RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

RBSE Class 8 English Life in K.G.B.V Text Book Questions and Answers

Activity – I
A. Tick the correct alternative:

सही विकल्प पर निशान लगाइये:

Question 1.
K. G. B. V. is a type of school run by –
(a) Government
(b) Private sector
(c) N.G.O.
(d) none of the above
Answer:
(a) Government

Question 2.
Hostel facility is provided to the marginalized section of society by the government free of cost. Here the word ‘provided’ means –
(a) received
(b) given
(c) taken
(d) enjoyed
Answer:
(b) given

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

B. Say whether the following sentences are true or false.
बताइये निम्नलिखित वाक्य सत्य है या असत्य।

Question 1.
Hostel facilities are up to the mark in K.G.B.V.

  1. Mother of Anushka is not satisfied with __ hostel facilities.
  2.  Mother advises Anushka to respect___elders.
  3. Vocational courses are not very useful.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False

C. Answer the following questions in 10 to 20 words.
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर 10 से 20 शब्दों में दीजिए

Question 1.
Who writes the letter and to whom? पत्र कौन लिखता है और किसको? (Board Paper 2017)
Answer:
A mother writes the letter to her daughter.
एक माँ अपनी पुत्री को पत्र लिखती है।

Question 2.
What is mother’s intention about the education of Anushka’s sister?
अनुष्का की बहिन की शिक्षा के विषय में माँ का क्या विचार है?
Answer:
The mother’s intention about the education of Anushka’s sister is that she will also attend the same school.
अनुष्का की बहिन की शिक्षा के विषय में उसकी माँ का विचार है कि वह भी उसी स्कूल में पढ़ेगी।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Question 3.
How does Anushka feel about hostel life?
छात्रावास जीवन के विषय में अनुष्का कैसा महसूस करती है?
Answer:
Anushka has started liking the hostel ………… life.
अनुष्का ने छात्रावास जीवन को पसन्द करना आरम्भ कर दिया है।

Question 4.
“This is really a dream come true opportunity for people like us.” What does the word “This” here refer to?
“यह हमारे जैसे लोगों के लिये वास्तव में स्वप्न साकार होने के अवसर जैसा है।” यहाँ “This” शब्द क्या इंगित करता है?
Answer:
Here ‘this’ refers to Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Scheme. यहाँ ‘this’ कस्तूरबा गाँधी बालिका विद्यालय स्कीम को इंगित करता है।

Question 5.
Who provides the facilities to the girl students in K.G.B.V.? K.G.B.V. में छात्राओं को सुविधाएँ कौन प्रदान करता है?
Answer:
Government provides facilities to the girl students in K.G.B.V.
कस्तूरबा गाँधी बालिका विद्यालय में छात्राओं को सुविधाएँ सरकार प्रदान करती है।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

D. Answer the following question in 30 to 40 words.
निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर 30 से 40 शब्दों में दीजिये।

Question 1.
Write about the facilities provided by K.G.B.V. K.G.B.V.
द्वारा दी जाने वाली सुविधाओं के विषय में लिखिए।
Answer:
K.G.B.V. provides many facilities to the girl students. The facilities include free education, hostel facility, good quality food, clothes, books, stationery. Besides, all other articles required to be used in daily routine life are also provided, that too, free of cost.
कस्तूरबा गाँधी बालिका विद्यालय बालिका विद्यार्थियों को बहुत सी सुविधाएँ प्रदान करता है। इन सुविधाओं में शामिल हैं-नि:शुल्क शिक्षा, छात्रावास सुविधा, अच्छी गुणवत्ता वाला भोजन, वस्त्र, पुस्तकें, लेखन सामग्री। इसके अतिरिक्त दैनिक जीवन में काम आने वाली अन्य वस्तुएँ भी उपलब्ध कराई जाती हैं, वह भी निःशुल्क।

