RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

RBSE Class 7 Social Science Art and Architecture Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 151.

Question 1.
In Rajasthan there are more forts apart from these, collect information about them and write, collect their pictures also.
(OR)
Make a List of the Forts of Rajasthan.
Answer:
There is an important place of forts in the architecture of Rajasthan. Forts were built on a large scale in Rajasthan. Following are the best examples of the architecture of forts in Rajasthan –

  • Lohagarh fort of Bharatpur
  • Achalgarh fort of Abu
  • Taragarh fort of Bundi
  • Fort of Amer (Jaipur)
  • Fort of Nagore
  • Fort of Junargarh (Bikaner)
  • Fort of Bhatner (Hanumangarh)
  • Fort of Mandalgaih
  • Bala fort of Alwar
  • Sonargarh fort of Jaisalmer
  • Mahrangarh fort of Jodhpur
  • Gagron fort of Jhalawar
  • Fort of Chittorgarh
  • Fort of Kumbhalgarh (Rajsamand)
  • Fort of Jalore
  • Fort of Ranthambhore (Sawai Madhopur).

Note – The students may collect the pictures of these forts themselves.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Activity:

Page No 160.

Question 1.
With the help of your teacher and elders, make a list of the temples around you.
Answer:
Many temples were built in Rajasthan Following is the list of temples built in Rajasthan –

  • Temple of Kalikamata (Chittorgarh),
  • Temple of Badoli (Kota)
  • Temple of Eklingji (Udaipur)
  • Temple of Brahmaji (Pushkar)
  • Jain temples of Ranakpur (Pali)
  • Jain temples of Delwara of Abu (Sirohi)
  • Temple of Govind Devji (Jaipur)
  • Temple of Jagat Shiromani (Amer)
  • Temple of Shila Devi (Amer)
  • Temple of Osian (Jodhpur)
  • Temple of Laxminarayan (Bikaner)
  • Temple of Kafnimata (Bikaner)
  • Temple of Neelkantheshwar (Alwar)
  • Temple of Kiradu (Barmer)
  • Harshnath temple (Sikar)
  • Temple of Mathuradheesh (Kota)
  • Temple of Keshav Rai (Kota)
  • Temple of Harshatmata (Bandikui)
  • Ambika temple (Udaipur)
  • Jagdish temple (Udaipur)
  • Saas-Bahu temple (Nagda-Udaipur)
  • Temple of Srinath (Rajsamand)
  • Eklingnathji temple (Udaipur)
  • Rishabhdev temple (Udaipur)
  • Bhanddevra temple (Baran)
  • Kamleshwar Mahadev temple (Bundi)
  • Temple of Abhaneri (Dausa).

RBSE Class 7 Social Science Art and Architecture Text Book Questions and Answers

Write the correct answers of questions first and second in the brackets:

Question 1.
The havelis of Patavas are –
(a) In Jaisalmer
(b) In Jodhpur
(c) In Jaipur
(d) In Udaipur
Answer:
(a) In Jaisalmer

Question 2.
The Jain temples of Delwara are in –
(a) Sirohi
(b) Jodhpur
(c) Jaipur
(d) Udaipur
Answer:
(a) Sirohi

Question 3.
Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kumbhalgarh Jhalawar
2. Ranthambhore Jaisalmer
3. Sonargarh Sawai Madhopur
4. Gagron Rajsamand

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kumbhalgarh Rajsamand
2. Ranthambhore Sawai Madhopur
3. Sonargarh Jaisalmer
4. Gagron Jhalawar

Question 4.
What is Parkota and Pracheer?
Answer:

Parkota –
Parkota is a high and large wall raised in the four sides to protect the fort. Pracheer—The meaning of Pracheer is—the surrounding wall. :

Question 5.
What is a fort?
Answer:
The meaning of Fort –
That area or place around which a safety wall is made is called fort.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 6.
Who got the fort of Chittorgarh built?
Answer:
The fort of Chittorgarh was got built by the Mourya ruler Chhitrangadh in 7th century. After that Pratihar, Parmar and Sisodia rulers added to its construction.

