RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 4 Land

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

RBSE Class 7 Social Science Land Intext Questions and Answers

Page No 32.

Question 1.
Write the use of land from the story of Anupam and Laxmi.
Answer:
Followings are the six uses of land done in the village of Anupam and Laxmi.

  • Agriculture land
  • forest land
  • barren land
  • grazing land
  • play ground
  • residence.

Page No 33.

Question 2.
Write the use of public land in your area and briefly explain.
Answer:
In our city parks and gardens are on the public land. Entire community/society has its hold on it. People come here in the morning for morning walk. There is a temple also here. People worship here. Old aged people come here to pass their time and they have also some recreation here. Some people carry out Yoga practices here daily.

Question 3.
Find out which type of agriculture is done in your area.
Answer:
In our area, people are depend on agriculture for their livelihood.

Question 4.
Collect information about land used in mining, industry, natural and man made water sources, biological parks, grazing lands, tourism etc.
Answer:
In the surroundings of Jaipur, land is used for parks, gardens, man made water sources, industry, zoo, museum and tourist places etc. (Note – Students must identify the different kinds of use of land in their area and collect data).

Page No 34.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 5.
Find out by looking on above picture which is from village and which is from city. Which one is yours? How you can to know this.
Answer:
In the above two pictures, picture No:
1 is of village and picture No. 2 is of city. We have found out it on the basis of land use. It is because of the reason that in the picture No. 1 we see cattle rearing and cottages, houses establishments are at distance from each other and in the midst of the vacant and agricultural land is seen. We also find small paths and vegetation, crops etc. On the other hand, in the 2 picture we find roads, means of transportation, high rising buildings, malls and shops.

Page No 35.

Question 6.
Give answers of the following questions from the table.

  1. Write the name of country where following land use is minimum.
    • Other use
    • Grazing
    • Forest
    • Agriculture
  2. Study the land use of following countries and predict the economic activities are mostly done.
    • India
    • Austria
    • Brazil
    • Canada

Answer:
1. the name of country where following land use is minimum.

  • Maximum other use of land is done in Canada.
  • Maximum use of grazing land is being done in Austria.
  • Maximum use of forest land is being ‘ done in Japan.
  • Maximum use of agriculture land is being used in India.

2. the land use of following countries and predict the economic activities are mostly done.

  • Maximum agriculture related activities will be done in India.
  • Maximum economic activities related to cattle rearing will be done in Austria.
  • Maximum economic activities related to forest land will be done in Brazil.
  • Other activities will be maximum in Canada.

RBSE Class 7 Social Science Land Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option:

1. Poldar are found in which country?
(a) England
(b) Japan
(c) Nether-land
(d) Egypt
Answer:
(c) Nether-land

2. The land on which fruit filled trees grown.
(a) Garden land
(b) Grazing land
(c) Corporation
(d) Agriculture land
Answer:
(a) Garden land

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. In …………………………. of western Rajasthan CAZRI is established for controlling desertification.
  2. Because of human activities and rising population, the changes in …………………………. is seen, around the world.
  3. Decrease in quality of agricultural land, productivity and usefulness is called ………………………….
  4. The biggest metropolitan city …………………………. is a group of seven islands.

Answer:

  1. Jodhpur
  2. Land
  3. depletion
  4. Mumbai.

Question 3.
What is land use?
Answer:
Use of land which is done on total geographical area for different activities and works is called land use such as forest land, agriculture land, grazing land etc.

Question 4.
Which type of land use in seen in village? And why?
Answer:
Most of the land in village is used in agriculture, grazing and pond because basis of economic activities in the villages is agriculture and cattle rearing.

Question 5.
Write factors responsible for Geo degradation.
Answer:
The reasons for land degradation are as follows –

  • soil erosion
  • salty soil
  • more mining
  • deforestation
  • desertification
  • maximum grazing
  • developmental work
  • more irrigation
  • spill in canal
  • solid waste and industrial waste
  • use of chemical fertilizers and insecticides etc.

