RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

RBSE Class 7 Social Science Folk Culture Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 173.

Question 1.
Collect pictures, saying and tales relating to other important sacred places of Rajasthan.
Answer:
Other Important Sacred Places of Rajasthan Following are other important sacred places of Rajasthan –

  • Barli Mata – The temple of Barli mata is situated in the Ankola of Chhipis in Chittorgarh district. It is believed that any person who tries a knot of Mata, his illness is abolished.
  • Harshat Mata – The temple of Harshat Mata is situated at Abhaneri about four miles away from Bandikui. This temple was considered as a centre of Shakti Sect in the ancient times. Now a new temple has been established at the place of old temple.
  • Ambika Mata – The temple of Ambika Mata is situated at Jagat village nearly 27 miles away from Udaipur. There is an idol of vrah in whose hand there is a fish.
  • Kalika Devi – This temple is situated in Chandrawati (Jhalrapatan). There is a black idol of Kalika devi having eight arms in this temple. It is 514 feet high.
  • Aai Mata – The temple of Aai Mata is situated in Bilara. It is the Kuldevi of

Page No 176.

Quesiton 2.
Which musical instruments are popular in your region? Collect their pictures and information related with these.
Answer:
Many folk instruments are also popular in Rajasthan. Among them popular are Morchand, Chikara, Turhi, Khartal, Majira, Jhanjh, Kasiji Thali, Bankia, Bhungal, Mashak, Tasha, Nobatt, Ghomsa, Dholak and Dedu are worth mentioning. There are so much mixed with the life of Rajasthan, that their each tune smells of soil and culture of Rajasthan.

Activity:

Page No 179.

Question 1.
Collect the information about the folk dances of your region and the folk songs sung with these dance alongwith the pictures.
Answer:
There , has been a. long tradition of folk dances in Rajasthan. Ghoomer dance of Rajasthan is the most popular folk dance in the country. When women dance in a circle taking rounds, the shape of their lahengas and flexible movements of their hands is worth seeing. Kalbelia dance is the famous dance of Sapera caste in Rajasthan. In this dance, flexibility and movement of body, co-ordination of speed with sound is worth seeing. This dance has been enlisted by UNESCO.

RBSE Class 7 Social Science Folk Culture Text Book Questions and Answers

Question 1.
Match Part ‘A’ with Part ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jeen Mata Banswara
2. Kaila Devi Jaipur
3. Tripura Sundari Karoli
4. Jamvai Mata Bikaner
5. Kami Mata Sikar

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jeen Mata Sikar
2. Kaila Devi Karoli
3. Tripura Sundari Banswara
4. Jamvai Mata Jaipur
5. Kami Mata Bikaner

Question 2.
What is the meaning of Tartai?
Answer:
In Rajasthan’s Banswara-Dungarpur region, Maa Tripura Sundari’s pilgrim is known as Tartai goddess. Tartai is the abbreviation of Tritayi which means including Tritav (three).

Question 3.
Which dance is performed in the temple of Kaila Devi?
Answer:
In the temple of Kaila Devi, ‘Languria Dance’ is performed.

Question 4.
With which material the instrument Shehnai is prepared?
Answer:
Shehnai is made of Sheesham or. Sangwan wood. At the upper portion of the instrument, a whistle made of palm leaf is attached.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 5.
Classify the popular folk musical instruments of Rajasthan.
Answer:
Classification of Popular Folk Musical Instruments of Rajasthan The popular folk musical instruments of Rajasthan are classified as under –
1. Avnadhya (Made with leather) – In this; the following musical instruments are included –

  • Chang
  • Bhapang
  • Maadal
  • Nagaada
  • Ektara.

2. Ghan (Made with metal) – In this,, the following musical instruments are included –

  • Manjeera
  • Khadtaal
  • Taasha.

3. Tat (Stringed) – In this, the following musical instruments are included –

  • Saarangi
  • Tandoora
  • Jantar
  • Raavan Hatta.

