RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

RBSE Class 7 Social Science Democracy and Equality Intext Questions and Answers

Question 1.
Discuss about the election day with the Booth Level Officer (B.L.O.) of your zone.
Answer:
After discussion with the Booth Level Officer, the following information was disclosed about the day of election –

  • All political parties stop their convassing 48 hours before the date of vote.
  • On the day of election, voting starts at 8 AM. All the offices, schools, business centres remain closed.
  • Every voter brings his/her identity card and stands in queue waiting for his turn.
  • The polling officer checks authenticity of the voter by matching his name and identity in the voter list and puts indelible ink on his finger and then allows him to cast his vote through secret ballot or pushing button of the machine.
  • Separate time is made for male and female.
  • Strict watch is kept on all voting centres, which is very essential for safe and peaceful polling.
  • Voting closes by 5 PM.

Page No 74.

Question 1.
Discuss with your teacher as to how the fair organized in your area promote equality and harmony.
Answer:
Social equality and mutual under-standing can be increased through organizing fair.

  • Fairs do not represent one particular religion or sect. People of all religions and sects come here.
  • People enjoy eating food stuff brought from different places.
  • People of all caste, creed and colour entertain themselves.
  • People move in the fair with equal enthusiasm.

RBSE Class 7 Social Science Democracy and Equality Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the right answer:

1. Democracy promotes
(a) Inequality
(b) Equality
(c) Fundamental Rights
(d) Differentiation
Answer:
(b) Equality

2. Right to vote is given to –
(a) Rich
(b) Males
(c) Educated
(d) All adult citizens
Answer:
(d) All adult citizens

Question 2.
Mach the following:

1.

Column ‘A’ Column ‘B’
(a)    Right to elect one’s representatives Economic democracy
(b)   Freedom of trade and business Social democracy
(c)    Equality of status and opportunity Political democracy

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
(a)    Right to elect one’s representatives Political democracy
(b)   Freedom of trade and business Economic democracy
(c)    Equality of status and opportunity Social democracy

Question 3.
What is meant by administration of law?
Answer:
Administration of law’ is the foundation of democracy. No one is above law. It is applicable to all equality.

Question 4.
What is Universal Adult Franchise?
Answer:
Any mature person 18 years age has the fundamental right to cast his vote. The vote of each individual has the same weitage. This is known as Universal Adult Franchise.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Question 5.
What is Secularism?
Answer:
India is a secular state. No onereligion or sect is a national religion or sect. Every person is free to believe in and practice his or her own religious belief.

Question 6.
How does the Indian Constitution define Right to Equality?
Answer:
Right to Equality has been explained as follows –

  • Govt, can’t discriminate on the basis of caste, religion, community, region, gender, language.
  • No one can be prohibited from entering any public place.
  • No one can be prevented from using public places.
  • Every one is equal with respect to appointments in public jobs.
  • The constitution directs the govt, to take steps to abolish untouchability.
  • No one can be prevented from seeking admission in any govt, or govt, aided school on the basis of caste, creed or religion.
  • The govt, can’t make any law nor pass any judgment which is against Right to Equality.

RBSE Class 7 Social Science Democracy and Equality Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Indian Constitution supports –
(a) discrimination
(b) inequality
(c) exploitation
(d) equality
Answer:
(d) equality

Question 2.
Equality of opportunity and dignity of a person is –
(a) political democracy
(b) economic democracy
(c) social democracy
(d) undemocratic
Answer:
(c) social democracy

Question 3.
Indian constitution has provided equal condition to every citizen on the basis of –
(a) Economic
(b) Education
(c) Political and Legal
(d) None of the-above.
Answer:
(c) Political and Legal

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Question 4.
Right to the Universal Adult Franchise has been granted to the person of …………………. of age in India.
(a) 18 years
(b) 16 years
(c) 21 years
(d) 25 years
Answer:
(a) 18 years

Question 5.
Some posts have been reserved in Parliament and Assembly in India –
(a) For SC and ST
(b) For women
(c) For higher caste
(d) For minorities
Answer:
(a) For SC and ST

Question 6.
Democratic system is based on –
(a) political system
(b) economic system
(c) secular system
(d) None of the above
Answer:
(a) political system

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Fill in the blanks:

  1. Freedom of trade and consumer is …………………………… democracy.
  2. Any person who has completed …………………………… years of age has the right to cast his vote in democratic country like India.
  3. The Indian Constitution directs the govt, to ensure social …………………………… and political equality in the society.
  4. The govt, can’t make any law which is against the Right to ……………………………
  5. Right to elect representative by a person is …………………………… democracy.

