RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 17 Greater India

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 17 Greater India

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

RBSE Class 7 Social Science Greater India Intext Book Questions and Answers

Activity

Question 1.
Try to know about the influence of Indian culture on other countries and write in your note book.
Answer:
Various aspects of Indian culture have influenced many countries of the world and this influence can still be seen on the social life even today. The description of the influence of the Indian culture on the different parts of the world can be made under the following points.
1. Influence of Language and Literature –
Scriptures written in Sanskrit have been found in Burma. Syam, Malay Prayedweep. Combodia, Sumatra. Java and Bomia.

2. Influence of Religion –
Buddhist religion was major in Burma and Syam. Wherever the Buddhist religion was major, there the idols of Hindu deities have been found and worship of Brahma. Vishnu and Shiva was in practice there.

3. Influence of Society –
In these countries. Varna system was prevalent because of the spread of Indian culture. The ideal of marriage rituals of various types, their forms and marital relations were almost like India. Ritual of Sati was also prevalent there but the veil system was not prevalent like the ancient Indian society like India, the staplefood of the society there was rice and wheat. The kind of jewellery and clothes was also like that in India.

4. Influence of Art –
Wherever there was impact of Indian culture., art also was influenced by religion. The form of initial art is totally like Indian style. The influence of Indian sculpture can be seen on the idols made in the temple of: Borobodoor of Java. The pillars in the centre, and top of comers of the temple of Kambuj are of North-Indian style. The best temple of Burma is ’Anand” Temple of Pegan. It has been developed in Indian style only.

RBSE Class 7 Social Science Greater India Text Book Questions and Answers

Question 1.
Write the correct answers of questions No. 1 and 2 in bracket:

1. How many Sanskrit scriptures are found mentioned in the chapter?
(a) more than 50
(b) more than 70
(c) more than 150
(d) more than 100
Answer:
(d) more than 100

2. Which King of Kamboj has created four scriptures of total 326 paragraphs?
(a) Jayverman
(b) Yashovarman
(c) Rajvarman
(d) Bahuvarman
Answer:
(b) Yashovarman

Question 3.
What is the name of the most popular idol of Java?
Answer:
The name of the most popular idol of Java is Bhatar Guru’.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 4.
Write the name of four Varnas described in Indian Varna System.
Answer:

  • Brahmin
  • Kshatriya
  • Vaishya
  • Shudra (Harijan).

Question 5.
What is Vayang? Explain.
Answer:
In Java, the popular form of drama is “Chhaya Natak”. which is called “Vayang”. The story teller of ’Vayang” has been mainly taken from Raniayana and Mahabharata. Inspite of following Islam as their religion with residence of Java.’these plays are popular and famous which are representatives of the greatness of Indian culture.

Question 6.
Write short note on ‘Barobodoor’ and Loro-Jangrang.
Answer:
1. Borobodoor – The most important architect of Java is its ’Borobodoor” temple which has been built between 750 and 850 B.C. under the care of Shailcndras. In this temple one upon other nine storeys have been raised and on the top of these is a bell shaped Stupa. It is the most beautiful and attractive building.There are rows of idols in the corridors of this tertrplc.

There are eleven series of the rows of idols and total number is 1500 approximately. The Buddhist idols of Borobodoor and Mendut’s. Bodhisatva independent sculptures can be considered as the most beautiful samples of the art of sculpture making. The spiritual expression of divine on face, is the main characteristic of these sculptures. There is no doubt that the inspiration to create these idols must have come from the art of sculpture making in Gupta period.

2. Loro-Jangrang – The temple of “Loro- Jangrang” is situated in Prambanan valley and it is considered as second place after the temple of Borobodoor. There are eight main temples in it. Among them Shiva idol is famous. In north temple of it is Vishnu idol and south temple is Brahma idol of 42 faces of engraved idol are there in inner part of its Veranda, on which different views from the starting of Ramayana till attack on Lanka, are shown. It is said that Borobodoor’ and ‘ Loro-Jangrang’ express the classical and adventurous forms of Java and Indian art.

