RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

RBSE Class 8 English The Felling of the Banyan Tree Text Book Questions and Answers

Activity – I

A. Say whether the following
statements are True of False :
बताइये कि निम्नलिखित कथन सत्य हैं या असत्य :

  1. It was taught to poet by his grandmother that trees are very important and holy.
  2. Poet’s father cut trees mercilessly.
  3. The banyan tree was as big as poet’s house.
  4. They started cutting branches first because the tree was small.
  5. Fifty men chopped the tree.
  6. The only tree remained was in his dreams.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. False
  5. True
  6. True

B. Answer the following questions:
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिये:

Question 1.
Why. did the poet’s father want to demolish the old structures ?
कवि के पिता पुराने मकानों को पूरी तरह ध्वस्त क्यों करना चाहते थे ?
Answer:
Perhaps the poet’s father wanted to construct new buildings, so he wanted to demolish the old structures.
शायद कवि के पिता नई इमारतें बनाना चाहते थे इसलिये वह पुराने ढांचों को ध्वस्त कराना चाहते थे।

Question 2.
Describe the huge banyan tree in your own words.
बरगद के विशाल वृक्ष का वर्णन अपने शब्दों में करिये।
Answer:
The banyan tree was very huge. Its roots lay very deep. It was three times as tall as the poet’s house. Its trunk had a circumference of fifty feet. Its aerial roots touched the ground. Its rings were two hundred years old.
वह बरगद का वृक्ष बहुत विशाल था। इसकी जड़ें बहुत अधिक गहरी थीं। यह कवि के घर से तीन गुना अधिक ऊँचा था। इसके तने की परिधि (गोलाई) 50 फुट थी। इसकी आकाशीय जड़ें जमीन को छूती थीं। इसके वलय 200 वर्ष पुराने थे।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 3.
What was a crime according to grandmother?
दादी माँ के अनुसार एक अपराध क्या था ?
Answer:
According to the grandmother felling of trees was a crime because she considered them sacred.
दादी माँ के अनुसार वृक्षों को काटना एक अपराध था क्योंकि वह उन्हें पवित्र मानती थीं।

Question 4.
Which trees were cut down first ?
पहले कौन-से वृक्ष काटे गये थे ?
Answer:
The sheoga, the oudumber, and the neem trees were cut down first.
पहले शिओगा, अदुम्बर, व नीम के वृक्ष काटे गये।

Question 5.
How was the banyan tree cut at last ?
बरगद के वृक्ष को अन्त में कैसे काटा गया ?
Answer:
The people cut the branches of the banyan tree first. They cut them with saws for seven days. Then, fifty men cut its massive trunk with axes. लोगों ने बरगद के वृक्ष की पहले शाखाएँ कार्टी। उन्होंने इन्हें सात दिनों तक आरी से काटा। इसके बाद, पचास लोगों ने इसके भारी भरकम तने को कुल्हाड़ियों से काटा।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 6.
Where does the banyan tree still exist ?
बरगद का वृक्ष अब भी कहाँ मौजूद है ?
Answer:
The banyan tree still exists in the memory of the poet.
बरगद का वृक्ष अब भी कवि की स्मृति में मौजूद है।

RBSE Class 8 English The Felling of the Banyan Tree Additional Important Questions and Answers

Activity – I

Question 1.
Was every structure demolished ?
क्या प्रत्येक मकान ध्वस्त कर दिया गया था ?
Answer:
No. Except the poet’s own house, other structures were demolished.
नहीं। सिर्फ कवि के स्वयं के घर के अलावा अन्य मकान ध्वस्त किये गये थे।

Question 2.
What did the father do ?
पिताजी ने क्या किया ?
Answer:
The father ordered to remove the banyan tree.
पिताजी ने बरगद के वृक्ष को काटने का आदेश दिया।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 3.
How many men chopped the tree ?
कितने लोगों ने वृक्ष को काटा ?
Answer:
Fifty men chopped the tree.
पचास लोगो ने वृक्ष को काटा।

Activity – II

A. Insert the missing letter in the ……… blanks: रिक्त स्थानों में छोड़े गये अक्षर को भरिये।

  1. It is the duty of every civilian to keep their houses and surr _ undings neat and clean.
  2. My grandmother told me many interesting stories from Hindu mythol _ gy.
  3. Destroying forest is a type of crim _
  4. The programme was very nice and we watched it with fascin _ tion.
  5. A b _ nyan tree is considered s_cred.