RBSE Class 8 English Life in K.G.B.V Additional Important Questions and Answers

Activity – I

Question 1.
Describe some facilities which are provided in KGBV for girls.
KGBV में लड़कियों की जो सुविधाएँ दी जाती हैं उनमें से कुछ का वर्णन करो।
Answer:
Some facilities provided in KGBV for gilrs are-free education, good quality of food and clothes.
KGBV में लड़कियों को जो सुविधाएँ दी जाती हैं उनमें प्रमुख हैं – नि:शुल्क शिक्षा, अच्छे स्तर का भोजन व वस्त्र।

Question 2.
What are the things provided free to the girl students?
बालिका विद्यार्थियों को कौन सी वस्तुएँ निःशुल्क (मुफ्त) प्रदान की जाती हैं?
Answer:
Education, hostel facility, books, stationery and other articles required for routine life are provided free to girl students.
शिक्षा, छात्रावास सुविधा, पुस्तकें, लेखन सामग्री व दैनिक आवश्यकता की अन्य वस्तुएँ बालिका विद्यार्थियों को मुफ्त प्रदान किये जाते हैं।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Question 3.
What is the mother’s advice to her daughter to improve her image?
व्यक्तित्व को निखारने हेतु माँ की पुत्री को क्या सलाह है?
Answer:
The mother’s advice is that her daughter should take care of her seniors, room mates and all persons in the hostel to improve her image.
माँ की सलाह है कि उसकी पुत्री को अपने वरिष्ठ सहपाठियों, सहवासियों और छात्रावास में रहने वाले सभी लोगों का ध्यान रखना चाहिये।

Activity – II

A. Fill in the blanks with suitable words given in the box.
बॉक्स में दिये गये शब्दों में से उपयुक्त शब्दों का प्रयोग करके रिक्त स्थानों को भरिये।
[routine, fortunate, opportunity, vocational, instructions]

  1. Mohan was …………. because he was selected for the team.
  2. The ………….. of hostel girls is fixed.
  3. My father gave me ………….. went on a tour.
  4. We got the …………. to see the movie about space.
  5. There are many …………. courses run in our college.

Answer:

  1. fortunate
  2. routine
  3. instructions
  4. opportunity
  5. vocational

B. Fill in the blanks with the missing letter.
रिक्ता स्थानों कों पूरा करिये

  1. pop ……. larize
  2. stat …….. onery
  3. ens …….. re
  4. impr…….ve

Answer:

  1. popularize
  2. stationery
  3. ensure
  4. improve

Activity – III

Read the following sentence carefully.
निम्नलिखित वाक्या को ध्यानपुरावक पढ़िए

You should take care of your seniors, room mates and all other persons in the hostel so as to improve your image.

Use of ‘so as to’ shows the result which can be obtained by the action described. ‘so as to’
का प्रयोग वर्णित action के परिणाम को व्यक्त करने के लिये किया जाता है।

Join the following sentences using ‘so as to’. ‘so as to’
का प्रयोग कर निम्नलिखित वाक्यों को मिलाओ

  1. She worked hard. She may get good result.
  2. She is practising hard. She may win the race.
  3. Maya cried loudly. She might draw others’ attention,
  4. They kept quiet. They could listen to the news.
  5. We opened the gate. We may enter the school.

Answer:

  1. She worked hard so as to get good result.
  2. She is practising hard so as to win the race.
  3. Maya cried loudly so as to draw others’ attention.
  4. They kept quiet so as to listen to the news.
  5. We opened the gate so as to enter the school.

Activity – IV

Read aloud and enjoy the poem that follows.
कविता को बोल कर पढ़िये और समझिये।

“Long Live Ladli”

Long Live Ladli!
I am not scared.
I am bold enough,
I am determined
To fight against the heinous
Against those,
Who want to kill you.
Daughter, I hear your voice
I understand you are not less.

You are goddess Laxmi,
You are goddess Sarasvati,
And you are goddess Durga too.

I am sure you will
Spread the name and fame
As Mạitrayi, Gargi did
Rani Lakshmi Bai and
Kalpan Chawla earned,

I am proud of you
I am proud that I begot
A daughter like you.

