RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

RBSE Class 7 Social Science Government and Public Welfare Intext Book Questions and Answers

Page No 103.

Question 1.
Find out about the scholarship schemes available for students in your school.
Answer:
Students of SC. ST and OBC are provided scholarship through scholarship schemes in our school. Besides, physically abled and orphan students are provided scholarships other talented students also are provided scholarships. (Note – Students must get knowledge about these schemes in their school).

Question 2.
Find out about the fair value shops in your area and the different food schemes available in your Gram Panchayat.
Answer:

  • In Antodaya Scheme and BPL category families are provided wheat, sugar, kerosene etc. at cheap rates at fair price shops.
  • Free food is given to the students through Mid-day meal scheme.
  • Children between 3 to 6 years of age are given wholesome diet in the Anganbadi Centres.

Question 3.
Gather information about the medical and health schemes available in govt hospitals in your area.
Answer:
We went to govt, medical centre of our area and came to know about the following schemes related to health.

  • CM Free Medical and Checkup Scheme – Under this scheme, every city and village of Raj has been covered for distribution of free medicine as well check up of maximum diseases. Then for animals. free medicine are made available.
  • Free Ambulance Service – Raj govt, has made 104 ambulance free for mother and child and 108 free ambulance for other patients.
  • Mother and Child Safety Scheme – This scheme is being run for keeping good health of mother and child.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Page No 104.

Question 4.
Gather information about the housing schemes from the Gram Panchayat or Municipal Corporation of your area.
Answer:
The Raj govt, has the following housing schemes –

  • Chief Minister Housing Scheme and Indira Housing Scheme – Homeless people from the poor rural families are provided free plots and grant for the purpose of house construction under the Chief Minister’s Housing Scheme and the ‘Indira Housing Scheme’.
  • Chief Minister’s Public Housing Scheme – In the urban areas, the homeless poor families are also provided houses on affordable prices under the ‘Chief Minister’s Public Housing Scheme.’

Page No 105.

Question 5.
Gather information about the Bhamashah Scheme from your Gram Panchayat/Municipal Body.
Answer:
Bhamashah Scheme – Under this scheme female is made the head of the family and the family members are nominated by her. Bank accounts are opened for all members. Money is easily and quickly transferred into the account holders’ accounts under the MANREGA, Social Security Pension Scheme, Scholarship and other schemes. This scheme provides health insurance facility to people.

RBSE Class 7 Social Science Government and Public Welfare Text Book Questions and Answer

Question 1.
Choose the right options:

1. Public welfare schemes are associated with which of these –
(a) Food & Housing
(b) Health Facilities
(C) education & employment
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

2. Duties of a public welfare government include –
(a) Minimum living standard guarantee
(b) education & employment
(c) Social security & Welfare
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Question 2.
Fill in the blanks:

  • Free and compulsory education is available for children in the age group of to …………………………..years.
  • Foil free telephone number for free ambulance services is …………………………
  • The people of Rajasthan actively supported and contributed to the achievement of Right to ……………………….

Answer:

  • 6.14
  • 108
  • Information.

Question 3.
Match the two columns:

1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Antyodaya (a) E-Governance
2. MANREGA Scheme (b) Computer Education
3. E-Mitra (c) Food Security
4. Digital India (d) Rural Employment

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Antyodaya (a) Food Security
2. MANREGA Scheme (b) Rural Employment
3. E-Mitra (c) E-Governance
4. Digital India (d) Computer Education

Question 4.
What do you understand by a Welfare Govt?
Answer:
A welfare State is that govt/stale which protects the nation from external attacks, maintain law and order within the country and resolve the issues of the general public. In a Welfare Slate, people should be liberated from fear, hunger and discrimination. Basic living standard guarantee, education, livelihood, employment, social security are the issues which are responsibility of a govt, for the welfare of its people.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Question 5.
Name three laws associated with the answer ability of the govt.
Answer:
Three laws that are related to answer ability of the govt, are here under –

  • Right to Information Act
  • Raj Public Service Commission Guarantee Act 2011.
  • Right to be heard Act 2012.

Question 6.
Write about the welfare schemes related to the following areas –
Answer:

  • Education
  • Food Security
  • Medical
  • Housing
  • Employment
  • E – Governance.

Answer:
1. Primary Education –
The govt, has made primary education a right for every citizen and has framed the Right to Free and Compulsory Child Education Act. The Act provides free, compulsory and equality education for children between the age of 6 to 14 years of age.