Question 7.
What is meant by the style of painting?
Answer:
The style of painting means a special method of painting.

Question 8.
What is the identification of Pothi style of painting?
Answer:
The identification of Pothi style of painting is – sharp more like an eagle protruding ahead, thin eyes, small chin, rigid fingers, thin waist etc. The red, blue and yellow colours were used in these paintings. Their lines were of equal thickness.

Question 9.
Which are the famous figures of Rajasthani art of sculptures?
Answer:
Following are the famous figures of Rajasthani art of sculptures –
1. Shaiv Idols –
In Shaiv idols, Mahesh idol, Aradhanareshwar, Uma Maheshwar, Harihar and Anugraha idols are famous. The beauty of all these idols is unmatched.

2. Vaishnav Idols –
In Vaishnav idols, Dashawtar idols, Lakshminarayana, Gajlakshmi, Garuraseen Vishnu, the idols of Vekuntha, Ananta Trelokya Mohan etc. are prominent.

3. Shakt Idols –
In the Shak temples, the idol of Mahishasur Mardini are dominant.

5. Suryamat Idols –
The impact of Surymat can be seen from 8-9 century. Even today the Soorya temples are present in Osian, Varman (Sirohi), Jhalrapatan, Chittorgarh and Udaipur.

6. Metal Idols of Jainism –
The metal idols of Jainism found in Basantgarh and Aahar regions of Sirohi are the oldest examples of these. The tradition of building Jainalayas in Mirpur, Abu, Delwara Jain temples, Ranakpura, Chittorgarh and Osian are beautiful examples of this.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 10.
Which are the major temples of Marwar?
Answer:
Major Temples of Marwar Following are the major temples of Marwar –

  • Jain temple of Delwara (Abu Mountain- Sirohi)
  • Jain temple of Ranakpur (Pali)
  • Temples of Kiraru (Barmer)
  • Temples of Osian (Jodhpur)
  • Jain temples of Jaisalmer etc.

Question 11.
What is meant by the Rajasthani art of painting?
Answer:
Rajasthani Art of Painting The historians of art have considered the Chor Panchashika and Chavand Ragmala scriptures as initial scriptures of Rajasthani painting style whose period has been known as to be the first half of 16th century. With the downfall of Mughal rule in India, many artists went to royal states – Mewar, Marwar, Haroti, Shekhawati regions of Rajputana. Radhakrishan Das has named the painting style flourished in Rajputana state as Rajasthani style of painting which all the scholars have agreed to 17th century is considered as the golden period of Rajasthani painting style.

Question 12.
Write a description of one of the centres of Jain temples of Rajasthan.
Answer:
Jain Temples of Delwara Jain temples of Delwara are situated at a distance of 14 miles from the residence of Abu Mountain. The first temple is of Vimal Shah and the second temple is of Neminath, In the interior portions of these temples, the art of sculpture of the Stambhas, roofs and Mandaps is unique. The art of building, sculptures and carving of these temples is unmatched. These temples are the best examples of the art and architecture. The carving of these temples is marvellous and every visitor becomes susprised to see it.

RBSE Class 7 Social Science Art and Architecture Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Country’s first group of buildings in Islamic style was built in –
(a) Lahore
(b) Ajmer
(c) Mehrauli
(d) Chittor
Answer:
(c) Mehrauli

Question 2.
The Red Fort of Delhi was built by –
(a) Babar
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Shahjahan
Answer:
(d) Shahjahan

Question 3.
Which fort has been announced on the World Heritage by UNESCO –
(a) Fort of Lahore
(b) Red Fort of Agra
(c) Red Fort of Delhi
(d) Fort of Chittor
Answer:
(b) Red Fort of Agra