Answer:

  1. o (surroundings)
  2. o (mythology)
  3. e (crime)
  4. a (fascination)
  5. a a (banyan, sacred)

B. Write opposites of the following words: निम्न शब्दों के विलोम शब्द लिखिये।

[huge, raw, sacred, deep, reveal, massive, problem ]
Answer:

Words          Opposites
1. huge             tiny
2. raw                ripe
3. sacred        un sacred
4. deep            shallow
5. reveal            conceal
6. massive          skinny
7. problem        solution

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

C. Find out and write the synonyms for the following words: निम्नलिखित शब्दों के पर्यायवाची पता लगाकर लिखिए :

[fell, sacred, huge, demolish]
Answer:
1. fell             cut down
2. sacred         pious
3. huge           gigantic
4. demolish    pull down or destroy

Activity – III

Read the following sentences carefully :
निम्नलिखित वाक्यों को ध्यानपूर्वक पढ़िए –

  1. The tenants who lived in the surrounding houses have left.
  2. I have a banyan tree whose roots are much deeper.
  3. This is a banyan tree which has aerial roots.
  4. This is the village where everybody is illiterate.

Relative clause:
Relative pronouns तथा relative adverbs से आरम्भ होने वाले Relative Clauses का प्रयोग  अधिकांशत: nouns या कुछ pronouns को modify करने हेतु किया जाता है जिससे कि लोगों व वस्तुओं को पहचाना जा सके और उनके विषय में अधिक जानकारी मिल सके। इस प्रकार प्रयोग किये जाने वाले Clauses को Relative Clauses कहा जाता है।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Use the suitable relative pronouns in the blank spaces :
रिक्त स्थानों में उचित relative pronouns का प्रयोग करिये:

  1. Shambhu, …………… elder brother is a ‘principal is the Sarpanch.
  2. The Ramayan, …………… is the scripture of the Hindus, is loved and liked in Bharat and abroad.
  3. Do you know Rita, ……………… lives near Gulabbag ?
  4. Deshnok, ……………… the temple of Karnimata is situated, is a town in Rajasthan.
  5. Raksha Bandhan is the day ………… sisters tie Rakhies to their brothers.

Answer:

  1. whose
  2. which
  3. who
  4. where
  5. when

Activity – IV

“Trees are said to be green gold.” Keeping this in view, discuss the importance of ‘trees’ in keeping the environment pollution-free and healthy.
“वृक्षों को हरा सोना कहा जाता है।” इसे ध्यान में रखते हुऐ पर्यावरण को प्रदूषण मुक्त और स्वस्थ रखने में वृक्षों के महत्व पर चर्चा कीजिये।
Answer:
Trees play very important role in our lives. They combat climate change. They absorb CO, and release oxygen into the air. They clean the air. They cool the streets and cities. By making the air fresh, they make our environment pollution free. Trees help conserve water.

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

They help prevent soil erosion. They provide a canopy and habitat for wildlife. Wildlife maintains our ecological balance. Trees provide us food. They create economic opportunities. Hence, trees are very important for our environment, ecological balance and also for human prosperity.

वृक्ष हमारे जीवन में अत्यन्त महत्त्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं। वे जलवायु परिवर्तन से जूझते हैं। वे CO, को सोखते हैं और वायु में ऑक्सीजन छोड़ते हैं। वे वायु को शुद्ध करते हैं। वे सड़कों व शहरों को ठंडा रखते हैं। वायु को ताजा (स्वच्छ) कर वे हमारे पर्यावरण को प्रदूषण मुक्त बनाते हैं। वृक्ष जल संरक्षण में सहायता करते हैं।

वे मिट्टी के कटाव को रोकने में मदद करते हैं। वे वन्य जीवों का बचाव करते हैं और उन्हें प्राकृतिक आवास प्रदान करते हैं। वन्य-जीव हमारे जैविक संतुलन को बनाये रखते हैं। वृक्ष हमें भोजन प्रदान करते हैं। वे आर्थिक (वित्तीय) अवसर प्रदान करते हैं। अतः वृक्ष हमारे पर्यावरण, जैविक संतुलन व मनुष्य की समृद्धि हेतु महत्त्वपूर्ण हैं।

Read and enjoy the following poem:
निम्नलिखित कविता को पढ़िये और आनंद लीजिये :

Tree
They didn’t tell us
What it would be like
Without trees.
Nobody imagined
That the whispering of leaves
Would grow silent
Or the vibrant jade spring
Pale to grey death
And now we pile
Rubbish on rubbish
In this dusty landscape
Struggling to create
A tree.
But through the space is right
And the nailed branches
Lean upon the wind
And plastic leaves
Lend colour to the twigs.
We wait in vain
For the slow unfurling of buds.
And no amount of loving
Can stir our weary tree
To singing.

