RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

RBSE Class 7 Social Science Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 147.

Question 1.
Collect information about the life and character of Maharana Raj Singh of Mewar and Nau-chowki got built by him.
Answer:
Life and Character of Maharana Raj Singh of Mewar
Maharana Raj Singh was the son of Maharana Jagat Singh. After the death of Jagat Singh. Raj Singh became the ruler of Mewar in 1652. Mughal emperor Shah Jahan gave him a Mansab of 5000 Jat and 5000 Sawar. Raj Singh was a brave warrior. He attacked the Mughal ports of Dariba. Mandal. Baneda, Shahpura, Jahazpur and looted them.

He also attacked Toda, Malpura. Tonk. Chaksu and Lalsot and looted them. When Aurangzeb became the ruler, he gave Maharana Raj Singh a Mansab of 6,000 Jat and 6.000 Sawar. Raj Singh married the princess Chandrumati of Kishangarh. Rathor-Sisodia Agreement – Maharana Raj Singh was annoyed with Aurangzeb’s religious policy.

He protested against the policy of Aurangzeb imposing Jazia on the Hindus. He was against also destroying the temples. So due to the efforts of Durgadas Rathore of Marwar, Rathore-Sisodia agreement between Marwar and Mewar came into existence. Maharana Raj Singh agreed to give military assistance to the Rathores of Marwar. A battle started in 1680 at Debari between the Mughals and the Rajputs of Mewar. In 1680 Maharana Raj Singh died.

Raj Singh’s Works of Public Welfare – Maharana Raj Singh got built the lake of Raj Samudra. He also got built Sarvaritu vilas and Janasagar. Rajsamudra lake is the best example of architecture. This dam is about 3 miles long and 1 Vi mile broad.

Nau Chowki – On both the sides of Rajsamudra lake, two hills have come on the banks which has been tied with a dam of 200 yards long and 70 yards broad and a strong dam has been prepared. The dam is called ‘Nau-ChowkiIt is called as Nau-Chowki because under this dam. on three big stones, Mandaps of three – three umbrellas have been built. Their total comes to 9. The statures of these mandaps resembles with that of umbrrella somebody’s samadhi.

RBSE Class 7 Social Science Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals Text Book Questions and Answers

Question 1.
Write the answers to the questions 1 and 2 in brackets:

1. What was the name of Maharana Pratap’s horse?
(a) Leelan
(b) Chetak
(c) Kesar
(d) Etak
Answer:
(b) Chetak

2. The Harawal troupe of the army is –
(a) The front portion of the army
(b) The middle portion of the army
(c) The back portion of the army
(d) The full army
Answer:
(a) The front portion of the army

Question 3.
Write the characteristics of Maharana. Pratap’s personality.
Answer:
The Characteristics of Maharana Pratap’s Personality
1. Excellent Warrior and a True Servant of People –
Maharana Pratap was an excellent w arrior and a true servant of people. The people of all religions were with Maharana Pratap in the struggle for motherland’s freedom. With the influence of his personality , Pratap turned every person into a warrior who could sacrifice everything for the freedom of his motherland. This made Maharana Pratap memorable for the masses.

2. Struggle for the Freedom of his Motherland –
Struggle for the freedom of his motherland and continuous struggle for globalization and his contribution in many fields prove his greatness.

3. High Ideals of Human Rights Protection –
Maharana Pratap had a great love for the family members of those who were killed in the war and made sincere efforts for their rehabilitation, thus set up high ideals of human rights protection.

4. To make Efforts for Women’s Safety and Security –
Maharana Pratap made many efforts for women’s safety and security. Because of his efforts Mewar had not to face tragedies like Johar in future. By sending many prisoned Mughal women back safely, he taught a lesson of women dignity.