Question 6.
Differentiate between groups of land use.
Answer:
followings are main difference in the groups of land use –

  • Forest Land and Agriculture Land – The land covered with vegetation is called forest whereas the land on which crop is grown is called agriculture land.
  • Barren Land and Waste Land Agriculture – The land which can’t be converted into agriculture land is called barren land whereas the barren land which can be converted into agriculture is called agricultural waste land.
  • Grazing Land and Garden Land – The public place where grazing is done is called grazing land whereas the land on which fruit trees are grown is called garden land.
  • Fallow Land and Old Fallow Land – Farmer uses crop rotation method for increasing soil fertility is called fallow land whereas old fallow land can’t be used for five years. Then this land is called old fallow land.
  • Land for other use – The land is used for residence, transport, canal, industries, shops, buildings etc.

Question 7.
What is the difference between village and cities land use.
Answer:
Maximum land use in cities is done for transportation, residences, offices, industries and parks and gardens etc. Whereas maximum land use in villages is done for agriculture, grazing fields/meadows and ponds etc.

Question 8.
Why land conservation is necessary in present time? What ill effects we observe due to not conserving land?
Answer:
Land Conservation –
The meaning of land conservation is to control the decreasing quality of land and preserve. All organisms fulfill their requirement from land, liven human take birth and develop and die on this land, this is why control on land degradation is utmost necessary. For conservation of land we should control soil erosion, illegal mining, reforestation, control desertification, overgrazing, industrial waste, control use of bio-fertilizers etc.

To meet out the demand of increasing population, grazing fields for cattle, raw material for industries related to agriculture. If we do not adopt land conservation, all the aforesaid activated will not be fulfilled and all the requirements of organisms on land will not be fulfilled.

RBSE Class 7 Social Science Land Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which type of land is mostly used in villages?
(a) Adhivas
(b) transport
(c) agriculture
(d) industry
Answer:
(c) agriculture

Question 2.
The land on which crop is grown is called –
(a) Barren land
(b) Agriculture land
(c) Fallow land
(d) Grazing land
Answer:
(b) Agriculture land

Question 3.
The land covered with vegetation is called –
(a) Forest land
(b) Agriculture land
(c) Barren land
(d) Grazing land
Answer:
(a) Forest land

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 4.
It is not an example of barren land –
(a) Marshy land
(b) High mountain
(c) National garden
(d) Thorny land
Answer:
(c) National garden

Question 5.
Agriculture, is the basis of how much percentage of people in the world?
(a) 80%
(b) 97%
(c) 11%
(d) 31%
Answer:
(c) 11%

Question 5.
Agriculture, is the basis of how much percentage of people in the world?
(a) 80%
(b) 97%
(c) 11%
(d) 31%
Answer:
(b) 97%

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Fill in the blanks:

  1. The meaning of land conservation is to control the decreasing ……………………….. of land and preserve it permanently. (quality/liquidity)
  2. ……………………….. has been established in Jodhpur to check expansion of desert in western Rajasthan. (Kazari/Poldar)
  3. The public place where grazing is done is called ……………………….. (grazing land/garden)
  4. Value of land in cities is ……………………….. comparing to villages. (high/low)
  5. Use of ……………………….. land is done much for development work, security, tourism, forest, grazing fields. (plain/mountainous)
  6. The land which is protected by dam is called ……………………….. (marshy/poldar)
  7. Agriculture done for commercial purpose is called ……………………….. agriculture. (commercial/social)

Answer:

  1. quality
  2. Kazari
  3. grazing land
  4. high
  5. mountainous
  6. poldar
  7. commercial.

Select from the following True/False statement:

  1. Land on which crops are grown by human is called agriculture land.
  2. Private land on which fruit bearing trees are grown is called grazing land.
  3. Farming done by a farmer for commercial purpose is called agriculture for livelihood.
  4. Entire public has its ownership on. public land.
  5. Price of land in cities is higher than that of villages.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True.

Very Short Question Answer:

Question 1.
What has been established to stop expansion of desert in western Rajasthan?
Answer:
Centre for Arid Zone Research Institute (CAZRI) Jodhpur.

Question 2.
What is called the public place where animal grazing is done.
Answer:
Grazing land.

