RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

RBSE Class 7 Social Science Society and Our Responsibilities Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the right answer:

1. Out of the following, which is true –
(a) Man is by nature a social being
(b) Necessity makes man a social being
(c) Society is instrumental in personality development
(d) All three above.
Answer:
(d) All three above.

2. The outlook of the members of the society and the social institutions should be –
(a) Democratic
(b) Feudalistic
(c) Humanitarian
(d) All three above
Answer:
(d) All three above

Question 2.
Match the columns:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Protecting the forests, lakes and rivers Political awareness
2. Helping the old, the children, the shelterless and those in distress Protecting our environment
3. Protecting our rights and doing our duties Social service

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Protecting the forests, lakes and rivers Protecting our environment
2. Helping the old, the children, the shelter less and those in distress Social service
3. Protecting our rights and doing our duties Political awareness

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 3.
Why does man need society?
Answer:
Man by nature lives a life of cooperation and coexistence. He can’t live in isolation. Man lives in society for meeting out his needs and necessities and takes help of his fellow beings for this. A child is nurtured under the care of his parents and learns the first lesson of good citizenship from them. Man needs other people to grow into becoming a social being. We all are inter-dependent on each other for our needs of food, shelter, clothing, housing etc. It is the society that provides the social security essential for man.

Question 4.
How can we assist the administration?
Answer:
Assist the Administration – We can assist the administration in the following way –

  • If you find a anyone selling spurious or contaminated goods, report it immediately to your nearest administrative officer.
  • Inform administration if somebody takes or gives bribe.
  • Refrain from spreading rumours and inciting violence.
  • Assist administration in maintaining law and order situation.
  • Assist the others and administration in times of disasters and natural calamities.
  • Always follow traffic rules.

Question 5.
What are the ways of expressing our disagreements?
Answer:

  • Excitement and violence are not required to express/put your point.
  • Humanitarian, democratic, etc. are the best ways to show/express your disagree-ment.
  • Your methods of disagreement must be democratic and cultured.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 6.
Enumerate the characteristics of an adult voter.
Answer:
A politically aware citizen is one who is always adult about

  • protecting his rights and casts his vote to a capable candidate
  • it not casting vote on temptation of caste, relation, religion to an incapable candidate
  • casting his vote in the interest of the country.

RBSE Class 7 Social Science Society and Our Responsibilities Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Those persons can’t be called alert who –
(a) do not go for casting their vote
(b) always vote for a capable candidate
(c) intelligently cast vote in the interest of the nation
(d) are not under any temptation while voting.
Answer:
(a) do not go for casting their vote

Question 2.
Which work does not have any connection with cleanliness?
(a) keep our homes, colonies and all public places clean
(b) throw the trash in the bins only
(c) use polythene bags
(d) use bags made of cloth or paper
Answer:
(c) use polythene bags

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 3.
Which one of them is the work of protecting environment –
(a) protect forest, lake and rivers
(b) do not throw trash in the wells, lakes, rivers, oceans
(c) plant more and more trees
(d) cut more and more trees.
Answer:
(d) cut more and more trees.

Question 4.
Which one of them is the work of helping children, old age people, dependent, distressed –
(a) protect environment
(b) assist the administration
(c) social service
(d) protect culture
Answer:
(c) social service

Fill in the blanks:

  1. Social relations and society ……………………. system. (murt/amurt)
  2. Man by nature has a feeling of ……………………. (cooperation/struggle)
  3. Man struggles in the society to establish ……………………. system in the society. (inhuman/humanitarian)
  4. We should be ……………………. to make society strong, happy and independent. (com batative/active)
  5. Meaning of democracy is ……………………. (work as per desire/unwilling to work)

Answer:

  1. amurt
  2. cooperation
  3. humanitarian
  4. active
  5. work as per desire.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Select True/False statement from the followings:

  1. That citizen is called politically aware who is alert of protecting his rights.
  2. Casting vote without thinking wisely being under influence of caste, religion and relatives.
  3. Casting vote for a capable person in the interest of nation.
  4. Social relations are ‘amurt’.
  5. Person and society are supplementary to each other and they are essential for each other’s progress.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True

Match column ‘A with column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Live and let live Discipline in public life
2. Keep your ideas with argument and patience Protect culture
3. Preserve national heritage and monuments Vote intelligentl
4. Vote intelligently in the interest of nation Good conduct forward society

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Live and let live Good conduct forward society
2. Keep your ideas with argument and patience Discipline in public life
3. Preserve national heritage and monuments Protect culture
4. Vote intelligently in the interest of nation Vote intelligent

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Very Short Question Answer:

Question 1.
What is society?
Answer:
Society is a relationship ‘Amurt’ system.

Question 2.
How are social relations?
Answer:
Social relations are ‘Amurt’.

Question 3.
What types of relationships are between society and a men?
Answer:
A man and society are complimentry and dependent on each other.

