RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

RBSE Class 7 Social Science Human Life in Different Surroundings-1 Intext Questions and Answers

Question 1.
Observe carefully the following pictures. Here cold, sandy, deserts are shown. Fill in the blanks by identifying them.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1-1
Answer:
Sandy.
RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1-2
(OR)
Answer:
Stony
RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1-3

Question 1.
Choose the correct options:

1. Thar Desert is found in which state of India –
(a) Rajasthan
(b) Jammu and Kashmir
(c) Kerala
(d) Telangana
Answer:
(a) Rajasthan

2. Which state is snow region of India?
(a) Rajasthan
(b) Jammu and Kashmir
(c) Kerala
(d) Jharkhand
Answer:
(b) Jammu and Kashmir

Questoin 2.
Fill in the blanks:

  1. Desert is behind …………………… ranges in Rajasthan.
  2. The small houses in Laddakh are known as ………………….. in common language.
  3. The migration with change in season is called ………………. migration.
  4. In ………………….. district, the production of mineral oil is done.

Answer:

  1. Aravali
  2. Khangpa
  3. seasonal
  4. Banner.

Question 3.
What are the sources of livelihood in Rajasthan?
Answer:
Main sources of livelihood in the Thar is animal rearing, agriculture, handicrafts and labour.

Question 4.
Write main features of Desert vegetation?
Answer:
In hot region desert, vegetation is hot very high. Here generally, small, thorny bushes are found. The thick and small leaves, long roots and stems bear spines. Acacia, Khejadi, Roheda are main trees of this region. In cold region desert, the main trees are Lucalyptus and Veda. Apple, apricot and walnut trees are also found here.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 5.
What are the problems in Thar Desert?
Answer:
followings are the main problems of the Thar. Desert –

  • Climate of hot ‘Thar Desert is very dry and sandy storm is commonly seen in summer.
  • The days are very hot while nights are cooler.
  • The region receives very less rainfall which occurs due to monsoon winds. Because of uncertain rains, sometimes Hood also occur and on the other hand, drought occurs also.
  • Underground water is at more depth which is usually salty.
  • Due to scarcity ‘of water, much agriculture is not possible in this region.

Question 6.
Which are the main tribes for seasonal migration in India?
Answer:
Main tribes for seasonal migration in India are as follows –

  • Bhotiya in Kutnaon (Jadhwal)
  • Bakarwal in Kashmir
  • Gujjar in Himachal Pradesh and Uttarakhand
  • Changpa in South-Last
  • Bhotiya in North Sikkim
  • Monpas in Arunachal Pradesh.

Question 7.
Explain the physical conditions found in Laddakh.
Answer:
followings are the physical conditions found in Laddakh –

  • The temperature here goes below treeing point.
  • Many snow covered mountains are present here, which are origin point of many rivers.
  • These areas are covered with snow throughout the year due to snowfall.
  • People pass their life in very cold temperature.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 8.
Compare between hot and cold regions.
Answer:
Differences between hot and cold deserts –
1. found between:

  • Land is sandy and rocky.
  • Less agriculture is done and if done, then by irrigation
  • development. Sahara, Arab, Kalahari, Thar Deserts are examples of hot Desert.
  • Less rainfall.

2. Cold Desert:

  • found in high latitudes and high mountain region.
  • Land is covered with snow.
  • No possibility of agriculture but can be done by making green house.
  • Gobi, Pantagonia, Green land, Antarctica, Tibbet and Laddakh are examples of cold desert.
  • Rain in the form of snowfall.

RBSE Class 7 Social Science Human Life in Different Surroundings-1 Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
In which state of India is Laddakh located?
(a) Goa
(b) Jammu and Kashmir
(c) Rajasthan
(d) Assam
Answer:
(b) Jammu and Kashmir

Question 2.
…………………… is an animal that is found cold Desert.
(a) Camel
(b) Cow
(c) Zebra
(d) Yak
Answer:
(d) Yak

Question 3.
An example of hot desert is ……………….
(a) Greenland
(b) Laddakh
(c) Thar
(d) Tibbet
Answer:
(c) Thar

Question 4.
Bhotiya tribe lives in ………………
(a) Kashmir
(b) Gharwal Kumayon
(c) Sikkim
(d) Kennor
Answer:
(b) Gharwal Kumayon

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 5.
The local drink people of laddakh use to keep themselves warm is ………………
(a) tea
(b) coffee
(c) coca
(d) chang
Answer:
(d) chang

Question 6.
Laddakh is a part of …………………. plateau.
(a) Tibbetan
(b) Chhota Nagpur
(c) Bihar
(d) Naga
Answer:
(a) Tibbetan

Fill in the blanks:

  1. …………………….. are found in mid latitudes. (Hot desert/Cold desert)
  2. In cold desert, surface is ……………………… (sandy/snowy)
  3. By ……………………… development can be done for agriculture in hot desert. (means of irrigation/green house)
  4. …………………….. is an example of cold desert. (Thar/Laddakh)
  5. Apple, apricot and walnut trees are found in ……………………… (Laddakh/Thar)
  6. Laddakh is a cold desert situated in ……………………… of Jammu Kashmir. (north-east/south-east)

Answer:

  1. Hot desert
  2. snowy
  3. means of irrigation
  4. Laddakh
  5. Laddakh
  6. northeast.

Which of the following is True or False statement?