Question 3.
How much is agriculture land available of the total geographical area in the world?
Answer:
11%.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 4.
The land on which crops are grown by human. What is it called?
Answer:
Agriculture land.

Question 5.
A farmer who engages himself in agriculture for the purpose of sustaining his family. What is it called?
Answer:
Sustainable agriculture.

Question 6.
What is an agriculture called, which is done for commercial purpose?
Answer:
Agriculture done for commercial purpose is called commercial agriculture.

Question 7.
The land on which all the people of community have got equal right. What is it called?
Answer:
Cooperative land wealth resources.

Question 8.
State types of agriculture on the basis of its use.
Answer:
There are two types of agriculture on the basis of its use –

  • Sustainable agriculture
  • Commercial agriculture.

Question 9.
Into how many parts is land divided on the basis of possession?
Answer:
On the basis of possession, land is of two types

  • individual land
  • public land.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 10.
In western Rajasthan, what changes in the land use of desert land have taken place due to Indira Gandhi canal?
Answer:
In western Rajasthan, Indira Gandhi canal system has changed the land use of desert land. The land which was treated as waste is now used in agriculture, industry, canal, transport, mining, solar energy and wind energy equipment.

Question 11.
What is called use in change of land?
Answer:
As the land use increases for one work, the other use of land, automatically decreases and this is called changes in use of land.

Question 12.
What is called land depletion?
Answer:
The decrease in quality of productive land, productivity and usefulness is called depletion.

Question 13.
Why is the most of the part of earth in the world suffer from geo-degradation?
Answer:
It is clear that most of the part of earth is degraded due to inefficient and more extensive use by human.

Question 14.
What is meant by land conservation?
Answer:
The meaning of land conservation is to control the decreasing quality of land and preserve it permanently.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 15.
What is done for strengthening of our economy?
Answer:
For strengthening of our economy, some land is used in mining and industry. Some land is used for tourism, recreation, environment, conservation, biological parks and sanctuaries etc.

Short Question Answer:

Question 1.
What is called Poldar?
Answer:
Netherlands 1 m in height from sea level, which sinks during tide. To eradicate this problem a small artificial dam is built between land and sea. The
land which is protected by dam is called Poldar.

Question 2.
How has development of Metro – politan city Mumbai taken place?
Answer:
The biggest metropolitan city Mumbai is located on Seven islands. Later the area between these land is filled with soil and development of present Mumbai taken place.

Question 3.
How many types of agriculture is there?
Answer:
There are two types of agriculture –

  • Sustainable agriculture – The agriculture done for rearing of one family is known as sustainable agriculture.
  • Commercial agriculture – Agriculture done for commercial purpose is called commercial agriculture.

Question 4.
“Land use differs from place to place”. Clarity this statement.
Answer:
Land use differs from place to place. For example use of land in villages is mostly done in the form agriculture, grazing fields and ponds where in the cities it is in the form of residence, office, industry, transportation, parks, gardens etc. In the mountain areas, land is used in the activities of mining, forest and grazing fields etc.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 5.
Which countries have special importance of grazing land?
Answer:
In the economic development of Argentina, New Zealand, Australia, Denmark, India, animal rearing contributes importantly. That is why grazing land has special importance here.

Question 6.
Into how many parts is land divided on the basis of possession?
Answer:
On the basis of possession, land is divided into two parts –

  • Individual land – On this type of land, there is right of any one individual.
  • Public Land – It is a land which is used by whole population gardens, playgrounds, grazing land, forests etc. are public lands.

Question 7.
What is the importance of forests and grazing land for local landless people?
Answer:
Forests and grazing land play important role in the life of local landless people as they depend on grazing land from animal rearing and they get firewood, wood for furniture, fruits, flowers etc. from the forests.

Question 8.
What is the difference in land use of plain and mountain areas?
Answer:
Generally, plain land area is even and used for agriculture, industry, residence, transport work etc. On the other hand, mountain land is uneven. Therefore, mountain area is much used for security, tourism, forests, grazing fields etc.