2. Scholarship and other facilities –
The govt, also provides scholarship and other facilities to the students of SC. ST, OBC, minority class, talented students etc. ‘Kasturba Gandhi Residential School for Girls’ and ‘Swami Vivekanand Model School’ are being run in sub-divisions that are backward in education. Besides there, ‘Sharda Girls Hostel’ are being run in govt. Schools for girls of 9 to 12th class.

3. National Secondary Education Campaign –
Swaini Vivekanand Model Schools are being established in every block gradually that are backward in the field of education. These schools have 6 to 12 classes. These schools can affiliated to the CBSE, New Delhi. In order to ensure quality education, these schools are well- equipped.

4. Food Security –
Under the Public Distribution System, the govt, is providing wheat, sugar, kerosene, at cheap rates to the poor and BPI. category people under Antyodaya Scheme. Mid-day meal is provided to the children in the govt, schools. Children between 3 to 6 years of age are given wholesome diet in the Anganbadi Centres.

5. Medical –

  • In Raj free medicines and most medical checkups are being made available to people under the ‘Chief Minister’s Free Medicines and Check up Scheme.
  • Anyone can call on the toll free No. 104 and seek advice and solution to their health problems from medical specialists. Free ambulance service can be called for on 108- number by anyone.
  • Under the ‘Mother and Child Safety Scheme’ , both the. mother and the child are . provided medical and health services.

6. Housing –

  • Homeless people from poor rural families are provided free plots and grant for house construction under the ‘Chief Minister’s Housing Scheme and the Indira Gandhi Housing Scheme.
  • In the urban areas, the homeless poor families are also provided houses in affordable prices under the ‘Chief Minister’s Public Housing Scheme’.

7. Employment –
The govt, is providing employment upto maximum 150 days in a year to the unskilled labour in the rural areas under MANRFGA. In case of being unemployed for 15 days, the govt, provides unemployment allowance Employment training centres have been opened at several places. The trained youth are also provided loans for self¬employment.

8. E-Governance –
E-mitra centres have been set up at several places to facilitate several govt, services.

RBSE Class 7 Social Science Government and Public Welfare Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Characteristics of a welfare state is –
(a) Welfare of some
(b) Welfare of ministers only
(c) Welfare of all
(d) Welfare of the country
Answer:
(c) Welfare of all

Question 2.
Free mid-day meal has been arranged for children –
(a) In govt, office
(b) In govt. School
(c) In house
(d) In Slums
Answer:
(b) In govt. School

Question 3.
Accountability means –
(a) Answer of the public to the govt.
(b) Responsibility of the govt, to the public
(c) Expectation towards the public
(d) overlook towards the public.
Answer:
(b) Responsibility of the govt, to the public

Question 4.
Resuming for girls studying from class 9 to 12 –
(a) Sharda girls hostel
(b) Kasturba Gandhi Residential school
(c) Swami Vivekanand Govt. Model School
(d) None of the above.
Answer:
(a) Sharda girls hostel

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Question 5.
Free ambulance service is made available –
(a) 104 telephone number
(b) 108 telephone number
(c) 101 telephone number
(d) 111 telephone number
Answer:
(b) 108 telephone number

Fill in the blanks:

  1. In the Indian ………………………………. the govt, has the responsibility of taking care of its citizen – their security and livelihood. (culture/society)
  2. …………………………… in the constitution describe responsibilities which ensure public welfare. (Fundamental rights/ Directive Principles)
  3. Free mid-day meal is given to the children in the …………………………….. schools. (private/govt.)
  4. Anyone can call on the toll free No …………………………. and seek advice and solution to his health related problem. (104/108)
  5. ………………………………….. is a finance inclusion scheme under which the female is made the head of the family and the family members are nominated by her. (Health Insurance/Bhamashah)

Answer:

  1. culture
  2. Directive Principles
  3. govt
  4. 104
  5. Bhamashah

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Select True/False statement:

  1. MANREGA was implemented in March 2006.
  2. Raj Public Service Commission Guarantee Act 2011 was implemented.
  3. Right to be Heard Act was implemented in Aug. 2012 in the entire state.
  4. Welfare is possible only by democratic govt.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

1.

Column ‘A’ Column ‘B’
Public distribution system (a) E-Governance
2. 104 Toll Free telephone number (b) Food Security
3. MANREGA (c) Health
4. Atal Seva Kendra (d) Employment

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Public distribution system (a) Food Security
2. 104 Toll Free telephone number (b) Health
3. MANREGA (c) Employment
4. Atal Seva Kendra (d) E-Governance

Very Short Question Answer:

Question 1.
How many welfare programmes and projects of govt, are there?
Answer:
Two types –

  • It is for all citizens
  • It is for upliftment for certain special class.