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 4.
The name of the fort of Ranthambhore is –
(a) Royal Ranthambhore
(b) Ranthamb Pur
(c) Ranthamb-hill
(d) Ranthamb-mountain
Answer:
(b) Ranthamb Pur

Question 5.
Where is Abhaneri temple situated?
(a) Alwar
(b) Bharatpur
(c) Dausa
(d) Bundi
Answer:
(c) Dausa

Fill in the blanks:

  1. Near the mosque Kuwwat-ul-Islam is the world famous ……………………….
  2. The Red Fqrt of Delhi was built by ……………………….
  3. The fort of Ranthambhore was got built by the kings of ……………………….
  4. Jalore fort was built by the ……………………….
  5. Saas-Bahu temple is situated in ……………………….

Answer:

  1. Qutub Minar
  2. Shah Jahan
  3. Chauhan dynasty
  4. Parmar Kings, Dharavarsh and Moonj
  5. Nagda-Udaipur.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Tell the True or False Statements:

  1. The Humayun tomb in Delhi and Taj Mahal of Agra are wonderful samples of Mughal architecture.
  2. The name of Ranthambhore fort is Ranthamb Pur.
  3. In his life-time, Maharana Kumbha got forty two new forts built.
  4. Vijay Stambh was built by Maharana Pratap.
  5. Jain temple of Delwara is situated in Abu Mountain-Sirohi.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. False
  5. True

Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
Jagdish temple Pali
Jain temple of Ranakpur Udaipur
Temple of Badoli Jodhpur
Temple of Osian Rawatbhata

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Jagdish temple Udaipur
Jain temple of Ranakpur Pali
Temple of Badoli Rawatbhata
Temple of Osian Jodhpur

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What were Pothi chitras?
Answer:
The paintings of medieval period were made in the palm tree leaf and paper. These were also called Pothi Chitras.

Question 2.
Where was country’s first group of buildings in Islamic style built?
Answer:
Country ‘s first group of buildings in Islamic style was built in Mehrauli near Delhi.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 3.
Which fort has been announced as the World Heritage by UNESCO?
Answer:
UNESCO has announced Red Fort of Agra as the world Heritage.

Question 4.
Describe the various forms of architecture.
Answer:

  • City architecture
  • Fort architecture
  • Stupa
  • Temple
  • Pur or Nagar
  • Rural architecture.

Question 5.
By whom Red Fort of Delhi and Tajmahal of Agra were built?
Answer:
Red Fort of Delhi and Tajmahal of Agra were built by Shah Jahan.

Question 6.
Which is the fort of Rajasthan that the country does not have any other so secure and far off fort?
Answer:
Fort of Ranthambhore.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 7.
By whom was the fort of Taragarh (Bundi) got constructed and when?
Answer:
The fort of Taragarh (Bundi) was got constructed by Rao Bar Singh in 1354.

Question 8.
Which fort is a beautiful example of the mixture of Rajput and Mughal art?
Answer:
The fort of Taragarh (Bundi).

Question 9.
How many new forts were built by Maharana Kumbha in his life-time?
Answer:
Maharana Kumbha got thirty two new forts built in his life-time.

Question 10.
By whom was Vijay Stambh built?
Answer:
Vijay Stambh was built by Maharana Kumbha.

Question 11.
Mention the main painting styles of Rajasthan.
Answer:

  • Mewar style
  • Marwar style
  • Haroti style
  • Dhundhar style
  • Kishangarh style.

Question 12.
Which painting style Bani-Thani belongs to?
Answer:
Bani-Thani belongs to Kishangarh painting style.

Question 13.
What is meant by Rajasthani style of painting?
Answer:
The painting style flourished in Rajputana state is known as Rajasthani style of painting.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 14.
Which Havalis are best example of the architect of Haveli style?
Answer:
The Havelis of Ramgarh. Navalgarh, Mukundgarh. Jaisalmer, Karoli. Bharatpur and Kota are the best examples of the architect of Haveli sty le.