Shoudn’t people understand?
Daughter and son are
But the two wheels of the same vehicle.
A society lurches
If either of the two lacks in.
I will launch a mission
To educate the society
That a girl is its precious jewel
The axis on whom
Depends the survival
And sustenance of man.
Long Live Ladli!

हिन्दी अनुवाद:
“चिरंजीवी हो लाडली” चिरंजीवी हो लाडली (तुम्हारी लम्बी आयु हो लाडली)!
मैं नहीं डरती (भयभीत नहीं) हूँ.
मैं पर्याप्त (रूप से) साहसी हूँ,
मैं दृढ़ निश्चयी हूँ
घृणित (जघन्य) से संघर्ष के लिये
उनके विरुद्ध (जघन्य अपराध करने वालों जो)
तुम्हें मार देना चाहते हैं।
पुत्री, मैं तुम्हारी आवाज सुन सकती हूँ
मैं समझती हूँ कि तुम किसी से कम नहीं हो (पुत्रों से)

तुम देवी लक्ष्मी हो,
तुम देवी सरस्वती हो,
और तुम देवी दुर्गा भी हो।

मुझे विश्वास है कि तुम
नाम रोशन करोगी,
जैसे मैत्रेयी, गार्गी ने किया
रानी लक्ष्मीबाई और कल्पना चावला ने अर्जित किया।
(मान/प्रतिष्ठा व प्रसिद्धि)

मुझे तुम पर गर्व है
मुझे गर्व है कि मैंने तुम्हारी जैसी एक पुत्री को जन्म दिया।

क्या लोगों को समझना नहीं चाहिये?
पुत्री और पुत्र एक ही वाहन के दो पहिए होते हैं।
यदि दोनों में से किसी एक का भी अभाव हो तब समाज लड़खड़ा जायेगा।
मैं समाज को शिक्षित करने का एक आन्दोलन चलाऊँगी और बताऊंगी
कि पुत्री इसका (इस समाज का)
एक अनमोल नगीना है
जिसकी धुरी पर मनुष्य का निर्वाह तथा
अस्तित्व निर्भर है
दीर्घायु हो लाड़ली (तुम)। -प्रो. एस. के. अग्रवाल

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Activity – v

Imagine that you are the Secretary of the ‘Sports Club’ of your school. Write a NOTICE informing the students about the sports events to be organized at the school ground next week.
कल्पना कीजिये कि आप अपने स्कूल के ‘Sports Club’ के सचिव हैं। स्कूल परिसर में अगले सप्ताह होने वाले खेलों के विषय में विद्यार्थियों को सूचित करने हेतु एक नोटिस लिखिये।
Answer:
P.S. Public School, Jaisalmer 
NOTICE

20 Feb. 20

Sports Events
All the students are informed that the following sports events are going to be organized at the school ground from 27 Feb. to 04 March 20 Race, Kabaddi,  Cricket, Those who want to participate in the events, should contact their sports teacher by 22 Feb. 20

Amandeep
Secretary, Sports Club

RBSE Class 8 English Life in K.G.B.V Passages for Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow –
निम्नलिखित गद्यांशों को ध्यानपूर्वक पढ़िये और दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये –

Passage – 1
People like us are really fortunate that such type of education with hostel facility is provided to the marginalized section of society by the government, free of cost. This is really a dream come true opportunity for people like us. The good quality of food and clothes also ensured by them is also a great relief.

Apart from that books, stationery and all other articles required to be used in daily routine life are also provided, that too free of cost, makes it a wonderful scheme for girls’ education and their overall development. Impressed by this scheme I am also going to popularize this concept among all the parents of girls in and around our village

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Question 1.
Why does the mother think that people like her are fortunate?
माँ क्यों सोचती है कि उनके जैसे लोग भाग्यशाली हैं?
Answer:
The mother thinks so because due to this scheme for girl students, run by government, poor girls are able to get education.
माँ ऐसा इसलिये सोचती है क्योंकि सरकार द्वारा संचालित, बालिकाओं के लिये इस योजना के कारण, गरीब बालिकाएँ शिक्षा प्राप्त कर पाने में समर्थ हैं।

