RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

RBSE Class 7 Social Science Elections and Pool Management in Democracy Intext Book Questions and Answers

Activity:

Question 1.
Receive information from both the Houses of Parliament from your teacher. Ans. Indian Parliament has two Houses –

  • Lok Sabha and
  • Rajya Sabha.

1. Lok Sabha –
The Lok Sabha is also called the first house or the lower house. For 543 Lok Sabha seats, the public elects MPs directly by voting. After the election, the leader of the majority party in Lok Sabha is appointed as the Prime Minister by the President. The tenure for Lok Sabha is 5 years but on the recommendation of the Prime Minister, the President can dissolve it even before 5 years. The Prime Minister and the Council of Ministers are liable to the Lok Sabha because Lok Sabha can pass no confidence motion.

2. Rajya Sabha –
The Rajya Sabha is the second house of the Parliament and the upper house. This is a permanent house. The tenure of its members is 6 years. But one third of its members vacate their place after every two years and new members are elected at their place. Retired members can also be re-elected. Members of the Rajya Sabha are elected by the elected members of the state Assembly. 12 members of Rajya Sabha are appointed by the President who are expert in the field of art, science, social service and sports. The maximum number prescribed/determined for Rajya Sabha is 250.

Acivity:

Question 1.
Make a list of documents required for voter’s identity.
Answer:
Documents required for the identity of voter are –

  • Voter Identity Card issued by Election Commission.
  • Photographed Ration Card.
  • Driving licence
  • Addhar Card
  • Passport
  • Identity Card with photograph for government employees and pensioners issued by the government department, PPO, etc.
  • PAN Card
  • Passbook isued by a bank
  • MNREGA Job Card
  • Health Insurance Card (issued by Ministry of labour)

Activity:

Question 1.
Name the current chief Election Commissioner and Election Commissioners of India.
Answer:
Cureent/Present Chief Election. Commissioner of India is Mr. Om Prakash Rawat and two Election Commissioners are Mr. Ashok Lavasa and Mr. Sunil Arora respectively.

Activity:

1. Name the current/present Chief Electoral Officer of Rajasthan and the state Election Commissioner.
Answer:
Current/Present Chief Electoral Officer of Rajasthan is Mr. Govind Sharma and State Election Commissioner is Mr. Prem Singh Mehra.

RBSE Class 7 Social Science Elections and Pool Management in Democracy Text Book Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks:

  1. The head/chief of governance in India is …………………………….
  2. Presiding officer is appointed by the …………………………….
  3. Process of parliamentary general election is done by …………………………….
  4. Election commissioner of India has ……………………………. members.
  5. Voter lists are prepared by the …………………………….
  6. Minimum age of voter is ……………………………. years.

Answer:

  1. Prime Minister
  2. District Election officer
  3. Election Commission of India
  4. Three
  5. Election Registration officer
  6. 18.

Question 2.
Under what circumstances can the President use his powers ?
Answer:
Without consulting the cabinet, the President can use his discreationary powers in the following ways –

  1. He can appoint the Prime Minister at his own discretion if no party has a clear majority in the Lok Sabha or on Prime Minister’s Sudden death or if their is no clear successor/heir for the post.
  2. If he does not get confidence vote in parliament, he can dissolve the cabinet.
  3. If the Cabinet has lost its majority, it can dissolve the Lok Sabha.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Question 3.
Discribe briefly about election management in Rajasthan?
Answer:
Election Management in Rajasthan Election Department of Rajasthan work/acts as state unit of Election Commissionof India for Lok Sabha, Rajya Sabha and Assembly Elections. The following officers play their parts in election management like this:
1. Chief Election Officer –
Rajasthan Chief Election officer is authorized to supervise the election work in the state. The Election Commission of India appoints him with the consent of the State government, he works under the supersvision, direction and control.

2. District Election Officer –
He works under the direction and control of the Chief Election Officer.

3. Election Registration Officer –
In order to prepare electoral list, voter identity card in parliamentary constituency, the Election Commission appoints the local officer as the election registration officer.

4. Area, Sector and Zonal Magistrate –
Area magistrate is responsible for maintaining status of law and order from the date of his appointment till the end of voting in his allotted area. They are on continuous visit on the polling day. Under them, Sector Magistrate assists in maintaining law and order in their respective allotted polling booths. Zonal Magistrate is appointed for one zone in which 10 polling booths can be included. Until the end/completion of election, the complete responsibility of managing the election of the respective zone is of zonal magistrate.

Question 4.
In the parliamentary general election, tell two main functions of the second polling officer?
Answer:
The two main functions of the second polling officer are as follows –
1. Indelible Ink Marking –
He is the incharge of the indelible ink. He inspects the left hand index finger of the voter and sees if it has an inelible ink mark or not and then marks the ink from the end part of the nail and ensures that the ink dries properly on the finger of the voter.