4. Sushir (which are blown) – In this, the following musical instruments are included –

  • Algoza
  • Shahnai
  • Poongi
  • Turhi.

Question 6.
Which are the conserving constitutions of folk culture in Rajasthan?
Answer:
Conserving Constitutions of Folk Culture in Rajasthan Following are the conserving constitutions of folk culture in Rajasthan –

  • Rajasthan Music Institution, Jaipur
  • Rajasthan Music and Dance Academy, Jodhpur
  • Jaipur Kathak Kendra, Jaipur
  • Bhartiya Lok Kala Mandal, Udaipur
  • Ravindra Manch, Jaipur
  • Paschim Sanskritik Kendra (Shilpgram), Udaipur
  • Jawahar Kala Kendra, Jaipur
  • Rajasthan Lalit Kala Academy, Jaipur.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 7.
Enumerate Shakti Peeths of Rajasthan.
Answer:
Shakti Peeths of Rajasthan Important Shakti Peeths of Rajasthan are described under the following points –
1. Kaila Devi –
Shakti Peeth of Kaila Devi’is located 2.5 kilometres from Karauli. In the musical valley of Trikut mountain is built the majestic temple of Kaila Devi which is famous for sculptures and architecture. Kaila Devi is considered an incarnation of Mahalakshmi. On the temple’s backside flows the river Kali Sindh. There are idols of Mahalakshmi and Chamunda in the temple.

Majestic temple of Kaila Devi is built of white marble having red flags, presents a wonderful sight. Opposite Kaila Devi there is a Hanuman temple, which people call Languria. Kaila Devi is the ancestral deity of the royal family of Yaduvanshi. During the Navratras of the Chetra month, this place of faith becomes alive. At this time of the year, thousands of married ladies dressed in their

traditional dresses, come to worship Kaila Devi and especially pray for the well-being of their husbands. In these days, a fair is held which has a speciality of Languria Dance. On the tune of Algoza, groups of young people sing languria songs which make the environment in the fair even more devotional. There are talk tales about the charismas of the goddess even today.

2. Jamvay Mata –
The famous cosmic power centre of Jamvay in the east is located around 33 kilometres from Jaipur, near the dam Jaamva Ramgarh and on the Aravali range at a hilly border. Jamvay Mata’s ancient name is Jaamvanti. There is an ancient faith that the mountain named Jambhu Shail or Jambugir on which the temple of Jamvay Mata is located on its visit and circum ambulation, fulfills people’s whishes and brings good luck.

In some ancient scripts, it is mentioned that the ruler of Kacchwaha Dulah Rai when defeated by his enemies turned up to the goddess Jamvay and on being impressed goddess Jamvay appeared to him. With goddess’s blessings Dulah Rai attacked the enemy once again and got the victory on his enemy. After the victory, Dulah Rai built a temple of Jamvay Mata which is still present. Jamvay Mata fulfills the wishes and desires of the followers and gives them blessings of happiness, peace bountiness and offsprings. There are a lot of talk-tales about the wonders of Jamvay goddess till date.

3. Kami Mata –
The temple of Kami Mata is situated in Deshnoak around 30 kilometres from Bikaner. In this temple, thousands of rats roam around without any fear. These mice are known as ‘Kaba’ by local people. This is believed to be the charisma of Kami Mata and her blessings that in spite of thousands of mice the disease of plague has never spread here.

The temple of Kami Mata is made up of marble. There is a crown on the head of the idol and a garland in the neck. This is the only temple of rats in the world where fair is held twice in the year, on navratri of the lunar month Chaitra and on the navratri of Ashwin month when the temple is visited by thousands of devotees. This is believed that the foundation of Deshnok was laid by mata herself. There are a lot of talk-tales about the charismas of Kami Mata.