Essay Type Questions:

Question 1.
What is called land use? Prepare a flow chart of division of land use.
Answer:
Land Use – Total geographical area which is used for various works and activities is called land use such as forest land, agriculture land, barren land, grazing fields etc. Division of Land Use There are many types of land uses, which are divided as follows –

  • Forest land – The land covered with vegetation is called forest land.
  • Agriculture land – The land on which crop is grown is called agriculture land.
  • Barren land – The land which can’t be converted into agriculture land is called barren land.
  • Waste land agriculture – The barren land which can be converted to agricultural land is called agricultural waste land.
  • Grazing land – The public place where grazing is done is called grazing land.
  • Garden land – The land on which fruit trees are grown is called garden land.
  • Fallow land – Farmers use crop rotation for increasing soil fertility.
  • Old fallow land – This land can’t be used for five years. Such land is called fallow land.
  • Land for other use – The land is used for residence, transport, canal, industries, shops, mining etc.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 2.
What is meant by change in land use? Explain the changes in land use that have taken place in India for the last some decades.
Answer:
Meaning of change in land use –
As the land use increases for one work, the other use of land automatically decreases and this is called changes in use of land. Deforestation for agriculture and grazing, making way by spoiling mountains, drying marshy land for residence, leveling of uneven coastal region for developing cities, mining are all examples of land use changes.

Changes in land use in India In the last some decades, many changes in land use have taken place. In India the land under forest and other use increases while decrease in land use for agriculture, grazing and barren land. The below given graph nicely represent the changes in land use in India. Land use in India
RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land-1

Question 3.
Which are the things that affect change in land use? Discuss.
Answer:
Things that affect change in land use. Following things affect change in land use.
1. Change in the activities of human and economic process –
The land use of any place in dependent on economic activities of that area. The land uses differ with various economic activities with time, climate, lithosphere, soil, minerals, water availability and population growth also affect use of land. Because of human activities and population growth land use has changed in the world. This is seen maximum in area near to cities.

Agriculture land is changing into residence, industries and transport etc. The changes can be seen in marshy and desert land. In western Rajasthan, Indira Gandhi canal system has changed the land use of desert land. The land which was treated as waste is now used in agriculture, industry, canal, transport, mining solar energy and wind energy equipment. With the change in time all regions in the world has seen transformed use of land. In many parts of the world marshy land has been dried to be used for the purpose of residence and other purposes.

2. Climate, land forms resources, water availability and increase in population –
Besides economic activities, increase in population, climate, land forms, resources, water availability etc. have greater influence on land use. Because at human activities and population growth land use has changed in the whole world. This is seen maximum in area near to cities.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Land

Question 4.
What is geo-degradation? Explain condition of geo-degradation in the world.
Answer:
Meaning of Geo-degradation –
The decrease in quality of productive land, productivity and usefulness is called land depletion/geo-degradation. Condition of Geo-degradation in the world – Geo-degradation can occur due to nature and human both but the reasons of human degradation are more serious. From the map below, it is clear that most of the part of earth is degraded due to inefficient and more extensive use by human. Condition of geo-degradation can be classified on the basis of the world map –

1. Area of serious condition –
Maximum part of middle South China in Asia continent, North and South Korea, Vietnam, Hindasia, Myanmar, maximum part of India and some part of Arab. In Europe continent – south, middle and eastern part of the continent. Africa continent – some parts south-west Sahara, South Africa. North America continent – lake areas of USA and Centre America. South America continent – centre Andez area and area of Brazil.

2. Areas of critical conditions – Asia continent – coastal area of China and its western and middle part of South, Java; Sumatra, Pakistan and Afghanistan, maximum part of Austria continent, Europe – North-west Europe, some parts of Africa continent – South part of middle Africa and entire eastern part of it, maximum part of Southern America and North America – maximum part of USA.

3. Areas of Stable condition –
In Asia it includes eastern India, maximum part of Siberia, Mangolia, Europe – coastal sea part of North Europe. In Africa middle Africa, Kalahari desert – its west area, Canada in North America. Middle part area of Andes and Brazil in Southern America and some part of Australia.

4. Area of vegetation less area –
It includes maximum desert part of the world and maximum part of Green land.

Leave a Comment