2. Keeping account of voters –
The second polling officer is also the incharge of the election register and is responsible for keeping an account of the voters who are voting. He issues the voting slip to the voter after taking the signature or Thumb impression of the voter.

Question 5.
Describe the qualities and faults of the parliamentary system.
Answer:
Qualities of Parliamentary system – The following are the major qualities of the parliamentary system:

  • In this the executive is the part of the legislature and both are independent in their work this decreases the chances of dispute between the two.
  • It constitutes a responsible government. Ministers are responsible towards the parliament for their work.
  • The Council of Ministers can be removed by passing a non-confidences motion in the Lok Sabha. So, the government cannot be autocratic.
  • It is represented by all sections of the whole country.

Faults/defects of parliamentary system:

  • There is instability in the situation due to coalition government.
  • In this, due to the uncertainty of governments tenure, long term policies are not implemented.
  • Due to the absolute majority of Parliament, there remains a threat to the cabinet’s autocracy.
  • It is against the principal of division of power.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Question 6.
Describe the work of sector Magistrate in the elections
Answer:
Sector Magistrate is given special executive judicial powers. His main functions in elections are as follows –

  • He visits the area before the election for identifying the factors that can cause any kind of interference during voting and ensures peaceful and fair voting.
  • On the polling day, he fulfils the responsibility of Mock-poll in the presence of a polling agent.
  • He gathers information of voting percentage from time to time on polling day.
  • He works to solve complaints received from polling stations.

Question 7.
Give a brief description of the constitution/formation and functions of the polling party.
Answer:
Formation of the Polling party – In Lok Sabha and Assembly elections, polling party normally has a presiding officer and three polling officers. The presiding officer and the other polling officers are appointed by the District Election Officer. Functions of the Polling Party –

  • The Presiding officer completes the voting work at the polling booth with the help of polling officers.
  • The first polling officer identifies the voter with voter/electoral list.
  • The second polling officer marks the indelible ink on the index finger of the left hand of the voter and issue voter slip after taking signature/ thumb impression in the register.
  • Third polling officer, allows the voter to go to the polling booth according to the serial number of the voter slip issued by the second polling officer and also ensures that there is a mark of indelible ink on the voter’s finger.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Question 8.
Write a brief note on the following –

  • District Election Officer.
  • Zonal Magistrate

Answer:
1. District Election Officer –
The District Election officer work under the direction, instruction and control of the chief Electrol/ Election officer. The district collector is normally nominated as the district election officer by the Election Commission. He is solely responsible for maintaining the status of law and order till the next day of the end of polling from the date of his appointment in district.

2. Zonal Magistrate – Zonal magistrate is appointed for one zone which generally includes 10 polling booth. From the announcement to the completion of election, the complete responsibility of managing the election of the respective zone is of zonal magistrate. The responsibility of providing physical facilities at polling booths, election campaign, identification of factors that are suspects of disturbance, Mock-poll, delivering EVM or ballot boxes to counting site and the redressal of complaints related to elections are done by the Zonal Magistrate.

RBSE Class 7 Social Science Elections and Pool Management in Democracy Important Questions

Objective Type Questions:

Question 1.
First citizen of India is –
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Minister
(d) Home Minister
Answer:
(a) President

Question 2.
Prime Minister and his cabinet in India are responsible:
(a) towards Lok Sabnk
(b) towards Rajya Sabha
(c) towards Assembly
(d) towards President.
Answer:
(a) towards Lok Sabnk

Question 3.
The head of ruling in India –
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Army General
(d) Chief Justice of Supreme Court
Answer:
(b) Prime Minister

Question 4.
In Presidential rule, President is the head of –
(a) State
(b) Government
(c) Both State & Government
(d) None of the above
Answer:
(c) Both State & Government

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Question 5.
During polling at the polling centers, marking voter’s finger with indelible ink is done by –
(a) Presiding officer
(b) First polling officer
(c) Second polling officer
(d) Third polling officer
Answer:
(c) Second polling officer

Question 6.
Zonal Magistrate is appointed for –
(a) one area
(b) one sector
(c) one zone
(d) one district
(c) one zone

II. Fill in the blanks:

  1. India is a …………………… country.
  2. The …………………… represents the state, in India.
  3. On …………………… resignation, the Council of Ministers automatically dissolved.
  4. …………………… President is the head of both the state and the government.
  5. India’s Election Commission is a …………………… member body.

Answer:

  1. Democratic
  2. President
  3. Prime Minister
  4. American
  5. three.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Choose true/False statement from the following:

  1. The President can dissolve the Council of Ministers by passing a non-confidence motion in the Lok Sabha.
  2. American President is the head/leader of the majority party in Lok Sabha.
  3. The Principle of division of power is the base of Presidential rule system.
  4. The second polling officer is the incharge of the control unit of EVM.
  5. There are three stage (tier) Panchayati Raj institutions in Rajasthan.