5. Laying Stress on Preservation of Environment –
Maharana Pratap gave a technique of saving water and constructing low cost water reservoirs to the people and rulers who had been facing draughts continuously. He laid stress on the preservation of environment as the duty of every ruler and citizen. This contribution of Pratap shows his global outlook. He got tree medicine science composed ‘VishwavallablT.

6. Patron of Scholars –
Maharana Pratap patronised sholars and visionaries. Among these Sanskrit scholar Pandit Chakrapani Mishra was prominent. ‘Rajyabhishek Padhyati” composed under the patronage of Pratap. became an ideal to Indian ruler.

7. Patron of Arts –
Maharana Pratap patronised music, sculpturing and painting. Nasiruddin was a famous painter who lived in his court. He made pictures of six ragas and thirty-six Raganis which gave six to Chavand style of painting. These paintings of Ragamala series set an example for many artists of many regions. This style is treasure for Indian painting.

8. Respect for AH Religions –
Maharana Pratap had a great respect for all religions. This was a significant characteristic of Pratap’s personality. The heads of schedule tribes had great faith in the leadership of Pratap. Temple of Harihar near Udaipur shows unity of Shaiva and Vaishnav religions.

9. Memorable Values –
Values such as patriotism, secularism, compassion, struggle for freedom, following moral ideals, protection of human ideals, respect for women, protection of environment, respect for all masses and respect for art. literature and culture are bright examples of Pratap’s greatness. Memorial of Maharana Pratap will always inspire us with the noble life and ideals of Pratap’s character.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 4.
Who was the king who sat on the throne of Delhi in the name of Vikramaditya?
Answer:
Hemchand (Hemu) was the king who sat on the throne of Delhi in the name of Vikramaditya.

Question 5.
Which city did Maharaj Surajmal set up in Rajasthan?
Answer:
Maharaja Surajmal set up the city of Bharatpur in Rajasthan.

Question 6.
Where did Durgadas Rathore spend his last days?
Answer:
Durgadas spent his last days in Ujjain (Madhya Pradesh) only. There on 22nd November. 1718 he died.

Question 7.
Mention about the diplomatic efforts adopted by Akbar to enslave Maharana Pratap.
Answer:
The Diplomatic Efforts adopted by Akbar to Enslave Maharana Pratap

  • First of all. in 1572, Akbar sent Jalal Khan to Maharana Pratap but he could not succeed in his aim.
  • In April, 1573, Akbar sent Man Singh, ruler of Amer to persuade Maharana Pratap but Pratap refused to accept the sovereignty of Akbar.
  • In Sept.-October, 1573, Akbar sent Raja Bhagwant Das to Mewar, but he did not succeed in his objective.
  • In December, 1573, Akbar sent Raja Todarmal to persuade Maharana Pratap, but Maharana Pratap refused to accept the sovereignty of the Mughals. Thus Maharana Pratap made all the diplomatic efforts of Akbar totally unsuccessful.

Question 8.
How did Durgadas Rathore protect Ajit Singh, the descendent of Marwar?
Answer:
Protection of Ajit Singh by Durgadas Rathore On Nov. 28,1678, Maharaja Jaswant Singh, ruler of Marwar died in Jamrud. At that time two of his queens were pregnant. Durgadas moved towards Lahore taking the queens along. On reaching Lahore both queens gave birth to one son each. One of them died after sometime and the other who was alive, was named Ajit Singh. The chiefs of Marwar believed that Aurangzeb will accept Ajit Singh as descendent of Jaswant

Singh but their hopes were soon destroyed. Aurangzeb did not accept Ajit Singh as ruler of Manvar. He ordered chiefs of Marwar to reach Delhi alongwith the queens. Aurangzeb also declared state of Marwar as Khalsa and appointed Mughal officer to control it. Ajit Singh’s Protection – Durgadas Rathore alongwith other nobles and Ajit Singh reached Delhi and requested Aurangzeb to make him the ruler of Marwar.