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Activity – V

A. Draw different types of trees found in your locality and name them.
अपने क्षेत्र में पाये जाने वाले विभिन्न वृक्षों के चित्र बनाइए और उनके नाम लिखिए।
Answer:
RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree
Neem tree

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree
Banyan tree

RBSE Class 8 English The Felling of the Banyan Tree Stanzas for Comprehension

Read the following stanzas and answer the questions that follow:
निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये:

Stanza – 1
My father told the tenants to leave Who lived in the houses surrounding our house on the hill. One by one the structures were demolished Only our own house remained and the trees Trees are sacred my grandmother used to say Felling them is a crime but he massacred them all Questions:

Question 1.
What did the father tell the tenants?
पिताजी ने किरायेदारों से क्या कहा?
Answer:
Father told the tenants to leave the houses where they lived in.
पिताजी ने किरायेदारों से उनके मकान खाली करने को कहा।

Question 2.
Where did the tenants live ? किरायेदार कहाँ रहते थे?
Answer:
The tenants lived in the houses sorrounding the poet’s house on the hill.
किरायेदार पहाड़ी पर कवि के घर के चारों ओर बने मकानों में रहते थे।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 3.
What happened to the structures ?
मकानों को क्या हो गया ?
Answer:
The structures were demolished.
मकानों को ध्वस्त कर दिया गया।

Question 4.
Write opposite words from the stanza of the following:
(a) mother (b) she
Answer:
(iv) (a) father
(b) he

Stanza – 2.
But the huge banyan tree stood like a problem Whose roots lay deeper than all our lives My father ordered it to be removed The banyan tree was three times as tall as our house Its trunk had a circumference of fifty feet Its scraggly aerial roots fell to the ground From thirty feet or more so first they cut the branches

Question 1.
How was the banyan tree standing ?
बरगद का वृक्ष कैसे खड़ा हुआ था ?
Answer:
The banyan tree was standing like a problem.
बरगद का वृक्ष एक समस्या की तरह खड़ा था।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 2.
How deep were the roots of the banyan tree?
बरगद के वृक्ष की जड़ें कितनी गहरी थीं ?
Answer:
According to the poet, its roots were deeper than all their lives.
कवि के अनुसार इसकी जड़ें उन सबके जीवनकाल से भी अधिक गहरी थीं।

Question 3.
How tall was the banyan tree ?
बरगद का वृक्ष कितना लम्बा था ?
Answer:
The banyan tree was three times as tall as the poet’s house.
बरगद का वृक्ष कवि के घर से तीन गुना अधिक लम्बा (ऊँचा) था।

Question 4.
Find out the words from the stanza which mean:
(a) very large
(b) cut down
Answer:
(a) huge
(b) removed

Stanza – 3.
Sawing them off for seven days and the heap was huge Insects and birds began to leave the tree And then they came to its massive trunk Fifty men with axes chopped and chopped The great tree revealed its rings of two hundred years We watched in terror and fascination this slaughter

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 1.
Who began to leave the tree ?
पेड़ को छोड़कर कौन जाने लगे ?
Answer:
Insects and birds began to leave the tree.
कीड़े-मकोड़ों व पक्षियों ने वृक्ष को छोड़ना आरम्भ कर दिया।

Question 2.
How was the trunk of the tree ?
वृक्ष का तना कैसा था ?
Answer:
The trunk of the tree was massive.
वृक्ष का तना भारी-भरकम (मोटा) था।

Question 3.
How old was the tree ?
वृक्ष कितना पुराना था ?
Answer:
The tree was two hundred years old.
वृक्ष दो सौ वर्ष पुराना था।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

Question 4.
How did the poet feel when the tree was cut ?
जब वृक्ष को काटा गया तब कवि ने कैसा महसूस किया ?
Answer:
The poet felt terrorized and fascinated.
कवि ने भयभीत (आंतकित) व सम्मोहित (जुड़ाव) महसूस किया।

Word-meanings and Hindi Translation

My Father ……….. our lives. (Page 21)