4. Jeen Mata –
Jeen Mata is the major sacred place of Shekhavati region. This place is located in the Revasa region which is 32 kilometres away from Sikar district amidst the Aravalli mountain range. Jeen Mata is considered the incarnation of Goddess Durga and her real and full name is Jayantimala which was shortened to Jeen as the times passed. Jeen Mata is an eight-armed goddess. A beautiful and grand white marble idol of the goddess is established in the temple. This goddess has been mentioned in the ninth chapter of Bhagwat Purana.

This sacred place with a charismatic power is thousands of years old. This temple has been resurrected reconstructed many times. The temple’s meeting hall is eracted on 24 pillars. The local people believe that in the district Chum, there is a village Ghanghu, whose royal daughter on being tortured by evil words and cruelty of her sister-in-law, decided to leave the worldly life, observed celibacy and did hard meditation at this place. Harsha, the brother of the Chauhan girl, requested the girl to come back home, but she did not agree.

Then, the brother, Harsha, also • joined the meditation. Slowly, Jeen took goddess Durga’s incarnation and Harsha became an incarnation of Bhairav. Folk songs related to Jeen and Harsh are very popular in Shekhavati. Jeen is also considered the eight-armed Mahisasur Mardini. It is believed that this temple was built by Pandavas after they were expelled from Hastinapur. During both the navratras, there is a huge crowd of followers that comes here. A lot of folk tales about Jeen Mata’s charismas are popular among the masses.

5. Tripura Sundari – Maa Tripura Sundari’s temple is located around 19 kilometres from Banswara. This sacred place is held highly among the masses. Tripura’s Matopasna faith is as old as the vedic times and was famous in the whole of India. With the efforts of the Adhyajagat guru Shankaracharya. there was a waive of Shakti worship in the whole country as a result of which Shakti worship became popular in country. In Banswara-Dungarpur range, Maa Tripura’s pilgrim is known as Tartai goddess. Tartai is the abbreviation of Tritayi which means including Tritav (three).

There are many evident records about the present temple’s resurrection in 12th century. Temple’s present form’s construction started in 1977. Earlier, this pilgrimage Devi temple was merely in the form of an unorganised hut in the dense forest region of Umrai village. In the present temple’s Garbh-griha, there is a grand idol made of black stone of Maa Tripura with eight arms. The Singh vahini (one who has the lion as the vehicle), Rajeshwari Tripura has divine weapons in her 18 hands. In the first part of the idol’s Prabhamandal, there are nine small Devi idols. In the back part, there are lot of beautiful idols of yogini. There is a srichakra marked on the bottom of the idol. Maa Tripura’s worship is performed on the srichakra only.

In the Shakti Granthas, Sri Maa Tripura Sundari, is called the seed of the world and the mirror of the Param Shiva. According to Kalika Puran’ as the goddess is the wife of Tripur Shiva, that is why she is named Tripura’. The story of Tripura Sundari is mentioned in the Tripura Rahasya’. Once when due to the cruelty of Bhandasur, the world came to an end, then at the request of the Gods, the Bhagwati emerged as the Aadhyashkti Tripura Sundari. Alongwith all demonic powers Bhandasur came to stage a war.

There was a fierce war with Bhandasur and at last Bhagwati Tripureshwari devoured him. Panchal society’ worships Maa Tripura as their ancestral deity. The Panchavats of 14 villages of Panchal society built a gold Kirti Stambh in 2006. At present, the construction of the temple is in progress under the guidance of the local society.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 8.
Describe the prominent musical instruments of Rajasthan.
Answer:
The Prominent Musical Instruments of Rajasthan Musical instruments have proved very important in making the local life enjoyable and filled w ithnew spirit. Prominent musical instruments of Rajasthan can be described under the following points –
1. Ektaara –
This is an ancient musical instrument. In a round ‘toomba’ or pumpkin, a bamboo is fixed. Toomba’s upper part is cut and leather is mounted on it. In the bamboo a hole is made and a string is stretched through it. This string is played with fingers. This is played only with one hand. Meera bai used to play ek taara.

