (Page 48)

Word-meanings:
decided (डिसाइडिड) = निश्चय किया। take away (टेक अवे) = ले जाना। moon-lit (मूनलिट) = चाँदनी। chosen (चूज़न) = चुना गया। steal (स्टील) = चुराना। clearly (क्लिअलि) = स्पष्ट रूप से। entered (एन्टर्ड) = घुसे। quietly (क्वाइट्लि) = चुपचाप। straw (स्ट्रॉ) = भूसा। covered (कवाड) = ढके हुए। holes (होल्ज़) = छिद्र।

हिन्दी अनुवाद:
लुटेरों को पता चला कि चाणक्य क्या कर रहे थे। उन्होंने उनके घर से जितने अधिक कम्बल वे ले जा सकते थे उतने अधिक ले जाने का निश्चय किया। चाँदनी रात थी इसलिये वे भयभीत थे। लेकिन कम्बलों को चुराने के लिये दो लुटेरों का चयन किया गया। सर्द रात्रि थी लेकिन घर का दरवाजा खुला हुआ था। चाँदनी (रात) खिली होने के कारण घर के अन्दर प्रत्येक वस्तु स्पष्ट देखी जा सकती थी। लुटेरों ने कक्ष में चुपचाप से प्रवेश किया। कम्बल एक कोने में रखे हुऐ थे। कम्बलों को लेने से पहले उन लुटेरों ने पुनः चारों ओर देखा। उन्होंने एक दूसरे कोने में भूसे (पुआल) का बिस्तर देखा। उस पर चाणक्य सो रहे थे। उन्होंने एक पुराना कम्बल ओढ़ रखा था जिसमें छेद हो रहे थे।

The robbers …….. Empire. (Page 49)

Word-meanings:
astonished (अस्टानिश्ट) = आश्चर्य हुआ। wanted (वॉन्टिड) = चाहते थे। ashamed (378145) = effected with shame शर्मिन्दा हुए। touch (टच) = छूना। public (पब्लिक) = जनता। property (प्रापर्टि) = सम्पत्ति । whole (होल) = सम्पूर्ण। waiting (वेटिंग) = इन्तज़ार कर रहे। felt (फेल्ट) = महसूस की। lying (लाईंग) = पड़े हुए। understood (अन्ड:स्टुड) = समक्ष गया।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 8 Chanakya the Great

हिन्दी अनुवाद:
लुटेरों को आश्चर्य हुआ। कक्ष में इतने सारे नये कम्बल थे लेकिन फिर भी प्रधानमंत्री एक पुराने कम्बल में लिपटे हुऐ भूसे के बिस्तर पर सो रहे थे। यदि वह चाहते तो एक नया कम्बल प्रयोग कर सकते थे लेकिन उन्होंने ऐसा नहीं किया था। वे (लुटेरे) लज्जित हुए। यदि चाणक्य ने रात्रि में कम्बल प्रयोग कर लिया होता तो किसी को भी पता नहीं चलता लेकिन उन्होंने जनता (प्रजा) की वस्तु को छुआ तक नहीं और वे लुटेरे कम्बल लूटने के लिए आ गये। दोनों लुटेरे बाहर आ गये।

उन्होंने बाहर इन्तजार कर रहे अन्य लुटेरों को पूरी कहानी बताई। उन्हें भी शर्मिन्दगी हुई। फिर लुटेरे चुराया हुआ सारा सामान ले आये और उन्हें चाणक्य के घर के बाहर रख दिया। चाणक्य प्रातः जल्दी उठे और बाहर आये। उन्होंने देखा कि चुराई हुई वस्तुएँ बाहर पड़ी हुई हैं और वह सब कुछ समझ गये। उन्होंने इन वस्तुओं को वापिस गाँव में भिजवा दिया। इसके बाद मौर्य साम्राज्य में कभी कोई लूट नहीं हुई।

Leave a Comment