Question 15.
Mention major temples of Mewar region.
Answer:

  • Jagdish temple (Udaipur)
  • Saas-Bahu temple (Nagda-Udaipur)
  • Ambika temple (Jagat-Udaipur)
  • Srinathji temple (Rajsamand)
  • Sri Eklinganath temple (Udaipur)
  • Rishabhdev temple (Udaipur).

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the architecture during the period of Sultanate.
Answer:
Architecture during the Period of Sultanate – Along with the establishment of Sultanate in Delhi, new architecture was bom. Due to the influence of western Asia, mosques started building up in India. Perhaps, country’s first group of buildings in Islamic style, was built in Mehrauli near Delhi. Here, near the mosque of Kuwwat-ul-Islam, the world famous Qutab Minar is situated.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 2.
Describe the architecture of Mughal period. .
Answer:
Architecture of Mughal Period Mughals had a lot of wealth to get the huge buildings built. Apart from the mosques, they got many tombs built. There was influence of central and western Asia style of architecture in these tombs. The tomb of Humayun built in Delhi and Tajmahal of Agra arc wonderful sample of Mughal architecture. The red fort of Delhi built by Shah Jahan was a residential fort basically, not of military importance. At the same time. Red fort built in Agra was of military importance also. UNESCO has announced this fort as the World Heritage. Q. 3. Describe the importance of the forts of Rajasthan.

Ans. Most of the forts of Rajasthan were built w ith the purpose of military and security. With the aim of security, the forts were got built on the high hills, on the banks of deep rivers or in the plain- areas. In the forts, there were arrangements of keeping food supplies, water tanks, etc. There were sufficient arrangements in the forts that for many months without any hardships or problem, the people could reside in the fort by the time till the enemy was not defeated by the army.

As far as possible, one or more deep ditches were dug near the forts built in hilly areas by filling water in which enemies could be stopped. Mainly in the hilly areas of Rajasthan, tradition of building forts is seen with the purpose of military . Wide ditches were made round the forts in the plain areas in which there were narrow paths. These ditches were joined with the rivers or tanks.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 4.
Write a short note on Vijay Stambh.
Answer:
In the memory of obtaining victory over the Sultan of Malwa, Mehmood Khilji, Vijay Stambh was got built by Maharana Kumbha in . the fort of Chittorgarh. Vijay Stambh is built in the most ancient place of Chittorgarh. to the north-eastern angle of Gomukh Kund. This stambh is situated on the 47 feet square and 10 feet high platform. This 122 feet tall, nine-storyed memoYial is a beautiful example of art. Figures have been engraved on this pillar. Generally, it is called the dictionary of Indian art of sculpture. The builders of this Stambh were Jayita and his son Napa, Poma, Puja. Bhoomi, Chuthi Balraj etc. This pillar has been built between 1440C and 1448C.

Question 5.
Write a short note on the art of painting of Rajasthan.
Answer:
The Art of Painting of Rajasthan Ancient pictorial scriptures of Rajasthan’s art of painting have been found in which the initial form of art of painting in Rajasthan has been seen as blooming. In these pictorial scriptures. ‘Lor Chandra”. “Mrigawati”. Gcct Govind’. “Chor Panchashika”. ‘Nayak-Nayika Bhed”. ‘Chavand Ragmala” etc. scriptures, the improved version of Rajasthani style was seen coming up.

It is seen in its original form in the pictures such as Rasik Priya”.’ Ramayana” and Bhagwat Puran”. The historians of art have considered the Chor Panchashika and Chavand Ragmala scriptures as initial scriptures of Rajasthani painting style, whose period has been known to be first half of 16th century. With the downfall of Mughal rule in India, the Mughal artists went to the other states to seek royal protection.