Word-meanings:
tenant (टेनेन्ट) = a person who pays rent for the use of room, building, land etc., किरायेदार । leave (लीव्) = छोड़ना। surrounding (सराउण्डिंग) = आस-पास । structures (स्ट्रक्च) = ढाँचे, मकान। demolish (डिमॉलिश) = to destroy something totally, पूरी तरह नष्ट (ढहा) कर देना। remained (रिमेन्ड्) = एक ही दशा में बना रहा। crime (क्राइम) = अपराध। felling (फेलिंग) = किसी पेड़ को काट डालना। sacred (सेक्रिड) = holy, पवित्र। massacre (मैसकर) = destroying, in a cruel way, निर्दयतापूर्वक हत्या करना (यहाँ, काटना)। roots (रूट्स) = जड़ें। huge (ह्यूज) = विशाल।

हिन्दी अनुवाद:
कवि कहता है कि उसके पिताजी ने पहाड़ी पर उसके घर के आस-पास बने घरों में निवास कर रहे किराएदारों से जगह को खाली करने के लिए कहा। एक-एक कर सभी मकानों को ढहा दिया गया, केवल उनका घर एवं वे पेड बचे, जिन्हें कवि की दादी पवित्र मानती थीं तथा कहती थीं कि उनको काटना एक अपराध है तब भी पिताजी ने निर्दयतापूर्वक शिओगा, अदुम्बर, नीम समेत सभी पेड़ों को कटवा दिया, लेकिन विशाल बरगद का पेड़ एक समस्या की तरह से खड़ा था, जिसकी जड़ें कवि एवं समस्त अन्य व्यक्तियों के जीवन-काल से भी अधिक पुरानी एवं दृढ़ थीं।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

My Father ………….. strike. (Page 22)

Word-meanings:
removed (रिमूव्ड) = काटना, हटाना। three times (थ्री टाइम्ज़) = तीन गुना। trunk (ट्रंक) = तना। circumference (स:कम्फिअरेंस) = measurement around the outside – of a circle, परिधि। scraggly (स्क्रैग्लि ) = growing in a way that looks uneven and in a bad condition, अस्त-व्यस्त। aerial (एअरिअल) = हवाई। sawing (सॉईंग) = आरी से काटना। heap (हीप) = ढेर। insects (इनसेक्ट्स ) = कीड़े। massive (मैसिव) = भारी भरकम।

chop (चॉप) = cut, काटना। revealed (रिविल्ड) = प्रकट किया। ring (रिंग) = वलय। terror (टैरर्) = भय, आतंक। fascination (फैसिनैशन) = आकर्षण, सम्मोहन। raw (रॉ) = अपरिपक्व। mythology (मायथॉलजि) = set of ancient myths, पौराणिक कथाएँ/पुराण-शास्त्र। afterwards (आफूटवःड्ज़) = के बाद seethe (सीद्) = to be extremely angry but not revealing it, गुस्से में उबलना (अत्यधिक क्रोधित) strike (स्ट्राइक्) = टकराना।

हिन्दी अनुवाद:
कवि आगे कहता है कि उनके पिताजी ने उस विशाल बरगद के पेड़ को काटने का आदेश दे दिया। वह पेड़ कवि के घर की तुलना में तीन गुना ऊँचा था तथा इसके तने की परिधि पचास फुट की थी इसकी अस्त-व्यस्त एवं आकाशीय (ऊँची) जड़ें जमीन को छू रही थीं। वे जड़ें लगभग तीस फुट ऊँची थीं। अत: पहले उसकी शाखाओं को सात दिनों तक आरी से काटा गया एवं उनके कटने पर लकड़ी का एक विशाल ढेर जमा हो गया था। कवि बताता है कि कीड़े एवं पक्षी उस पेड़ को छोड़कर जाने लगे थे।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Felling of the Banyan Tree

तत्पश्चात पचास व्यक्तियों ने उसके मोटे तथा भारी तने को कुल्हाड़ियों से लगातार काटा। तब उस विशाल, दो सौ वर्ष पुराने पेड़ के वलय दिखने लगे। कवि तथा अन्य व्यक्तियों ने इस हत्या को भयभीत एवं सम्मोहित होकर देखा, जिसकी आयु एक अपक्व पौराणिक कहानी के रूप में प्रकट हो गई थी। कवि बताता है कि इस घटना के कुछ ही दिन बाद वे बड़ौदा छोड़कर मुम्बई चले गये जहाँ पेड़ मौजूद ही नहीं हैं, एवं यदि हैं तो केवल सपनों में ही उगते हैं, जिनकी आकाशीय जड़ें उस जमीन की तलाश में सदा व्याकुल रहती हैं, जो कंक्रीट की इमारतों में तब्दील की जा चुकी है।

Leave a Comment