Aurangzeb told him that if Ajit Singh would adopt Islam. Marwar state would be given to him. Durgadas and other nobles were not read to accept this insulting condition. To keep Ajit Singh in Delhi was also risk for his safety. Durgadas showed courage and far sightedness and freed Ajit Singh from the clutches of Aurangzeb and brought him back to Marwar safely.

He defeated the Mughal army which was following them. Rathore-Mughal Struggle – Durgadas Rathore reached the Salawas village of Marwar alongwith Ajit Singh on 23rd July. 1679. Duigadas sent Ajit Singh to Sirohi. In the case of Sirohi’s Maharav Verisai Singh, the wife of Brahmin Jaidev of Kalandari village, brought up Ajit Singh. On getting the news of Ajit Singh’s reaching Manvar.

Rathores started uniting under the leadership of Durgadas Rathore. They made the Mughal armmen run away from Jodhpur and took the city under their control. Aurangzeb sent a large army to capture Jodhpur again and he came to Ajmer. Now the Rathore began to attack Mughal arm in sudden attack style. Rathore-Sisodia Agreement – On seeing the struggle getting severe. Durgadas Rathore requested the Mewar’s Maharana Raj Singh to provide protection to Ajit Singh. Maharana agreed to it.

Not only this, Maharana assured Rathores of full help. When Rathores continued resisting the Mughal, Aurangzeb sat prince Akbar to Manvar but he was unsuccessful in controlling, Rathores. Duigadas put prince Akbar against his father Aurangzeb. To turn Akbar against Aurangzeb was a great achievement of Durgadas.

Opposing the Policies of Aurangzeb by Raj Singh – With the efforts of Durgadas Rathore there was an agreement between Sisodias and Rathores that Maharana Raj Singh would give protection to child Ajit Singh in Mewar and promised also to fight against the policies of Aurangzeb. Maharana Raj Singh gave another big blow to Aurangzeb when he wanted to marry the princess Charumati of Kishangarh and Charumati was not read to marry Aurangzeb.

On the request of Charumati. Raj Singh married her. Raj Singh protesting against Aurangzcb’s policy of destroying temples, established Dwarkadhccsh and Srinath in Mewar. Battle of Debari – In 1679. when Aurangzeb implemented Jazia again. Raj Singh w rote a letter to him against it. Because of this, a battle was fought in 1680 at Debari between Mewar and Aurangzcb’s arm. Durgadas went to seek help from Marathas in South India. At that time Akbar was also with Durgadas.

This was a big challenge for Aurangzeb. In 1680. Maharana Raj Singh died. This was a big relief for Aurangzeb. After making a new agreement with the new Maharana of Mewar, he moved towards South. A Big Diplomatic Victory of Durgadas – Durgadas’s attaining Marathas co-operation was a big diplomatic victory of Aurangzeb. Because of Maratha s powers Aurangzeb had to run away from north India to south India.

This reduced pressure of Mughal Military on Mewar. Aurangzeb had to remain in south India for a long time and he could not come back to north India. Capture on Jodhpur – Aurangzeb died in 1707. Hearing the news of Aurangzeb’s death. Ajit Singh took Control over Marwar again. Thus due to the efforts of Durgadas, Ajit Singh was able to control over Marwar again. Coming to Mewar – When Durgadas returned to Marwar, he did not get encouraging welcome this time from Ajit Singh.

Durgadas was disappointed and he left Marwar and came to Mewar. Maharana of Mewar not only’ gave protection but also gave him a Jagir of Rampura with respect and made him the administrator. In the last years, Durgadas lived in Ujjain (Madhya Pradesh) only. ‘There on 22nd November, 1718, he died. On the east side of river Shipra in Ujjain. his memorial made of red stone is situated.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 9.
Write an essay on the battle of Haldighati.
Answer:
Causes of the Battle of Haldighati Following were the causes of battle of Haldighati –