Answer:

  1. economic
  2. 18
  3. economic
  4. Equality
  5. political

Select True/False from the following statements:

  1. Democratic system is based on political equality.
  2. Electing representative by us is economic democracy.
  3. Govt, does not discriminate any one on (he basis of caste, creed, religion, community, place of birth or gender.
  4. Some places have been reserved for S.C. and S.T. in our constitution.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. False
  5. True

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Untouchability A society that establi- sites social, economic and political equality in its each class.
2.    Public litigation Feeling of untoucha­bility amongst people.
3. Social justce and equalit loving society Application submitted in the court for the public welfare.
4. Reservation system System of giving special status to the deprived and backward class of people in the society.

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Untouchability Feeling of untoucha­bility amongst people.
2.    Public litigation Application submitted in the court for the public welfare.
3. Social justce and equalit loving society System of giving special status to the deprived and backward class of people in the society.
4. Reservation system A society that establi- sites social, economic and political equality in its each class.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Very Short Question Answer:

Question 1.
What is ‘Administration of Law’?
Answer:
‘Administration of Law’ is the foundation of democracy. No individual is above law. ‘ITten can be no discrimination between a politician, a govt, servant or a common man.

Question 2.
On what is democratic system based?
Answer:
Democratic system is based on political equality.

Question 3.
What is political democracy?
Answer:
Right to choose one’s political representative is ‘Political Democracy’.

Question 4.
What is Lconomic Democracy?
Answer:
Freedom of trade and consumption is Lconomic Democracy.

Question 5.
What is Social Democracy?
Answer:
Extending equal opportunities and respect to a person is called ‘Economic Democracy’.

Question 6.
What direction does the Indian constitution give to the Govt.?
Answer:
The Indian Constitution directs the govts, to ensure, social, economic and political equality in the society.

Question 7.
What is public interest litigation?
Answer:
Any person, institution, agency or even the govt, itself violating right of equality that can be questioned in the court of law by any one by firing an application is called ‘Public Interest Litigation’.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Question 8.
What is Universal Adult franchise.
Answer:
In a democratic country every adult has the equal right to cast his vote is known as ‘Universal Adult franchise’.

Question 9.
For which section of the society are the posts reserved in the local bodies of India?
Answer:
Posts are reserved in Indian local bodies for S.C., S.T., women and other backward classes.

Question 10.
Whom does the govt, give preference in its various projects?
Answer:
Govt, gives preference to women, poor and deprived class in its various projects.

Question 11.
Discuss different categories of democracy.
Answer:
Democracy can be categorized as Political Democracy –

  • Right to choose one’s representative.
  • Economic Democracy – Freedom of trade and consumption.
  • Social democracy – Equal opportunities and respect to a person.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 Democracy and Equality

Short Answer Questions:

Question 1.
State clearly right to equality.
Answer:
Equality means to maintain the same behavior and attitude towards others while keeping his individual needs in mind and to provide the same opportunity of work to all as per their individual capacity.

Question 2.
‘India is a secular state’ – Discuss. Ans. India is a secular state. No religion or sect is a national religion or sect. livery person is free to believe in and practices his or her own religious belief. All religions and sects are equal in the eyes of law.

Question 3.
What is the objective behind reservation? Where is reservation given in India?
Answer:
The objective behind reservation is to provide special opportunities of social, economic and political growth to the backward and deprived sections of the society so as to bring them at par with the mainstream.

  • The S.C. and S.T. are given reservation in the Parliament and State Assemblies.
  • The local bodies have special reser-vation for the women and other backward classes.
  • Reservations are also provided for all these categories of people in govt, job also.

Leave a Comment