RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

RBSE Class 7 Social Science Forests and Forest Life text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct options –

1. Juicy fruit forest are found in –
(a) Coniferous forest
(b) Cold zone forest
(c) Evergreen forest
(d) Mediterranean forest
Answer:
(d) Mediterranean forest

2. Kheradli sacrifice is related to –
(a) Forest conservation
(b) Industrialization
(c) Agriculture production
(d) Technical development
Answer:
(a) Forest conservation

Question 2.
Match the columns:

1. Match the country with its grasslands- Country Grasslands:

  1. South America – Prairies
  2. North America – Pampas
  3. Australia – Steppes
  4. Eurasia – Downs

Answer:

  1. Country – Grasslands
  2. South America – Pampas
  3. North America – Prairies
  4. Australia – Steppes
  5. Eurasia – Downs

Question 3.
What is vegetation? Write in brief.
Answer:
The trees, small plants, tendrils, herbs, shrubs, grass etc. of a particular, collectively called as vegetation of that place.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 4.
Write names of famous grasslands of the world.
Answer:
Main grasslands of the world are as follows –

  • Savanna (Africa)
  • Campos (Brazil)
  • Lavis (Venezuela)
  • Pampas (Argentina)
  • Prairies (North America)
  • Vales (S. Africa)
  • Downs (Australia).

Question 5.
State types of forest and explain any one of region them.
Answer:
Types of forest – Main types of forest are these –

  1. Evergreen forests
    • Hot zone evergreen forest
    • Cold zone evergreen forest
  2. Deciduous forest
    • Hot zone monsoon forests
    • Cold zone deciduous forests
  3. Mediterranean forests
  4. coniferous forests
  5. grasslands –
    • Hot zone grasslands
    • Cold zone grasslands
  6. Desert forests
    • Hot zone desert forest
    • Cold zone desert forest.
  7. Hot zone evergreen forest
    • The forests are found in very hot and high rainfall region. These types of forests are found near equator and hot zones.
    • The trees of these forests shed their leaves at different time of the world and appear green throughout the year.
    • These forests are very dense and the largest number of tendrils is found in these forests which remain intact with trees.
    • These forests are very dense and the sun light does not reach land of these forests.
    • The maximum biodiversity is seen in these forests. Many species of plants and animalsreside here.
    • The hard wood trees of Ebony, Mahogani, Rosewood are found in these trees.
    • Evergreen forest of South America in Amazon basin is the largest forest area in the world. These forests are also found in Brazil and Congo basin and South East Asia.
    • Monkey, gorilla, many types of birds, insects, snakes, bats, lizards, squirrels etc. are some organism that reside here.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 6.
Why Khejadli movement and Chipko movement are famous? Explain.
Answer:
Khejadli Andolan (Movement) –
Many years ago the Khejari trees were being cut by people in Jodhpur district of Rajasthan. The people saved these trees. In the leadership of Amrita Devi Vishnoi in 1730 AD, 363 men and women struck to these trees to save from cutting. In the memory of their sacrifice, on 10th day of Shukla Paksh of Bhadrapadh month a tree fair is organized year.

Chipko Andolan – In 1972 in Uttarakhand local woman opposed cutting of trees by sticking with trees which are cut. This act of sticking with tree in the leadership ‘of Gaura Devi is known as ‘Chipko Andolan’ later on Sunder Lai Bahuguna, an environmentalist, supported this movement. This Andolan is a unique example of environmental conservation.

Question 7.
Write the brief the ill-effects of forest demolition.
Answer:
Chief ill-etfects of forest demolition –

  • Increase an carbondioxide in atmosphere
  • acid rainfall
  • imbalance in biodiversity
  • less habitation of wild life and tribes
  • discouraging cottage industry based on forests
  • enlargement of drought, flood, land degradation and extended desert
  • change in climate and season
  • increase in green house effect
  • increase in landslide in mountain region
  • extinction of rare species.

Question 8.
Which is known as ‘fruit garden’ of the world? List the main trees of this area.
Answer:
Mediterranean sea region in the world is called fruit garden as many types of fruits agriculture such as jatun, anjir, grapes, orange and lemon are done here.