Question 4.
How should be social system and outlook of social members?
Answer:
Outlook of social members and social system should be democratic, humanitarian and full of equality.

Question 5.
In what circumstances does a person turn against society?
Answer:
A person turns against society when his freedom is supressed.

Question 6.
What kind of behaviour should have towards society?
Answer:
We should behave according to changing behaviour of society.

Question 7.
What should be the method of our production?
Answer:
Production should be such as upholds the society’s cultural and human values.

Question 8.
What kind of method of opposition should be in democracy?
Answer:
In a democracy, method of opposition should be civilized and democratic.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 9.
Intelligent and experienced voter, in whose favour does he cast his vote?
Answer:
Intelligent and experience person will always cast his vote in favour of a capable person.

Question 10.
What do you mean by political awareness?
Answer:
A politically aware citizen is our who is always alert about protecting his rights and at the same time performs his duties on his own inticative.

Short Question Answer:

Question 1.
‘Man by nature is a social animal’. Explain it.
Answer:
Man by nature is interdependent on others and wishes to live a life of cooperation and co-existence. He can’t live in isolation. His growth is the outcome of the constant interaction with other members of the society for various activities.

Question 2.
Clarify that society develops personality of a man.
Answer:
It is the society that is instrumental in the growth and development of man’s inherent strengths and limitations. Our values, views and confidence are moulded by the society we live in. Society not only safeguards culture but is also necessary for its perpetration on to the next generation.

Question 3.
What is the duty of a person as a productive the unit of the society?
Answer:
In order to ensure continuous production and a balance economic system in our society, its citizens should always be engaged in some kind of works. Each individual member of the society should be committed fully towards whatever work he/ she is engaged in so as to increase the quantity as well as the quality output. Production should be such as upholds the. society’s cultural and human values.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 4.
Voting is every citizen’s duty. Why?
Answer:
Voting is a fundamental right of every citizen in a democratic country. If you refrain from voting, there are chances that the candidate you feel is more suitable or the party whose policies you think are better may lose the
elections and is unable to form the govt. If a large number of people develop an indifferent attitude towards voting, the country would lose out on good governance.

Question 5.
What is the responsibility of a person in the form of preserving culture?
Answer:
Our contribution expects us to understand the significance of India’s composite culture and traditions and emulate its glorious values in our lives. We should protect and preserve the values and traditions of our family and society. We should respect the ideals our great leaders fought to preserve throughout our struggle for freedom and strive to maintain then for posterity. We should protect all our national monuments and treasures.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 6.
How can we keep our environment clean?
Answer:
In order , to keep our environment clean, we should keep our house, colonies and all public places clean and throw die trash in the bins only. We should not use polythene bags. Instead we should bags made of cloth or paper.

Question 7.
How can you preserve the environment?
Answer:
Forests, rivers, oceans etc. are our natural wealth and heritage. It is our prime duty to protect and preserve them always. We should never throw trash or any insoluble products in the wells, lakes, rivers and oceans. Plant more and more trees. Use the natural resources very sparingly.

Essay Type Questions:

Question 1.
Man is a social animal. Discuss.
Answer:
Man is, a social animal – It can be clarified through the following points –
1. Man by nature is a social animal –
Man by nature is found to have spirit of cooperation and co-existence. He can’t live in total isolation in the society. His growth is the outcome of constant interaction with other members of the society for various activities.

2. Necessity makes man a social being –
Man lives in the society for meeting out his needs and a necessities and takes helps of his fellow beings for this. We all are inter-dependent on each other for our needs of food, shelter, clothing, housing etc. It is the society which provides the social security essential for man.

3. Society develops personality of man –
Man develops his personality living in a society. Society plays significant role in the growth and development of man’s inherent strengths and limitations. Society not only safeguards our culture but is also necessary for its perpetration onto the next generation.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 8 Society and Our Responsibilities

Question 2.
Discuss four responsibilities of a man in the form of member of society.
Answer:
Followings are the man responsibilities of a man towards society –
1. Proper conduct towards society –
We should adopt ourselves as per the changing social circumstances. We should have policy of live and let live.

2. Be a productive unit of the society –
In order to ensure continuous productions and a balance economic system in our society, its citizens should always be engaged in some kind of works. Each individual member of the society should be committed fully towards whatever work he or she is engaged in so as to increase the quantity as well as the quality output.

3. Maintain discipline in public life –
Freedom means to be able to do what one wants but this does not imply willfulness. Democracy empowers each one to oppose something one does not favour but the methods to do so should also be sober, democratic and logical.

4. Respect Rights of others –
If we want certain rights for ourselves, we should be prepared to allow the same to others too. Every individual should respect the democratic, social and cultural rights of other people and institutions. We should work towards building harmony in the society with the wider aim of brining peace and prosperity in the society.

Leave a Comment