2. Bhapang –
This is made from cut toomba and on whose one end is leather mounted. Leather is pierced and the string of animal’s intestine or plastic is put and its end tried with a wood piece. The player puts the instrument in his armpit and pulls or tightens the string with one hand and with other hand hits the wooden piece producing sound. This is popular especially among Mev people in Alwar.

3. Sarangi –
There are various types of sarangis in Rajasthan. Mirasi Langa, Jogi, Maangniyaar. etc., are the artists who sing with sarangi. Sarangi is made with the wood of sagwaan. kair and rohida. Sarangi’s strings are made from the intestine of goat and in the gaj, the hair of horse’s tail are tied. Just like sarangi, kamayacha, surinda and chikara are instruments.

4. Taandoora –
Due to its having four strings, it is also known as chautaara at many places. This is made totally of wood. The people of Kamad caste play taandoora only. This is similar to taanpura.

5. Jantar –
This instrument is like veena. The instrumentalist plays it while in standing position only. There are total four strings in it. In Rajasthan, it is the popular instrument of Gujjar Bhopas.

6. Ravanhatha –
Ravanhatha is a main instrument of Bhopas. Skin is mounted on the coconut bowl which is attached with bamboo. Hooks are put on different places on bamboo, with which wires are attached. This is played with sticks like violin on which some tinkles are attached at the one end. Tinkles also make sounds with the striking of hand.

7. Algoj a –
It is a whiff instrument. It is like flute. Instrumentalist keeps two algojas in mouth and flutes them together. Tune is maintained on one and on another, sounds are played.

8. Shahnai –
It is an auspicious instrument which is like Bansuri. This Chillam-shaped instrument is made of Sheesham or Sangwan wood. At the upper portion of the instrument, a whistle made of palm leaf is attached. It produces sweet sound on whiffing.

9. Pungi –
This is made by a special type of Tumba. Upper part of the tumba is thin and long and the lower part is round. Two pipes are placed on the lower round part of tumba through holes. Like Algoja, tune is maintained by pipe and taken outside from the other. This is main instrument of Kalbelis.

10. Nagada –
This instrument is of two types – one small and other large. A nagadi alongwith small nagada is there. This is played alongwith shahnai in folk plays. Without nagadas, folk dances are colourless. This is prepared by mounting buffalo’s skin on a metal semisphere and ty ing leather ropes. This is called bomb or Tamak. This was blow as ranbheri during war. This is beaten with thick wooden sticks.

11. Dhol –
Dhol has prominent place in * Rajasthani musical instruments. This is made by mounting leather on both sides of round hoop of iron or wood. This is tightened with the help of pulling ropes; attached on it. Instrumentalist puts it around his neck and beat it with wooden sticks.

12. Mandal –
Mandal made of clay is dholak- shaped. Deer or goat skin is mounted on it. This is main instrument of Bheels and Garasis.

13. Chang –
It is played on the occasion of holi. It is. made of round hoop of wood. Goat skin is mounted on one side. It is played by both hands. It is called dhap.

14. Khanjari –
This is miniature of dhap. Leather is mounted on it. It is played by Kamad, Bheel and Kalbelia etc.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Quesiton 9.
Enumerate prominent folk-dances of Rajasthan.
Answer:
Prominent Folk-Dances of Rajasthan Happy movements of body in the excess of happiness, amusement, is dance. Rajasthan is a state of geographical diversity. This diversity has also provided varieties to dances and different dance-forms have developed in different areas. Following are the prominent folk-dances of Rajasthan –
1. Gair Dance –
During the festival of Holi, this dance form is performed everywhere. All movements and steps seem like sword war and pattebaji. This dance is only for men. This basic structure of Gair dance in Mewar and in Banner is same, but the tune-steps, grouping are different.