  • Maharana Pratap, ruler of Mewar was not ready to accept the sovereignty of Mughal emperor Akbar.
  • Akbar was an ambitious ruler. He wanted to keep his control over Mewar State also.
  • Maharana Pratap was a great freedom fighter. He wanted to maintain the freedom of Mewar State.
  • Akbar tried to persuading Maharana Pratap through diplomatic efforts. So he sent four groups of honourable persons one by one to meet

Maharana Pratap but Maharana Pratap made his diplomatic efforts totally unsuccessful. Preparation for the War of Haldighati – When Maharana Pratap feel that war was inevitable, he started his preparations. The major hill ways of Mewar and other places of military’ importance were strengthened. People from plains were migrated to hilly areas and ban was imposed on farming so that the enemies do not get any benefit of food material.

Maharana Pratap got co-operation from all communities, people were \ mentally prepared for war. Mughal emperor Akbar sent Mansingh heading an army of 5000 soldiers against Maharana Pratap. Events of the War of Haldighati – On 18th June, 1576 morning, battle started on the grounds of Haldighati. Maharana Pratap was accompanied to battle by Rawat Kishandas, Bhim Singh Dodia, Ram Das Mertia, Ram Shah Tanwar, Jhala Mann, Jhala Bida, Man Singh Songara.

In the Chandawal Troupe of Pratap, there were Purohit Gopinath, Jaimal Mehta, Charan Jaisa etc. and in the left side of central region, Bhamashah accompanied by other soldiers were present. In Chandawal, at the borders of valley in the leadership of Punja, Bhils were present with bows and arrows. In the Ha raw a I Troupe, alongwith Churavats, in the front row, Hakim Khan’s son was also there. The first attack was made by the Rajputs on the Mughals, as a result of which the Mughal army was totally disturbed.

The rest of the attacks by Maharana Pratap destroyed Mughal’s army. Mughal Historian Badayuni has mentioned that the speed of attack was so severe that the Mughal soldiers saved their lives by running (10¬15 kms) on Banas’s other side. Now Pratap attacked Mansingh and made from his jumping horse Chetak and jump and attacked Mansingh who was riding on an elephant, with his spear but Mansingh saved himself. Mansingh’s elephant ran away with him.

In this incident, Chetak’s hind leg was hurt by sword attacked to the elephant’s trunk. Maharana Pratap was surrounded by the enemy’s army but he did not lose his balance and displaying his unmatched courage and power, bravely answered to the attack made by powerful Pathan Behlol Khan of Mughal army who alongwith Jirah Bakhtar, his horse was also cut into two parts.

The Mughal army panicked in seeing this Pratap tried to move the army from plain to hills. Both parts of Maharana Pratap’s army.unitedly moved toward the hills and reached their destination. Jhala Mann was successful in stopping the Mughal army though he had to sacrifice his own life. In the course of this war the Mughal army was so disappointed that they did not have any courage left to follow Maharana Pratap’s army.

1. The Results of the War of Haldighati –
Victory of Mewar and leadership of Pratap strengthened the faith of people. This was broke the myth of the Mughals that they are undefeatable. Now Maharana Pratap was titled as bravest of the brave. First time in India, Mughal army had to face such a bad defeat.

2. Miserable Conditions of Mughal Army –
Condition of Mughal army became so miserable that even after reaching Gogunda from Haldighati, it could not overcome this fear. Because of fear of possibility of sudden attacks by Maharana Pratap. that the Mughal army got built such big wall around Gogunda area, so that Pratap’s horse riders should not be able to jump in.

The Mughal army lived like slaves in Gogunda, under the leadership of Bheelu Rana Poonja, Pratap’s soldier surrounded Gogunda, so strictly that no food and other materials could reach inside Mughal cantonment. The result was that the Mughal soldiers and animals came to the verse of dying because of hunger. Disappointed Mughal army vacated Gogunda and went back to Akbar s court.