RBSE Class 7 Social Science Forests and Forest Life Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Forests which are found on both sides of 10° latitudes are called –
(a) Coniferous forest
(b) Cold zone evergreen forest
(c) Hot zone evergreen forest
(d) Mediterranean forest
Answer:
(b) Cold zone evergreen forest

Question 2.
In which district of Rajasthan Forest Festival occurs?
(a) Ajmer
(b) Jaipur
(c) Kota
(d) Jodhpur
Answer:
(d) Jodhpur

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 3.
Where is maximum bio-diversity in the world found?
(a) Hot zone evergreen forests
(b) Cold zone evergreen forests
(c) Coniferous forests
(d) Mediterranean forests
Answer:
(a) Hot zone evergreen forests

Question 4.
The largest snake Anoconda of the world is found –
(a) Cold zone evergreen forests
(b) Hot zone evergreen forests
(c) Coniferous forests
(d) Monsoon zone forests
Answer:
(c) Coniferous forests

Fill in the blanks:

    1. Part of land that is covered with trees and shrubs is called ……………………… (grazing field/forest)
    2. ……………………… vegetation naturally develops in geographical conditions. (Natural/Unnatural)
    3. ……………………… forests are found on the coastal region. (Hot zone evergreen forests/ Cold zone evergreen forests)
    4. At high latitudes ……………………… forests are found. (Cold zone deciduous forests/ Mediterranean forests).
    5. …………………….. grasslands in Africa are the largest in the world. (Savana/Campose)

Answer:

  1. forests
  2. Natural
  3. Hot zone evergreen forests
  4. Cold zone deciduous forests
  5. Savana.

Select Correct Answer from the followings:

Question 1.
…………………. desert is situated in India and Pakistan.
(a) Sahara
(b) Thar
Answer:
(b) Thar

Question 2.
Which forests are called lungs of earth –
(a) hot zone evergreen forest
(b) hot zone monsoon forest
Answer:
(a) hot zone evergreen forest

Question 3.
Forest Festival is held in district.
(a) Jodhpur
(b) Jaipur
Answer:
(a) Jodhpur

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 4.
Loras grasslands are in –
(a) Venezuala
(b) Argentina
Answer:
(a) Venezuala

Question 5.
………….. is known for conservation of forests in Rajasthan.
(a) Jat community
(b) Vishnoi community
Answer:
(b) Vishnoi community

Match the following:

Question 1.
Name of the wild life – Types of forests

  1. Gorilla – desert forest
  2. Wild Bison – coniferous forest
  3. Stag – hot zone evergreen forest
  4. Camel – hot zone monsoon forest

Answer:
Name of the wild life – Types of forests

  1. Gorilla – hot zone evergreen forest
  2. Wild Bison – hot zone monsoon forest
  3. Stag – coniferous forest
  4. Camel – desert forest

Very Short Question Answer:

Question 1.
What is called depreciation in forest wealth due to human activities?
Answer:
Forest distinction.

Question 2.
Where are found hot zone evergreen forests?
Answer:
Near equator and hot zone.

Question 3.
Where is found maximum bio diversity in the world?
Answer:
Hot zone evergreen forest.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 4.
What are called grass fields in Brazil?
Answer:
Campos.

Question 5.
What are grasslands called in Argentina?
Answer:
Pampas.

Question 6.
Which desert is situated in Pakistan and India?
Answer:
Thar Desert.

Question 7.
What is meant by forest?
Answer:
Vast land part which is covered with shrubs and trees is called forest.

Question 8.
Which hard Wood trees are found in hot zone monsoon forests?
Answer:
In hot zone of monsoon forests are found hard wood trees such as neem, sesame, mahua, jamun, sal and sagwan.

Question 9.
Name any three animals that are found in cold zone deciduous forests.
Answer:

  • Wolf
  • Deer
  • Fox.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 10.
Where are coniferous forests found?
Answer:
Coniferous forests are found in vast region of North America and Eurasia between high latitudes of 50°-70° in North hemisphere.

Question 11.
Which kinds of animals are found in Polar region?
Answer:
Seal, walrus, and polar beer are found in polar region.

Question 12.
In which village 111 trees are planted on the birth of a girl child?
Answer:
In Piplantri village of Rajsamand 111 trees are planted on birth of a girl child.

Question 13.
What is meant by Appiko Andolan?
Answer:
In Karnataka an agitation named Appiko Andolan was started for environment conservation.

Short Answer Questions:

Question 1.
Where are found hot zone monsoon forests?
Answer:
These forests are found in South and South East Asia, South China, Western group of islands. North Australia, East Africa and coastal region of Brazil.

Question 2.
When are cold zone deciduous forests found?
Answer:
Cold zone deciduous forests are found at high latitudes. These forests are found in coastal region of New Zealand, Chile, North-East America and Western Europe. Wolf, deer and fox are the main animals of these forests.

Question 3.
What do you understand by cold zone evergreen forests?
Answer:
Cold zone evergreen forests are found in amid latitudes coastal regions. Usually these forests lie near east coast of continent like South East America, South East Brazil, and South China. Here bamboo, eucalyptus and chir like hard and soft both type of trees found.