2. Geendar Dance –
This is popular dance form of Shaikhawati. This is popular in Sujangarh, Churn, Ramgarh, Lakshmangarh, Sikar and its nearly regions. Nagada is main instrument of this dance. In this, dancers have small sticks in their hands. With the beats of the Nagadas, the sticks are struck with each other as dance speeds up, sound of Nagada becomes louder. Different roles are also played, like sadhu, hunter, seth-sethani, bride-bridegroom etc. are worth mentioning.

3. Chang Dance –
Chang dance is for men only. Every man has a Chung and he dances in a circle, blowing chung. He takes round on his place dancing with Chang. Bansuri is also used alongwith Chung. Dhamaal and Holi songs are sung in this dance. Body movements are very beautiful in this dance.

4. Dandia Dance –
This dance is a popular dance of Marwad. In this dance a group of men dances with long sticks in their hands. Shehnai and Nagada are blown in it. Dancers dance in a circle.

5. Dhol Dance –
This is famous dance of Jalore which is done by men too, four or five dhols are beaten together in it. At first, the heard beats dhol, then other dancers, some with swords in their mouth, some with sticks in hands; some with hanging a handkerchief. This dance is performed on the occasion of wedding generally.

6. Fire Dance –
This dance done on ambers is performed by people of Jasnathi community. This dance is performed in the night. In this dance, the dancers cross the pile of ambers many times. Not only this, sometimes they take ambers in their hands, put them in their mouths and sometimes put in their laps and perform various types of traits. Dancers play with fire as they are playing with flowers, not with fire. This dance is also performed by men only.

7. Bamrasia Dance – This is the dance of
Alwar and Bharatpur area. A large Nagada is used in this dance. Two men beat this with large sticks and the dancers dance with wooden sticks decorated with coloured feathers in their hands which they throw in the air and catch. In the musical instruments apart from Nagada dish, tongs, dholak, Khadtaal and Majira etc. are used as well, Holi songs and Rasia are also sung along with dance. The name Bamrasiya’ has got famous due to singing Rasia alongwith bum (Nagada).

8. Ghoomer Dance –
This is a popular dance of whole Rajasthan. This dance is performed on auspicious .occasions and festivals. This dance is of women when women dance in a circle taking rounds, the shape of their lehengas and flexible movements of their hands are worth seeing.

9. Terahtali Dance –
This is a dance of Kamar caste. This dance is performed in the sitting posture. In this, women bind manjiras on their hands and feet and with the strings tied on the hands, they beat the manjiras tied on their bodies. They display many types of emotions and facial expression. The scene of this flexible dance is worth seeing. The men sing the devotional songs of Ram Dev on the tunes of Tandoora.

10. Bhawai Dance –
This dance is famous for its charisma. In this dance, more emphasis is laid on showing the physical traits. This is more popular in Udaipur area. Unique dance form, wonderful physical traits and variety of movements are major characteristics of it. Dancing fast with seven to eight pots on head, lifting the handkerchief put on floor with mouth, dancing on glasses, dancing on the edges of plates, dancing on sharp edge of sword, dancing on the pieces of glass and sharp nails make the dance adventurous.

11. Gavri Dance –
This is a famous dance, performed by Bheels in Mewar. Different swangs or imitations are performed in Gavri dance on the tunes of Mandal and thalis. Rai and Budia are main characters of this dance. On the second day of Rakhi, i.e. from ekam of Bhadrapad till 40 days, this dance is performed people do Gavri dance.

Keep calibacy, be away from evils, do not eat green herbs and sleep on ground. This dance is performed for the worship of Maa Garajyaa, Maa Parvati Devi or Gori. After 40 days, with the custom of “Glavan’ and ‘Valavan’ Gavri dance is given rest. This dance is performed by men only and female characters are also played by males.