Question 7.
Write a note on Angkorvat temple.
Answer:
The Vishnu Temple of Angkorvat has an important place in the Hindu temples of Greater India. This temple was built in 1125 A.D. by the King of Kambuj Surya Vcrma II. This temple is built of stones. A ditch of 650 feet and 36 feet broad way made up of stones is around outside the boundary of the temple. The ditch is around temple which is 2 miles in length and there is 1560 feet long and 7 feet tall road to first corridor at west gate. The central top of last flor is on 210 feet height. The temple is famous also, on account of its sculptures.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 8.
Describe the effects of Indian culture in the field of language and literature.
Answer:
The Effects of Indian Culture in the Field of Language and Literature
1. Scriptures written in Sanskrit –
Scriptures written in Sanskrit have been found in Burma. Syam, Malay Praycdwccp, Combodia. Sumatra. Java and Bomia. Out of these scriptures, the older scriptures belong to 2 or 3 B.C. Sanskrit was used there for more than 1.000 years In most parts of Hind-China. Pali is used which had emerged from Sanskrit. More than 100 Sanskrit scriptures, have been found in Champa.

The scriptures found in Kambuj. are not only more in number but also one high quality literature works. These have been written in beautiful poetic sty le which can be a matter of pride for any Indian. The four scriptures of Yashovarman are respectively of 50. 75. 92 and 108 stanzas. One essay of Rajinder Verman is of 218 stanzas and other is of 268 stanzas.

2. Knowledge of All Styles of Sanskrit Grammar Literature –
The writers of these scriptures have used all styles of Sanskrit Grammar literature. In these scriptures, a complete knowledge of advanced principles of- Sanskrit literature, aesthetic principles and science of poetry are reflected. In these scriptures, deep introduction of Ramayana, Mahabharata, Kavya, Puranas and other Indian literature and strong hold on Indian philosophy and spiritual thoughts is reflected.These are also infused with religious and folklore beliefs of people from various communities.

4. Mention of the Studies of Vedas, Vedantas, Smritis etc –
In these scripts, mention of the studies of vedas. vedantas. smritis and Buddhist and Jain religious scripts, Ramayan, Mahabharata and Kavy a. Purana, Grammar of Panini and Patanjali’s Mahabharata and Manu, Vatsayana. Vishalaksha. Shushrut. Pravarjen. May ur and Gunathay a’s writings arc found.

5. Guiding the Literacy Works by Kings and other senior Officials –
Kings and the other senior officials also guided the literacy works. Three kings of Champa have been mentioned as scholars. One of them had know ledge of all four vedas. It is said about the king of Kambuj, Yashovarman that he was fond of shastras and kavy as.

6. Contribution of the People of Java in the creation of Sanskrit Literature –
In Java, the people not only studied Sanskrit literature but also created vast literature themselves. In the important creation, translation of Ramay ana and Mahabharata in the language of Java is worth mentioning. Shastras like our smritis and puranas were also created.

Some of the creations of that period have been on the subjects such as history, science of language and Ayurveda. From the view -point of subject, quality and quantity , the contribution of ancient India in Java literature was worth mentioning. Out of India now here else, the Indian literature has not been so usefully studied and the results have not been so important.

7. Creation of Buddhist-Pali Literature –
In Burma and Singhal, Buddhist-Pali literature was created. In both of these countries Pali language was adopted in the Buddhist religious scripts, where these gave birth to new* literature and it is continuing till now.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 9.
Describe the effects of Indian culture in the field of ‘society’ and ‘religion’.
Answer:
The Effects of Indian Culture in the field of Society –
I. Varna System –
Vania system which was the original basis of Indian civilization and culture, was established in many countries, because of the spread of Indian culture there. Like Indian society in the countries of Greater India, the vama system was prevalent. In those countries, the society was divided into four main vanias. Those four varnas were –

  • Brahmin
  • Kshatriya
  • Vaishya
  • Shudra (Harijan).

1. But the wav vania system changed from its original version it did not happen in the culture over there.The version of caste system which is found in the residents of Bali and Kamboj today, can be understood as example of ancient Indian varna system.

2. The Ideals of IMarriage Rituals –
The ideal of marriage rituals of many types, their forms and marital relations were almost like India.

3. Ritual of Sati – Ritual of sati was also prevalent there.

4. Respectful Place of Women in the Society –
There was a respectful place of women in the society. Like the ancient Indian society, there was no veil system there. The women had the right to choose their husband such as in India.

5. Major Sources of Entertainment for People –
In those countries, gambling, cock fight, music, dance and drama were major sources of entertainment for people. In Java, the popular form of drama is ‘Chhaya Natak* which is called “Vayang’. The story-teller of “Vayang’ has been mainly taken from Ramayana and Mahabharata. Inspite of following Islam as their religion, these plays are popular and famous which are representatives of the greatness of Indian culture.