Question 4.
Where are Mediterranean forests found?
Answer:
The mediterranean forests are found in 30° to 40° latitudes in both the hemisphere at western and south western continents are called Mediterranean forests. These forests are found in western Asia, North America and South Europe at the coast of Mediterranean sea, California in west USA, South east of South Africa, Chile of South America and south-west of Australia.

Question 5.
Where are coniferous forests found?
Answer:
Coniferous forests – Coniferous forests are found in vast region of North America and Eurasia between high latitudes of 50°-70° in north hemisphere. Their more extension in Russia. These are called Taiga forests in Canada.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 6.
When are hot zone desert forests found? Name the trees which are found here.
Answer:
Hot Zone Desert Forests are found mainly in North Africa, Sahara, in South Africa Kalahari, in North America California, Arizona
and Mexico, in South America, Atacama, in South West Asia Arab, in India and Pakistan Thar, western Australia etc. Euphorbia, Cactus, Acacia, Roheda are main plants of this region.

Question 7.
Describe briefly Appiko Andolan.
Answer:
Appiko Andolan – In Karnataka, Appiko Andolan started for environment conservation. Appiko means to fill in arms. In 1983 in Sirsi district, trees were being cut in Salkani forest region. The people of that area stuck with trees and made the people cutting trees away from there. They protected this forest for many weeks. In this way they protected many trees from getting cut.

Essay Type Questions:

Question 1.
What is Chipko Andolan? When and why was it started and by whom?
Answer:
Meaning of Chipko Andolan – Chipko Andolan was started to stop the trees being cut by contractors for commercial use. In 1972 in Uttarakhand local women opposed cutting of trees by sticking with them which were being cut. Leadership – This act of sticking with trees in leadership of Gaura Devi is known as ‘Chipko Andolan’. Sunder Lai Bahuguna an environmentalist, was also associated with this movement. Objective – It was demanded in ‘Chipko Andolan’ that cutting of trees should be prohibited so that 60% area of Himalaya is covered with forest and slopes, land is used. for food, grazing, fuel, fertilizer, fiber yielding plants are planted.

Question 2.
Describe cold zone grasslands.
Answer:
Cold Zone grasslands – These grasslands are found in mid latitude regions and inner region of continents. They occupy a large space in middle part of Eurasia, when they are called Steppes. These are called Pampas in Argentina, Prairies in North America and Vales in South Africa and Downs in Australia. Chief Vegetation and life –

  • Nutritious and small grass is found in these grasslands.
  • Alongwith grass, oak, pine, halm, mepal, auspin etc. trees are also found.
  • Vegetarian animals are mainly found in larger number. Generally deer, bison, antelope, wild buffalo, rabbit, zebra, cow, lion, jackal, fox, eagle and many birds and creatures living in bills are found here.

Question 3.
Describe hot zone grasslands.
Answer:
Hot Zone Grasslands – These grasslands are extended in both hemisphere near the Tropic of cancer. Types of Grass – This vegetation flourishes in areas of low to mid rainfall. These grasses may rise upto 2 to 4 meter. Savanna grasslands of Africa are the largest grasslands in the world. These grasslands are called Savanna in Africa, Compose in Brazil and Lavis in Venezuela. Main Animals – The main animals of these grasslands are deer, leopard, elephant, zebra and giraffe.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Forests and Forest Life

Question 4.
What is meant by forest destruction/ demolition? Explain main reasons of forest demolition.
Answer:
Forest Destruction/Demolition – The harm to biological assets through human activities in forest region is known as forest demolition. Causes of Forest Demolition – Followings are the causes of forest demolition:

  • Commercial cutting of – trees
  • Dependence on forest for domestic fuel
  • Transformation agriculture
  • overgrazing
  • mining and industrialization
  • changes of forest into agriculture and grazing lands
  • acid rain
  • forest fire, disease
  • flood and disasters
  • rehabilitation and evicting of tribes like economic and social development plants.

Question 5.
What are essential steps to prevent forest demolition?
Answer:
Conservation of forest is essential to maintain circumstantial balance on the earth. Following efforts are essential to prevent forest demolition –

  • To prevent cutting of forests blindly.
  • To check shifting agriculture.
  • To prevent uncontrolled overgrazing.
  • Construction of houses on barren land.
  • Invention of alternative fuels and maximum use of them.
  • Implementation of development policies on forest less land.
  • Cutting of forests through scientific method and by licence holder only.
  • Strict against those who cut forests without permission and blindly.
  • Plant one tree by every person every year and make forest conservation a public revolution.
  • Forest land must be declared as wildlife sanctuary and national park for development of forests and their conservation.
  • To create awareness by imparting education on the importance of forests.

Leave a Comment