Some artists went to royal states Mewar, Marwar. Haroti, Shekhawati regions of Rajputana where working under the protecting of the local rulers, they kept the originality of the forms. As a result various regional sty les developed. Rai Krishan Das has named the painting style flourished in Rajputana state as Rajasthani sty le of painting, which all the scholars have agreed to. 17th century is considered as the golden period of Rajasthani printing style.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 6.
Mention the main painting styles of Rajasthan.
Answer:
Following are the main painting sty les of Rajasthan –

  • Mewar Style – Udaipur. Nathdwara. Devgarh, Chawand.
  • Marwar Style – Sirohi, Jodhpur, Bikaner, Jaisalmer.
  • Haroti Style – Bundi, Kota, Jhalawar.
  • Dhundhar Style – Jaipur, Ahvar, Uniyara, Shekhawati.
  • Kishangarh Style – Ajmer, Kishangarh.

Essay Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the main characteristics of the architecture of the forts of Rajasthan.
Answer:
The Main Characteristics of the Architecture of the – Forts of Rajasthan:
1. Meaning of Fort –
That area or place around which a safety wall made is called a fort.

2. The Purpose of Building a Fort –
Most of the forts were made with the purpose of military and security . With the aim of security, the forts were built in the high hills, on the banks of deep river or in the plain areas.

3. Construction of Deep Ditches –
As far as possible, one or more deep ditches were dug near the fort by filling water in which enemies could be stopped.

4. Necessary Facilities –
These forts were useful for not only military point of view, but also, these were useful for the residence of the rulers, military’ and general public. These forts had the facilities of food supplies and tanks of water.

5. Construction of the Forts of Plain Areas –
The forts made is forts of the plain areas had different structure. In the plain areas, earlier qualities existed but broad ditches were also dug around these forts which were connected with river or pond. There were narrow paths in these. Historians have used words such as Quila and Garh for forts, but in the history’ of Rajasthan in the popular language fort has been called an Quila only.

6. Famous Forts of Rajasthan –
Following are the famous forts of Rajasthan –

  • Chittorgarh (Chittor)
  • Kumbhalgarh (Rajsamand)
  • Jalore (Jalore)
  • Ranthambhore (Sawai Madhopur)
  • Taragarh (Bundi).
  • Mehrangarh (Jodhpur)
  • Sonargarh (Jaisalmer)
  • Gagron (Jhalawar)
  • Junagarh (Bikaner)
  • Amer (Jaipur) etc.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 2.
Describe the salient features of the architecture of the fort of Taragarh (Bundi)
Answer:
The Salient Features of the Architecture of the Fort of Taragarh (Bundi)
1. Situation of the Fort –
In the north of Aravali hills, artistic palaces of Harsha rulers are built. These palaces are known as Taragarh Durg. This fort was got constructed by Rao Bar Singh in 1359. A strong wall has been constructed around the fort. The fort of Taragarh (Bundi) is a beautiful example of the mixture of Rajput and Mughal art.

2. Decoration of the Royal Palaces with Beautiful Wall Paintings –
The Chhatrasal palace and machines workshop have been decorated with beautiful wall paintings whereas the paintings made in the art of gallery of Badal palace and Anirudh palace arc beautiful examples of wall paintings of Rajasthan.

3. The Grand Umbrellas –
The grand umbrellas of the buildings and decorated pillars of Darbar Hall are marvellous samples of architecture. The Bundi fort was harmed by attacks from Delhi Sultanate and Mughal emperors from time to time, but Hara kings always protected and saved it.

Question 3.
Mention the chief characteristics of the architecture of the fort of Ranthambhore.
Answer:
The Chief Characteristics of the Architecture of the Fort of Ranthambhore
1. Secured and far off Fort –
Ranthambhore is a famous fort of country’. This fort is like that know-all Shiva who sees all but no one can see him. Perhaps the country does not have any other fort so secured and far off fort.