  1. Cold deserts are found at high latitudes and high mountain area.
  2. Surface in cold desert is sandy and stony.
  3. Rainfall is in the form of snowfall in cold desert.
  4. maximum part of Thar Desert is in Gujarat.
  5. Many snow fed rivers are found in Laddakh due to much height and many rivers originate from here.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Match the following:

Question 1.
Name of Tribe – Dwelling Place

  1. Bhotiya – Jammu, Uttarakhand, Himachal Pradesh Kashmir
  2. Gujjar – Kashmir
  3. Bakarwal – Arunachal Pradesh
  4. Monapa – Gharwal/Kumaon

Answer:
Name of Tribe – Dwelling Place

  1. Bhotiya – Gharwal/Kumaon
  2. Gujjar – Jammu, Uttarakhand, Himachal Pradesh
  3. Bakarwal – Kashmir
  4. Monapa – Arunachal Pradesh

Question 2.
When does it rain in the Thar Desert? How and how much?
Answer:
It rains very less in the Thar Desert. Rainfall is unfixed and irregular. It occurs due to monsoon winds.

Question 3.
Where do the people go in the Thar •region for selling and purchasing their cattle?
Answer:
In Animal Fair.

Question 4.
What is the main profession of the inhabitants of the Thar region?
Answer:
The main profession of the people of Thar region is agriculture, animal rearing and handicrafts.

Question 5.
Where is cold desert Laddakh situated?
Answer:
Laddakh is a cold desert situated in north east of Jammu Kashmir.

Question 6.
Which animals are found in Laddakh?
Answer:
The main animals found in Laddakh are sheep, goat, yak, horses, Jo and Join.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 7.
Which kind of agriculture is done in Laddakh?
Answer:
Mainly livelihood agriculture is done in Laddakh.

Question 8.
What is seasonal migration?
Answer:
The season changes tend people to migrate with their animals is called seasonal migration.

Question 9.
How do exchange of things take place amongs people of Laddakh?
Answer:
People of Laddakh have barter system instead of currency.

Question 10.
Which are the largest rivers in Laddakh?
Answer:
The largest rivers in Laddakh are Siyok, Sindhu, Vakachu, Dras, Jaskar etc.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 11.
Where do people of Laddakh live?
Answer:
People live in small village in mountain valleys. The houses are made up of sand and brick which are known as ‘Khangpa’.

Short Question Answer:

Question 1.
Explain extension of Thar Desert
Answer:
In Rajasthan, the Thar Desert is situated in the west of Aravali mountains which is extended to South of Punjab and Haryana till Rann of Kutch, Gujarat. The maximum part of it lies in Rajasthan. It is extended in the west to Pakistan.

Question 2.
What are the economic and human activities in Thar Desert?
Answer:
Followings are the economic and human activities in the Thar Desert –

  • Here many minerals are found like mineral oil, natural gas, lignite, gypsum, marble, salt and stones in Barmer district. Mineral oil is extracted here.
  • Agriculture is completely dependent on rainfall. The main crops are millets, moong, moth, barley etc.
  • The main occupation of livelihood is animal rearing here. Sheep, goals, cows and camels are reared here by which milk, ghee, curd, meat are obtained.

Question 3.
Describe industry of Thar Desert region.
Answer:
In Thar Desert region, wool and cotton industry, carpets from hairs of sheep, goat and camels are made. Handicraft, statue of marble, things of leather, namkeen are made. Small scale industry of colouring, paintings are also done.

Question 4.
Explain main vegetations that are found in Laddakh.
Answer:
The main trees are Eucalyptus and Veda. Apple, apricot and walnut trees are also found here. Shrubs of cold region are found greater number.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 6 Human Life in Different Surroundings-1

Question 5.
Describe economic and human activities of Laddakh region.
Answer:

  • People live in small huts in mountain valleys
  • People go to high altitude along with their sheep and goats for grazing in the fields and return in winter when it is severe cold
  • Agriculture is done in small fields. Agriculture is done in summer only,
  • Woollen clothes are made from the wool of goats and sheep by women
  • Some people sell their excess production to Kargil and take animal. People exchange things instead of currency.

Question 6.
Describe industry of Laddakh region.
Answer:

  • Laddakh has much water and power, which are used for irrigation and generation of electricity
  • Salt is produced from salty lakes
  • Wool and caps are made from hair of sheep. Very small scale industry of blanket, loi and bedsheet is also prosperous.

Essay Type Questions:

Question 1.
Where is Thar Desert situated? Explain its physical condition, vegetation, economic and human activities.
Answer:
Thar Desert –
In Rajasthan Thar Desert is situated in the west of Aravali mountains which is extended to south of Punjab and Haryana till Rann of Kutch, Gujarat.

Physical Conditions –
The whole region is sandy and have sand dunes all over. Aravali ranges lie east to it. The climate is very hot and dry. Sandy storms are commonly seen in summer. The days are very hot while nights are cooler. Rainfall is very less here. It occurs due to monsoon winds. Rainfall is unfixed and irregular. Because of uncertain rains, people experience drought or flood conditions.

Vegetation –
Here generally, small, thorny bushes are found. Acacia, Khejadi, Roheda are main trees of this region.

Economic and Human Activities –
Mineral oil is extracted here, livelihood is depend upon animal rearing handicraft or labour. Rainwater is also harvested here. The main crops are millets, moong, moth, barley which require less water. After Indira Gandhi canal system, water is available for development in irrigation and drinking sheep, goats, cows and camels are reared here by which milk, ghee, curd and meat are obtained.

Leave a Comment