Answer:

  1. Ture
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

Match column ‘a’ with column ‘b’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Local Self-government elections Election Commission of India
2. Incharge of voter register First Polling officer
3. Incharge of the marked copy of voter list Second polling officer
4. Lok Sabha Election State Election Commission Column

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Local Self-government elections State Election Commission Column
2. Incharge of voter register Election Commission of India
3. Incharge of the marked copy of voter list Second polling officer
4. Lok Sabha Election First Polling officer

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the nature of India’s government in Indian Constitution.
Answer:
Parliamentary.

Question 2.
The President uses his executive powers with whose advice.
Answer:
With the adice of Prime Minister and the Council of Ministers.

Question 3.
For whom the Prime Minister and his Council of Ministers is responsible?
Answer:
Towards Lok Sabha.

Question 4.
What is the tenure of Lok Sabha in India ?
Answer:
The Tenure of Lok Sabha in India is 5 years.

Question 5.
The voting process for the parliamentary general elections is done by whom?
Answer:
By Election Commission of India.

Question 6.
Whose elections are accomplishes by the Election Commission of India.
Answer:
The Election commission compaction his the elections of President, Wee-President, Lok Sabha, Rajya Sabha and Assemblies.

Question 7.
Who administer the local self-government elections?
Answer:
State Election Commission.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Question 8.
Name the three stages of Panchayati Raj Institutions of Rajasthan?
Answer:
The three stages of Panchayati Raj Institutions are –

  • District Council at District level.
  • Panchayat committee at block level.
  • Village Panchayat at village level.

Question 9.
What is the Model code of Conduct?
Answer:
The rules and guidilines issued by the Election commission, which are to be followed by all political parties and canddates, are called Model Code of Conduct

Question 10.
Write any two examples of Model Code of Conduct?
Answer:

  • Do not provoke religion, sect or caste sentiment.
  • Do not carry out campaign and other activities in the circumference of 100 meters from the polling booth etc. are some examples of Model Code of Conduct

Question 11.
What is the constitutional institution for conducting local self government (Panchayati Raj Institutions and urban bodies) elections?
Answer:
The state Election Commission is a constitutional body to conduct independent and fair elections of these institutions,

Question 12.
Who was the right to vote in India?
Answer:
The Indian constitution has given the right to all citizens of India about the age of 18 years to cast their vote, whose name is there in the voter list

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Clarify the position of President of India?
Answer:
The President of India is the head of the state or nation. He is the first citizen of India. He represents the whole nation with the unity, integrity and fortitude of the nation. He generally uses his executive powers according to the advice of the prime minister and cabinet.

Question 2.
Clarify the position of Prime Minister of India.
Answer:
Prime Minister of India is the leader of the nation’s rule. He is the leader of his Council of Ministers. The Council of Ministers automatically dissolves when the Prime Minister resigns or dies. He is the leader of the majority party in the Lok Sabha. He can recommend the Predisent to disolue the Lok Sabha at any time. He serues as a link between the President and the Cabinet. He has an important role in determining the country’s foreign policy.

Question 3.
Write a note on the Election Commission of India?
Answer:
Election Commission of India – According to the Indian constitution, under the article 324 Election commission of India has the right to operate, direct and control elections of Lok Sabha, Rajya Sabha, State legislature, President and Voce President. Election commission of India is a three member body, which has one Chief Commissioner and two Election Commissioners. They all are appointed by the President of India.

Question 4.
Write a brief note on the State Election Commission?
Answer:
State Election Commission – Elections of local self-government (Panchayati Raj Institutions and urban bodies) are conducted by the state Election Commission. Electoral rolls are also prepared by the State Election commission for the election of these institutions. This is a one member commission and also a constitutional institution.

Question 5.
Who are nominated for Electoral Registration and Assistant Electoral Registration officer. What work they do?
Answer:
Generally, sub-divisional officer is nominated for electoral Registration Officer and to assist him the sub-collector of revenue is nominated as a assistant Electoral Registration officer. They prepares voter lists/electoral lists, voter identity cards etc. in the parliamentary constituency.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Elections and Pool Management in Democracy

Essay Type Questions:

Question 1.
Mention the work of Area Magistrate in the elections.
Answer:
Following are the main functions of the Area Magistrate in the elections –

  1. Area Magistrate is often a District Magistrate At the time of election, he is endowed with the power and rights District Magistrate’s rights and liabilities.
  2. At the time of elections, he is solely responsible for maintaining the status of law and order from the date of his appointment in his allotted area till the next day of the end of the polling.
  3. On polling day, he keeps on visiting and coordinates with the police in such a way that either police or magistrate visits the polling booth at short intervals.
  4. Providing the necessary facilities at the polling booths along with maintaining law and order to resolve matter related to process of polling of voting parties, to provide reserve voting materials and Electronic voting machine etc. and also plays a major role as a friend and protector of polling party.

Leave a Comment