2. Situation of the Fort –
The fort of Ranthambhore is situated at the top of a high hill. The name of the fort is “Ranthamb Pur’ According to the historians, fort of Ranthambhore was got built bv the kings of Chauhan dy nasty who ruled this region for 600 years continuously.

4. Inclusion in the Ranthambhore Tiger Project –
At present the fort of Ranthambhore and the thick forest area surrounding it has come under the “Ranthambhore Tiger Project” under which the work of its renovation and conservation is in progress.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 4.
Describe the main characteristics of the architecture of the fort of Jalore.
Answer:
The Main Characteristics of the Architecture of the Fort of Jalore
1. Famous for the Unmatched Bravery of Sonagara Chauhan –
In the western Rajasthan famous for the unmatched bravery of Sonagara Chauhans, Jalore fort is popular, for its history and strength. Present Gujrat and Rajasthan, on the border hills, for being region of military importance, had been a centre for constant attacks.

2. Situation of Jalore –
On the Songiri hill of western Aravalli scries, at the height of 2408 feet from the sea level, the famous fort of Jalore is situated with pride on the top of the hill, there is a plain ground of 800 yards in length and 400 yards in width. After crossing the three doors, the entry is through fourth main door.

3. Construction of the Fort –
This fort was built by the Parmar Kings Dharavarsh and Moonj in 10th century.

4. Building of Temples, Towers etc, –
Many Hindu and Jain temples and towers etc., have been built in the fort. On the tower there is a mosque of Muslim saint Malik Shah. In the tower there are unmatchabie water reservoirs like ‘wells and ponds’. The Parmar Kings ruled over the Jalore fort till 13th century approximately. This fort barring a few walls, is still in good condition.

Question 5.
What are the main characteristics of the architectural of the fort of Chittorgarh.
Answer:

  1. Situation of the Fort – The fort of Chittorgarh is situated on the plateau of Mesa which is surrounded by a strong wall. It is situated on the Udaipur-Delhi highway 120 km to the north-east of Udaipur.
  2. Building of the Fort – This fort was got built by the Mourya ruler Chitrangadh in 7th century. After that, Pratihar, Parmar, Sisodia rulers added to its construction.
  3. Buildings inside the Fort – Palaces, beautiful temples and water reservoirs etc. are built in the fort. Many palaces in the fort Were got renovated by Maharana Kumbha, ruler of Mewar. Many buildings, temples and pillars were built here which are beautiful examples of Indian architecture. Vijav Stambh is also ‘built in this fort.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 6.
Discuss the salient features of the architecture of the temples of Rajasthan.
Answer:
The Salient Features of the Architecture of the Temples of Rajasthan

  • Meaning of Temple – By the word temple we mean the place where we worship our deities.
  • The Ground Plan of the Temple – The ground plan of a temple mainly includes –
  • Entrance hall
  • Meeting hall and
  • Grabha Griha Its allcvation is divided into Pecth, Mandover and Shikhra. In the medieval periods in Rajasthan, many important temples have been built.
  • Temples of Rajasthan – Following are the famous temples of Rajasthan –

1. The Major Temples of Mewar Region – Following are the major temples of Mewar region –

  • Jagdish temple (Udaipur)
  • Saas- Bahu temple (Nagda-Udaipur)
  • Ambika temple (Jagat-Udaipur)
  • Srinathji temple (Rajsmand)
  • Srieklinganath temple (Udaipur)
  • Rishabh dev Jain temple (Udaipur) etc.

2. Major Temples of Marwar Region-Following are the major temples of Marwar region –

  • Jain Temple of Delwara (Abu Mountain – Sirohi)
  • Jain Temple of Ranakpur (Pali)
  • Temples of Kiraru (Banner)
  • Temples of Osian (Jodhpur)
  • Jain temples of Jaisalmer etc.

3. Major Temples of Haroti Region –

  • Badoli (Rawatbhata)
  • Bhand Devra (Baran)
  • Kamleshwar Mahadev (Bundi)
  • Jhalrapatan (Jhalawar) etc.