12. Kalbeliya Dance –
This is famous dance of Sapera caste in Rajasthan. In this dance flexibility and movement of body, co-ordination of speed with sound is worth seeing. Generally, two girls or women, wearing ghaghras with lot of width and ghunghroo perform this dance. The dancers wear black embroided dress on which are decorated glasses, beads, kodis and colourful frills. Men play pungi and chang in this dance. Other women participate by singing songs. This dance is popular in Marwar region. Currently, this dance has been enlisted by UNESCO.

RBSE Class 7 Social Science Folk Culture Important Questions And Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Maa Tripura Sundari’s temple is located in –
(a) Barmer
(b) Jaisalmer
(c) Jaipur
(d) Banswara
Answer:
(d) Banswara

Question 2.
Sacred place of Kaila Devi is located 2.5 kilometres from –
(a) Alwar
(b) Bharatpur
(c) Karauli
(d) Dholpur
Answer:
(c) Karauli

Question 3.
Languria Dance is a famous dance of –
(a) Kaila Devi
(b) Jamvay Mata
(c) Jeen Mata
(d) Kami Mata
Answer:
(a) Kaila Devi

Question 4.
Ravanhatha is a main instrument of –
(a) Mev people
(b) Bheels
(c) Bhopas
(d) Kalbelias
Answer:
(c) Bhopas

Question 5.
Dandia dance is a popular dance of –
(a) Alwar
(b) Mewar
(c) Shekhawati
(d) Marwad
Answer:
(d) Marwad

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Fill in the blanks:

  1. Opposite Kaila Devi is a Hanuman Temple which people call …………………………..
  2. The famous cosmic power centre of Jamvay in the east is located around ………………………….. from Jaipur.
  3. Jeen Mata is the major sacred place of ………………………….. region.
  4. In the temple of Kami Mata thousands of ………………………….. roam around without any fear.
  5. Maa Tripura Sundan’s temple is located around 19 kilometres from …………………………..

Answer:

  1. Laanguriya
  2. 33 kilometres
  3. rats
  4. Shekhavati
  5. Banswara.

Tell the True and False statements in the following questions:

  1. Ravanhatha is a main instrument of Bhopas.
  2. Dandia dance is a popular dance of Marwad.
  3. Fire dance done on ambers is performed by people of Jasnathi community.
  4. Bamrasia dance is the dance of Mewad.
  5. Ghoomer dance is a popular dance of Shekhawati.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. False

Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
Kaila Devi Wandering of rats
Kami Mata Laanguria dance
Geendar dance Dance of women
Ghoomer dance Popular dance of Shekhawati

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Kaila Devi Laanguria dance
Kami Mata Wandering of rats
Geendar dance Popular dance of Shekhawati
Ghoomer dance Dance of women

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the speciality of the fair of Kaila Devi?
Answer:
The fair of Kaila Devi has the speciality of Laanguria Dance.

Question 2.
Where is the famous sacred place of Kaila Devi situated?
Answer:
The famous sacred place of Kaila Devi situated 2.5 kilometres from Karauli.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 3.
Where do thousands of rats roam around without any fear?
Answer:
Thousands of rats roam around without any fear in the temple of Kami Mata.

Question 4.
Where is the temple of Maa Tripura Sundari’s temple located?
Answer:
The temple of Maa Tripura Sundari’s temple is located around 19 kilometres from Banswara.

Question 5.
What is called Sri Maa, Tripura Sundari in the “Shakti Granthas’?
Answer:
In the “Shakti Granthas’, Sri Maa Tripura Sundari is called the “Seed of the World and the mirror of “Param Shiva’.

Question 6.
Which musical instrument is popular among Mev people in Alwar?
Answer:
Bhapang is popular among Mev people in Alwar.

Question 7.
Which is the main musical instmment of Kalbelias?
Answer:
Pungi is the main musical instmment of Kalbelias.

Question 8.
Mention four musical instruments of Rajasthan.
Answer:

  • Ektaara
  • Bhapang
  • Shahnai
  • Nagada.