6. Food, Jewellery and Clothes –
Like India, the staple food of the society, there was rice and wheat. Chewing of beetle leaf was also popular there. The kind of jewellery and clothes was also like that in India.

II. The Effects of Indian Culture in the Field of Religion.

1. Buddhist Religion –
Major Religion – Buddhist religion was major religion .in Burma and Syam.

2. Worship of the Idols of Hindu Deities –
Wherever, the Buddhist religion was major, there the idols of Hindu deities have beeq found. Worship of Trimurti. i.e. Brahma. Vishnu and Shiva was in practice but Shiva was mainly worshipped. In Java, the idol of “BhatarGuru’ is very popular. It is estimated that perhaps some main deity of Hindesia has merged in it. Some people consider it as a symbol of Rishi Agsatva. whose popularity has emerged in many scriptures found in Java.

3. Travelling of Scholarly Persons from India to Kambuj –
It is known from‘the scriptures of Kambuj that many scholarly persons from India went to Kambuj and got honoured these scholars from there also came to India. For example, we can take Shiv Soma who was the teacher of the King Indra Vcrmana there. He got knowledge of Shastras from Shankaracharya who could be Bhagwat Shankara.

4. Establishment of Ashramas in Kambuj –
Many Ashramas were established in Kambuj. King Yashoverman established 100 Ashrams. Proper care was taken of the people and their students who resided there. Children, old people, poor and helpless were also looked after in these Ashramas. These Ashramas helped in the popularity of Indian civilization and culture there.

Question 10.
Analyse the statement of Deurocyle describing ‘Anand Temple’ of Burma.
Answer:
Anand Temple of Burma –
The best temple of Burma is Anand temple of Pegan. It is in the middle of 564 square meter open space called angina. Main temple is made of bricks and it is square in shape. This temple has been developed in Indian style only. Deurosyle has described about Anand temple that “The architects who planned and built those temples were Undoubtedly Indian. From the top to the chair, in every architect, and the sculptures found in the corridors, everlasting impression of Indian art. skill and talent can be seen.” From this view-point, we can agree that though Anand temple is built in the capital of Burma, yet it is Indian temple only.

RBSE Class 7 Social Science Greater India Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Sanskrit scriptures have been found in Champa –
(a) More than 200
(b) More than 50
(c) More than 100
(d) More than 70
Answer:
(c) More than 100

Question 2.
Which religion was major in Burma and Syam?
(a) Jain religion
(b) Brahmin religion
(c) Islam religion
(d) Buddhist religion
Answer:
(d) Buddhist religion

Question 3.
Which deity was mainly worshipped in the countries of Greater India?
(a) Brahma
(b) Vishnu
(c) Gancsh
(d) Shiva
Answer:
(d) Shiva

Question 4.
Which is the popular form of drama in Java?
(a) Vayang
(b) One-act Play
(c) Natak
(d) Veelti
Answer:
(a) Vayang

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 5.
The most important architect of Java is –
(a) Anand temple
(b) Borobodoor temple
(c) Angkorwat
(d) Buddhist temple
Answer:
(b) Borobodoor temple

True or False Statements – Tell the true or false statement in the following question:

  1. Ritual of Sati was prevalent in Greater India. (True)
  2. The Vishnu temple of Angkorwat is situated in Kambuj. (True)
  3. Anand temple is situated in Java. (False)
  4. Veil system was prevalent in Greater India. (False)
  5. The best temple in Burma is Anand temple of Pegan. (True)

Compare the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. BhatarGuru Anand temple
2. Shivsoma Situated in Java
3. Borobodoor temple Guru of Indravermana
4. The best temple in Burma Popular idol of Java

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. BhatarGuru Popular idol of Java
2. Shivsoma Guru of Indravermana
3. Borobodoor temple Situated in Java
4. The best temple in Burma Anand temple

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which language is used in most parts of Hind-China?
Answer:
In most parts of Hind-China. Pali is used.

Question 2.
How many Sanskrit scriptures have been found in Champa?
Answer:
More than 100 Sanskrit scriptures have been found in Champa.

Question 3.
Who was the King of Champa who was fond of Shastras and Kavyas?
Answer:
Yashovarman, the King of Champa, was fond of Shastras and Kavyas

Question 4.
Which books have been translated in the language of Java?
Answer:
Ramayana and Mahabharatha have been translated in the language of Java.