4. Major Temples of Shekhawati – Jaipur Region –

  • Abhaneri temple (Dausa)
  • Khatushyamji (Sikar)
  • Temple of Govind Devji (Jaipur) etc.
  • Construction of Temples –

In Rajasthan, the temples decorated with idols, have been built under the patronage of the ruler belonging to Guijar-Pratihar, Parmar, Chauhan, Guhil dynasties but the contribution of Pratihaar has been the maximum.
These temples were got built by the rulers, nobles, queens and Shreshti-Sanghs from time to time. Sometimes the builders of these temples wanted to show their importance.

5. Looking after the Temples –
Arrangements were made by the local rulers for looking after the temples.

6. Management of the Temples –
Management of the temples reserved by the Government is done by Devasthan Deptt.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Art and Architecture

Question 7.
Write an essay on the salient features of the architecture of Havelis (Mansions).
Answer:
The Salient Features of the Architecture of Havelis (Mansions) of Rajastha The art of building havelis or mansions in Rajasthan has been according to Indian architecture. The tradition of building havelis became so famous that alongwith the prosperity of afterwards, the elites of Shekhawati, made the tradition of building havelis in their own villages.

The huge havelis of Ramgarh, Navalgarh, Mukundgarh are the best examples of the architect of Haveli style. The Havelis of Karoli. Bharatpur, Kota and Jaisalmer are also considered unmatched for their work of art in them. Havelis built in Jaisalmer are also very famous. The haveli of Salim Singh, haveli of Nathmal and haveli of Patwas, are famous in the world for them artistic work.

Question 8.
Describe the salient features of the architecture of umbrellas of Rajasthan.
Answer:
The Salient Features of the Architecture of Umbrellas of Rajasthan
1. Meaning of Umbrella –
In Rajasthan after the death of rulers and elites, in their memory’, memorials were made which were special with respect to architecture these are known as umbrellas or Devals.

2. Famous Umbrellas –
The Chhatri of Queen Moosi in Alwar, Chhatri of Gopal Singh in Karoli, Chhatri of 84 pillars in Bundi, Chhatri of Seths in Ramgarh, Chhatri of Ishwari Singh in Getor, Thada of Jaswant Singh in Jodhpur, Chhatris of Bara Bagh in Jaisalmer are beautiful examples of architecture.

3. The Chhatris of Shekhawati –
The various scenes of human life drawn in the chhatris of Shekhawati are very’ attractive. There are lots of memorials of Kings also in this region. In Sikar. there are grand chhatris of Sikar’s rulers Devi Singh and Lakshman Singh. The simplicity grandeur and high establishment of the chhatris of Madho Singh, Kalyan Singh and Hardayal Singh are their basic elements.

The chhatris of Shekhawati are the oral history of the brave men of Shekhawat period. Ramgarh Shekhawati is called the city of rich Shekhawati Seths. The elites used to invest wealth earned from the business in own apd foreign countries wisely to get grand havelis built. The chhatri of Ramgopal Poddar is considered as the biggest of Shekhavati group.

4. The Chhatris of Alwar –
In the chhatris of Nera Anchal in Alwar, a wonderful world of art and sculpture is painted. It represents the contemporary art of wall painting and also speciality of sculpturing.

5. The Chhatris of Mandor –
Mandor had been capital of Marwar for long time. It has grand Devals with carving art of architecture and the nearly Panchkunda has grand chhatris which add beauty of the natural surroundings of Mandor. In Mandor, there are famous memorial in the name of Devals, in which the famous memorials of rulers of Marwar from Rao maldev to Takht Singh are there.

These memorials have been built with red stones of Ghatu, on which the beautiful engraving art of the stone artists can be clearly seen. In the grand memorials of Maharaja Jaswant Singh, Ajit Singh and Takht Singh are the best examples of the architecture of Chhatris.

Leave a Comment