Question 9.
Mention four folk dances of Rajasthan.
Answer:

  • Geendar dance
  • Dandia dance
  • Gair dance
  • Chang dance.

Question 10.
By whom is fire dance done on ambers?
Answer:
Fire dance is performed on ambers by people of Jasnathi community.

Question 11.
Which dance is of women?
Answer:
Ghoomer dance is of women.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 12.
Which is famous dance of Sapera caste in Rajasthan?
Answer:
Kalbeliya Dance is famous dance of Sapera caste in Rajasthan.

Question 13.
Which folk dance has been enlisted by UNESCO currently?
Answer:
Kalbeliya dance has been enlisted by UNESCO currently.

Question 14.
Where is the temple of Kami Mata located?
Answer:
The temple of Kami Mata is located around 30 kilometres from Bikaner in Deshnoak.

Question 15.
What is Shahnai?
Answer:
It is an auspicious instrument which is liked Bansuri. This chilam-shaped instrument is made of Sheesham or Sangwan wood.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on sacred place of Kaila Devi.
Answer:
The famous sacred place of Kaila Devi is located 2.5 kilometres from Karauli. In the musical valley of Trikut mountain is built the majestic temple of Kaila Devi which is famous for sculptures and architecture. Kaila Devi is considered an incarnation of Mahalakshmi. On the temple’s backside flows the river Kali Sindh. There are idols of Mahalakshmi and Chamunda in the temple.

This temple is built of white marble. Opposite Kaila Devi, is a Hanuman temple which people call Laanguria. During the navarataras of the chetra month, thousands of married ladies dressed in their traditional clothes, come to worship Kaila Devi and especially pray for the well-being of their husbands. In these days, a fair is held which is a speciality of Laanguria Dance. On the tune of Algoja, groups of young people sing laanguria songs which make the environment in the fair even more devotional.

Question 2.
Describe the characteristics of the sacred place of Jeen Mata.
Answer:
Jeen Mata is the major sacred place of Shekhawati region. This place is located in the Revasa region which is 32 kilo metres away from Sikar district amidst the Aravali mountain range. Jeen Mata is considered the incarnation of Goddess Durga and her real mid full name is Jayantimala which was shortened to Jeen as the times passed. Jeen Mata is an eight-armed goddess. A beautiful and grand white marble idol of the goddess is established in the temple. The temple’s meeting hall is errected on 24 pillars. Jeen Mata is also considered the. eight-armed ‘Mahisasur-Mardini’. During both the navratras there is a huge around of followers that comes here.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 23 Folk Culture

Question 3.
Write a short note on the sacred place of Tripura Sundari.
Answer:
Maa Tripura Sundari s temple is located around 19 kilometres from Banswara. This sacred place is held highly among the masses. In the Rajasthan’s Banswara-Dungarpur region, this goddess’s pilgrim is known as Tartai goddess. In the present temple’s Garbh griha, there is a grand idol made of black stone of Maa Tripura with eight arm. The Singhvahini Rajrajeshwari Tripura has divine weapons in her 18 hands. In the first part of the idol’s Prabha mandal, there are nine small Devi idols. In the back part, there are a lot of beautiful idols of yoginis. There is a Srichakra marked on the bottom of the idol “Maa Tripura’s worship is performed on the Srichakra only.

Question 4.
What do you know about Gair Dance?
Answer:
During the festival of Holi, this dance form is performed eveiywhere. All movements and steps seem like sword war and paltebaji. This dance is only for men.

Question 5.
Write a short note on Geendar Dance.
Answer:
This is popular dance form of Shekhawati. This is popular in Sujangarh, Churn, Ramgarh, Lakshmangarh, Sikar and its nearly regions. Nagada is main instrument of this dance. In this, dancers have small sticks in their hands. With the beats of the Nagada, the sticks are struck with each other as dance speeds up, sound of Nagada becomes louder.

Leave a Comment