Question 5.
In which countries was pali language adopted in the Buddhist religious scripts?
Answer:
Pali language was adopted in the Buddhist religious scripts in Burma and Singhal.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 6.
Which Hindu deities were worshipped in the countries of Greater India?
Answer:
In these countries. Brahma. Vishnu and Shiva were worshipped.

Question 7.
Who was Shivsoma?
Answer:
Shivsoma was the teacher of Indravermana the king of Kambuj.

Question 8.
Describe the two characteristics of the society of the countries of Greater India like Indian Society.
Answer:

  • Ritual of Sati- was prevalent in these countries.
  • There was no veil system in these countries.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 9.
Mention two most beautiful samples of the art of sculpture making of Buddhist idols in Java.
Answer:
The Buddhist idols of Borobodoor and Mendut’s Bodhisalva are the most beautiful samples of the art of sculpture making in Java.

Question 10.
Where is Vishnu Temple of Angkorvat situated?
Answer:
Vishnu Temple of Angkorvat is situated in Kambuj,

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the progress of language and literature in the countries of Greater India.
Answer:
Progress of Language and Literature in the Countries of Greater India. Scriptures written in Sanskrit have been found in Burma. Syam. Malay Prayacdwecp. Combodia. Sumatra. Java and Bomia. More than 100 Sanskrit scriptures have been found in Champa. The writers of these scriptures have used all sty les of Sanskrit Grammcr literature. In these a complete knowledge of advanced principles of Sanskrit literature aesthetic principles and science of poetry are reflected.

In these a deep introduction of Ramayana, Mahabharata, Kavya, Purana and other Indian literature and strong-hold on Indian philosophy and spiritual thoughts are reflected. In Java, the people created vast literature of Sanskrit. Ramayana and Mahabharata were translated in the language of Java. Shastras like our Smritis and Puranas were also created these. Some of the creations of that period have been on the subjects such as history, science of language and Ayurveda.

Question 2.
Describe the characteristics of the temples of Kambuj.
Answer:
Some temples of Kambuj are in initial architectures of place named Angkor in Kambuj which are very much like Indian temples. The pillars in the centre and top comers of temple are of North-Indian style. Best and complete sample of this style is in Angkorvat. Newness is provided through covering top through covering it from needs towards all directions.

A deep ditch around temples and town a bridge like route on it and faces Of devils pulling the bodies of snakes. Work like the racting of bridge, have been designed. Of course, these are unique and original things in world architecture. The grandeur of these buildings is on account of their vast length and breadth.

A ditch of 650 feet and 36 feet broadway made up of stone is around outside of boundary of the temple. The ditch is around temple which is 2 miles in length and there is 1560 feet long and 7 feet tall road to first corridor at west gate. The central top of last floor is in 210 feet height.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 17 Greater India

Question 3.
Write a short note on Anand temple.
Answer:
The best temple in Burma is Anand temple of Pcgan. It is in the middle of 564 square meter open space called angina. Main temple is made of bricks and it is square in shape. Along with elaborate ratio and well-managed planning the beauty of Anand temple is added by carved stone scriptures made in carved stones are 80 in number and major incidents from life of Buddha have been inscribed on these. The temple has been developed in Indian sty le only. The temples of this type are found in Bengal and perhaps inspiration for planning Anand temple was also taken from these.

Question 4.
Write a short note on the temples of Java.
Answer:
The most important architect of Java is its” ‘ Borobodoor temple’ which had been built between 750 and 850 B.C. under the care of Shailendras. In the grand building one upon other nine storey s have been raised and on the top of these is a bell-shaped Stupa. It is the most beautiful building. The second quality of ‘Borobodoor’ worth mentioning is rows of idols in its corridors. There are eleven series of the rows of idols and total number is 1500 approximately.

The Buddhist idols of Borobodoor and Mendut’s Bodhisatva are considered as the most beautiful samples of the art of sculpture making. The spiritual expression of divine on face, is the main characteristic of these sculptures. The inspiration to create these idols has come from the art of sculpture making in Gupta period. The temple of Loro-Jang rang’ is situated in Prambanan valley is considered as second place after Borobodoor.

There are 8 main temples in it. Among them, Shiva idol is famous. In north temple of it is Vishnu idol and south temple is Brahma idol of 42 faces of engraved idol arethere in inner part of its Veranda, on which different views from the starting of Ramayana till attack on Lanka, are shown. It is said that ‘Borobodoor’ and ‘Loro-Jangrang’ indicate the classical and adventurous form of Java and Indian art.

Leave a Comment