Question 2.
How does the mother feel?
माँ कैसा महसूस करती है?
Answer:
The mother feels as if her dream has come true.
माँ महसूस करती है जैसे कि उनका स्वप्न साकार हो गया है।

Question 3.
What is a matter of great relief ?
बड़ी राहत की बात क्या है?
Answer:
It is a matter of great relief that good quality of goods and clothes is ensured by them.
बड़ी राहत की बात ये है कि उनके द्वारा भोजन व वस्त्रों की गुणवत्ता सुनिश्चित की जाती है।

Question 4.
Write opposite words from the passage of the following:
(a) dislike
(b) false
Answer:
(a) like (b) true

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Passage – 2
I have decided that your younger sister will also attend the same school. As you are new in the school, you should take care of your seniors, room mates and all other persons in the hostel so as to improve your image. You should follow the instructions given by the warden and H.M. The vocational courses offered there may also be a great help in future. So I will advise you to take them seriously and take part in all the activities conducted there.

Question 1.
What has the mother decided?
माँ ने क्या निश्चय किया है?
Answer:
The mother has decided that her younger daughter will also attend the same school.
माँ ने निश्चय किया है कि उसकी छोटी पुत्री भी उसी स्कूल में पढ़ने जायेगी।

Question 2.
What does the mother say regarding instructions?
निर्देशों के विषय में माँ क्या कहती ?
Answer:
Regarding instructions, the mother says that her daughter should follow the instructions given by the warden and H.M.
निर्देशों के विषय में माँ कहती है कि उसकी पुत्री को संरक्षक व प्रधानाध्यापिका द्वारा दिये जाने थ वाले सभी निर्देशों का पालन करना चाहिये।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Question 3.
What is the mother’s opinion about the vocational courses?
व्यावसायिक पाठ्यक्रमों के विषय में माँ का क्या विचार है?
Answer:
The mother’s opinion about the vocational courses is that these may be a great help in future.
व्यावसायिक पाठ्यक्रमों के विषय में माँ का विचार है कि ये भविष्य में बहुत सहायक हो सकते हैं।

Question 4.
Find out the words from the passage which mean:
(a) participate (b) held
Answer:
(a) take part (b) conducted

Word-meanings and Hindi Translation

Village ………… village. (Page 28)

Word-meanings
started (स्टा:टिड) = शुरू कर दिया। liking (लाइकिंग) = पसन्द करना। facilities (फसिलटीज़) = सुविधाऐं। provided (प्रवाइडिड) = उपलब्ध कराना। satisfactory (सैटिस्फैक्टरि) = संतोष जनक। up to the mark (अप टु द मा:क) = स्तरीय। proud (प्राउड) = गर्व। decision (डिसीज़न) = निर्णय। fortunate (फॉ:च्यनेट) =lucky, भाग्यशाली। marginalized (मार्जिनलाइज्ड) = unimportant and powerless people in an unfair way, हाशिये पर लोग (अनुचित तरीके से महत्वहीन व शक्तिहीन बनाये गये लोग)। section (सेक्शन) = वर्ग। free of cost (फ्री ऑव कॉस्ट) = मुफ्त में। dream come true (ड्रीम कम ट्र) = स्वप्न सच होना।

opportunity (अपॉच्यनिर्टि) = chance, अवसर। ensured (एन्शुअर्ड) = सुनिश्चित किया जाना। relief (रिलिफ) = राहत। apart (अपा:ट) = के अलावा। articles (आटिकल्ज़) = सामग्री। required (रिक्वाइअर्ड) = आवश्यक। routin (रूटीन) = दिनचर्या wonderful (वन्डर्फल) = अनोखी। scheme (स्कीम) = योजना। overall (ओवरॉल) = सम्पूर्ण। development (डिवलेपमन्ट) = विकास। impressed (इम्प्रेस्ट) = प्रभावित किया। popularized (पाप्यलराइज़्ड) = लोकप्रिय बनाना। concept (कॉन्सेप्ट) = योजना।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