3. Objectives of Akbar were not fulfilled –
Objectives of Akbar were not fulfilled. Akbar could, neither make Maharana Pratap prisoner and nor he established his control over Mewar.

4. Disappointed by the Results of the War –
Disappointed by the results of the war, Akbar banned on the presence of Man Singh and Asaf Khan in the Mughal court.

5. Change in the War Style –
After the war of Haldighati, Maharana Pratap adopted hidden war style and made Mughals foolish for five years. Akbar sent Shahbaz Khan three times to fight against Maharana Pratap but he returned unsuccessful.

6. Adopting the Policy of Aggressiveness –
Finding Mughals in miserable condition, Maharana Pratap adopted the policy of aggressiveness instead of defensive policy. In October, 1582 Maharana Pratap attacked Deever (Rajsamand) and killed Mughal army chief Sultan Khan.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 10.
Give the character sketch of Amar Singh Rathore.
Answer:
Character Sketch of Amar Singh Rathore –
1. Proud Swabhimani –
Amar Singh Rathore was bom on 12 December, 1613. He was the elder son of Gaj Singh, the ruler of Jodhpur. He was courageous, icon of bravery, self-respect and sacrifice. He was educated and trained a heir crown prince. He was a person of sharp intellect, unstedy nature and full of self-respect. He was a popular man.

He was believed to be natural heir of Maharaja Gaj Singh. But due to conspiracy second wife of Gaj Singh, Anara, Jaswant Singh the younger son of Gaj Singh was made the ruler of Marwar instead of Amar Singh. Amar Singh did not oppose this decision. So Amar Singh went to the court of Shah Jahan. Shah Jahan gave Amar Singh Uch Mansab, title of Rao and Nagore’s Pragana.

2. Brave and Efficient Person –
Amar Singh was a brave, efficient and intellectual person. Shah Jahan was aware of Amar Singh’s intellect and ability. So he used to send Amar Singh on the difficult expeditions. He was sent on the expedition against Jujhar Singh Bundela, king Jagat Singh (Kangra), Shah Safi of Iran, against Shah Bhonsle and expedition of Kandhar.

3. Full of Self-Pride –
Amar Singh was full of self-pride and took special case of people who took pride in themselves. Kesari Singh Jodha had to go to across Atak due to emperor’s order, but when he hesitated in obeying the orders, his region was.taken back from him. When Amar Singh came to know about it, he went to meet Kasari Singh and without caring about the annoyance of the emperor he gave land of 30 thousand patta and responsibility of Nagore security to him. In this way, he saved the honour of Kesari Singh Jodha.

4. Careful about his Self-honour –
Amar Singh did not allow anyone to raise finger on his honour. He refused clearly to pay the tax to be deposited in the Mughal treasury,

5. Powerful and Fearless –
Amar Singh was a brave, powerful and fearless man. One day the bitter opponent of Amar Singh Salawat Khan used bitter words with Amar Singh. Amar Singh became very angry and moved towards the emperor when Salawat Khan using abusive words tried to stop Amar Singh from moving
towards the emperor, he was killed by Amar Singh. The frightened emperor ran to save his life. When Amar Singh was alone in the Mughal court, he was deceitfully and cunningly killed by the conspiration.

6. Amar Singh’s Devotion towards Ideals –
Amar Singh’s devotion towards ideals inspires us even today. Being impressed by the pride and sacrifice of Amar Singh, the composers have composed many inspirational poetic creations.