Question 2.
What is full mean of MANREGA?
Answer:
Mahatma Gandhi Rashtriya Gramin Rojgar Guarantee Yojana.

Question 3.
Where are children between 3 to 6 years of age are given wholesome diet?
Answer:
Anganbadi centres.

Question 4.
Under which scheme are mothers and children provide health services?
Answer:
Under ‘Mother and Child Safety Scheme’.

Question 5.
Under which scheme are the homeless people from poor rural families provided free plots and grant for the purpose of house construction?
Answer:
Chief Minister’s Housing Scheme and Indira Housing Scheme.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Government and Public Welfare

Question 6.
Why has labour law been formulated?
Answer:
Labour law has been formulated for solution of disputes of labour and workers.

Question 7.
Which campaign has been started for providing computer education?
Answer:
For providing computer education, Digital India’ campaign has been started.

Question 8.
How many deptts, services and subjects have been included under Raj. Public Service Commission Guarantee Act 2011?
Answer:
Under this Act, 153 services of 18 govt, deptts. having 53 subjects have been included.

Question 9.
What has govt, done to impart skill development training in different types of industries?
Answer:
Govt, has opened Employment Training Centres for imparting skill development training.

Short Question Answer:

Question 1.
Under which schemes/programme is the Raj govt is providing food security to its citizens?
Answer:
The govt, is providing food security through the following schemes/programmes:

  • under the ‘Public Distribution System’, the govt, is providing food products such as wheat, sugar etc. at very low costs to people from the economically weaker sections of the society.
  • Children studying in govt, schools are provided free mid-day meal.
  • Children between 3 to 6 years age are given wholesome diet in the Anganbadi Centres.

Question 2.
Discuss social security person and insurance schemes.
Answer:

  • The govt, is providing monthly pension to the aged, single women, specially challenged and other needy people.
  • Govt, is also .providing health insurance and accident insurance to people.
  • For the farmers, the govt, has the ‘Crop Weather Insurance’ in order to help them protect their crops.

Essay Type Question:

Question 1.
What do you know by e-governance scheme? What arrangements have been made for it in Rajasthan?
Answer:
Citizens no longer need to go to the govt, offices for all ‘their works/services. They can get them done either from their own houses or a place nearer to their homes through the internet based system called ‘E-Governance’. E-Governance System in Raj Raj has the following facilities through the E-governance system:

  • E-Mitra Centre – E-mitra centres have been set up at several places to facilitate several govt, services..
  • Atal Seva Centre – Atal Seva Centre are located at the Gram Panchayat level where services such as E-mitra, banking and many other services are provided.
  • Information Kiosks – Touch screen kiosks have been set up in the offices of the Panchayat Samitis and the District Collectors to obtain important information about various govt, deptts.
  • Raj Sampark Portal – Anyone can submit a complaint or problem being faced by him/her in any govt, deptt. through this portal. Through it, more information related to administration and govt, deptts. can be obtained.
  • Toll Free Services – Toll free telephone services have been started for registering a complaint in almost all deptts.
  • Digital India – ‘Digital India’ campaign has been started with the aim of giving computer education to maximum people.

Question 2.
Which Act has been passed by the Raj govt, to make the administration accountable and transparent and make get the people benefited by the public services?
Answer:
Public Welfare and Govt’s Accountability. The Govt, has passed Acts in order to make the public aware about various schemes and simultaneously, to make the administration sensitive, transparent and answerable to the public.
1. Right to Information Act –
In Raj in 2000 and in 2005 at the national level laws related to Right to Information were made. After having been enforced these laws any citizen can seek information and records about any govt, policy, scheme, works, expenditure etc. The information sought has to be made available to him within a fixed time limit.

2. Raj Public Service Commission Guarantee Act 2011 –
Under this Act 153 services on 53 subjects in 18 govt, deptts. have been covered. Some of these deptts. are Energy, Police, Medical, Transport, Local Bodies, Food and civil supplies. Public Works Deptt. Time limit has been fixed for a making the services of these deptts. available the general public. If the service is not made available in the given time limit monetary penalty is imposed on the concerned public officer/employee.

3. Right to be Heard Act, 2012 –
This Act lays down the guidelines for a transparent and answerable administration for resolving the complaints and problems of the general public regarding any public welfare scheme or programme of the central or the state govts, and the services being provided under them. There is a provision of punishment against the defaulter officer.

Leave a Comment