हिन्दी अनुवादगांव:
व पोस्ट दबीच, फागी जिला-जयपुर दिनांक : 15 नवम्बर, 2016 प्रिय अनुष्का, आज सुबह मुझे तुम्हारा यह पत्र प्राप्त हुआ। मुझे खुशी है कि तुम्हें छात्रावास में रहना पसन्द आने लगा है। जैसा कि तुमने लिखा है कि कस्तूरबा गाँधी बालिका विद्यालय में सुविधाएँ काफी संतोषजनक हैं और स्तरीय हैं, इससे मुझे अपने निर्णय पर गर्व महसूस होता है। हमारे जैसे लोग वास्तव में भाग्यशाली हैं कि समाज के हाशिये पर रहने वाले (उपेक्षित वर्ग) वर्ग के लोगों को सरकार द्वारा इस प्रकार की शिक्षा, छात्रावास सुविधा सहित, नि:शुल्क प्रदान की जाती है। यह वास्तव में हमारे जैसे लोगों के लिए स्वप्न सच होने जैसा है।

उनके द्वारा भोजन व वस्त्रों की उत्तम गुणवत्ता का सुनिश्चित किया जाना भी एक बड़ी राहत की बात है। पुस्तकों व लेखन सामग्री के अलावा दैनिक जीवन में काम आने वाली अन्य वस्तुएँ भी प्रदान की जाती हैं, वह भी नि:शुल्क, जो कि लड़कियों की शिक्षा व उनके सम्पूर्ण विकास के लिये इसे एक अनोखी योजना का रूप प्रदान करती है। इस योजना से प्रभावित, मैं अपने गांव व आसपास लड़कियों के माता-पिताओं को इस योजना के विषय में बताकर भी इसे और अधिक लोकप्रिय बनाऊँगी।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

I have………. affectionately Maa. (Page 28)

Word-meanings:
decided (डिसाइडिड) = निश्चय किए। attend (अटेण्ड) = उपस्थित होना। same (सेम) = इसी। take care of (टेक केअर ऑव) = ध्यान दें। seniors (सीनिअर्ज़) = वरिष्ठ। room mate (रूप मेट) = सहवासी। improve (इम्प्रूव) = सुधारना। image (इमेज़) = छवि। follow (फॉलो) = अनुसरण करना। instructions (इन्स्ट्रक्शन्ज) = निर्देशों। warden (वार्डन) = वार्डन। vocational (वोकेशनल) = related to professional skill / job, व्यावसायिक। offered (ऑफर्ड) = प्रदान करना। seriously (सीरिअस्लि ) = गंभीरतापूर्वक। take part (टेक पा:ट) = भाग लेना। conducted (कन्डक्टिड) = आयोजित किया जाना। affectionately (अफेक्शनटिल) = प्यारी, सस्नेह।

हिन्दी अनुवाद:
मैंने निश्चय किया है कि तुम्हारी छोटी बहिन भी इस स्कूल में पढ़ेगी। चूंकि तुम स्कूल में नई हो तो तुम्हें अपने वरिष्ठ सहपाठियों, कक्ष में साथ रहने वालों (सहवासियों) व छात्रावास में रहने वाले अन्य सभी लोगों का ख्याल रखना चाहिये ताकि तुम्हारा व्यक्तित्व और अधिक अच्छा बन जाये। प्रधानाध्यापक व वार्डन द्वारा दिये गये निर्देशों का तुम्हें पालन करना चाहिये।

यहां प्रदान किये जाने वाले व्यावसायिक पाठ्यक्रम तुम्हें भविष्य में भी काफी मददगार हो सकते हैं। इसलिये मैं तुम्हें सलाह दूंगी कि तुम उन्हें गम्भीरता से लो और वहाँ आयोजित होने वाली सभी गतिविधियों में हिस्सा लो। अंजू, अवनीश, और पिताजी की ओर से तुम्हें बहुत बहुत प्यार। तुम्हारी प्यारी

Leave a Comment