RBSE Class 7 Social Science Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Maharana Pratap was crowned in –
(a) Udaipur
(b) Chittorgarh
(c) Mandalgarh
(d) Gogunda
Answer:
(d) Gogunda

Question 2.
By which name Hemchand (Hemu) claimed the crown of Delhi?
(a) Suryadev
(b) Vikramaditya
(c) Aditya
(d) Chandradev

Question 3.
Akbar sent groups of honourable persons to meet Maharana Pratap –
(a) Two
(b) Three
(c) Five
(d) Four
Answer:
(d) Four

Question 4.
Who was sent against Maharana Pratap?
(a) Man Singh
(b) Jai Singh
(c) Rai Singh
(d) Jaswant Singh
Answer:
(a) Man Singh

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 5.
Which was the new capital of Maharana Pratap?
(a) Udaipur
(b) Chittor
(c) Chawand
(d) Kumbhalgarh
Answer:
(c) Chawand

Fill in the blanks:

  1. Maharana Pratap was crowned in Gogunda at the age of ……………………………….
  2. Akbar sent Shahbaz Khan ………………………………. to fight against Pratap but he returned defeated.
  3. On ………………………………. at the age of 57 Pratap took his last breath in Chavanda.
  4. Maharana Pratap was an ………………………………. and a true servant of people.
  5. Amar Singh Rathore is remembered as an ………………………………. self-respect and sacrifice.

Answer:

  1. 32
  2. three times
  3. 19 January, 1597
  4. excellent warrior
  5. icon of bravery.

Tell True and False statements:

  1. Maharana Pratap was crowned in Gogunda at the age of 32.
  2. The war of Haldigati broke the myth of Mughals that they are undefeatable.
  3. First time in India, Mughal army had to face such a bad defeat.
  4. Salawat Khan was killed by a Rajput warrior for abusing him.
  5. On 28th November, 1578, Maharaja Jaswant Singh died in Jamrud.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. False.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Birth-place of Maha- Pratap Salwan village rana
2. Birth-place of Veer Kumbhalgarh Durgadas
3.  Capital of Pratap Bharatpur
4. Capital of Maharaja Surajmal Chavand

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Birth-place of Maha- Pratap Kumbhalgarh Durgadas
2. Birth-place of Veer Salwan village rana
3.  Capital of Pratap Chavand
4. Capital of Maharaja Surajmal  Bharatpur

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Who was Hemu (Hemchand)?
Answer:
Hemu (Hemchand) was a Hindu trader of Rewari (Haryana) , He sat on the throne of Delhi by the name of ‘Vikramaditya’.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 2.
When was Maharana Pratap bom?
Answer:
Maharana Pratap was bom on 9th May, 1540 in Kumbhalgarh.

Question 3.
When and where was Maharana Pratap crowned?
Answer:
Maharana Pratap was crowned on 28th February, 1572 in Gogunda.

Question 4.
How many groups of honourable persons were sent by Akbar to persuade Maharana Pratap?
Answer:
Akbar sent four groups of honourable persons one by one to meet Maharana Pratap.

Question 5.
When was the battle of Haldighati started and between whom was it started?
Answer:
The battle of Haldighati was started on 18th June, 1576 between Maharana Pratap and the Mughals.

Question 6.
What do you know about the battle of Deever?
Answer:
In October, 1582, the battle of Deever was started between Maharana Pratap and the Mughals in which Mughal army chief Sultan Khan was killed.

Question 7.
Which was the new capital of Maharana Pratap?
Answer:
Chavand was the new capital of Maharana Pratap.

Question 8.
Who was Amar Singh Rathore?
Answer:
Amar Singh Rathore was the elder son of Gaj Singh, ruler of Jodhpur.

Question 9.
Why did Amar Singh Rathore kill Mughal chief of army Salwat Khan?
Answer:
Amar Singh Rathore killed Mughal chief of army for using abusive words against Amar Singh Rathore.

Question 10.
When was Durgadas bom?
Answer:
Durgadas was bom on 13th August, 1638 in Salwan village of Marwar.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 11.
Who was freed by Durgadas Rathore from the clutches of Aurangzeb and brought back to Marwar?
Answer:
Durgadas freed Ajit Singh; the son of Maharaja Jaswant Singh from the clutches of Aurangzeb and brought him back to Marwar.

Question 12.
Which agreement was formed due to the efforts of Durgadas Rathore?
Answer:
Rathore-Sisodia Agreement was formed due to the efforts of Durgadas Rathore.

Question 13.
Who revolted against Aurangzeb?
Answer:
Aurangzeb’s son Akbar revolted against Aurangzeb.

Question 14.
Where did Durgadas live in the last years of his life?
Answer:
In the last years of his life, Durgadas Rathore lived in Ujjain (Madhya Pradesh). There he died on 22nd November, 1718.

Question 15.
Who was Surajmal?
Answer:
Maharaja Surajmal was a popular ruler of Bharatpur.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the results of the battle of Haldighati.
Answer:
Results of the Battle of Haldighati

  • Victory of Mcwar and leadership of Pratap strengthened the faith of people
  • This war broke the myth of the Mughals that they are undcfeatable.
  • Now? Maharana Pratap was titled as bravest of the brave.
  • First time in India, Mughal army had to face defeat such a defeat.
  • Condition of Mughal army became so miserable that even after reaching Gogunda from Haldighati. it could not overcome its fear.
  • Objectives of Akbar were not fulfilled. Akbar could neither make Maharana Pratap prisoner and nor he established his control over Mewar.
  • Disappointed by the results of the war. Disappointed by the results of the war. Akbar banned on the presence of Man Singh and Asaf Khan in the Mughal court.
  • Change in the war style. Maharana Pratap adopted hidden war style and made Mughals foolish for five years.

Question 2.
Describe the battle of Deever.
Answer:
In October, 1582 Maharana Pratap along with his soldiers surrounded the main Mughal station Deever (Rajsamand). At this Mughal army chief Sultan Khan called all seventeen Mughal officers of surrounding areas. Both armies faced each other near Deever Police Station. Maharana Pratap killed Sultan Khan’s elephant. So he ran away and came back to warfield riding on horse. Amar Singh, son of Maharana Pratap attacked Sultan Khan with sword. When Sultan Khan tried to save himself from the sw ord, then Amar Singh injured him with his spear. Sultan Khan died and the Mughal army ran away.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 20 Royal Dynasties of Rajasthan and Mughals

Question 3.
Write a short note on Rathore-Sisodia Agreement.
Answer:
Rathore-Sisodia Agreement When the struggle between the Mughals and Rathores became severe, Durgadas requested the Maharana of Mewar to provide protection to Ajit Singh. Maharana agreed to it with the efforts of Durgadas Rathore, Rathore-Sisodia Agreement came into Maharana Mewar agreed to give protection to child Ajit Singh in Mewar and promised also to fight against the policies of Aurangzeb. He agreed to give military assistance to Rathore of Marwar.

Question 4.
Describe the achievements of Maharaja Surajmal.
Answer:
Maharaja Surajmal was a popular ruler of Bharatpur. He was the son of Badan Singh. Surajmal established the city of Bharatpur. Following were the achievements of Maharaja Surajmal –

  • After the death of Sawai Jai Singh II, there was a war of succession in which with the co-operation of Maharaja Surajmal, Ishwari Singh won and became the ruler of Jaipur.
  • In May, 1753, Surajmal took Firoz Shah Kotla under his control.
  • The Marathas kept the fort of Kumher of Bharatpur from Jan., 1754 to May, 1754, but they could not wdn over this fort and had to do agreement.
  • In 1761, in the third battle of Panipat, after defeat from Ahmad Shah Abdali, in the remaining Marathas, arrangement for food, treatment and clothes were made by Maharaja Surajmal.
  • Surajmal got forts and palaces built in the area under his control. In these forts famous fort of Lohagarh is also included.
  • After the downfall of Marathas, Maharaja Surajmal took Ghajiabad, Rohtak, Jhajjar, Agra, Dholpur, Mainpuri, Hatras, Banaras, Farrukhnagar under his control. Surajmal died in 25th December, 1763.

Leave a Comment